Vianoce cestovateľa: 12 skvelých tipov na darčeky pod stromček

2016-12-05 00:00:01 |   |    | 

Dobrých inšpirácií na vianočné darčeky nie je nikdy dosť. Ak neviete, čím by ste potešili vášho cestovateľa, poradíme vám niekoľko zaujímavých vychytávok a tipov, ktoré istotne pri vianočnom stromčeku rozžiaria jeho oči. A keby bolo tých dobrých nápadov viac, odložte si niektoré do rezervy na ďalšie sviatky, ktoré vás čakajú v nasledujúce mesiace.



 

Ľadvinka alebo taštička na bok

Zabudnite na zastaralé ľadvinky, ktoré boli časom dobré iba na posmech. Pohľadajte modernú štýlovú verziu, vďaka ktorej bude mať každý cestovateľ po ruke potrebné doklady, peniaze, môže si tam odložiť mobil a niektoré drobnosti. Alebo to vymeňte za taštičku na bok, ktorá nie je ťažká a hodí sa rovnako ženám i mužom. Nájdite len rozmerovo menšie modely, aby im počas cestovania neprekážali.

Orientačná cena: od 10,- €

 

Váha a meter na batožinu

Týmto darčekom najviac potešíte cestovateľov a vášnivých nákupcov v jednej osobe zároveň. Aby sa vyhli akýmkoľvek stresom na letisku, ešte na izbe si môžu prevážiť batožinu a potom vhodnejšie uspôsobiť veľkosť ich nákupov. Lepšie verzie cestovných váh majú v sebe zabudovaný aj meter, ktorým si overíte aj presné rozmery.

Orientačná cena: od 10 eur

 

Vzdušný vak na spanie

Počas cestovania vám príde vhod, ak si môžete niekedy oddýchnuť a len sa pokochať krásnym výhľadom. Vtedy je fajn mať po ruke priestor na sedenie alebo ležanie, ktorý vám poskytne dostatok miesta na oddych. Výbornou pomôckou, ktorú zoženiete na internete, je vzdušný vak na spanie. Poskladaný vám zaberie malý priestor, neváži viac ako kilo a namiesto namáhavého nafukovania ho jednoduchým pohybom naplníte vzduchom. V krízových situáciách vám poslúži aj ako krátkodobý nocľah.

Orientačná cena: od 30 eur

 

Stieracia mapa

Každý cestovateľ má svoje sny a je príjemné sledovať, ako sa im plnia a robia ich život zaujímavejším. Aby si mohli splnenie každého ďalšieho turistického cieľa lepšie označiť, pripravte im prekvapenie v podobe stieracej mapy. Jej princíp je identický ako pri výherných žreboch. Keď už navštívili nejakú krajinu, zotrú si z daného políčka vrchnú farbu a odhalia mapu tejto krajiny. Na internete môžete kúpiť európsku alebo celosvetovú verziu.

Orientačná cena: cca 20 - 30 eur

 

Kukla na spanie

Dlhé prestupy na letiskách sú niekedy poriadne otravné a vyčerpávajúce. Všade okolo vás je hluk a neviete si nájsť miesto pre svoje pohodlie. V takých situáciách pomôže špeciálna cestovateľská vychytávka v podobe mäkkej vystuženej kukly (zvanej "pštrosí vankúš"). Tú si navlečiete na hlavu, ruky vopcháte do špeciálnych otvorov a v takejto príjemnej a zvukotesnej pomôcke môžete pokojne oddychovať až do svojho ďalšieho odletu.

Orientačná cena: cca 10 - 15 eur

 

Prenosná šnúra na prádlo

Ak nepatríte k náročným a majetnejším cestovateľom, istotne chcete ušetriť na tej najdrahšej položke, a teda na ubytovaní. Lacnejšie hotely alebo hostely neponúkajú taký komfort a pokiaľ ste sa vybrali na dlhú cestu, budete si musieť počas nej veci niekde vyprať. Vtedy pomôže milý darček v podobe prenosnej šnúry na prádlo, ktorá sa zachytí pomocou gumených násaviek alebo pomocou slučiek. Keďže je elastická, dokáže sa prispôsobiť rôznym priestorom.

Orientačná cena: do 10 eur

 

Dobrý cestovateľský zápisník

Zážitkov je počas ciest vždy neúrekom a cestovatelia nemôžu so sebou vždy nosiť počítač, v ktorom by ich všetky evidovali. Aj preto ešte stále väčšina z nich uprednostňuje voľbu klasického zápisníka. Firmy špecializujúce sa na ich výrobu majú v predaji rôzne edície šité na mieru jednotlivých miest, ktoré obsahujú mapy a užitočné informácie. Alebo môžete kúpiť neutrálnu verziu, v ktorej nájdu cestovatelia ako bonus rôzne záložky, sekcie a lepky na lepšie evidovanie spomienok.

Orientačná cena: jednoduchá verzia do 10 eur

 

Menovky na batožiny

Keď sa na letisku pustí pás s batožinami a z jeho útrob sa začne valiť enkláva čiernych kufrov, pre cestujúcich začína jedna veľká zábava. Najhoršie je, že aj jednotlivé menovky sú si veľmi podobné. Ak hľadáte nejaký lacnejší, no predsa veľmi praktický darček, kúpte im originálnu a výraznú menovku, ktorá sa bude farebne odlišovať a vďaka nej svoju batožinu spoľahlivo rozoznajú už z diaľky. Alebo im takú vlastnoručne vyrobte.

Orientačná cena: do 10 eur

 

Meniteľné sandále

Opäť praktická vec pre ženskú časť cestovateľov. Keďže dámy si nevystačia s jednými topánkami na niekoľko udalostí ako páni, môžete ich prekvapiť hitom v podobe meniteľných sandálov. Tie majú od predného remienka k zadnému hrubší pás koženky, ktorá sa dá postupne prispôsobovať rôznym potrebám. Buď ich môžete nosiť v takejto základnej podobe, alebo môžete vymieňať rôzne farebné násady s ozdobami alebo bez nich, vďaka čomu sa razom zmenia na spoločenskú obuv alebo na topánky na bežné nosenie.

Orientačná cena: cca 40 - 50 eur

 

Korkový glóbus

Tento darček funguje na rovnakom princípe ako stieracia mapa. Cestovateľ si na ňom môže evidovať všetky svoje cesty a plány. Výhodou je, že pomocou farebne odlíšených špendlíkov môže označiť krajiny, do ktorých bude cestovať v najbližšej dobe, kde už bol a kam túži ísť. Glóbus je vyrobený z korku a pripevnený je na kovovom nástavci. Jeho cena je však pomerne vysoká.

Orientačná cena: od 60 eur

 

Vytriasacia plážová taška

Istotne veľmi dobre poznáte tie situácie, keď si v izbe vybalíte veci z pláže a spolu s nimi si prinesiete aj piesok, ktorý na nich zostal zachytený a ktorý sa dostal aj priamo do tašky. S týmto darčekom ušetríte dovolenkárom veľa starostí, keďže dno plážovej tašky je vytvorené z pevnej sieťky, vy len šikovne rozopnete pevnú koženkovú časť, vytrasiete všetok piesok z vnútra a dno znovu zapnete.

Orientačná cena: od 40 eur

 

Darčekové poukážky

Cestovanie nepatrí medzi lacné koníčky a akékoľvek finančné prilepšenie príde každému cestovateľovi určite vhod. Môžete zvoliť darčekové poukazy do nejakej hotelovej siete, cestovnej kancelárie alebo leteckej spoločnosti, ale aj malú hotovosť, ktorú im dáte na nejaký konkrétny výlet.

Orientačná cena: ľubovoľná

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Wikipedia, Flickr, Thinkstock, Pixabay
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa