Deti a more: 6 rád pre výber dovolenky snov

2018-05-16 12:00:00 |   |    | 

Leto je pre väčšinu ľudí tým najkrajším obdobím v roku. O deťoch to platí dvojnásobne - je to čas dlhých, nových zážitkov a vzrušujúcich dobrodružstiev. Máločo spraví vašim ratolestiam väčšiu radosť ako prázdniny pri mori. Vybrať tú správnu destináciu je však pre rodiny s deťmi hotové umenie. Na čo si treba dať pozor?



 

Dovolenka prostredníctvom cestovnej kancelárie alebo individuálna?

Pri cestovaní s deťmi je bezpečnejšie využiť služby cestovnej kancelárie. Ak sa chystáte k moru, agentúra za vás všetko naplánuje a zorganizuje ešte predtým, než dorazíte na miesto. Navyše sa v tomto prípade môžete spoľahnúť na služby pobytového delegáta, ktorý je vám k dispozícii 24 hodín denne. V prípade potreby  vás zavedie do najbližšej nemocnice, všetko dôkladne vysvetlí a aj bezpečne zorganizuje transfery či fakultatívne výlety. Pri cestovaní s deťmi backpackingové, individuálne cestovanie veľmi vhodné nie je.

 

Správny výber dopravného prostriedku

Dopravný prostriedok je základným faktorom, ktorý treba dôsledne zvážiť, najmä ak máte veľmi malé dieťa (do 3 rokov). Najvhodnejšou alternatívou je rodinné auto, ak však dávate prednosť ďalekým destináciám, je samozrejme vhodné lietadlo. Pri cestovaní autom treba vždy plánovať cestu na noc, aby deti boli primerane  unavené a zaspali. Netreba cestovať počas dňa, pretože  najmenší cestovatelia sa budú v aute nudiť.

Ak cestujete lietadlom, letový poriadok samozrejme neovplyvníte, ale môžete aspoň dieťa na let pripraviť tým, že mu zoberiete obľúbenú hračku, mobil na hranie, prípadne rozprávku, aby sa zabavilo. Dôsledne zvážte všetky riziká, pretože v lietadle je taktiež vždy zapnutá studená klimatizácia, kvôli ktorej môžu deti ľahko ochorieť.

Ak plánujete cestu autobusom, vedzte, že tieto cesty bývajú pre deti najhoršou možnosťou. V autobuse nie je k dispozícii WC  a deti sa nemôžu hýbať, chýba im pohyb a nudia sa.

 

Samotný výber destinácie

Výber destinácie je ďalší podstatný faktor, ktorý musíte brať do úvahy predtým, než idete dovolenkovať. Destinácia by mala byť ľahko dostupná, nie príliš ďaleko a samozrejme aj prostredie tam by malo byť vhodné aj pre tých najmenších. Exotické destinácie radšej nateraz vyškrtnite zo svojho zoznamu a stavte na bezpečnosť krajiny. Treba si vybrať destinácie, v ktorých hrozí najmenšie riziko prírodnej katastrofy, atentátov či prevratov. Pre najmenších sú najvhodnejšie grécke ostrovy, Chorvátsko, Taliansko, Slovinsko, prípadne Španielsko a Bulharsko. Aspoň prvýkrát si vyberte destináciu, ktorá nie je príliš ďaleko od Slovenska.

 

Výber pobrežia

Pobrežie by malo byť kľúčovým faktorom pri výbere dovolenky s deťmi. Pre ne je najvhodnejšie plytké more s pozvoľným vstupom, bez veľkých kameňov. Pláž by mala byť piesočnato – štrková, nakoľko deti sa môžu pokojne hrať, napríklad stavaním zámkov z piesku a vy si chvíľku odpočiniete.  More by malo byť  pokojné, bez väčších vĺn,  príliš studená voda tiež nie je vhodná. Hlučné a nebezpečné cestné komunikácie pri pláži sú rizikom, nakoľko hrozí veľké nebezpečenstvo a vy nebudete mať pokoj.

 

Vhodné ubytovacie zariadenie a stravovanie

Dôsledne si vyberajte aj ubytovacie zariadenie. Doprajte si čas na premýšľanie, ktorý hotel je najlepší, čítajte veľa recenzií. Vhodné sú menšie hotely, prípadne penzióny  a vždy si zaobstarajte ubytovanie predtým, než idete na dovolenku. Necestujete  „naslepo“, nemusí sa vám to vyplatiť.  Pre najmenších sú ideálne hotely s veľkou záhradou  v blízkosti pláže, so šmykľavkami a malými bazénmi.

Treba si dávať pozor aj na stravovanie. Ak ste v hoteli, vyberte si all inclusive alebo polpenziu. Vopred si zistite pomocou internetu alebo vašej CK okolie ubytovacieho zariadenia t.j. či je tam dostatok reštaurácií a obchodov na nákup stravy. Vodu treba vždy radšej prevariť, prípadne konzumovať balenú, variť z overených surovín, vyhýbať sa exotickému ovociu. Dbať treba aj na to, aby strava bola dostatočne tepelne upravená.

 

Teplo je super, ale nie príliš

Pre malé deti nie sú vhodné tropické horúčavy, preto sa vyhnite krajinám ako Egypt, Tunisko, či Turecko, kde sa ručička teplomera šplhá aj nad 40 stupňov. Vyberte sa radšej do krajín, ktoré nie sú tropicky horúce. Ideálne pre dovolenkovanie s deťmi sú v tomto prípade opäť európske letoviská, kde sa teploty  málokedy šplhajú nad 35 stupňov. Ak  sa  aj vyskytnú počas dovolenky nepredvídateľné horúčavy, klimatizujte priestory na primeranú teplotu. Dodržiavajte pravidelný pitný režim a tiež s deťmi nebuďte na slnku od 11. do 15. hodiny. Hrozí riziko prehriatia organizmu.

V každom prípade sa pre istotu vždy poraďte pred dovolenkou s pediatrom ohľadom všetkých otázok. Pri výbere dovolenky s vašimi ratolesťami  musíte byť opatrní, pretože neberiete do úvahy iba svoje priority, ale musíte sa prispôsobiť najmä deťom. Iba tak si letné prázdniny poriadne užijete všetci.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa