Dovolenka pri mori: Zoznam vecí, ktoré nesmiete zabudnúť

2018-06-13 12:00:00 |   |    | 

Prichádza leto a s ním aj očakávaný dovolenkový čas, ktorý strávi opäť množstvo Slovákov pri mori. Aby sa vaša príprava aj samotný pobyt zaobišiel bez zbytočného stresu a problémov, pripravili sme pre vás zoznam vecí, ktoré by ste si mali zbaliť.



 

Hovorí sa, že pred cestou nesmiete zabudnúť len dve veci – pas a kreditnú kartu, všetko ostatné už zoženiete v prípade nutnosti na mieste. Aj tak je však samozrejme lepšie na nič nezabudnúť a pobyt na dovolenke stráviť oddychom a nie zháňaním vecí, ktoré vám chýbajú. Pred tým, než sa vydáte na cestu, skontrolujte si batožinu a v nej nasledujúce veci:

 

Nevyhnutné veci

Cestovné poistenie by ste mali uzavrieť ešte doma pred odjazdom, chráni vás pred prípadnými zdravotnými problémami, aby ste si ich tam nemuseli sami hradiť. Kartička všeobecného európskeho poistenia znamená iba ošetrenie v život ohrozujúcich prípadoch. Poistenie vám pohodlne zabezpečí aj CK , u ktorej ste si zajednali dovolenku.

Myslite aj na to, že kreditné karty síce sú výborná a spoľahlivá vec, zoberte si však pre istotu aj hotovosť. Zopár eur sa vám určite zíde, ak by napríklad nefungovalo bankové spojenie či v prípade straty alebo krádeže karty.

Nevyhnutné sú aj všetky podklady, ktoré vám dala vaša cestovná kancelária. Všetky pokyny si pred odjazdom poriadne prečítajte, dozviete sa v nich veľmi veľa cenných informácií. Ak necestujete s agentúrou, nezabudnite na všetky potvrdenia o zaplatení alebo vouchery.

Samozrejmosťou sú platné pasy alebo občianske preukazy a pribaľte  si aj vodičský preukaz.

Lieky, ktoré bežne užívate a nemôžete bez nich fungovať, si jednoznačne pribaľte so sebou! Ak prípadne trpíte vážnymi chorobami, prefoťte si zdravotnú dokumentáciu za ostatné mesiace. Okrem nevyhnutných liekov si zaobstarajte aj tie, ktoré by sa vám mohli zísť. Pamätajte na to, že v cudzej krajine sú obvykle oveľa drahšie ako na Slovensku.

Nezabudnite ani na svoje dioptrické okuliare, ideálne ak máte dokonca dvoje, pre prípad, že by sa vám jedny poškodili.

Ak neovládate jazyk danej krajiny, do ktorej cestujete, stiahnite si do svojho smartfónu aplikáciu so slovíčkami a frázami, prípadne si vezmite malý vreckový slovník.

Mobil a nabíjačka v cudzine tiež nesmie chýbať, samozrejme s aktivovaným roamingom.

Dávajte si pozor na kufre a batožinu. Starostlivo si ich uzamknite a označte visačkou s vašim menom. Môžete si batožinu aj pripoistiť. Pri cestovaní neodporúčame dávať si všetko do jedného kufra. Dôležité veci (doklady, peniaze, drahé cennosti) si vezmite do príručnej batožiny.

 

Veci, bez ktorých sa zaobídete, ale predsa si ich pribaľte

Plavky si vezmite aspoň dvoje – pre prípad, že by sa vám jedny ušpinili alebo roztrhli.  

Opaľovacie krémy na tvár a  telo sú veľmi podstatné. Najideálnejšie s faktorom minimálne 25 až 30. Snažte sa nezabudnúť na tento významný detail, aby ste sa v prvý deň svojej dovolenky ihneď nespálili na slnku. Mohlo by to znamenať strávenie celej dovolenky v tieni,  zatvorený v hotelovej izbe. Opatrne s pobytom na slnku. Ak sa aj po dôkladnom natieraní spálite, potrite si spálené miesta bielym jogurtom. V niektorých destináciách sa vám zíde aj repelent.

Zabaľte si aj slnečné okuliare.

Netreba zabudnúť ani na pokrývku hlavy: klobúky, šiltovky, pareá. Ľahko sa môže stať, že sa spálite na slnku a dostanete úpal. Veľký pozor na ostré obedňajšie slnko. Je nutné dodržiavať siestu a od 11. do 15. hodiny sa vyhnúť pobytu na slnku.

Samozrejmosťou sú všetky hygienické potreby, ktoré bežne doma používate,  takisto osušky, ležadlá, nafukovačky a oblečenie. Myslite na to, že nejdete iba do trópov, večery zvyknú byť v niektorých krajinách chladné, vezmite si niečo na prehodenie (svetrík, prípadne dlhé nohavice).

Nezabudnite ani na fotoaparát alebo kameru, aby ste si spomienky na dovolenku mohli zvečniť.

Tieto vyššie uvedené veci si môžete samozrejme kúpiť aj v miestnych obchodoch, ale ak chcete prežiť dovolenku bez zbytočných stresov, vyšperkovanú do detailov, neváhajte si to pribaliť so sebou už na Slovensku. V zahraničí sú tieto veci drahšie ako na Slovensku a nie všade sa naskytnú podobné nákupné možnosti. Všetko si pred cestou ešte poriadne prekontrolujte, nebaľte sa na poslednú chvíľku.

 

Na čo nezabudnúť doma

Nechajte rodine kľúče od bytu a adresu, kde dovolenkujete s kontaktom na hotel, v  ktorom trávite dovolenku.

Zabezpečte niekoho, aby vám vyberal schránku a polieval kvetiny, staral sa o prípadné domáce zvieratá.

Cenné veci uložte niekam mimo domova – k rodičom, priateľom.

Vypnite z elektriny všetky elektrické spotrebiče.

Vypnite tiež vodu a plyn.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa