Sviatky na lyžiach: Na čo nezabudnúť pred odchodom na lyžovačku

2017-12-22 08:00:00 |   |    | 

Lyžiarska sezóna sa už začala a mnoho ľudí plánuje tráviť sviatočné obdobie na zasnežených svahoch. Okrem tatranských zjazdoviek Slováci často vyhľadávajú aj zahraničné strediská. Ponúkame preto niekoľko rád, na čo pred odchodom na hory nezabudnúť a ako zvládnuť lyžovačku doma či v zahraničí bez ujmy.



 

Lyžovačka na Slovensku a zásah horskej služby

Pokiaľ sa chystáte na lyžovačku na Slovensku, stačí Vám riadne zdravotné poistenie, ktoré kryje náklady na ošetrenie všetkých úrazov, ktoré sa stanú na  zjazdovke. Pokiaľ chcete mať kryté aj následky úrazu, môžete si uzatvoriť úrazové poistenie, ktoré ponúka krytia aj pre športové aktivity.

Skialpinisti a vyznávači iných adrenalínových športov, ktorí vyhľadávajú náročnejší terén, by si však mali určite uzatvoriť poistenie do hôr, ktoré pokrýva náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. Ak sa na horách dostanete do problémov, za zásah sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie a nasadenie vrtuľníkom, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc EUR. „Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne alebo sa zraníte,“ pripomína riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne Silvia Vlasková.

Poistenie zásahov horskej služby (HS) kryje náklady na záchrannú akciu HS a týka sa len dospelých osôb. Dá sa dojednať buď pre bežné nenáročné zimné športy a aktivity (ako je  lyžovanie na vyznačených lyžiarskych tratiach, snowboarding, bežkovanie, sánkovanie) alebo pre náročnejšie zimné športy mimo upravených tratí (ako napr. freeride, skialpinizmus). „Platí teda, že ak sa na lyžiarskom svahu stane úraz a je potrebný zásah horskej služby alebo prevoz vrtuľníkom, ak lyžiar nie je poistený, náklady na zásah si bude musieť hradiť sám,“ hovorí Silvia Vlasková z UNIQA poisťovne.

 

Lyžovačka v zahraničí – nezabudnite si poistiť zodpovednosť za škodu

Pokiaľ sa chystáte lyžovať v zahraničí, jednoznačne odporúčame správne nastavené cestovné poistenie (CP) s  liečebnými nákladmi v zahraničí, v rámci ktorého je kryté aj vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách. Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne. Poistený má nárok na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia priamo z miesta vzniku udalosti. Minulý rok sme riešili  transport klienta vrtuľníkom z vysokohorského terénu v zahraničí kvôli ťažkostiam s dýchaním vo vysokej nadmorskej výške,“ hovorí S. Vlasková.

Pri lyžovačke v zahraničí určite odporúčame pripoistiť si zodpovednosť za škodu. V takom prípade budete mať krytú aj prípadnú škodu zo zrážky s iným lyžiarom. „Ak totiž na svahu zraníte inú osobu a tá bude žiadať odškodné, suma sa môže vyšplhať až do výšky niekoľko desiatok tisíc EUR,pripomína S. Vlasková.

V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov kryté aj bežné zimné športy, nesmie však ísť o adrenalínové a rizikové aktivity. Všetky takéto športy je potrebné si pripoistiť, rovnako tak športy vykonávané súťažne či v rámci tréningov alebo sústredení v zahraničí. Rovnako je potrebné pripoistiť  si športy, ktoré budete vykonávať v rámci organizovaného podujatia, prípravy na súťaž, sústredenie, ako aj športy vykonávané súťažne. Sú však adrenalínové aktivity, ktoré sa v rámci cestovného poistenia poistiť nedajú a sú vo výlukách z poistenia. Ide o horolezectvo, skalolezectvo, skialpinizmus či alpinistiku.

 

Krádež alebo zničenie drahej lyžiarskej výbavy

Ak máte v rámci cestovného poistenia pripoistenú aj batožinu, do limitu plnenia máte kryté  napr. ukradnuté lyže. Musia však byť odcudzené z uzamknutého priestoru. Lyže odložené voľne napr. pred bufetom na svahu nie sú poistením kryté. Takisto neodporúčame lyžiarom, aby si nechávali lyže v strešnom boxe vozidla, ak sú už ubytovaní napr. v hoteli. V takom prípade nevznikne nárok na plnenie, nakoľko bol klient už ubytovaný  a napriek tomu ponechal veci v aute. Samozrejme, ak Vám ukradnú lyže z uzamknutého strešného boxu auta počas cesty na lyžovačku zo stráženého parkoviska, škodu Vám poisťovňa preplatí. V rámci cestovného poistenia v pripoistení batožiny je kryté aj poškodenie lyžiarskej výstroje následkom napr. vlámania, opäť však musí byť jasné, že lyže boli uložené v uzamknutom priestore a pri vlámaní došlo k prekonaniu prekážky.

 

Deti bez helmy na svah nepúšťajte

Novela zákona o horskej službe už dva roky nariaďuje povinnosť pre deti do pätnásť rokov nosiť na svahoch lyžiarske helmy. Aj keď za jazdu dieťaťa bez helmy nehrozí žiadna finančná sankcia, poisťovňa pripomína, aby rodičia nariadenie rešpektovali a deti bez helmy na svah nepúšťali. Podľa štatistík sú totiž najohrozenejšou skupinou pri úrazoch hlavy práve deti do 6 rokov. Odborné analýzy Občianskeho združenia Chráňme naše deti dokazujú, že ochranná prilba dokáže zabrániť úrazom hlavy až v 60% prípadoch.

Podľa riaditeľky oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne Silvie Vlaskovej poisťovňa poskytne plnenie v plnom rozsahu aj v prípade, ak by dieťa helmu na svahu nemalo a utrpelo by úraz. „Aj v prípade, že by poistené dieťa dokázateľne jazdilo bez helmy a utrpelo by úraz hlavy, na poistné plnenie to vplyv mať nebude. Napriek tomu je veľmi dôležité, aby rodičia deti bez helmy na svah nepúšťali. Stanoviská lekárov totiž jasne hovoria, že ochranná helma dokáže zabrániť úrazom hlavy či vážnejšiemu otrasu mozgu,“ hovorí S.Vlasková.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa