Dlhé rady na check-in? Letisko ponúka aj pohodlnejšie spôsoby vybavenia

2018-06-01 08:00:00 |   |    | 

Každý už zažil, ako sa po otvorení odbavovacej priehradky všetci nahrnú jej smerom a následne sa pred pracovníkom vytvoril dlhý rad. Čakanie v ňom nie je práve veľká zábava, no letisko ponúka aj ďalšie spôsoby vybavenia.



 

Každé letisko má iné technologické a personálne možnosti a vždy sa hodí dobre sa pozrieť na internetové stránky letiska, aké formy check-inu ponúka. Na druhej strane, veľa letísk často poskytuje navzájom podobné služby, napríklad bratislavské Letisko M. R. Štefánika a viedenské letisko vo Schwechate.

Letiská a leteckí dopravcovia majú rozdielne podmienky pre prepravu – či už ide o možnosti vybavenia alebo o výšku poplatkov, napríklad za nadrozmernú batožinu či prepravu zvierat. Vždy sa pred odletom informujte o tom, aké podmienky si nastavila vami zvolená aerolinka. Najlepšia aerolinka roka 2017, Emirates, má napríklad informácie uvedené tu, Travel Service cestujúcich informuje tu.

 

Štandardné vybavenie

Tu si musíte odstáť vyššie spomínaný rad. Obvykle sa vybavovacie priehradky otvárajú 2 hodiny pred odletom a uzatvárajú sa 40 minút pred ním. Odporúčame si však otváracie hodiny zistiť u konkrétneho dopravcu. Na vybavenie potrebujete iba letenku, doklady totožnosti, prípadne víza, ak cestujete do krajiny, kde sú vyžadované. Odovzdáte batožinu určenú na vybavenie a dostanete palubnú vstupenku a batožinový lístok. Následne pokračujete, už len s príručnou batožinou, na bezpečnostnú alebo pasovú kontrolu.

 

Check-in kiosky

Namiesto radu sa na letisku si môžete urobiť check-in sami. Na to slúžia samoobslužné kiosky, ktoré nájdete na niektorých letiskách, napríklad vo Viedni alebo aj na pražskom letisku. Stačí zadať číslo letenky či rezervačný kód. Následne vám zariadenie vytlačí palubnú vstupenku a vy pokračujete buď priamo na bezpečnostnú alebo pasovú kontrolu. Ak máte batožinu na vybavenie, zastavíte sa ešte pri priehradke, kde ju odovzdáte.

 

Vybavenie on-line

Check-in môžete urobiť pomocou registrácie cez webové stránky či mobilnú aplikáciu leteckého dopravcu. To všetko v priebehu chvíľky z pohodlia vášho domova či kancelárie, a to v rozmedzí 48 hodín až 3 hodiny pred odletom. Niektoré letecké spoločnosti dokonca odporúčajú on-line check-in, keďže vybavenie až na letisku spoplatňujú. Vždy si vopred zistite, aké podmienky má dopravca, s ktorým cestujete.

 

Vybavenie nadrozmernej batožiny

Niekedy neletíte len s obyčajným kufrom, ale máte buď príliš veľkú alebo neštandardnú batožinu. Preprava nadrozmernej batožiny býva často spoplatnená. Medzi neštandardnú batožinu patria napríklad kočíky, bicykle, slnečníky, vozíky, lyže, surfy atď. Vždy je nutné sa o preprave podobnej batožiny dohodnúť s pracovníkom na vybavovacej priehradke, ktorý vám poradí ďalší postup. Všeobecne je táto batožina posielaná z priehradky pre nadrozmernú batožinu. Ešte pred cestou rozhodne odporúčame prepravu nadrozmernej batožiny prebrať s leteckou spoločnosťou alebo cestovnou kanceláriou, ideálne už pri rezervácii letu, keďže taká batožina môže podliehať zvláštnym podmienkam prepravy a to vás môže stáť peniaze navyše.

 

Odbavenie invalidných vozíkov

Pokiaľ cestujete s invalidným vozíkom, vopred to nahláste leteckej spoločnosti a zistite si, ako má nastavené pravidlá. Aerolinky prepravujú mechanické vozíky v batožinovom priestore, niektoré však umožňujú mať zložený vozík na palube. V lietadle je možnosť využiť palubný vozík, ktorý sa vojde do uličky lietadla, avšak nie všetky lietadlá sú ním vybavené. Vopred si u leteckého dopravcu zistite, aké možnosti ponúka. Pri elektrických vozíkoch si vopred zistite, či ich dopravca vôbec prepraví – ak vozík nie je na suchú batériu, môže aerolinka z bezpečnostných dôvodov vozík odmietnuť.

 

Preprava zvierat

Ak cestujete s vaším štvornohým miláčikom, vopred zistite, či do cieľovej destinácie zviera smie cestovať a aké zdravotné vyšetrenia a očkovania bude potrebovať. Pred cestou si vopred zarezervujte miesto pre zviera. Niektorí dopravcovia dokonca umožňujú prepravu mačiek a malých psov v príručnej batožine, väčšie zvieratá obvykle cestujú v batožinovom priestore. Váš maznáčik by mal cestovať v dostatočne veľkej prepravke s pevným dnom, na ktorom bude absorpčná vložka a otvory na dýchanie. Prepravka by mala byť pevná, aby sa z nej zviera nemohlo dostať, a počas cesty by malo mať k dispozícii vodu aj krmivo. Zvláštne podmienky prepravy sa vzťahujú na prepravu mláďat a odlišne vyzerá aj cesta asistenčných či policajných a záchranárskych psov – tí cestujú na palube a väčšinou bez poplatku. U leteckého dopravcu zistite, aká je výška poplatku za prepravu zvieraťa a ako vyzerá vybavenie so zvieraťom na letisku, z ktorého odlietate.

 

Zrušenie a meškanie letu

Nech už ste sa vybavovali akýmkoľvek spôsobom, vždy sa môže stať, že sa z letiska nepohnete ani vy, ani vaša batožina, pretože lietadlo má meškanie, alebo je let úplne zrušený. Zistite si, ako postupovať a akú finančnú náhradu môžete získať.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa