RADÍME: Ako cestovať letecky s deťmi

2016-06-22 08:00:00 |   |    | 

Pred začiatkom leteckej dovolenkovej charterovej sezóny, ktorá je v najväčšom rozsahu citeľná na letisku od júna do konca septembra, prináša Letisko M. R. Štefánika 3. časť praktických rád pre cestujúcich. V nej sa dozviete, aké podmienky platia pri leteckej preprave detí.



 

Preprava detí letecky do 2 rokov veku (infant)

Väčšina leteckých spoločností umožňuje cestovať deťom letecky už po 8 dňoch od narodenia. Dieťa od 0 do 2 rokov – infant – spravidla cestuje bezplatne, avšak letecká spoločnosť si môže účtovať tzv. poplatok za infanta. Dieťa do 2 rokov nemá u väčšiny dopravcov nárok na vlastné sedadlo ani batožinu. Dieťa sedí v lone rodiča a je pripútané špeciálnym detským pásom v smere letu, ktorý zdarma poskytne letecká spoločnosť. Napr. letecká spoločnosť Ryanair umožňuje cestovať na vlastnom sedadle už aj dieťaťu od 1. roka života, ak mu rodičia vopred zakúpili detský bezpečnostný pás Amsafe CARES a je ním pripútané.

Upozornenie

Nezabudnite, že svoj vlastný pas musia mať všetky deti už od narodenia. Skontrolujte pred odletom dĺžku platnosti pasu dieťaťa, keďže pre deti sa vydávajú s platnosťou na 2 roky. Pri letoch do určitých krajín (Egypt, Omán, Spojené arabské emiráty, Turecko atď.) treba mať platný pas ešte aspoň 6 mesiacov po návrate z destinácie.

 

Preprava kočíkov či detských pomôcok

Cestujúci s dieťaťom má zdarma nárok na prepravu jednej batožiny určenej na prepravu dojčaťa (napríklad detský kočík) a u niektorých leteckých spoločností aj 1 kus ďalšej detskej potreby (autosedačka, bugina), ktoré pred nástupom do lietadla odovzdá palubnému personálu. Mamička tak môže mať kočík pri sebe počas celej doby vybavovania na check-ine, rovnako pri prechode bezpečnostnou kontrolou až po samotný nástup do lietadla. Kočík teda nie je prepravovaný na palube lietadla ako príručná batožina, ale v batožinovom priestore lietadla.

V prípade, že mamička kočík (buginu či autosedačku) nepotrebuje mať pri sebe počas celej doby na letisku, môže ho odovzdať ako zapísanú nadrozmernú batožinu. Na bratislavskom letisku je tiež možnosť dať si za poplatok zabaliť kočík do fólie, aby nedošlo k jeho poškodeniu.

Kočík je mamičke k dispozícii ihneď po vystúpení z lietadla. Ak si však mamička želá doručiť kočík až s ostatnou batožinou, vyzdvihne si ho na check-in pulte s nápisom „Nadrozmerná batožina“. Pred letom odporúčame podrobne sa oboznámiť s prepravnými podmienkami leteckého prepravcu.

Dieťa do 2 rokov spravidla nemá nárok na vlastnú príručnú batožinu, okrem kočíka či buginy. Ak teda rodičia potrebujú prepraviť aj príručný kufor pre dieťa, umožnené im to bude za príplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti.

 

Tekutá strava a lieky pre bábätká

Pre mamičky s deťmi neplatí obmedzenie na prepravu tekutín. Batoľaťu môžete na palubu lietadla zobrať aj tekutú detskú stravu (mliečko, čaj, vodu) v balení nad 100 ml, avšak najviac také množstvo tekutín, koľko je potrebné pre bábätko počas letu.

Pri prechode detekčnou kontrolou tekutú detskú stravu umiestnite do prepravky alebo špeciálneho skenera určeného na kontrolu tekutín, následne bude skontrolovaná detekčnými technológiami. Mamičky už nemusia detskú stravu ochutnávať alebo vyskúšať na pokožke, ako to bolo v minulosti. Ako detské nápoje nemožno prepraviť napr. nápoje typu Coca-cola.

Výnimka sa vzťahuje aj na lieky, preto ak ich vaše dieťa potrebuje počas pobytu, nezabudnite si ich pribaliť do príručnej batožiny. Bežne dostupné lieky, ako napríklad nosné/očné kvapky, sirupy proti kašľu je možné prevážať bez lekárskeho predpisu. Zároveň možno v príručnej batožine prepraviť aj tekuté lieky v objeme nad 100 ml.

 

Ďalšie cenné rady

 

Detské kútiky v schengenskej aj neschengenskej časti

Čo s neposedným dieťaťom? Na letisku sa rýchlo zabaví aj samo. V priestoroch za bezpečnostnou kontrolou sú najmenším ratolestiam k dispozícii detské kútiky vybavené hračkami či detským nábytkom, a to v schengenskej aj neschengenskej zóne.

Prebaľovacie miestnosti na letisku

Ani cestovať s malým bábätkom nemusí byť väčší problém. Na bratislavskom letisku sa totiž vo verejnej aj neverejnej časti nachádzajú špeciálne miestnosti pre matky s deťmi, kde môžete bábätko pohodlne prebaliť na prebaľovacom pulte, osprchovať ho alebo ohriať fľašu s mliečkom vďaka zariadeniu na ohrev detskej stravy. Miestnosti nájdete v blízkosti toaliet.

Zaľahnutie ušiek

Keďže vzlet a pristátie môže malým pasažierom znepríjemniť  zaľahnutie v uškách, odporúčame Vám do príručnej batožiny pre dieťa pribaliť cumlík alebo cukrík/žuvačku a jeho obľúbenú hračku.

 

Podmienky prepravy tehotných žien

Prepravu tehotných žien si osobitne upravujú letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach, z uvedeného dôvodu sa budúcim mamičkám odporúča, aby sa s nimi pred odletom oboznámili. Vo všeobecnosti platí, že do konca 28. týždňa tehotenstva (u niektorých dopravcov do 26. týždňa), ktoré je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne obmedzenia pre cestovanie tehotných žien. Od 28. do 36. týždňa môže gravidná žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára (spravidla nie starším ako 14 dní pred odletom). Letecké spoločnosti neprepravujú tehotné ženy po 34., resp. 36. týždeni tehotenstva. Podmienky prepravy sa môžu líšiť v závislosti od toho, či ide o jednopočetné alebo viacpočetné tehotenstvo.

 

Cestovanie detí letecky samostatne bez sprievodu rodiča

Každá letecká spoločnosť si určuje v prepravných podmienkach, či prepravuje na svojich linkách deti bez sprievodu rodiča (unaccompanied minors).

- Letecká spoločnosť Ryanair neprepravuje bez sprievodu deti do 16 rokov. Deti a mládež do 16 rokov musia cestovať na linkách Ryanairu vždy v sprievode pasažiera staršieho ako 16 rokov. Spoločnosť neposkytuje žiadne sprevádzajúce služby.

- Letecká spoločnosť flydubai neprepravuje samostatne deti mladšie ako 12 rokov. Dieťa do 12 rokov musí vždy cestovať v sprievode rodiča alebo osoby staršej ako 16 rokov.

- Letecká spoločnosť Travel Service, ktorá prevádzkuje väčšinu dovolenkových charterových letov z Bratislavy, neprepravuje samostatne deti do 6 rokov. Deti do 6 rokov musia vždy cestovať v sprievode osoby staršej ako 18 rokov. Deti vo veku od 6 do 11 rokov môžu cestovať bez sprievodu dospelej osoby. V tom prípade poskytuje dopravca (alebo jeho handlingový partner) asistenčnú službu na letisku odletu a na letisku príletu. Osoba, ktorá dieťa na letisku odprevádza, musí byť plnoletá a musí dopravcovi poskytnúť písomné potvrdenie na príslušnom formulári, že nesprevádzané dieťa bude čakať na letisku príletu dospelá osoba. Rodič musí ostať na letisku až do odletu lietadla. Službu Nesprevádzané deti si môžu vyžiadať rodičia aj pre deti od 12 do 17 rokov. Vyžiadať si ju treba najneskôr 48 hodín pred odletom a zaplatiť za ňu príslušný poplatok.

- Spoločnosť ČSA poskytuje službu Nesprevádzané deti pre deti vo veku od 5 do 11 rokov. Deti do 5 rokov samostatne cestovať nemôžu. Službu si možno objednať aj pre sprievod detí od 12 do 17 rokov. Poplatok za službu je 60 eur a treba si ju vyžiadať už pri rezervácii letenky, v prípade vyžiadania až priamo na letisku sa platí doplatok. Dieťa musí mať so sebou vlastný pas, prípadne aj zdravotný preukaz. Na check-ine dostane kartičku s nápisom „Unaccompanied minor“, na ktorej je uvedené číslo letu, meno dieťaťa, vek a jazyky, ktorými hovorí. Dieťa má túto kartičku zavesenú na krku. Počas celej doby na letisku sa o dieťa stará handlingový partner ČSA (teda zamestnanec letiska), ktorý dieťa dopraví až priamo na palubu lietadla a odovzdá dieťa palubnému personálu. Po prílete čaká dieťa na letisku pracovník pozemného personálu, ktorý pomôže dieťaťu vyzdvihnúť batožinu a dieťa odovzdá vopred určenej osobe, ktorej identitu si overí občianskym preukazom pri podpise prevzatia.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa