Réunion

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Réunion

Malý ostrov patriaci Francúzsku stratený v Indickom oceáne, východne od Madagaskaru.

Hlavné mesto: Saint-Denis  
Rozloha: 2 517 km2
Počet obyvateľov: 808 250 (odhad 2011)
Štátne zriadenie: Slobodný pridružený štát
Geografická poloha: Indický oceán
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Podnebie:

Klíma na  ostrove sa vďaka vysokým horám neustále mení. Delí sa na dve sezóny – horúce leto s množstvom zrážok od decembra do apríla a chladnejšiu a suchú zimu od apríla do októbra. Veterné východné pobrežie má väčší počet zrážok ako západ ostrova. Najviac ich spadne v horách na východe ostrova. Sezóna cyklónov trvá od decembra do marca.

Priemerné teploty na pobreží sú 22°C v zime a 27°C v lete. V horách sú priemerné teploty 11°C, alebo 18°C v zimnom období. Po celý rok fúkajú juhovýchodné vetry a znepríjemňujú hlavne horskú turistiku.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE SAINT-DENIS 

Mestá: Saint-Denis (hlavné mesto), Saint-Gilles, Saint-Leu, Saint-Pierre, Etang-Salé, Saint-Benoit   
Mena: euro (EUR)      
Jazyky: 4 kraje
Správne členenie: -
Národnost. zloženie: Francúzi, Afričania, Malagasovia, Číňania, Pakistanci, Indovia
Náboženstvo:

katolíci (86 %), hinduizmus, islam, budhizmus   

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Francúzskej republiky
Hlavné námestie 7, 812 83 Bratislava
Tel.: +421 2 5934 7111
Web: ambafrance-sk.org/

Veľvyslanectvo SR v Paríži
Ambassade de la République Slovaque
125, rue du Ranelagh, 750 16 Paris (Paríž), France (Francúzsko)
Telefón: + 33 171 937 333
Mobil (pohotovostný):+33 672 076 832
Fax: +33 142 887 653
E-mail: emb.paris@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/pariz

Víza/doklady:

Réunion je integrálnou súčasťou Francúzska, pri vstupe na ostrov platia rovnaké pravidlá ako pri vstupe do Francúzska .

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrov Réunion aj Maurícius, dve bodky v Indickom oceáne, zdieľajú podobnú fascinujúcu históriu. Pôvodne neobývaný ostrov Réunion bol kolonizovaný Francúzmi v polovici 17. storočia, a neskôr, počas krátkeho obdobia patril Britom. Rovnako ako na Mauríciu, aj tu kolonizátori založili plantáže a priviezli otrokov z africkej pevniny. Postupne na ostrov pricestovali čínski obchodníci a pracovné sily z Indie, čím sa vytvorila etnická rozmanitosť, ktorá je jednou z najvýraznejších charakteristík týchto ostrovov. Kým Maurícius získal svoju nezávislosť v roku 1968, Réunion zostáva zámorským departementom Francúzska.

Prvými návštevníkmi neobývaného ostrova boli pravdepodobne malajskí, arabskí a európski námorníci, ktorí si tu doplňovali zásoby počas plavieb na Madagaskar. V roku 1642 sa na Réunione začali usadzovať Francúzi, ktorých sem z Madagaskaru posielal francúzsky guvernér ako trest za vzburu. Oficiálnu kontrolu nad krajinou prevzala francúzska Východoindická Spoločnosť a francúzska vláda až na začiatku 18. storočia.

V 19. storočí boli následkom cyklónov zničené kávové plantáže a v roku 1810, počas napoleonských vojen, Bonaparte dokonca prišiel o ostrov, ktorý sa ocitol v britskom područí. Briti zaviedli pestovanie cukrovej trstiny a vanilky. Nezostali  ale dlho, o päť rokov neskôr sa korisť vrátila Francúzom, ešte pod názvom Ile Bourbon.
Réunion sa stal departementom Francúzska v roku 1946 a má zastúpenie vo francúzskom parlamente. Tým získal aj obrovskú podporu z materskej pevniny, hlavne vo forme investícií do infraštruktúry, vzdelania, turizmu.

Bezpečnostná situácia: Réunion je bezpečný. Odporúča sa však rešpektovať základné pravidlá bezpečnosti.

Zdravotníctvo: Na ostrove hrozí nebezpečenstvo nakazenia vírusom Chikungunya prenášaného moskytmi. Jeho príznakmi sú bolenie svalov a horúčka, môže mať smrteľné následky. Epidémia je na ústupe, napriek tomu riziko nakazenia neustále hrozí. Cestovateľom sa odporúča informovať sa o prípadnej prevencii a sledovať miestne informácie. Ďalším potenciálnym rizikom je slnečné žiarenie. Podobne ako v iných fracúzskych departmentoch je úroveň zdravotníckych zariadení  vysoká. Zabezpečuje ju štátna spoločnosť (Sécurité Sociale). Najväčšia nemocnica  je v St. Denis, ďalšie nájdete vo väčších mestách. Lekár je dostupný skoro v každej dedine. Voda z vodovodu je zvyčajne pitná, ak je označená značkou "Eau non potable" pitná nie je. Návštevníci z krajín EÚ by si  mali so sebou priniesť kartu  EHIC (European Health Insurance Card). Pre aktuálne informácie je lepšie kontaktovať  zdravotnú poisťovňu. 

Jedlo a pitie: Vďaka histórii je kuchyňa Réunionu mixom všetkých kultúr: francúzskej, indickej, čínskej... Typickými jedlami sú kari a rougail, mäso alebo ryba varené v špeciálnej omáčke a podávané s ryžou.

Internet (.bm): www.iledelareunion.net; www.liledelareunion.com; https://en.reunion.fr/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná: Cestovanie autom je zďaleka najvhodnejším spôsobom, ako sa pohybovať po ostrove. Ceny za prenájom sú podobné ako v iných európskych krajinách a požičovne áut sú tu rozšírené. Zabezpečenie vozidla vopred, online cez internet, vyjde obvykle lacnejšie ako prenájom na mieste. Všetky väčšie firmy majú pobočku na letiskách. Lacnejší prenájom ponúkajú lokálne autopožičovne, ale ich vozový park má trochu staršie ročníky. Čerpacie stanice sú dostupné.

Autobusová: Autobusová doprava známa ako Car Jaune (www.carjaune.re) prepája väčšinu miest na Réunione pomocou výrazných žltých autobusov. Hlavná autobusová stanica sa nachádza na nábreží St-Denis, na Blvd Lancastel. Autobusy jazdia medzi 6:00 a 19:00, od pondelka do soboty, s pár linkami v nedeľu. Lístok sa dá kúpiť u vodiča, alebo na staniciach v predajných automatoch. Pri vystupovaní treba dať signál vodičovi stlačením tlačidla, alebo zatlieskaním - dvakrát.

Letecká: Réunion má dve medzinárodné letiská. Prevažná väčšina letov prilieta na Roland Garros International Airport, asi 10 km východne od St-Denis. Saint-Pierre-Pierrefonds International Airport, ktoré sa nachádza na juhu ostrova neďaleko St-Pierre, prijíma tiež medzinárodné lety, napríklad z Maurícia. Národným dopravcom je spoločnosť Air Austral, ktorá má dobrú úroveň bezpečnosti a slušnú medzinárodnú sieť.

Musíte vidieť

Saint-Denis - príjemné a živé hlavné mesto Réunionu. S kaviarňami, bistrami a pekárňami je tropickou reprodukciou typického francúzskeho mesta;

St-Gilles-les-Bains – 20 kilometrov úžasných bielych pieskových pláží, počas sviatkov a víkendov sa tu slní neskutočný počet ľudí;

Domaine du Grand Hazier – záhrada plná tropických rastlín, francúzska národná pamiatka, nachádza sa na pozemku plantáže na pestovanie cukrovej trstiny z 18. storočia;

Le Maido – jedno z najúžasnejších vyhliadkových miest na Réunione, leží na kopci vysokom 2205m, ponúka neuveriteľné výhľady na okolité hory a pobrežie, ak chcete vidieť viac ako mraky, je lepšie prísť skoro ráno;  

Musée de Villele – dnes múzeum, kedysi domov bohatej a vplyvnej Madam Panon-Desbassyns, ktorá okrem iného vlastnila 300 otrokov. Dom postavený v roku 1787, je plný unikátneho dobového nábytku a obklopený 10 hektárovým parkom;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa