Benin

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Benin
Hlavné mesto: Porto Novo   
Rozloha: 112 622 km2
Počet obyvateľov: 10 872 298 (2016)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Porto Novo online 
Podnebie:

Na juhu Beninu sú dve obdobia dažďov - od apríla do polovice júla a od polovice septembra do konca októbra. Na severe Beninu sa dažde vyskytujú od júna do októbra. Teploty na severe dosahujú až 46 st. C, na juhu od 18 st. C do 35 st. C.  Najhorúcejším obdobím sú mesiace od februára do apríla.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE PORTO NOVO

Mena: frank (CAF)
Jazyky: francúzsky (úradný), africké jazyky (jorubčina)
Správne členenie: 12 departmentov-Alibori, Atakora, Atlantique, Borgou, Collines, Kouffo, Donga, Littoral, Mono, Queme, Plateau, Zou
Národnost. zloženie: Beninci 80%, ostatní 20%
Náboženstvo: animisti (50%), katolíci (30%), islam (20%), 
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District Abuja, Garki, Abuja, Nigéria  
Tel. č.: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný): +234 909 224 3997
e-mail: emb.abuja@mzv.sk
internet : www.mzv.sk/web/abuja

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Beninu v Berlíne
Englerallee 23, Berlín
Tel. č.: +49 30 23 63 14 70
E-mail: contacts@botschaft-benin.de

Víza a doklady:

 

Pre občanov SR cestujúcich do Beninu platí vízová povinnosť. Vydávajú sa turistické víza s platnosťou na 30 dní.


O krajine

Dejiny: Územie Beninu bolo osídlené už v paleolite. Bol sídlom stredovekého kráľovstva Dahome, ktoré dosiahlo najväčší rozkvet v 15. storočí. Európania sem prenikli v 18. storočí, a pozdĺž pobrežia postavili prvé obchodné stanice. Predmetom obchodu sa stali zbrane a otroci.

Krajina sa stala francúzskou kolóniou v roku 1872. Súčasťou Francúzskej západnej Afriky sa Benin stal v roku 1904. Úplná nezávislosť bola vyhlásená v roku 1960. V období  po vyhlásení nezávislosti sa uskutočnilo viacero vojenských prevratov. V roku 1972 sa k moci dostal major Kérekou a do roku 1991 vládol na základe ideológie marxizmu - leninizmu.

V roku 1975 krajinu premenovali na Beninskú ľudovú republiku. Socializmus skončil až po voľbách v roku 1991. V prezidentských voľbách v roku 1996 a 2001 opäť zvíťazil bývalý prezident Kérekou. Od roku 2006 sa prezidentom stal bývalý riaditeľ Západoafrickej rozvojovej banky Boni Yayi.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnosť je na relatívne dobrej úrovni, je nutné venovať zvýšenú pozornosť vreckovým zlodejom.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je na relatívne dobrej úrovni. Rizikom zostáva malária, ktorá sa vyskytuje počas celého roka. Odporúča sa piť vodu len z uzatvorených fliaš.

Internet (.bj): www.africaguide.com/country/benin/index.htm; https://allafrica.com/benin/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cesty sú v relatívne dobrom stave v celej krajine, s výnimkou cesty medzi Cotonou a Bohicon, ktorá je v hroznom stave. Už niekoľko rokov sa plánuje jej obnova, ale zatiaľ sa žiadne práce nezačali. Pri nedostatku času môže byť dobrou voľbou prenájom auta s vodičom. Prenájom áut zabezpečujú cestovné a turistické kancelárie v Cotonou, cena za 4x4 sa pohybuje okolo 50 000 CFA za deň (s vodičom), cena za bežné vozidlo je asi 20 000 CFA za deň. Palivo sa platí navyše. Na šoférovanie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz a čerpacie stanice sa nachádzajú po celej krajine.

Bush taxíky, zvyčajne obité staré vozidlá, jazdia medzi veľkými mestami a okrem toho pokrývajú aj odľahlé komunity, kde nejazdia diaľkové autobusy. Zemi-Johns sú motocyklové taxíky, ktoré v Benine už takmer úplne nahradili automobilové taxíky. Ide o najrýchlejší, najpohodlnejší a najnebezpečnejší spôsob prepravy, väčšina šoférov jazdí šialene a prilby nie sú k dispozícii. Vodiči nosia v Cotonou očíslované žlté košele (v iných mestách majú košele iných farieb). Cenu si určite treba dohodnúť vopred.

Autobusy sú najspoľahlivejším a najpohodlnejším dopravným prostriedkom v krajine, hlavne pri spojeniach medzi  južným Beninom a Natitingou na severe. Vozidlá spoločností ATT a Confort Lines sú dobre udržiavané a spoľahlivejšie ako autobusy iných spoločností. Majú tiež klimatizáciu. Takmer vždy je zabezpečené sedadlo a dodržuje sa čas odchodu. Odporúča sa rezervovať si lístok aspoň deň vopred.

Benin je letecky ľahko dostupný z Európy a iných afrických štátov. Hlavné medzinárodné letisko je Aéroport International de Cotonou Cadjéhoun. Hlavnými leteckými spoločnosťami sú Air France, Royal Air Maroc, Brussels Airlines a Ethiopian Airlines, ktoré ponúkajú priame lety do Francúzska, Maroka, Belgicka a Etiópie a prepájajú Benin s ostatným svetom. Všetky letecké spoločnosti majú kancelárie v Cotonou.

Musíte vidieť

Kult voodoo je pôvodom z Južného Beninu, jeho prítomnosť je tu stále cítiť. Byť svedkom tohto obradu môže byť nezabudnuteľným zážitkom. Zaujímavá je dedina Ganvié postavená na drevených trámoch uprostred lagúny Lac Nokoué. Je dostupná len na pirogách. Život sa tu odohráva dva metre nad zemou.

Mesto Abomey, bývalé hlavné mesto kráľovstva Dahomé, je plné palácov. Cotonou - sídlo väčšiny úradov, kľudné mesto s priateľskými obyvateľmi, dobrým jedlom a množstvom barov. Obrovský trh Grand Marché de Dantokpa, kde kúpite všetko od opičích semenníkov až po voodoo sošky.

Porto Novo, oficiálne hlavné mesto - krásna architektúra, trh Grand Marché de Adjara, kde kúpite bubny, šaty, koše a keramiku. Ouidah - centrum voodoo, posvätná historická štyri kilometre dlhá Cesta otrokov (Route des Esclave). Bokoumbé - typická africká dedinka na severozápadnej hranici s Togom,kde je zrejme najlepší trh v krajine. Pobrežie Beninu je nádherné s fantastickými bielymi plážami.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa