Angola

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Angolská republika
Hlavné mesto: Luanda  
Rozloha: 1 246 700 km2
Počet obyvateľov: 29 200 000 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhozápadná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Klíma je podobná, ako vo zvyšku tropickej Afriky. Počas roka sa striedajú obdobia sucha a obdobia dažďov. Podnebie je ovplyvnené studeným Benguelským prúdom na celom juhu a pozdĺž pobrežia po Luandu. Je podobné podnebiu na pobreží Peru alebo Kalifornie, s krátkym obdobím dažďov (február – apríl), horúcim a suchým letom a miernou zimou. Na severe je obdobie sucha horúce a trvá od mája do októbra, obdobie dažďov od novembra do mája. Vo vnútrozemí klesá teplota. Priemerné ročné teploty sa pohybujú od 19,5 ºC do 23,3 ºC.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE LUANDA

Mena: angolská kwanza (AOA)
Jazyky: portugalský, existujú ďalšie národné jazyky (dialekty), najčastejšie sa hovorí Kikongo, Kimbundo, Tchokwe, Umbundo, Mbunda, Kwanyama, Nhaneca, Fiote, Nganguela atď.
Správne členenie: 18 provincií
Národnost. zloženie: Bantuské kmene (Ovimbundu 37%, Kimbundu 25%, Bakongo 13%, iné africké 22 %, mestici (2%), 1% Európania (Portugalci)
Náboženstvo: katolíci, protestanti, domorodé náboženstvo 47%
Diplomatické zast.:

SR nemá v Angole diplomatické zastúpenie, teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Lisabone
Avenida de Liberdade 200, 5 Esq., 1250 - 147 Lisboa, Portugalsko
Tel. č.:+351 213 583 300
Mobil: +351 917 340 255
Fax: +351 213 583 309
E-mail: emb.lisbon@mzv.sk  
Internet: https://www.mzv.sk/web/lisabon

Veľvyslanectvo Angoly v Berlíne
Wallstrasse 58, Berlín, Nemecko
Telefón: +49 30 240 89 70
E-mail: botschaft@botschaftangola.de

Víza a doklady:

 

Pre občanov SR platí pre cestu do Angoly vízová povinnosť. Vstup do krajiny je možný iba s riadnym cestovným pasom s platnosťou 6 mesiacov po predpokladanom odchode z krajiny a platnými angolskými vízami. Je nevyhnutný medzinárodný očkovací preukaz (žltá zimnica). Žiadosť o turistické vízum je možné podať na diplomatickej misii Angolskej republiky vo Viedni, alebo online na oficiálnej internetovej stránke Úradu pre migráciu a cudzincov v Angole. Po prijatí online žiadosti dostane žiadateľ predbežné povolenie na vstup, ktoré musí byť predložené na medzinárodnom letisku a po preverení sa vízum udelí do cestovného dokladu.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie Angoly bolo pôvodne osídlené bantuskými kmeňmi už v dobách pred začiatkom nášho letopočtu. Od 14. storočia bolo súčasťou ríše Konga. V roku 1482 pristáli v ústí rieky Kongo Portugalci a toto územie sa stalo ich kolóniou. Toto obdobie bolo spojené s obchodom s otrokmi a ich vývozom do Ameriky, najmä do Brazílie. Polovica dvadsiateho storočia je začiatkom organizovaného odporu proti koloniálnej vláde.

Vojnu za oslobodenie začala v roku 1961 marxistická MPLA –Ľudové hnutie za oslobodenie. V zahraničnom exile bola založená FNLA - Národný front za oslobodenie Angoly. V roku 1966 vzniklo Hnutie za úplnú nezávislosť Angoly (UNITA). Angola získala nezávislosť v roku 1975, ale občianska vojna medzi MPLA podporovanou Sovietskym zväzom a Kubou, a FNLA a UNITA podporovanými Juhoafrickou republikou, Veľkou Britániou a USA trvala ešte 20 rokov.

Mierová dohoda bola podpísaná v roku 1991. Výsledky prezidentských volieb a parlamentných volieb, ktoré sa vzápätí uskutočnili a ktoré vyhrala MPLA, UNITA neuznala a v krajine opäť prepukla vojna, ktorá trvala do roku 1995, keď bola podpísaná tzv. „Lusacká dohoda“ o komplexnom programe obnovenia mieru a demokracie v krajine. Zásady tejto dohody však neboli dodržiavané a vojaci UNITA pokračovali v partizánskom spôsobe boja vo viacerých častiach krajiny a v pohraničných oblastiach.

27 rokov trvajúca občianska vojna v Angole skončila podpísaním „Memoranda o porozumení“ v Luande, 4. apríla 2002.

Bezpečnost. riziká: Medzinárodné spoločnosti pôsobiace v Angole majú prísne bezpečnostné pravidlá a predpisy pre svojich zamestnancov. Kriminalita je najväčšia v hlavnom meste Luande, kde dochádza k ozbrojeným prepadnutiam osôb aj automobilov. Ozbrojené lúpeže môžu nastať v akejkoľvek oblasti kedykoľvek počas dňa alebo v noci. Neodporúča sa po zotmení vychádzať, nejazdiť v noci autom mimo hlavné mesto či do okrajových oblastí Luandy. Nenoste s sebou veľké množstvo peňazí, šperky, hodinky, laptopy alebo iné cenné predmety. V aute je potrebné zavrieť okná a zablokovať dvere. Krádeže na plážach sú časté.  

Krádež z odstavených alebo pomaly idúcich vozidiel je bežné v centre Luandy. Udržujte cennosti mimo dohľadu a nepoužívajte mobilné telefóny ani laptop na verejnosti. Pri jazde automobilom buďte  opatrní, ak vám iné civilné auto signalizuje, aby ste vozilo zastavili. Zlodeji používajú zámienku malého dopravného incidentu, aby vozidlo odcudzili, alebo pasažierov okradli.

Ak je to možné a praktické, uložte cennosti a hotovosť do hotelového trezoru. Držte kópie dôležitých dokumentov, vrátane pasu, na samostatnom mieste oddelene od samotných dokumentov.

Osobitnú pozornosť svojej bezpečnosti venujte vo vnútrozemí, kde stále existujú (a nie všetky sú označené!) mínové polia.

Zdravotníctvo: Pri vstupe do krajiny je povinné predložiť medzinárodný očkovací preukaz – očkovanie proti žltej zimnici. Počas pobytu je vhodné prijať preventívne opatrenia proti uštipnutiu komármi, ktoré môže prenášať maláriu, ako aj preventívne opatrenia pri konzumácii vody a potravín. Pitie vody z vodovodu sa neodporúča. Vo všetkých provinciách sú lekárne.

Zdravotná starostlivosť v Angole je obmedzená a spravidla nespĺňa normy európskych systémov zdravotníctva. Existuje vysoký nedostatok materiálu a ľudských zdrojov vo verejných nemocniciach.

Luande existuje niekoľko súkromných kliník. Poplatky sú vysoké a hradia sa vopred. 

Zdravotná starostlivosť mimo Luandy je veľmi obmedzená. Uistite sa, že máte primerané cestovné zdravotné poistenie a dostupné finančné prostriedky na pokrytie nákladov na akékoľvek lekárske ošetrenie v zahraničí a repatriáciu.

V prípade, že sa musíte obrátiť na zdravotnícke zariadenie, ihneď kontaktujte vašu poisťovňu.

Internet (.ao): https://allafrica.com/angola/, www.angolanews.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (nie), O2 (áno)

Doprava

Šoférovanie sa odporúča zvážiť. Stáva sa, že policajti neakceptujú medzinárodné vodičské preukazy a požadujú, aby cudzinci preukázali miestny doklad, rovnako aj autopožičovne. Po zotmení by ste sa šoférovaniu mali vyhnúť. Vodiči pravidelne oslepujú ostatných diaľkovými svetlami, alebo jazdia bez dostatočného osvetlenia. Odporúčame zvýšenú opatrnosť pri jazde v Luande kedykoľvek počas dňa vzhľadom na nebezpečný spôsob jazdy motocyklistov. V prípade kolízie následkom čoho sú aj zranení, mali by ste ísť okamžite na najbližšiu policajnú stanicu.

V Luande pôsobia miestne taxi spoločnosti. Ceny za prevoz sú však v porovnaní so svetovými cenami vysoké. Vzhľadom na ich nespoľahlivosť a vysokú kriminalitu odporúča sa už pred pricestovaním zabezpečiť prevoz z letiska do hotela renomovanou medzinárodnou spoločnosťou. Spontánne cestovanie bez sprievodu po vnútrozemí treba podľa možností zvážiť (množstvo nášľapných mín, zničené mosty, neudržiavané komunikácie).

Musíte vidieť

Luanda - typické mesto koloniálnej portugalskej architektúry. Nočné podniky s africkou hudbou.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa