RADÍME: Praktické tipy ku kúpe letenky

2016-08-08 08:00:00 |   |    | 

Ako nájsť tie najvýhodnejšie ceny leteniek? Dá sa neskôr zmeniť meno či termín zarezervovaného letu? A dá sa letenka zakúpiť aj priamo na letisku? To všetko vám prezradíme v spolupráci s Letiskom M. R. Štefánika.



 

Vydala som sa, letím na svadobnú cestu, budem mať iné priezvisko aj nový pas

Ak mala cestujúca zakúpenú letenku na svoje pôvodné priezvisko a na letisku sa identifikuje cestovným dokladom s novým priezviskom po svadbe a teda aj iným číslom dokladu, sobáš preukáže personálu sobášnym listom. Letiskový personál zmení meno cestujúcej na nové meno bez poplatku a vystaví novú palubnú vstupenku. Ak nemá cestujúca pri sebe sobášny list, zaplatí za zmenu mena poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti. Cestujúca však môže zmenu priezviska sobášom vydokladovať aj dodatočne a letecká spoločnosť poplatok sa zmenu priezviska refunduje.

Rovnaký postup platí aj v prípade, ak si cestujúca zakúpi letenku pod novým priezviskom, ktoré získala sobášom, avšak na letisku sa preukáže pasom alebo občianskym preukazom vydaným ešte na jej dievčenské priezvisko.

V oboch prípadoch je však ideálne už vopred kontaktovať leteckú spoločnosť cez kontaktné centrum (e-mailom, cez online chat alebo kontaktný formulár na webe) alebo telefonicky a zmenu priezviska a čísla cestovného dokladu vopred leteckej spoločnosti nahlásiť.

 

Zmena mena cestujúceho na letenke, zmena dátumu odletu

Nemôžem odletieť a tak letenku darujem alebo predám niekomu inému? Zmena mena cestujúceho na letenke zakúpenej pôvodne na iné meno je možná, avšak za poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti. Možná je aj zmena dátumu, času alebo miesta odletu/príletu, rovnako si letecké spoločnosti za tento úkon účtujú poplatky.

 

Je možné stornovať letenku?

Ak ste si zakúpili letenku, môžete zmeniť dátum, čas, meno cestujúceho aj linku, ale nie je možné celú letenku stornovať a vrátiť cenu za letenku. Je to možné len v prípade, ak máte zakúpenú napr. biznis letenku, v rámci ktorej letecká spoločnosť takúto službu poskytuje, resp. ak ste mali stornovanie letenky poistené v poisťovni

 

Tipy, ako vyhľadať najlacnejšiu letenku

Letenky na všetky pravidelné lety, ktoré odlietajú z Letiska M. R. Štefánika a prilietajú naň si môžete zakúpiť cez internet na webových stránkach leteckých spoločností, ktoré lety prevádzkujú.

- www.ryanair.com/gb/en/

- www.pobeda.aero/en

- www.flydubai.com/en/

- www.wizzair.com/sk-SK/FlightSearch

- www.csa.cz/cs/portal/homepage/cz_homepage.htm

- www.smartwings.com

 

Môžem si kúpiť letenky aj priamo na letisku?

Áno, letenky niektorých leteckých spoločností (Ryanair, Pobeda, Wizz Air) si je možné zakúpiť osobne aj priamo na letisku v okienku s nápisom „Predaj leteniek a výber poplatkov, ktoré nájdete v odletovej hale letiska. Predaj sa otvára 2 hodiny pred každým odletom.

Najvýhodnejšie ceny leteniek nájdete priamo cez webové stránky leteckých spoločností. Ak chcete čo najlacnejšiu cenu letenky a dátum odletu je pre vás flexibilný, užitočný bude pre vás nasledovný postup:

 

Ryanair – letenky do nasledovných destinácií z Bratislavy a späť:

Mallorka, Paríž-Beauvais, Korfu, Berlín, Atény, Madrid, Manchester, Malaga, Miláno, Birmingham, Brusel, Rím-Ciampino, Dublin, Edinburgh, Barcelona-Girona, Londýn-Luton, Londýn-Stansted, Trapani, Alghero, Niš, Leeds-Bradfort, Eilat-Ovda

Navštívte webovú stránku www.ryanair.com, v hornej lište kliknite na Plan a následne na Fare finder. Po zadaní destinácie, do ktorej chcete letieť a vášho rozpočtu, nájdete najlacnejšie letenky v konkrétne dni.

 

Pobeda – lety do Moskvy a späť:

Ak neovládate ruský jazyk, zvolíte si na webovej stránke dopravcu www.pobeda.aero anglickú verziu webu. V časti Booking zvolíte Search for cheap flights. Jednoduchý prehľad všetkých cien leteniek v celom mesiaci, alebo v jednotlivom týždni, nájdete pri rezervácii letenky v časti Month alebo Week.

 

Wizz Air – lety do Skopje a späť:

Spoločnosť Wizz má svoj web wizzair.com aj v slovenskom jazyku. Po zrolovaní do spodnej časti webu nájdete v časti Lety a destinácie sekciu Časový harmonogram s prehľadom všetkých cien leteniek.

 

Darujte darčekový poukaz na letenku

Narodeniny, meniny či Vianoce - vhodný darček pre blízkych je letenka a výlet do peknej destinácie. Ktorá to bude a kedy, si môžete vybrať aj neskôr. Letecká spoločnosť Wizz Air ponúka darčekový poukaz v hodnote 25 € či 50 €, ktorý môžete využiť pri kúpe letenky do Skopje. Na webe Ryanair si môžete zakúpiť voucher v hodnote 25 €, 50 €, 75 €, 100 €, 150 € a 200 €, ktorý ako darček venujete blízkemu na kúpu letenky.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Pexels.com
Zdroj: bts / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa