Madagaskar

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Madagaskarská republika
Hlavné mesto: Antananarivo
Rozloha: 587 040 km2
Počet obyvateľov: 25 610 000 (odhad 2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: ostrov v Indickom oceáne, pri juhovýchodnom pobreží Afriky.
Časové pásmo: Slovensko +2 (1) hod.
Podnebie:

Tropické podnebie pozdĺž pobrežia, mierne vo vnútrozemí, zrážkové na juhu.

Obdobie dažďov trvá približne od novembra do marca a na vysočinách v strede ostrova môžu teploty v tomto čase klesnúť až pod 10°C. Tropické búrky a cyklóny ohrozujú ostrov celoročne, ale najmä v januári a februári. Najohrozenejšie je východné pobrežie, avšak zasiahnuté môže byť aj hlavné mesto.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ANTANANARIVO

Mena: Malagašský ariary (MGA)
Jazyky: francúzsky, malgašský
Správne členenie: 6 provincií
Národnost. zloženie: Malgaši (26%), Betsimisaraka (15%), Betsileo (12%), Tsimihety (7%), Sakalava (6%), Antaisaka (5%), Antandroy (5%), Francúzi, Indovia, Číňania, Komorania 24 %
Náboženstvo: domorodé náboženstvo (52%), kresťania (41%), islam (7%)
Diplomatické zast.:

Slovensko nemá na Madagaskare zastúpenie, príslušným je:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Pretórii 
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria 
Južná Afrika / Republiek van Suid Afrika
Telefón: +27 12 3422 051
Mobilný telefón: +27 83 304 1599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Víza a doklady:

Občania SR potrebujú pre vstup do krajiny platný cestovný pas, vízum, spiatočný cestovný lístok a potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici pri ceste z infikovanej oblasti: AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Etiópia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Sudán, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Tanzánia, Togo a Uganda. LATINSKÁ AMERIKA: Bolívia, Brazília, Ekvádor, Francúzska Guayana, Guayana, Kolumbia, Panama, Peru, Surinam a Venezuela.
Občania SR môžu požiadať o vízum pred vstupom do krajiny na ktoromkoľvek zastupiteľskom úrade Madagaskaru. K žiadosti o vízum je potrebné predložiť platný cestovný pas, vyplniť žiadosť o vízum, predložiť 1 fotografiu pasového formátu a kópiu plánu cesty, ktorú vyhotoví cestovná kancelária.

Adresy veľvyslanectiev Madagaskaru vo svete možno získať na internetovej stránke www.embassy.org/madagascar, e-mail malagasy@embassy.org.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Malgašské obyvateľstvo vzniklo zmiešaním afrického obyvateľstva s prisťahovalcami z indonézskych ostrovov. V 7. stor. založené prvé arabské obchodné osady. Pre Európu ho v 16. stor. objavili Portugalci; od pol. 17 stor. pod francúzskym vplyvom. Najsilnejšie predkoloniálne madagaskarské kráľovstvo - Imerina sa v roku 1896 stalo francúzskou kolóniou. Od r. 1946 mala krajina štatút francúzskeho zámorského územia. V roku 1958 bola vyhlásená autonómia Madagaskaru v rámci Francúzskeho spoločenstva, 26. 6. 1960 získala Madagaskarská republika nezávislosť.

V r. 1975 sa chopil moci plukovník Didier Ratsiraka a po jeho nástupe do prezidentského úradu sa Madagaskar vydal cestou budovania socializmu; socialistické experimenty priviedli krajinu do vážnej hospodárskej a politickej krízy.

Zoštátnené boli finančné inštitúcie, prírodné zdroje a viaceré odvetvia priemyslu a poľnohospodárstva. Vojenský režim jednej strany (AREMA) zaviedol cenzúru a represie. V dôsledku ekonomického úpadku a nedostatku základných potravín bol D. Ratsiraka v roku 1986 nútený ohlásiť opätovný návrat k trhovému hospodárstvu.

K parlamentnej demokracii sa krajina vrátila až začiatkom 90. rokov. V roku 1992 bola prijatá nová demokratická ústava.

V roku 2008, urobil prezident Ravalomanana tri rozhodnutia, vďaka ktorým prišiel aj o posledných priaznivcov. Podpísal nájomnú zmluvu s kórejskou spoločnosťou Daewoo Logistics na prenájom 13 000 km2 ornej pôdy pre komerčné poľnohospodárstvo, zaobstaral pre Madagaskar druhé prezidentské lietadlo bez preukázania zdroja financií a navyše, zatvoril televíznu a rozhlasovú stanicu Viva, ktorú vlastnil ambiciózny starosta mesta Antananarivo, Andry Rajoelina. Rajoelina ako odpoveď založil politickú stranu TGV a v krajine sa odohralo niekoľko masových demonštrácií. 7. februára 2009 armáda zasiahla voči demonštrantom zhromaždeným pred prezidentským palácom, zabila 37 ľudí a zranila okolo 200 osôb. Následkom týchto udalostí, a s pomocou medzinárodného tlaku, prezident Ravalomanana rezignoval a utiekol do Juhoafrickej republiky. Počas niekoľkých hodín armáda odovzdala všetky právomoci Andry Rajoelinamu. Udalosti boli medzinárodným spoločenstvom odsúdené ako prevrat. Odmietli uznať Rajoelinu za legitímneho lídra Madagaskaru a bola zrušená medzinárodná pomoc krajine.

To malo pre Madagaskar devastujúce následky: medzinárodná pomoc predstavovala 75% verejných výdavkov, takže verejné služby klesli na minimum, tiež to viedlo k zrúteniu textilného priemyslu a ďalších exportne orientovaných priemyselných odvetví s následnou stratou 100 000 pracovných miest. Medzi rokmi 2009 a 2014 sa podiel ľudí žijúcich z menej ako 2 USD na deň pohyboval v rozmedzí od 60% do 90% obyvateľstva. Dočasný výkonný orgán High Transitional Authority (HAT) spočiatku plánoval konanie nových volieb do 24 mesiacov, ale zostavenie plánu na obnovenie krajiny trvalo dlhšie než dva roky. Hlavnou dilemou bolo, kto bude viesť krajinu, medzinárodné spoločenstvo nepodporovalo Rajoelinu a podporovalo návrat Ravalomananu z exilu. Prerod trval ďalšie dva roky, počas ktorých sa Rajoelina postupne vzdal kandidatúry, a v decembri 2013 bol za prezidenta zvolený Hery Rajaonarimampianina.

Bezpečnostné riziká: Bezpečnostná situácia na Madagaskare je inak stabilizovaná, problémom je vysoká kriminalita a nevyhovujúce služby poskytované miestnymi cestovnými kanceláriami. Bežné sú krádeže osobných vecí, dokladov a peňazí, preto je vhodné mať pri sebe iba kópie cestovných dokladov a originály uschovať v hotelovom trezore. V posledných rokoch sa vo veľkých mestách a turistických centrách rozšírila prostitúcia, ku ktorej sú mladé ženy nútené najmä z ekonomických dôvodov. Madagaskarská vláda prijala veľmi prísne zákony proti sexuálnemu zneužívaniu detí (do 14 rokov), kde za porušenie zákona hrozí až 10 rokov odňatia slobody. AIDS zatiaľ nie je na ostrove taký rozšírený ako v ostatných afrických krajinách. Verejným zhromaždeniam, zvlášť keď hrozí policajný zásah, je lepšie sa vyhnúť. Fotografovať a natáčať ozbrojené sily a niektoré citlivé miesta ako sú vládne budovy alebo mosty je výslovne zakázané. Fotografovanie a filmovanie ľudí je lepšie dohodnúť si vopred (a počítať so symbolickým bakšišom pre "objekt") a po prípadnom prejavenom nesúhlase radšej nepokračovať.

Zdravotníctvo: Zdravotnícka starostlivosť je na veľmi nízkej úrovni s výnimkou súkromných zariadení. Pri návšteve zdravotníckeho zariadenia sa vopred vyžaduje platba v hotovosti. Krajina trpí nedostatkom kvalifikovaných lekárov i zdravotníckeho personálu a pretrváva nedostatok základných liekov. Pred cestou sa preto odporúča uzatvoriť medzinárodné zdravotné poistenie s eventuálnou možnosťou transportu do Juhoafrickej republiky či Austrálie. Pri vstupe do krajiny z oblastí (krajín) zamorených žltou zimnicou a cholerou sa vyžaduje potvrdenie o očkovaní v medzinárodnom očkovacom preukaze. Hrozí značné riziko nákazy maláriou v pobrežných oblastiach a v tropických lesoch, rovnako vo vysokohorských vnútrozemských oblastiach a v meste Antananarivo. Odporúča sa chemoprofylaxia na báze mefloquínu. Vyskytuje sa možnosť nákazy na črevné ochorenia a hepatitídu typu A. V niektorých lokalitách (sladkovodné vodné nádrže, rieky, stojace vody ) hrozí nebezpečenstvo nákazy bilharziou. Tečúcu vodu je nutné prevárať a filtrovať, ovocie a zeleninu dôkladne umývať alebo olúpať, mäso intenzívne variť. Vyhýbať sa ľadu do nápojov aj pouličnej zmrzline, pri kúpe balenej vody kontrolovať neporušenosť uzáveru fľaše. Vzhľadom na každoročný výskyt epidémie moru v krajine, odporúčame návštevníkom, aby sa pred cestou na Madagaskar informovali o aktuálnych zdravotných rizikách na webových stránkach Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), prípadne kontaktovali Veľvyslanectvo Madagaskaru v Moskve.

Internet (.mg): https://madagascar-tourisme.com/en/www.madagascar-tribune.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno),  O2 (áno)

Bez záruky: Dobrodružný život grófa Mórica Beňovského - Rodák z Vrbového gróf Móric Beňovský po úteku z ruského vyhnanstva na Kamčatke v roku 1771 vstúpil do služieb francúzskej armády, ktorá ho poverila vedením vojensko-obchodnej misie na Madagaskare. Po sporoch s guvernérmi oblasti a napokon aj francúzskou vládou sa na krátky čas vrátil do vlasti, kde sa uchádzal o uplatnenie v uhorských dvorských úradoch. Vypracoval projekty na zlepšenie námorného obchodu Uhorska cez prístav v Rijeke, po neúspechu sa znova vydal na Madagaskar. Tentoraz sa však orientoval na spoluprácu s USA, dokonca prostredníctvom Benjamina Franklina chcel usporiadať výpravu na ovládnutie ostrova. Napokon sa uspokojil so založením firmy, ktorá sa zaoberala predajom otrokov z Afriky do USA. Beňovský však týmto krokom vážne narušil záujmy Francúzov, ktorí proti jeho obchodnej faktórii v osade Mauretánia zorganizovali trestnú výpravu. Beňovský pri nej 23.5.1786 padol.

M. Beňovský sa aj napriek svojim nie veľmi humánnym obchodným aktivitám stal významnou postavou dejín Madagaskaru. Už za svojho prvého pobytu na ostrove sa venoval zlepšovaniu životných podmienok domorodcov a organizoval vysúšanie močiarov, stavbu ciest a sídlisk. Na slávnostnom zhromaždení kmeňových náčelníkov mu 1.10.1776 udelili titul kráľa Madagaskaru a v miestnej tradícii sa zachoval jeho obraz ako národného hrdinu a významnej osobnosti ostrova. K M. Beňovskému sa hlásia ako k postave svojich dejín okrem Slovákov aj Maďari a Poliaci. Jeho dobrodružný život bol viacnásobne literárne spracovaný a ešte aj dnes poskytuje námety na románové či filmové diela. (mzvsr)

Doprava

Medzinárodné letisko v Antananarive má spojenie s Juhoafrickou republikou a Parížom. V krajine je ďalších 53 miestnych letísk. Je tu rozšírená železničná a cestná sieť (autobusová doprava) a taxislužba. Cesty sú len zriedkakedy dobré a hlavne v období dažďov a tesne po ňom je pred cestou do vnútrozemia potrebné overiť zjazdnosť. Aj väčšina miestnych železníc je v zlom stave.
Medzinárodné námorné prístavy (Antsiranana, Toliara, Toamasina) zabezpečujú ďalšie spojenie ostrova so svetom.

Cestná: Vzhľadom k tomu, že z približne 50 000 km ciest v krajine je spevnených menej ako 20%, a väčšina z nich má diery veľkosti slona, podmieňujú lokálne autopožičovne prenájom auta poskytnutím šoféra. Cesty sú počas obdobia dažďov nepriechodné alebo len veľmi ťažko zjazdné. Na Madagaskare sa jazdí vpravo. Pre šoférovanie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Čerpacie stanice sa nachádzajú vo všetkých mestách. Niekedy však nie sú dostatočne zásobované palivom, preto nie je na škodu voziť v aute plný kanister. Alternatívou k nájmu auta s vodičom, či už na jeden alebo niekoľko dní, je taxislužba alebo taxi-brousse.

Letecká: Medzinárodné lety sú spravované letiskom v Ivate, 20 km severne od Antananariva (Tany). Letiská v Majunge (Mahajanga), Diego Suarez (Antsiranana) a Tamatave (Toamasina) odbavujú tiež lety z Réunionu, Maurícia a Komor.

Musíte vidieť

Madagaskar je ostrovom s unikátnymi prírodnými krásami a endemickou flórou i faunou. Napriek tomu, že geograficky patrí k africkému kontinentu, nie je typickou africkou krajinou – jeho kultúra je zmesou kultúrneho dedičstva Ázie a francúzskej koloniálnej minulosti.

Unikátnosť prírodného bohatstva a kultúrne dedičstvo ostrova vytvárajú predpoklady pre jeho atraktívnosť ako turistickej destinácie. Madagaskar však ekonomicky patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta a z hľadiska infraštruktúry nie je na masy turistov ani zďaleka pripravený. Preto treba pri ceste na ostrov rátať s viacerými nedostatkami či problémami;

Dažďové pralesy, sopky, púšte, náhorné plošiny a tropické ostrovy - to všetko je Madagaskar. Mnoho živočíšnych druhov, ktoré nenájdete inde na svete.

Anatananarivo (Tana) - rušné, preľudnené, hlučné hlavné mesto. Za pozornosť stojí oblasť okol Araben ny Fahaleovantena (známa tiež ako Avenue de le Indépendance). Pôsobí ako jedno veľké trhovisko. Štvrť Haute-Ville je sídlom úradov, bánk a nočných klubov. Do kopcov tak odtiaľ vedú úzke uličky míňajúce kostoly a bývalé kráľovské budovy až k ruinám paláca kráľovnej Rova, ktorý bol zničený pri nepokojoch v roku 1995. Obrovský Zoma Market je jednou z hlavných atrakcií mesta.

Nosy Be - turistický ostrovný raj číslo jedna 700 km S od Tany. Užijete si reštaurácie, nočných podnikov, potápania. Hlavné mesto ostrovčeku Andoany ako by sa vôbec nezmenilo od príchodu Francúzov v 19. storočí. Park Réserve Naturelle Intégrale de Lokobe zahŕňa posledných 740 hektárov pôvodnej vegetácie a je domovom čiernych lemurov či chameleónov. Nádherná príroda, sopečné jazerá.

Réserve Naturelle Intégrale des Tsingy de Bemaraha - súčasť dedičstva UNESCO, najväčšia chránená oblasť na ostrove, 152 000 hektárov - obrovský les vápencových útvarov.

Parc National de Montagne de Ambre - 800 km S od Tany, najnavštevovanejšie miesto na severe ostrova leží v sopečnom masíve na rozlohe 18 200 hektárov. Jedinečná fauna (lemuri, cheleleóni, 73 druhov vtákov) a flóra. V období sucha ideálne miesto pre výlety - vodopády, skaly obrastené papradím, lesná cesta plná orchideí, paliem, lián a bromélii.

Mahajanga - druhý madagaskarský prístav, v ústi rieky Betsiboka na SZ pobreží, 400 km od Tany. Široké promenády, architektúra, bouganvilie, vo svahilšitine sa mestu hovorí Mesto kvetín. Mnoho kostolov a dvadsať mešít. Réserve Forestire de Ampijoroa - dva ohrozené druhy korytnačiek, lemuri, 101 druhov vtákov. 455 km S od Tany.

NP Isalo - 400 km JZ od Tany, pieskovcový masív rozožratý eróziou na 81 540 hektároch. Na neobyčajnú krajinu si budete musieť pripraviť pár dní. V skalách je mnoho hrobiek z dávnych dôb. Ak ich chcete prejsť pešo, budete potrebovať sprievodcu. Na severnom konci parku je jaskyňa Grotte des Portugais, krásny je predovšetkým priľahlý les s prameňmi a množstvom lemurov.




Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa