Pasce na turistov: Na toto si dajte v Chorvátsku pozor

2017-06-29 00:00:01 |   |    | 

V priebehu ostatných rokov sa z Chorvátska stala jedna z najobľúbenejších dovolenkových destinácií, a to nehovoríme len o Slovákoch. Nádherné pláže na pobreží Jadranského mora, národné parky s pôsobivými vodopádmi a malebné mestečká – to všetko láka do krajiny stále viac cudzincov. A s nimi si na svoje prichádzajú aj špekulanti.



 

Američan Alex Cote žije v Chorvátsku už viac ako rok a pre Croatia Week zhrnul tunajšie „pasce na turistov“. Ak si chcete "slovenské more" užiť na maximum, na týchto 5 vecí si podľa neho dajte dobrý pozor:

 

PLATENIE V KUNÁCH

Na väčšine miest v Chorvátsku prijímajú okrem chorvátskych kún aj eurá. Radšej by ste sa však mali držať domácej meny, domáci totiž sumu v eurách radi navyšujú. Ak platíte v eurách, vždy si dobre skontrolujte výmenný kurz. Dajte si pozor aj na to, v akej mene je cena stanovená. Jedna z reštaurácií v Dubrovníku má napríklad časť menu uvedenú v eurách a zvyšok v kunách.

 

PREHNANÉ CENY V REŠTAURÁCIÁCH

V Chorvátsku je množstvo reštaurácií, mnohé z nich ponúkajú vynikajúce jedlo v príjemnej atmosfére. V najvychytenejších lokalitách (napríklad centrum Dubrovníka) však mnohé priemerné podniky neúmerne zvyšujú ceny. Navyše sa môže stať, že vám namiesto čerstvej ryby z Jadranu ponúknu mrazenú náhradu. Nemyslite si, že v najdrahších reštauráciách nájdete aj najlepšiu kvalitu. Oveľa lepší pomer voči cene nájdete, ak sa spýtate domácich a vyhnete sa davom turistov.

 

ZLÝ VÝMENNÝ KURZ

Ak si chcete zameniť kuny, netreba vždy mieriť do zmenární. Najlepší výmenný kurz vám väčšinou ponúknu banky. Pamätajte však, že tie sú cez víkend zatvorené. Ak sa už obrátite na zmenárne, vopred si dobre skontrolujte poplatok, ktorý si účtujú.

 

VEČNÝ PROBLÉM – TAXÍKY

Podobné problémy ako Slovensko trápi aj Chorvátsko. Akurát, že tu budete na strane podvedeného cudzinca vy. Aj chorvátski taxikári často stanovujú iné ceny pre miestnych a iné pre turistov. Vždy im preto vopred povedzte, kam idete a opýtajte sa, koľko budete platiť. Často je dobré dohodnúť si dopravu s hotelom či s ľuďmi, u ktorých budete bývať.

 

SPRÁVNE NAČASOVANIE

Hoci absolútna väčšina z nás navštevuje Chorvátsko cez letné prázdniny, má to svoje nevýhody. Ceny sú vyššie, cesty preplnené a aj mestečká praskajú vo švíkoch. Dobré podmienky na kúpanie sú pritom v krajine aj v máji, júni, septembri a októbri. Mnohé miesta sú navyše atraktívne aj v zime, veď k príjemnému spoznávaniu pamiatok či národných parkov horúce počasie naozaj nepotrebujete.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.1/5 (37 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa