Eswatini

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Eswatini
Hlavné mesto: Mbabane  
Rozloha: 17 363 km2
Počet obyvateľov: 1 132 657 (2016)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: južná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Klíma je príjemná počas celého roka. Dažde sa vyskytujú častejšie v období od októbra do mája, ale počasie zostáva príjemné, s množstvom slnka, s nízkou vlhkosťou a teplotami okolo 25°C. Počas zimného obdobia sú noci pomerne studené. Bližšie k hraniciam s Mozambikom, v oblastí nížin je klíma tropickejšia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MBABANE

Mena: eswatinský lilangeni, možno používať aj juhoafrický rand (SZL)           
Jazyky: Siswati, anglický (úradné)
Správne členenie: 4 oblasti
Národnost. zloženie: Swazijčania, africké národnosti Zulu, Tonga, Shangaan, Európania 
Náboženstvo:

domorodé náboženstvo (40%), kresťanstvo (20%), islam (10%), iné náboženstvá (30%)

Diplomatické zast.:

SR nemá vo Svazijskom kráľovstve diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Pretórii (JAR)
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria, Južná Afrika, Juhoafrická republika
Telefón: +27 12 3422 051
Mobil (pohotovostný): +27 833 041 599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Veľvyslanectvo Eswarini so sídlom v Bruseli
Ambassade du Royaume du Eswatini
Avenue Winston Churchill 188, 1180 Bruxelles
Telefón: +32 2 347 4771, +32 2 347 5725, +32 2 343 6873
Fax: +32 2 347 4623

Víza a doklady:

 

Cestovný pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po predpokladanom odchode z Eswatini. Občania SR nepotrebujú víza na vstup do Eswatini, ktorý neprekračuje dobu 30 dní. V krajine platí prihlasovacia povinnosť cudzincov. Za hotelových hostí túto povinnosť splní ubytovacie zariadenie. Cestujúci prichádzajúci z krajín endemického výskytu žltej zimnice, resp. prechádzajúci cez tieto oblasti na ceste do Eswatini, sú povinní preukázať sa na hraničnom vstupe platným potvrdením o očkovaní proti tomuto ochoreniu (Yellow Fever Certificate). AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Etiópia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Sudán, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Tanzánia, Togo a Uganda. LATINSKÁ AMERIKA: Bolívia, Brazília, Ekvádor, Francúzska Guyana, Guyana, Kolumbia, Panama, Peru, Surinam a Venezuela.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Na východe krajiny objavili archeológovia ľudské pozostatky staré až 110 000 rokov. Swazijčania však do krajiny prišli relatívne nedávno. Počas migrácie kmeňa Bantu do južnej Afriky, sa jeden z klanov Nguni, usadil neďaleko mozambického mesta Maputo. Založili tu dynastiu Dlamini, ktorá sa pod tlakom ostatných klanov presunula na územie v južnom Svazijsku. Ich vodcu, kráľa Ngwane III., dodnes považujú Svazijčania za prvého kráľa krajiny. Pod vplyvom národa Zulu, musel ďalší z kráľov Sobhuza I., opustiť údolie Ezulwini, bájne centrum kráľovstva. Jeho hranice upevnil až ďalší z kráľov, Mswazi.

Pre neustále boje kmeňa Zulu s Angličanmi a Búrmi sa stalo Swazijsko atraktívnym pre farmárov, lovcov a misionárov. V roku 1877 sa krajina stala britským protektorátom, neskôr v  roku 1881 bol ustavená nezávislosť krajiny, ktorá zostala len na papieri. Svazijsko bolo neustále pod vplyvom búrskych alebo anglických záujmov. Po búrskej vojne sa stala ďalšou z krajín spravovaných Veľkou Britániou. Úplnú nezávislosť kráľovstvo získalo až v roku 1968. Výmena moci prebehla mierumilovne a množstvo ulíc hlavného mesta Mbabane je dodnes pomenováných anglickými názvami. Svazijsko zdedilo tiež ústavu vypracovanú Angličanmi. V roku 1973 ju zrušil kráľ Sobhuza II., dôvodom bola jej “nereflekcia”  svazijskej kultúry.

O štyri roky neskôr schválil parlament novú ústavu, presúvajúcu všetku  moc v krajine na kráľa. V roku 1986 vystriedal kráľa Sobhuzu nový kráľ Mswati. Krajinu riadi  s spolu s Radou ministrov a menším množstvom poradcov. Opozičné strany sú  v krajine ilegálne. V roku 1995 boli počas študentských protestov podpálené budovy Národného zhromaždenia a domy podpresedu vlády a vicekancelára svazijskej univerzity. Nasledoval generálny štrajk, po ktorom bola kráľova moc čiastočne redukovaná. V roku 1997 prezidenti Mozambiku a Juhoafrickej republiky viedli so svazijským kráľom rozhovory o ďalšej demokratizácii krajiny. Počas rozhovorov vypukli v krajine štrajky pod odborárskym vedením, výsledkom čoho boli vládne úpravy odborárskych právomocí. Odbory ich neuznali a neprijali ani nový zákon o zákaze zhromažďovania.

Kráľ Mswati III. je kontroverznou osobnosťou, keď obyvateľov Svazijska sužovali sucho a následná humanitárna katastrofa, kúpil pre svoje manželky BMW za 820 000 dolárov, a pre seba Daimler Chrysler Maybach 62, s televíziou, DVD prehrávačom, rádiom s 21 reproduktormi, chladničkou a pevnou telefónnou linkou za 500 000 dolárov. Požiadal parlament o poskytnutie 15 miliónov amerických dolárov na stavbu nového kráľovského paláca a o ďalších 45 miliónov dolárov USD na kúpu osobného lietadla.     

Bezpečnostné riziká: Vzhľadom na pomerne vysokú úroveň kriminality je potrebné úzkostlivo dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti a ostražitosti. Neodporúčame používať vedľajšie, nespevnené cesty a cestovať stopom. Odporúčame občanom SR, aby sa v prípade cesty do Eswatini dobrovoľne zaregistrovali na stránke https://www.mzv.sk/Register.

Zdravotná starostlivosť: Úroveň služieb zdravotných zariadení v Eswatini je pomerne nízka. V prípade, že to situácia dovoľuje, treba vyhľadať zdravotnú pomoc v susednej Juhoafrickej republike. Pred cestou sa odporúča uzavrieť poistku na úhradu liečebných výdavkov v zahraničí. Pred cestou do Eswatini je potrebné užívať antimalariká. Odporúča sa očkovanie proti tetanu.
Eswatini patrí medzi krajiny s najvyššou mierou výskytu epidémie HIV/AIDS na svete. Na pitie sa odporúča používať len balenú stolovú vodu. Zásadne sa nedoporučuje kúpať sa v riekach a stojatých vodách.

Internet: (.sz) https://allafrica.com/swaziland/www.thekingdomofeswatini.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky: V boji proti epidémii AIDS, vyhlásil v roku 2001 svazijský kráľ Mswati III., zákaz sexu s tínedžerkami na dobu päť rokov. O dva mesiace neskôr si však za svoju deviatu ženu zobral 17-ročné dievča. Zákaz zrušil až v roku 2005, pár týždňov predtým, ako si vzal za svoju trinástu manželku. Ďalšie 17-ročné dievča.

Doprava

Cestná: Väčšinou sa viac oplatí prenájom auta v susednej Juhoafrickej republike, na prechod hranice s Eswatini je však potrebné povolenie od prenajímateľa. Priamo v Eswatini fungujú autopožičovne v meste Mbabane a na medzinárodnom letisku King Mswati III. Eswatini má dobrú sieť ciest a väčšina hlavných trás je spevnená. Nespevnené cesty sú tiež v primerane dobrom stave, s výnimkou období so silnými dažďami. MR3, ktorá križuje Eswatini zhruba od západu na východ, je hlavnou diaľnicou. Opatrnosť je dobré zvýšiť pri Malagwane Hill, od Mbabane do údolia Ezulwini, najmä v daždivom počasí alebo pri silnej premávke – tento úsek bol kedysi uvedený v Guinnessovej knihe rekordov ako najnebezpečnejšia cesta na svete. V Eswatini sa jazdí vľavo.
Zdieľané taxíky (minibusy) nejazdia práve najbezpečnejšie, ale sú lacné a dajú sa nájsť takmer všade. Nevýhodou je, že sú pomalé, a niekedy sa dlho čaká, kým sa obsadia všetky sedadlá. Súkromné taxíky sú takmer vo všetkých väčších mestách. Sú omnoho drahšie ako zdieľané taxíky, ale cena sa dá zjednávať.

Autobusová: Miestne autobusy spájajú mestá a obce po celej krajine. Väčšina začína a končí na hlavnej stanici v hlavnom meste Mbabane. Sú o niečo lacnejšie ako minibusy, ale sú pomalé a často preplnené.

Letecká: King Mswati III International Airport je hlavným letiskom v krajine. Letisko Matapha je teraz využívané len pre lety kráľovskej rodiny, a dráhu v Nhlangane využívajú hlavne lesnícke spoločnosti. Jediná letecká spoločnosť, ktorá spája krajinu so svetom je Svazijsko Airlink, dcérska spoločnosť spoločnosti South African Airways Airlink.

Musíte vidieť

Lobamba – centrum svazijského kráľovstva, sídlo kráľovského paláca Embo, atraktívne je tiež slávnosť Incwala, tanec Uhmlanga, zaujímavé je tiež  Národné svazijské múzeum;

Hlane – kráľovský národný park, najväčší národný park Svazijska, dá sa tu nájsť množstvo slonov, levov, leopardov, bielych nosorožcov a viaceré druhy antilop;   

Malolotja Nature Reserve – národný park, kde je možné nájsť skutočnú divočinu,  s množstvom trekingových trás. Pre ornitológov: žije tu 280 druhov vtákov;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa