ČO ROBIŤ Úmrtie v zahraničí

2010-06-14 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ak občan SR zomrie v zahraničí, jeho telesné pozostatky treba na území SR previezť na súdno-lekársku pitvu.



Bez nej, podľa zákona, nemožno zosnulého pochovať.  

Pitva na súdno-lekárskom pracovisku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) je nevyhnutná aj v prípade, ak už mŕtveho pitvali v mieste úmrtia. Podľa úradu, je táto úprava preto, aby sa bez pochýb určila presná príčina smrti.

Na tento postup by mali pozostalých upozorniť aj matriky, ktoré by nemali vydať povolenie na pochovanie zosnulého bez výkonu pitvy. Ak pohrebná služba neprevezie pozostatky na pitvu, poruší tým zákon a ÚDZS podá návrh živnostenskému úradu na odobratie oprávnenia pohrebnej služby podnikať.

Pohrebné služby musia pri prevoze ostatkov mŕtveho do SR ich odviezť na najbližšie súdno-lekárske pracovisko ÚDZS, pričom náklady na prepravu zo zahraničia znášajú pozostalí, resp. ho uhrádza poisťovňa.

Prevoz od hraníc na miesto výkonu pitvy však Úrad na požiadanie preplatí. Príslušný pozostalý podáva žiadosť o náhradu nákladov na tlačive úradu miestne príslušnej pobočke ÚDZS.

K žiadosti musí pozostalý doložiť faktúru od pohrebnej služby, doklad o zaplatení faktúry a úmrtný list. Z predložených dokladov musí byť jasné, kto, kedy a kam vykonal prepravu, počet prejazdených kilometrov od hraníc k miestu pitvy a stojné.

Prípad, keď zosnulého pozostalí nechali spopolniť priamo v zahraničí, je podľa podľa ÚDZS v medziach zákona. ÚDZS nemôže ovplyvniť nakladanie s pozostatkami v zahraničí, zákon sa preto môže uplatniť iba v prípade prevozu mŕtveho tela na Slovensko.

 

 

Zdroj/autor: údzs,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa