Do sveta na vlastnú päsť: 8 tipov na cestovanie bez agentúry

2016-11-03 13:05:56 |   |    | 

Pokiaľ ste ešte stále nevyskúšali na vlastnej koži sólo cestovanie bez cestovných kancelárii, mali by ste to čo najskôr urobiť. Ponúknutá voľnosť vám dodá ešte viac radosti z dovolenky a pripraví vám oveľa viac dobrodružstiev, ako by ste mali pri striktne danom programe. Navyše si takto celý pobyt uspôsobíte len svojim potrebám a všetko vás to bude stáť podstatne menej peňazí. Keď ste v tomto smere nováčikmi, istotne sa inšpirujte našimi tipmi, ktoré vám uľahčia sólo cestovanie.



 

1. Prieskum internetu

Vždy pred cestou si urobte dobrý prieskum internetu. Len vďaka tomu sa dostanete k rôznym zľavám, ktoré vám umožnia vidieť za pár peňazí väčšie množstvo pamiatok. Objednávajte si lístky online, aby ste sa dostali do všetkých pamiatok, o ktoré máte záujem. Vyhľadajte si tiež, aké atrakcie sú v danej lokalite zadarmo. Najmä vo väčších mestách je ich neúrekom a nepatria medzi ne iba pre niekoho možno trochu nudné múzeá. A nezabúdajte ani na hodnotenia, ktoré sa môžete dozvedieť zo špecializovaných fór, aby ste prípadne nestrácali čas na nejakom nezaujímavom mieste.

 

2. Neplánujte do posledného detailu

Zo začiatku je veľmi ťažké zbaviť sa podrobného plánovania. Ešte stále máte v sebe vžitý pevný harmonogram, na aký ste boli zvyknutí na poznávacích zájazdoch. Teraz vám však nebude nikto rozkazovať a vy by ste si mali krajinu len užívať. Môžete si stanoviť, kde by ste chceli v niektoré dni ísť, no popri tom sa nechávajte unášať atmosférou a objavujte aj miesta, ktoré v bežných sprievodcoch nenájdete.

 

3. Vyhľadajte rady dobrodružných cestovateľov

Nespoliehajte sa len na tradičnú povinnú jazdu po najznámejších atrakciách. Hľadajte skôr niečo originálne, čo vás lepšie priblíži k domácim obyvateľom a ukáže vám svet z úplne inej perspektívy. Viac ako vychytený zámok vám môže povedať starobylé a možno i opustené sídlo. Alebo si nájdite vlastný kúsok prírody, ktorý vám ukáže krajší výhľad ako tradičné turistické trasy. Nebojte sa experimentovať a buďte odvážnejší.

 

4. Registrujte sa

Vždy pred cestou do cudzej krajiny využite možnosť registrácie na webe Ministerstva zahraničných vecí. Majte na mysli vašu bezpečnosť a nikdy nič nepodceňujte. Počas dovolenky sa nechávate úplne strhnúť sledom situácií a nemáte čas sledovať internet alebo televíziu. A to je správne, pretože takto úplne vypnete a zresetujete si myseľ. Ibaže kvôli tomu sa odstrihnete aj od prípadných nepríjemností a od správ týkajúcich sa možného nebezpečenstva. Po registrácii si môžete byť istí, že vám MZV poskytne potrebnú pomoc a bude vás o všetkom hneď informovať. Teraz nebudete mať pri sebe žiadneho delegáta a takáto podpora sa vám hodí.

 

5. Kniha nikdy nesklame

Počas cestovania sa nevyhnete dlhým presunom v dopravných prostriedkoch a niekedy musíte počítať aj so zmenou plánov kvôli zlému počasiu. Vtedy je vždy fajn mať po ruke nejakú knihu a skrátiť si čakanie príjemným čítaním. Odbúra to nervozitu a niekedy vám to nebadane pomôže nadviazať konverzáciu s inými rovnako naladenými ľuďmi. Radšej prečkajte búrku v kaviarni s kávou a dobrou knihou, ako keby ste mali na izbe iba nervózne prepínať programy na televízore. Teraz vám nikto z cestovky nevymyslí náhradný plán, obozretní preto musíte byť vy.

 

6. Kde sa dá, choďte pešo

Ak nie ste v časovej tiesni, istotne využívajte tie spôsoby prepravy, ktoré vám doprajú viac zážitkov. V prvom rade stavte na pešie prechádzky. Presúvajte sa medzi blízkymi atrakciami takýmto spôsobom a radšej toho menej stihnite, no objavte viac zaujímavostí, ktoré sa v mestskej doprave okolo vás iba preblesknú. Rovnako namiesto metra uprednostnite autobus alebo električku. Trvá to dlhšie, ale uvidíte viac ako nudné podzemné priestory.

 

7. Nebojte sa zablúdiť

Zbavte sa akéhokoľvek strachu, ktorý vás zbytočne obmedzuje. Pokiaľ sa práve neponáhľate na letisko na spiatočný let domov, je úplne jedno, kde sa v daný moment ocitnete. Keď sa vám nepodarí nájsť váš cieľ, spýtajte sa domácich alebo využite niektorý z moderných výdobytkov techniky. A popri tom všetkom opäť skúmajte svet okolo vás. Práve takéto náhody vám prinesú viac cestovateľskej zábavy ako nemé nasledovanie sprievodcov bez toho, aby ste mali šancu na vlastné plány.

 

8. Komunikujte s inými cestovateľmi a meňte plány

Vychutnajte si tú úžasnú možnosť, ktorú teraz máte. Snažte sa veľa rozprávať nielen s domácimi, ale aj s ostatnými cestovateľmi. Veľa sa ich pýtajte na to, čo už videli a pomaly zbierajte tipy na vaše ďalšie výlety. Možno takto získate nového spoločníka, ktorý vám ukáže iné neplánované miesto a pre neho zaujímavé momenty v danej krajine. Buďte flexibilní, prispôsobujte sa a užite si tak viac zábavy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa