Libéria

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Libérijská republika  
Hlavné mesto: Monrovia      
Rozloha: 111 370 km2
Počet obyvateľov: 4,8 mil. (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Piesočnaté pobrežie s úzkou nížinou, kde leží aj hlavné mesto Monrovia, lemujú mangrovové bažiny. Tropické podnebie s dlhým obdobím dažďov od mája do októbra býva prerušené krátkym suchom v druhej polovici júla. Najväčší úhrn zrážok, vyše 6000 mm, je v blízkosti hraníc so Sierra Leone. V krajine je veľa miest so značným výskytom hmyzu prenášajúceho maláriu a spavú nemoc.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MONROVIA

Mena: libérijský dolár (LRD)  
Jazyky: anglický (20%, úradný); miestne jazyky golla, kpelle, mande a iné.      
Správne členenie: 13 provincií
Národnost. zloženie: pôvodné africké kmene: Kpelleovia,Bassaovia, Grebovia, Giovia, Kruovia, Manovia (95%), potomkovia amerických otrokov (5%); 
Náboženstvo:

kresťanstvo (68%), islam (14%), iné (18%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District
Abuja, Nigéria
Telefón: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

 

Pre občanov Libérie cestujúcich do SR i pre našich občanov smerom do tejto krajiny platí vízová povinnosť. Vstupné vízum sa zvyčajne udeľuje s platnosťou na tri mesiace.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie krajiny bolo obývané niekoľko tisíc rokov. Po zrušení otroctva v USA sa  do Libérie začali vracať potomkovia odvlečených otrokov. Prvá skupina navrátilcov z USA založila v roku 1822 mesto Monrovia. Osadníci museli bojovať s tropickými chorobami a pôvodnými obyvateľmi, ktorí odmietli násilím vnucované kresťanstvo. Napriek ťažkostiam osadníci vyhlásili v roku 1847 nezávislosť. Prvým prezidentom sa stal Joseph Roberts. Libéria mala ústavu amerického typu, ale väčšina pôvodného obyvateľstva v nej nebola zahrnutá. Tento stav podobný otroctvu vládol až do 60.tych rokov dvadsiateho storočia.

Medzi rokmi 1940 – 1970 krajina prosperovala, ale obrovské sociálne rozdiely medzi pôvodnými obyvateľmi (97% populácie) a osadníkmi boli základom pre neskoršie nepokoje, ktoré začali v roku 1980. V tomto roku  sa vypukla vzbura pod vedením seržanta Samuela Doa, ktorý sa moci v krajine zmocnil až do roku 1990, kedy bol porazený vojskami Princa Johnsona a Charlesa Taylora. Vojna rozdelila krajinu na územia jednotlivých povstaleckých vodcov. Po mierových rozhovoroch pod dohľadom OSN sa v roku 1993 vytvorila dočasná koaličná vláda. Opäť pod tlakom OSN bola v roku 1995 uzavretá dohoda o ukončení občianskej vojny. Začiatkom roku 1996 boli však boje obnovené a sprevádzali ich vraždy a drancovanie hlavného mesta Monrovia.

V polovici roku 2003 sa veľkej časti územia zmocnilo Hnutie za demokraciu Libérie a boje opäť zasiahli hlavné mesto. Cudzinci boli z mesta evakuovaní a americké vojnové lode priplávali ku pobrežiu Libérie. Začali sa nové rokovania a  diktátor Charles Taylor odišiel do exilu v Nigérii. Nigérijské vojská vstúpili do Monrovie a nová dočasná vláda prevzala moc v krajine.          
Koncom roku 2005 bola prezidentkou zvolená bývalá ekonómka  Svetovej banky Ellen Johnson-Sirleaf a stala sa prvou africkou ženou na tomto poste.

Libéria bola jednou z 3 afrických zemí, najviac zasiahnutých epidémiou vírusu Ebola v roku 2014. V súčasnosti prehlásila svetová zdravotnícka organizácia (WHO) túto krajinu ako štát bez EBOLY. V čase keď bola krajina, v júni 2016, vyhlásená za krajinu bez výskytu vírusu, zomrelo na ňu viac ako 4 800 Libérijčanov, systém zdravotnej starostlivosti v krajine bol zdecimovaný a hospodárstvo, ktoré predtým vykazovalo pôsobivý rast pod vedením Johnson Sirleaf, bolo zničené.

V posledných prezidentských voľbách vyhral v druhom kole George Weah, bývalý libérijský futbalový útočník a neskôr politik.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostná situácia v krajine naďalej zostáva nepredvídateľná. Súčasná Libéria nemá vytvorené podmienky pre turistiku. Proces stabilizácie je stále veľmi krehký a cestovanie do tejto krajiny značným rizikom. V prípade cestovania je nevyhnutné očkovanie proti tetanu, žltej horúčke a hepatitíde A a B. Na krajinu boli uvalené sankcie OSN. O bezpečnosť občanov Libérie a poriadok na ich území sa starajú poriadkové sily UNMIL o sile takmer 15 tisíc mužov.

Zdravotná starostlivosť: V Libérii nejestvuje rýchla zdravotná pomoc. Najčastejšími ochoreniami sú malária, lepra, tuberkulóza, podvýživa a spavá nemoc, vysoký výskyt AIDS. V prípade nevyhnutnosti sa cudzincom odporúča navštíviť výlučne súkromné kliniky. Keďže v krajine nejestvuje systém zdravotného poistenia, všetky služby sa platia v hotovosti. Pri vážnejšom ochorení alebo potrebnom chirurgickom zákroku sa odporúča odcestovať do Európy. Pitná voda nie je bežne dostupná, veľa zdrojov bolo znehodnotených počas vojny. Piť treba výlučne vodu kupovanú v uzavretých fľašiach. 

Internet (.li): https://allafrica.com/liberia/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná: Prakticky všetky komunikácie na území Libérie potrebujú rekonštrukciu. Cestovanie po krajine je veľmi riskantné. Letecké spojenie s okolitým svetom je nepravidelné.
Bush taxíky jazdia denne z Monrovie do väčšiny miest, vrátane Buchanan, Gbarnga, Ganta, Sanniquellie a ku Sierra Leonskej hranici, ale treba rátať so značnými obmedzeniami počas obdobia dažďov. Ďalšou možnosťou sú autobusy (minivany), ktoré tiež brázdia lokálne cesty, ale tieto bývajú preplnené a nebezpečnejšie pre turistov. Auto je možné prenajať si v lepších hoteloch, ceny za terénne auto sa pohybujú približne od 130 USD za deň plus benzín. V hlavnom meste Monrovia fungujú aj súkromné taxislužby.

Letecká: Monrovia Roberts International Airport je hlavným letiskom Libérie. Počas epidémie Eboly v krajine bola letecká doprava drasticky skresaná. Letecké spoločnosti ktoré spájajú Libériu s okolitým svetom sú Brussels Airlines, Kenya Airways a Royal Air Maroc.

Musíte vidieť

Tropické pláže okolo hlavného mesta Monrovia, najznámejšie sú Silver Beach, St. Martin Beach a Thinkers Beach; 

Jediný libérijský národný park Sapo – dažďový prales v pôvodnej podobe;

Plantáž Firestone – najväčšia kaučuková plantáž na svete;

Jazero Pisa – obrovské turistické lákadlo spred občianskej vojny;

Vodopády na rieke sv. Jána.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa