Mali

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Malijská republika
Hlavné mesto: Bamako       
Rozloha: 1 240 000 km2
Počet obyvateľov: 18,3 mil. (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Stredo-západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Najpríjemnejšie je na juhu krajiny. Obdobie dažďov, keď padajú silné búrky a vanú silné vetry trvá od júna do septembra. Počas júla a augusta spadne najvyšší počet zrážok. Najhorúcejším je obdobie medzi aprílom a júnom, keď teploty často vystúpia nad 40°C. September a október sú tiež veľmi horúce. Od novembra do januára vanie studený vietor alize, teploty zráža pod 30°C, Malijčania tomu hovoria studené obdobie! Od januára do júna vanie horúci, prašný vietor harmattan, znižujúci viditeľnosť  na niekoľko sto metrov. Najpríjemnejším obdobím sú mesiace december až marec s prijateľnou kombináciou horúčav a vlhkosti vzduchu.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE BAMAKO

Mena: západoafrický frank (CFA)  
Jazyky: francúzsky (úradný), Bambara, iné africké jazyky
Správne členenie: 8 regiónov
Národnost. zloženie: Bambarovia (24%), Senufovia (13%), Songhajovia (9%), Fulbovia (8%), Maninkovia (8%), Soninkovia (8%), iné
Náboženstvo:

islam (90%), pôvodné náboženstvá, kresťanstvo 

Diplomatické zast.:

SR nemá v Mali diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District
Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný)n:+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Mali platí vízová povinnosť.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Mali je veľmi starou krajinou, jaskynné maľby svedčia o jej rozkvete v dobách, keď Sahara bola zalesneným regiónom. Prvým známym štátom bolo Ghanské kráľovstvo. Zaniklo v 11. storočí po nájazdoch mauretánskych a marockých Berberov, ktorí sem tiež priviezli islam. V polovici 13. storočia sformoval náčelník Mandinkov, Sundiata Keita nové impérium Mali. Tiež získal monopol na obchod zo zlatom a soľou. Mestá Mansas, Djenné a Timbuktu sa stali obchodnými centrami s celoafrickým významom. Neskôr bolo Mali porazené susedným štátom Songha?.

V roku 1883 sa Mali stalo francúzskou kolóniou. Krajina získala samostatnosť v roku 1960, kedy sa stala súčasťou federácie zo Senegalom. Po rozpade federácie sa prvým prezidentom Mali stal Modibo Keita. V roku 1962 Mali opustilo menovú úniu a zaviedlo vlastnú menu. Prezident tiež uskutočnil niekoľko nešťastných politických krokov a zároveň sa krajina dostala do ekonomickej recesie. Napätá situácia vyvrcholila nekrvavým štátnym prevratom v roku 1968. Novým prezidentom sa stal  Moussa Traoré. Krajine vládol až do roku 1991. Jeho vláda tvrdej ruky sa skončila vojenským prevratom pod vedením plukovníka Amadou Toumani Tourého. Predsedom dočasnej vlády sa stal Soumana Sacko.

V demokratických voľbách v roku 1992 zvíťazil Alpha Konaré. Plukovník Touré sa na čelo krajiny vrátil v roku 2002, keď sa stal víťazom volieb. Rozpor medzi bývalým generálom a vládou sa prejavil jej rezignáciou v roku 2002. To isté urobila ďalšia vláda „národnej jednoty“ v apríli roku 2004.

Tuarégovia na severe krajiny sa začali búriť v roku 2007. V rokoch 2011 a 2012 bola ich vzbura posilnená prílivom zbraní a bojovníkov po skončení líbyjskej občianskej vojny. Islamistickí bojovníci, vrátane tých ktorí boli spájaní s Al-Káidou, získali čoskoro moc na severovýchode, kde vyplienili hlavnú skupinu Tuarégov MNLA a donútili 400 000 civilistov utiecť z regiónu, po zavedení tvrdých zákonov šaría a spustošení pamiatok. Následne bola ustanovená prechodná vláda na čele s Dioncoundom Traoré, ktorá však bola príliš slabá na to, aby zvládla krízu sama. Nakoniec museli v januári 2013 zasiahnuť Francúzske ozbrojené sily a neskôr Ecowas, ktoré spustili vzdušné a pozemné útoky v snahe vytlačiť islamistov.                 

Bezpečnost. riziká: Vzhľadom k pretrvávajúcej neuspokojivej bezpečnostnej situácií a z titulu pokračujúcich aktivít teroristických skupín, hlavne v severnej časti krajiny, nemôže byť aj napriek prítomnosti zahraničných ozbrojených síl v strednej a severnej časti Mali individuálna bezpečnosť cudzincov v žiadnom prípade zaručená. V krajine existuje vysoké riziko ako únosov, tak aj ďalších teroristických útokov. Ministerstvo zahraničných vecí preto doporučuje cestovať do krajiny len v naliehavých prípadoch, a to výhradne do hlavného mesta Bamaka. Úplne je ale potrebné vyhnúť sa individuálnej turistike. Pred cestou se doporučuje informovať sa na bezpečnostnú situáciu v oblasti plánovanej cesty prostredníctvom Veľvyslanectva SR. 

Zdravotníctvo: V Mali je zdravotná starostlivosť na úrovni ostatných západoafrických štátov. V prípade vážnych zdravotných problémov sa odporúča odcestovať do Európy. V prípade potreby sa odporúča navštíviť v Bamaku Klinika Odiénné (tel. 222 112/68, Rue Tití Niaré, Niaríla), Kliniku Pasteu (tel. 291 010) alebo Kliniku Guindo (tel./fax 222 207, Rue 18 Badalabougout Est.)

Internet: (.ml) https://allafrica.com/mali/ www.journaldumali.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: V Mali sa skoro stal prezidentom herec Habib Dembelé. Vyzerá ako rocker, má dredy, je nesmierne mrštný, hovorí rýchlo ako raper, hlavne je nadaný humorista. V hlavnom meste Bamako má televízny program, v ktorom satiricky komentuje politiku a kultúru. Jeho popularita je natoľko veľká, že bol navrhnutý na prezidenta. Skoro sa ním stal. Našťastie alebo na nešťastie dal prednosť divadlu. 

Doprava

Cestná: Hlavné cesty v Mali sú vo väčšine prípadov spevnené a najhlavnejšie trasy sa pravidelne udržiavajú. V rámci krajiny je možné použiť hlavné prepojenie z hlavného mesta Bamako, cez Kolokani, Didieni, Sandaré, Ségala až po Kayes. Miestne autopožičovne majú v ponuke všetky typy vozidiel. Mestskú dopravu zabezpečujú taxíky a minibusy. Medzimestskú dopravu zabezpečujú „bachées“, mikrobusy a autobusové spoločnosti.

Železničná: Železničná spoločnosť Trans Rail spája Bamako s Dakarom (Senegal). Z hlavného mesta Bamako jazdia vlaky v rámci Mali, do Kati, Négéla, Sébékoro, Kita, Toukoto, Oualia, Mahina, Galouga, Diamou, Tintiba a Kayes.

Letecky: Mali obsluhuje približne pätnásť medzinárodných leteckých spoločností. Každý administratívny región v krajine má letisko využívané vnútroštátnymi letmi. Hlavné medzinárodné letisko je Bamako-Sénou. Letiská v Mopti a Timbuktu prijímajú charterové lety z Francúzska a Burkiny Faso, ako aj vnútroštátne lety.

Musíte vidieť

Bamako -  kakofónia hudby, motoriek, ľudí kupujúcich aj predávajúcich pod horúcim sahelským slnkom; 

Falaise de Bandiagara – trek do krajiny bájnych Dogonov;

Djenné's Mosque Market – pestré, farebné trhovisko pred rozprávkovou hlinenou mešitou Djenné, najväčšou hlinenou stavbou na svete;

Dyingerey Ber Mosque – najstaršia mešita v Timbuktu zo 14. storočia

Musée National Bamako – národné múzeum s obrovskou zbierkou masiek, sôch a archeologických artefaktov. Najzaujímavejšou je zbierka dogonských masiek.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa