Burkina Faso

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Burkina Faso     
Hlavné mesto: Ouagadougou  
Rozloha: 274 200 km2
Počet obyvateľov: 20 107 000 (2017)
Štátne zriadenie: republika     
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Ouagadougou online
Podnebie:

Podnebie je horúce, obdobia dažďov nie sú pravidelné. Sever tvorí typický suchý Sahel so stepnou a polopúštnou vegetáciou. Juh je vlhkejší s porastmi trávnatej savany a savanovými lesmi. Krajinu trápia opakujúce sa suchá. V podstate je územie rozčlenené údoliami troch riek – Červenej, Bielej a Čiernej Volty, všetky tečú na juh do Ghany. V marci a apríli dosahujú teploty až 40 stupňov Celzia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE OUAGADOUGOU

Mena: západoafrický frank (CFA)                           
Jazyky: francúzsky (úradný), pôvodné africké jazyky sudánskeho pôvodu
Správne členenie: 45 provincií
Národnost. zloženie: Burkinovia 96,7% ostatní 3,3%
Náboženstvo:

islam ( 44%), pôvodné náboženstvá (45%), kresťanstvo (11%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Burkina Faso diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Tel. č.: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný): +234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Veľvyslankyňa Burkiny Faso s poverovacími listinami pre SR sídli vo Viedni
Strohgasse 14c/5. posch., Viedeň, Rakúsko
Tel. č.: +431 503 8264
E-mail: s.r@abfvienne.at
Internet: www.abfvienne.at

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Burkiny Faso platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje s platnosťou na tri mesiace.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Najväčšia časť krajiny je obývaná potomkami kráľovstva Mossi, založeného v 15. storočí. 
Kráľovstvo sa napriek snahe susedných prevažne islamských kráľovstiev udržalo až do príchodu Francúzov, ktorí sa toto územie začali zaujímať koncom 19. storočia. Kolonizátori rozdelili krajinu medzi Mali, Niger a Pobrežie Slonoviny. Odvážali sem tiež obyvateľov Hornej Volty (predchádzajúci názov Burkiny Faso) na nútené práce. Krajina vyhlásila nezávislosť v roku  1960. Prvým prezidentom sa stal Maurice Yaméogo. Jeho chaotická vláda viedla k protestom obyvateľstva a v roku 1966 bol po vojenskom prevrate zvrhnutý. Nasledovalo dvadsať rokov prevratov, až sa k moci dostal kapitán Thomas Sankara.

Krajinu premenoval na Burkina Faso, zaviedol očkovanie detí proti kiahňam a žltej horúčke, postavil okolo 350 škôl, začal s budovaním železnice do susedného Nigeru. Jeho popularita medzi obyvateľstvom narastala. Potom ako skrátil platy ministrov o 25%, ho zvrhol jeho najbližší spolupracovník Blaise Compaoré. Sankara bol odvezený na neznáme miesto a zastrelený. Comparé vrátil všetko do „starých koľají.“ Burkina Faso má problémy zo zásobovaním potravinami, USA ju kritizujú za miešanie sa do záležitostí susedných štátov, zhoršili sa vzťahy zo susedným Pobrežím Slonoviny. Úspešná budúcnosť krajiny závisí od dokončenia vlakového spojenia s južnými susedmi. V roku 2005 zmenil Compaoré ústavu tak, aby mohol byť opätovne zvolený za prezidenta krajiny. Za neúčasti opozície ich „prekvapivo“ vyhral.

Bezpečnostné riziká: Pohyb po krajine je pre cudzinca pomerne bezpečný. Odporúča sa však domáci sprievodca.

Zdravotníctvo: Zdravotný stav obyvateľstva je celkove dosť zlý, rozšírené sú infekčné choroby a podvýživa. Krajina nemá zdroje ani na základnú zdravotnú starostlivosť. Rýchla zdravotná pomoc nejestvuje, zahraničný návštevník musí vyhľadať súkromnú kliniku. Odporúčaná je nemocnica Yalgado, Avenue d´Ourbritenga, Ouagadougou. V prípade vážnejšieho ochorenia alebo poranenia sa odporúča odcestovať do Európy. Adresy/kontakty vybraných zariadení: ONTB – Turistický úrad, Tel.:306 060

Internet (.bf): https://allafrica.com/burkinafaso/, www.lefaso.net/, www.africa-onweb.com/tourisme/burkina/index.html, https://www.burkina.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Kráľovstvo Mossi bolo skvele organizovanou krajinou. Sprievodca Lonely Planet konštatuje: “ Mossi zorganizovali také impérium, že firma z Winsoru (anglická kráľovská rodina) im môže konkurovať len s veľkým sebazaprením.“

Doprava

Jediná železničná trať vedie do Pobrežia Slonoviny. Cestná sieť nie je dostatočne rozvinutá.
Cestovné kancelárie v Ouagadougou zabezpečujú prenájom áut aj s vodičom, zväčša ide o vozidlá s pohonom oboch náprav (4x4). Na vidieku kde je väčší výskyt rozbitých ciest je ideálne prenajať si moped.

Autobusy sú najspoľahlivejším a najpohodlnejším spôsobom prepravy v krajine. Pri každej ceste sa v rámci lístka automaticky rezervuje aj sedadlo a dodržuje sa časový plán. Lístky je dobré si zarezervovať vopred. Autobusy spoločností TCV a Rakieta sú lepšie udržiavané a spoľahlivejšie ako iné spoločnosti a majú klimatizáciu.

Taxi minibusy (alebo bush taxis) sú zvyčajne staré rozbité vozidlá, ktoré obsluhujú cesty do vzdialených miest, kam nejazdia diaľkové autobusy. Väčšinou štartujú zo železničnej alebo autobusovej stanice, v ranných hodinách. Ceny sú rôzne, závisí napríklad aj od počtu cestujúcich.

Letecky: Medzinárodné letisko je v hlavnom meste Ouagadougou. Hlavnými medzinárodnými dopravcami sú Air France a Royal Air Maroc, ktoré ponúkajú priame lety do Francúzska a Maroka a spájajú Burkinu Faso so zvyškom sveta. Air Burkina je národný dopravca, lieta do Paríža (Francúzsko), ako aj do regionálnych destinácií, vrátane Akkry (Ghana), Abidžanu, Bamaka (Mali), Cotonou , Dakaru (Senegal) a Lomé (Togo).

Musíte vidieť

Bobo-Dioulasso – centrum kmeňa Bobo, mesto zo vzdušnými bulvármi a typickými africkými trhmi;

Ouagadougou – hlavné mesto krajiny, križovatka starých afrických obchodných ciest;

Karfiguéla – vodopády obklopené mangovníkovým pralesom;   

Gorom-Gorom Market – najlepšie trhovisko v západnej Afrike, schádzajú sa tu všetky národnosti žijúce v tejto oblasti;

Grande Mosquée – mešita postavená v roku 1893, typický príklad architektúry Sahelu je postavená z blata, s kónickými vežami na drevenej konštrukcii. Jedna z najväčších atrakcií krajiny;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa