RADÍME: Čo (ne)pobaliť do príručnej a podanej batožiny?

2016-06-20 08:00:00 |   |    | 

Pred začiatkom leteckej dovolenkovej charterovej sezóny, ktorá je v najväčšom rozsahu citeľná na letisku od júna do konca septembra, prináša Letisko M. R. Štefánika 2. časť praktických rád pre cestujúcich. V 2. časti vysvetľujeme cestujúcim, akú batožinu si môžu vziať do lietadla a čo do nej zobrať či nevziať.



 

Množstvo, hmotnosť a rozmery batožiny

Každá letecká spoločnosť má vlastné prepravné podmienky batožiny a určuje koľko kusov batožiny, akej hmotnosti a rozmerov si môže cestujúci vziať na palubu lietadla a tiež určuje, či to bude bezplatne alebo za poplatok. Cestujúci by sa tak nemal spoliehať na svoju skúsenosť s inou leteckou spoločnosťou, ale vždy si preštudovať prepravné podmienky leteckej spoločnosti, ktorou aktuálne letí. Nájde ich na webstránke spoločnosti v sekcii Prepravné podmienky (Terms & Conditions), alebo mu ich poskytne cestovná kancelária. Informovať sa tiež môže aj na letisku odletu.

Príručná batožina je tá, ktorú má cestujúci počas celej doby na letisku pri sebe a umiestňuje ju spravidla v lietadle pod sedadlo alebo do priestoru nad hlavami cestujúcich (kabelka, notebook, batoh, igelitová taška, nákup z duty free).

Podaná batožina – cestujúci ju odovzdá pri check-in pulte. Umiestnená je v batožinovom priestore lietadla.

 

Podmienky prepravy batožiny jednotlivých leteckých spoločností na Letisku BTS:

Ryanair (19 pravidelných destinácií v rámci Európy)

Príručná batožina: 1 kus batožiny do 10 kg s rozmermi max. 55 cm x 40 cm x 20 cm bezplatne a 1 ks menšej príručnej batožiny bezplatne – rozmery max. 35 x 20 x 20 cm

Podaná batožina: Za poplatok možno prepraviť batožinu s hmotnosťou 15 kg (25 €) alebo 20 kg (35 €).

Travel Service (väčšina dovolenkových charterových letov)

Príručná batožina: 1 kus batožiny do 5 kg s rozmermi max. 56 cm x 45 cm x 25 cm bezplatne

Podaná batožina: 1 kus batožiny do 15 kg bezplatne

Pobeda (lety do Moskvy)

Príručná batožina: 1 alebo 2 kusy batožiny do 10 kg za poplatok (súčet troch strán do 115 cm)

Podaná batožina: 1 kus batožiny do 10 kg bezplatne (súčet troch strán do 158 cm), 1 alebo viac kusov batožiny do 20 kg za poplatok

flydubai (lety do Dubaja)

Príručná batožina: 1 kus batožiny s rozmermi max. 56 cm x 45 cm x 25 cm do 7 kg bezplatne a 1 kus kabelky alebo notebooku bezplatne

Podaná batožina: max. 3 kusy batožiny s hmotnosťou každej do 32 kg za poplatok (max. rozmery 75 cm x 55 cm x 35 cm)

Wizz Air (lety do Skopje)

Príručná batožina: 1 kus batožiny s rozmermi max. 42 cm x 32 cm x 25 cm bezplatne (kabelka, batoh), alebo 1 kus batožiny do 15 kg s rozmermi max. 56 cm x 45 cm x 25 cm za poplatok

Podaná batožina: za poplatok batožina do 23 kg alebo 32 kg

 

Všetky cennosti patria do príručnej batožiny

POZOR! Všetky cenné predmety si treba vždy ukladať do príručnej batožiny a mať príručnú batožinu po celý čas na letisku alebo v lietadle pod dohľadom. Ak umiestni cestujúci cenné predmety do podanej batožiny, letecká spoločnosť ani letisko nezodpovedajú za stratu alebo poškodenie takýchto vecí.

Do podanej batožiny nesmie cestujúci umiestniť peniaze, šperky, cenné kovy, kľúče, lieky, dioptrické a slnečné okuliare, kontaktné šošovky, hodinky, cenné papiere, cigarety, tabak alebo tabakové výrobky, obchodné dokumenty, pasy a iné identifikačné dokumenty. Taktiež žiadne krehké veci, akými sú parfémy, toaletné vody, fľaše, sklo, porcelán, vodná fajka a žiadne elektronické prístroje vrátane príslušenstva (walkman, CD prehrávač, fotoaparát, videokamera, MP3, mobilný telefón, prenosný počítač, čítačka kníh atď).

 

Zakázané predmety v príručnej batožine

Zoznam zakázaných predmetov stanovuje vykonávacie nariadenie komisie (EÚ) 2015/1998 z 5. novembra 2015, ktorým sa stanovujú podrobné opatrenia na vykonávanie spoločných základných noriem bezpečnostnej ochrany civilného letectva. 

Podľa tohto nariadenie v celej EÚ platí, že cestujúcim sa nepovoľuje mať pri sebe vo vyhradených bezpečnostných priestoroch a na palube lietadla tieto predmety:

 

PALNÉ A STRELNÉ ZBRANE A INÉ PROSTRIEDKY NA VYSTRELENIE NÁBOJA

- všetkých druhov strelných zbraní, ako s pištole, revolvery, pušky, brokovnice

- hračkárskych zbraní, replík a napodobenín strelných zbraní, ktoré si možno pomýliť so skutočnými zbraňami

- súčiastok strelných zbraní s výnimkou teleskopických zameriavacích zariadení

- zbraní na stlačený vzduch a CO2, ako sú pištole a pušky, do ktorých sa používajú ako náboje plastové či kovové diabolky či broky

- signálnych pištolí a štartovacích pištolí

- lukov, kuší a šípov

- zbraní vystreľujúcich harpúny a oštepy

- prakov a katapultov

 

OMRAČUJÚCE ZARIADENIE

Vrátane:

- zariadení spôsobujúcich šoky, ako sú napr. omračujúce pištole, tasery a omračujúce obušky

- zariadení na omráčenie zvierat a jatočných pištolí

- ochromujúcich a znehybňujúcich chemických látok, plynov a sprejov, ako sú koreninové spreje, slzný plyn, chemické spreje a spreje na odpudzovanie zvierat

 

PREDMETY S OSTRÝM HROTOM ALEBO OSTROU HRANOU, KTORÉ MÔŽU SPÔSOBIŤ VÁŽNE ZRANENIE

Vrátane:

- predmetov určených na sekanie, ako sú sekery, sekerky a sekáčiky

- nástrojov na drvenie a sekanie ľadu

- žiletiek

- orezávacích nožov

- nožov s čepeľou dlhšou ako 6 cm

- nožníc s ostrím dlhším ako 6 cm meraným od čapu

- nástrojov bojových umení s hrotom alebo ostrím

- mečov a šablí

 

PRACOVNÉ NÁSTROJE, KTORÉ MÔŽU SPÔSOBIŤ ZRANENIE

Vrátane:

- sochorov

- vrtákov a vŕtacích koruniek vrátane prenosných vŕtačiek na batérie

- nástrojov s ostrím alebo vretenom dlhším ako 6 cm, ktoré sa môžu použiť ako zbraň, ako sú skrutkovače a dláta

- píl vrátane prenosných píl na batérie

- spájkovacích lámp

- svorkovačiek a klincovačiek

 

TUPÉ NÁSTROJE, KTORÉ MÔŽU SPÔSOBIŤ ZRANENIE

Vrátane:

- bejzbalových a softbalových pálok

- palíc a obuškov ako sú napr. kyjaky, obušky s olovenou hlavicou a policajné obušky

- nástrojov bojových umení

- hokejky, biliardové tága, rybárske prúty, skateboardy, akékoľvek príslušenstvá k stanom (napr. stanové kolíky, skladacie stanové tyče, tenisové rakety, kolobežky, odrážadlá, chodecké palice, lopty v mäkkom obale, balóny

 

VÝBUŠNINY A ZÁPALNÉ LÁTKY A ZARIADENIA

Vrátane:

- munície

- výbušných hlavíc

- detonátorov a rozbušiek

- replík alebo napodobenín výbušných zariadení

- mín, granátov a iných vojenských výbušných materiálov

- ohňostrojov a inej pyrotechniky

- dymotvorných nádob a zásobníkov

- dynamitu, pušného prachu a plastických trhavín

 

Upozornenie:

Zapaľovače akéhokoľvek druhu sa nemôžu prepravovať v príručnej ani zapísanej batožine. Vzhľadom na charakter daného predmetu (tlaková nádoba s nebezpečnou horľavou látkou), je možné v leteckej doprave zapaľovač prevážať výlučne na "tele majiteľa", t. j. umiestením vo vreckách oblečenia. Zapaľovač je nutné deklarovať pred detekčnou kontrolou umiestnením do prepravy. Nie je možné prepravovať zapaľovače typu ZIPPO.

 

Tekutiny, pasty, gély

Cestujúci smie v príručnej batožine prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy len:

- v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 ml (alebo 100 gramov)

- ktoré musia byť umiestnené v priehľadnom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku (spolu s aerosólmi a gélmi) s kapacitou do 1 litra, pričom obsah tohto plastového vrecka sa doň bez problémov zmestí a vrecko je úplne zatvorené.

Všetky tekutiny musia byť vybrané z príručnej batožiny a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny.

Do skupiny patria:

- šampóny, sprchové gély

- parfémy, kozmetika (maskara, tekutý make up, balzamy)

- nealkoholické a alkoholické nápoje

- iné látky pastovej povahy (bryndza, treska, med, džem, paštéty, nutella, arašidové maslo, cottage cheese, horčica, kečup, majonéza, maslo, tvaroh, nátierky)

- zubné pasty

- gély na vlasy

- spreje na vlasy

- podpažné spreje a iné.

Pri tekutých látkach nerozhoduje aktuálny obsah balenia, ale ten, ktorý je uvedený na predajnom obale.

Tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, tekuté lieky - kvapky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a pod. môžu byť prepravené v príručnej batožine aj vo väčšom množstve ako 100 ml, nie je potrebné predložiť lekárske potvrdenie.

 

Zakázané predmety v podanej batožine

Cestujúcim sa nepovoľuje, aby vo svojej podanej batožine prepravovali tieto predmety výbušniny a zápalné látky a zariadenia (vrátane munície, výbušných hlavíc, detonátorov a rozbušiek, mín, granátov a iných vojenských výbušných materiálov, ohňostrojov a inej pyrotechniky, dymotvorných nádob a zásobníkov, dynamitu, pušného prachu a plastických trhavín).

 

Nadrozmerná batožina

Ak potrebuje cestujúci na dovolenku prepraviť väčšie predmety, ktoré sa nezmestia do podanej batožiny, podá ich pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina. Tie sa potom prepravia v nákladnom priestore lietadla. Prepravu takýchto predmetov treba nahlásiť leteckej spoločnosti vopred, ideálne pri rezervácii letenky, a zaplatiť za ňu poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti, ak 1 kus športovej potreby neprepravuje spoločnosť bezplatne. Ako nadrozmerná batožina sa prepravujú športové potreby či hudobné nástroje.

 

Preprava športových potrieb

Na letisku odovzdáte náčinie pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina.

Patria sem veľké rybárske prúty, golfové palice, bicykle do hmotnosti 30 kg, skútre, bejzbalové pálky, hokejky, biliardové tága, šermiarske potreby, latky na skok o žrdi, surfy, bodyboardy, skateboardy, snowboardy, lyže a lyžiarky, akékoľvek príslušenstvo k stanom (napr. stanové kolíky, skladacie stanové tyče), kolobežky, profesionálny potápačský výstroj (tlaková fľaša, plutvy, oblek, hĺbkomer), windsurfingové vybavenie (doska, stožiar), kiteboardy, padák, paraglider, kajak.

Bicykle musia byť zabalené v ochrannom obale alebo vo vreci. Je potrebné vyfučať kolesá, zložiť pedále a otočiť riadidlá súbežne s kostrou bicykla.

Preprava elektrických bicyklov nie je možná.

Vyššie spomínané športové potreby nemožno vziať na palubu lietadla ako príručnú batožinu. Letecké spoločnosti si môžu stanoviť hmotnostný limit na prepravu športového náčinia, napr. 15 či 20 kg a za hmotnosť navyše môžu vyžadovať doplatok. Rovnako môžu určiť aj maximálne povolené rozmery.

 

Preprava hudobných nástrojov

U viacerých leteckých spoločností platí, že malý hudobný nástroj, ktorý by sa inak nezmestil do príručnej batožiny, teda napríklad gitara, klarinet, husle, viola či violončelo možno vziať na palubu lietadla, ak je zabalený v ochrannom obale, bolo preň zarezervované extra sedadlo a bol zaň zaplatený príslušný poplatok.

Cestujúci si totiž musí minimálne 48 hodín vopred, ideálne však už hneď pri kúpe letenky, zarezervovať pre hudobný nástroj samostatné sedadlo (EXTRA ITEM SEAT), keďže takýto hudobný nástroj sa nemusí vmestiť do úložného priestoru nad cestujúcimi v lietadle. Treba pamätať aj na to, že príslušný poplatok sa platí pre cestu do destinácie aj pre cestu naspäť a v závislosti od leteckých spoločností sa môže jeho výška líšiť podľa toho, či ho zaplatíte vopred cez internet, alebo až priamo na letisku.

Hmotnosť hudobného nástroja umiestneného na samostatnom sedadle by nemala presiahnuť 20 kg a niektoré letecké spoločnosti si udávajú aj rozmerové limity, ktoré by hudobný nástroj nemal presiahnuť.

V prípade, že potrebujete prepraviť väčšie hudobné nástroje ako sú bicie, basa, harfa, tie sa prepravujú v nákladnom batožinovom priestore lietadla. Na letisku ich preto odovzdáte pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina. Nástroje by mali byť označené menom a priezviskom cestujúceho, adresou. Aj za takto prepravené nástroje si letecká spoločnosť účtuje poplatok, pričom si môže stanoviť hmotnostný limit a pri jeho prekročení žiadať doplatok. Rovnako si spoločnosti stanovujú aj rozmerové maximum na výšku, šírku či hĺbku nástroja.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa