Položka, ktorá môže vašu dovolenku riadne predražiť: Veľký prehľad plážových cien v Taliansku

2019-06-24 00:00:01 |   |    | 

Nebudeme si klamať – pri výbere dovolenkovej destinácie zohráva veľkú úlohu aj cena. Obvykle venujeme najväčšiu pozornosť ubytovaniu a strave, avšak aj ďalšie položky nám vedia spraviť riadny škrt cez rozpočet. Treba myslieť napríklad aj na to, že budete možno nútení platiť vstup na pláž, respektíve prenájom lehátka so slnečníkom. V Taliansku je priemerná cena za túto službu 26 eur za deň, v jednotlivých regiónoch sú však značné rozdiely. A tak vám možno napokon práve ony pomôžu v rozhodovaní a výbere vašej tohtoročnej dovolenkovej destinácie.



 

Pri dovolenke v Taliansku si treba dať pozor na to, či vybraný hotel disponuje vlastnou súkromnou plážou a či sú služby na nej zahrnuté v cene ubytovania. Veľmi často to tak totiž nie je. Aj hotely priamo pri mori obvykle nebývajú majiteľmi pláže a o ich prevádzku sa starajú iné súkromné firmy.

Po príchode na pláž máte obvykle možnosť výberu jednodenného alebo týždenného prenájmu. Pláž býva rozdelená do viacerých sektorov v závislosti od vzdialenosti od mora. Konečnú cenu preto ovplyvňuje nielen konkrétny dátum a dĺžka prenájmu, ale aj konkrétna časť.

Cena býva štandardne stanovená na lehátko so slnečníkom (prípadne dve lehátka + 1 slnečník) a v podstate platí, že bez ich prenájmu by ste na pláž ani nemali vstupovať. Prevádzkovatelia sa totiž nestarajú len o vaše pohodlie, ale aj o čistotu pláže, sprchy, toalety, prezliekacie kabínky, rôzne animačné programy pre deti aj dospelých, zapožičiavanie dennej tlače, Wi-Fi, prenájom športového náčinia, prípadne ďalšie bonusy ako napríklad nejaká dobrotka (melón, cukrová vata...) raz denne zdarma.

Toto všetko je zahrnuté v danej cene. Jej výška sa odvíja aj od toho, v ktorom konkrétnom regióne Talianska sa nachádzate. Najdrahšia je podľa štatistiky Asociácie na ochranu spotrebiteľov (ADOC) Sardínia, kde za slnečník s dvomi lehátkami zaplatíte 34 eur na deň. Len o euro lacnejšia je Ligúria s metropolou Janovom a 31 eur zaplatíte v Toskánsku, ktoré má pláže napríklad v mestách Follonica, Viarregio alebo Livorno.

Na opačnom konci rebríčku s najnižšími cenami sa nachádzajú pláže Molise a Kampánie s cenou okolo 21 eur, čo môže byť trochu prekvapením, keď vezmeme do úvahy, že sa tu nachádza svetoznáme pobrežie Amalfi.

Kdesi uprostred je Sicília s 27 eurami, o štyri eurá lacnejšia Kalábria a Lazio s cenou 22 eur. V podstate sa teda dá povedať, že platí pravidlo – čím atraktívnejšia destinácia, tým vyššie ceny. Výnimkou je azda len spomínané Amalfi a ostrov Sicília, ktorý sa teší obrovskej návštevnosti, no cena vstupu na pláž, respektíve prenájmu lehátok a slnečníka je tu až o štvrtinu nižšia než na Sardínii.

V každom prípade však treba pri výbere dovolenky myslieť aj na túto položku. V opačnom prípade vám nezostane iné, len sa každý deň trmácať kamsi na verejný kúsok pláže, ktorý spoznáte na prvý pohľad. Býva totiž špinavý, neupravený a bez akýchkoľvek služieb.

 

Koľko stojí prenájom slnečníka s dvomi lehátkami na deň v jednotlivých regiónoch?

 

Sardínia – 34

Ligúria – 33

Toskánsko – 32

Emilia-Romagna – 29

Veneto – 28

Marche – 27

Sicília a Friuli Venezia Giulia - 26

Kalábria a Abruzzo - 23

Apúlia, Basilikata a Lazio – 22

Molise a Kampánia - 21

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa