Alžírsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Alžírska demokratická ľudová republika
Hlavné mesto: Alžír / al-Džazá´ir / El Djazair
Rozloha: 2 381 740 m2
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Alžírsku online.
Počet obyvateľov: 42 200 000  (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: severná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Klíma Alžírska je medzi severom a juhom krajiny rôzna. Horské regióny na severe krajiny majú teplé, vlhké letá a mierne zimy s častým dažďom. Na juhu krajiny sú letné dni veľmi teplé a suché, v noci je chladno.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ALŽÍR

Mena: dinár (DZD)
Jazyky: arabčina (úradný), berberské dialekty, francúzština
Správne členenie: 48 provincií
Národnost. zloženie: Arabi-Berberi (99%), Európania (1%)
Náboženstvo: islam
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo a Konzulát Alžírska vo Viedni
Rudolfinergasse 18, A - 1190 Viedeň (Wien), Rakúska republika (Österreich)
Tel.: + 43 1 369 8853
Fax: + 43 1 369 8856
E-mail: office@algerian-embassy.at
Internet: https://www.algerian-embassy.at

Víza a doklady:

Na cestu do Alžírska je potrebný cestovný pas platný minimálne 5 mesiacov odo dňa začatia cesty. Pri ceste autom neplatí tzv. zelená karta, je potrebné sa preukázať technickým preukazom vozidla. Odporúča sa mať medzinárodný vodičský preukaz. Na hraničnom prechode občan obdrží turistickú kartu s maximálnou platnosťou tri mesiace a musí uzatvoriť turistickú poistku s minimálnou platnosťou na jeden mesiac. (Cena za 3 mesiace je cca 1800 DZA.)

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pobrežie Alžírska bolo osídlené už Féničanmi v 11. storočí pred. n.l., na prelome letopočtov oblasť ovládli Rimania. Nástup Arabov a islamu začína v 7.storočí. Od 13. storočia vládli v Alžírsku 300 rokov Berberi. V 16. až 18. storčí sa stalo hlavným zdrojom príjmov pirátstvo. V roku 1830 začala francúzska intervencia, po sedemnástich rokoch odporu miestneho obyvateľstva Francúzi ovládli väčšinu územia Alžírska.

Od polovice 19. storočia prebiehali časté povstania. Samostatnosť získalo Alžírsko až v roku 1962 po alžírskej vojne (1954-1962). Vlády sa ujala Fronta národného oslobodenia. V poslednom období získala významnú podporu islamská opozícia. Islamisti zvíťazili vo voľbách v roku 1991, ale po vojenskom prevrate byli voľby anulované a Islamská fronta spásy zakázaná. Militantní islamisti rozpútali teror zameraný na civilné obyvateľstvo a cudzincov, predovšetkým Francúzov. Alžírsko je po Sudáne druhým najrozľahlejším štátom Afriky.

Bezpečnostné riziká: Bezpečnostná situácia v Alžírsku zostáva naďalej nepriaznivá. Aj napriek mimoriadnym opatreniam zo strany bezpečnostných zložiek a armády sa v poslednom období zvýšila intenzita teroristických útokov, ktoré sa preniesli do predmestia i do samotného centra hlavného mesta Alžíru. MZV SR neodporúča uskutočňovať individuálne súkromné cesty slovenským občanom do krajiny. Služobné cesty možno uskutočňovať v prípadoch, že ich cieľom sú väčšie mestá a delegácia má svojho alžírskeho partnera, ktorý zodpovedá za jej bezpečnosť. Časté sú prípady falošných hliadok na cestách, zrejme vo večerných hodinách. Najviac postihnuté sú kraje Chlef, Mascara, Jijel, Tipasa, Bouira, Blida a Sétif. Na hraniciach s Tuniskom sú aktívne miestne pašerácke mafie.

Zdravotníctvo: Pri ceste do krajiny sa odporúča poistiť, prvá pomoc sa poskytuje zadarmo. Vážnejšie prípady hospitalizácie sú realizované miestnymi a štátnymi nemocnicami, ktoré majú nízku úroveň hygieny a poskytovaných služieb. Očkovanie nie je povinné, odporúča sa ale očkovanie proti brušnému týfusu, hepatitíde A a B. Od novembra do apríla v oázach Arib (Aďn Delfa) a Ihrir (Illizi) existuje veľmi nízke riziko nákazy maláriou.

Internet: www.algeria.com, algeria-tourism.org, www.africa.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Letisko: Algiers (ALG)

Bez záruky: Prvý alžírsky prezident  Ahmed Ben Bella sľúbil vytvoriť „ revolučný arabsko-islamský štát založený na princípoch socializmu a kolektívneho vodcovstva na vlastnej pôde a anti- imperializmu v zahraničí.“ O necelé tri roky bol zvrhnutý.

Doprava

LeteckyAir Algérie ponúka rozsiahle a cenovo dostupné vnútroštátne letecké spojenia, vrátane letov do Tamanrassetu a Ghardaïe. Bezpečnostné záznamy tejto leteckej spoločnosti sú dobré, a lety sú presné. Spoločnosť Tassili Airlines ponúka rozsiahlu domácu sieť spájajúcu navzájom väčšinu veľkých miest na severe, a Alžír spája s mestami na juhu krajiny. Pre spojenie sever-juh, a na dlhé vzdialenosti, je lietadlo zďaleka najpohodlnejšou a najbezpečnejšou alternatívou.

Cestná doprava: Pre šoférovanie v Alžírsku sa teoreticky odporúča bezpečnostný doprovod, s výnimkou severu, kde je rozmiestnených mnoho policajných kontrol. Oblasť Kabylie, na severozápade Alžírska, môže byť nebezpečná pre nerezidentov bez sprievodu, a neodporúča sa cestovať po tejto časti po zotmení. Hlavná cesta skrz Saharu je Route du Hoggar, začínajúca v meste Ghardaïa, cez El-Goléa a In Salah, až po Tamanrasset, a ďalej ku hranici s Nigériou. Pre všetky južné úseky ciest je povinná bezpečnostná eskorta. Pre jazdu sa odporúča minimálne terénne vozidlo 4x4. Čerpacie stanice sú na severe bežné, na juhu sa zväčša tankuje vo všetkých veľkých mestách, v púšti sa nenachádza žiadna benzínka. Palivo je veľmi lacné, nafta sa pohybuje okolo 14DZD za liter, a benzín je za cenu okolo 25DZD až 30DZD za liter. Alžírsky vodiči môžu byť často bezohľadní, hlavne v extrémnych situáciách, a vo všeobecnosti jazdia rýchlo. Nehodovosť je vysoká a štatistiky úmrtí na cestách z roku 2016 napríklad hlásia 3700 ľudí, ktorí zomreli na miestnych cestách. Dá sa očakávať veľa blízkych stretov.

Diaľkové autobusy sú prevádzkovaná rôznymi lokálnymi spoločnosťami a poskytujú primeraný komfort. Trasy pokrývajú aj južnú časť krajiny, po Tamanrasset. Lístky je dobré si zakúpiť aspoň deň vopred, menej časté saharské linky bývajú rýchlo naplnené. Autobusová doprava na severe je rozsiahla a obsluhuje väčšinu miest, aj keď zohnať dopravu do historických oblastí môže byť niekedy náročné.

Louages (zdieľané taxíky) jazdia len na severe krajiny. Sú často drahšie ako autobusy, ale sú rýchlejšie, aj keď to nie vždy znamená, že aj bezpečnejšie.

Vlak: vlaky SNTF (Société Nationale des Transports Ferroviaires; www.sntf.dz) jazdia z Alžíru smerom na východ, do cieľových staníc Bejaia, Constantine a Annaba (cesta trvá sedem až desať hodín). Železnica premáva aj na západ, do Oranu, a odtiaľ do Tlemcenu. Ďalšie linky smerujú na juh, od Oranu po Béchar, a od Constantine po Touggourt. Vlaky sú pomerne moderné, relatívne presné a rovnako rýchle ako cestovanie inou dopravou.

Loď: Lodná prerava medzi Európou a Alžírskom nie je práve najlacnejšou voľbou. Lodná spoločnosť Algérie Ferries (https://algerieferries.dz) spája Alžírsko s Francúzskom – konkrétne s Marseille a Alicante. Taktiež prevádzkuje príležitostné lode medzi Valenciou (Španielsko) a Mostaghanem (v blízkosti Oranu), a spája Janov (Taliansko) so Skikdou. Korzika Linea (www.corsicalinea.com), prevádzkuje trajekty medzi Marseille a Alžírom. Plavba do Marseille trvá asi 20 hodín, a do Alicante 10 hodín.  Ak cestujete autom, očakávajte dlhé čakanie na vylodenie.

Musíte vidieť

El-Oued – miesto prezývané „mesto tisícich dómov,“ hlavné mesto regiónu Souf. Väčšina budov má vysoké strechy, postavené na ochranu pred letnou horúčavou. Mesto je slávne aj vďaka kobercom, ktoré sú často ozdobené tradičným krížom regiónu Souf. Zaujímavý je tiež tradičný trh (súk), ktorý sa každý deň koná v starom meste;

Pamätník martýrov – betónový pamätník bojov za Alžírsku nezávislosť navrhnutý v štýle architektonického brutalizmu. Na pohľad nie je príjemný, ale je pozoruhodný. Uvidíte ho takmer z každého miesta v Alžíri;

Timimoun – priam pohľadnicová  oáza na púšti Sahara, soľné jazero, 400 000 paliem, príjemná architektúra vo farbe terakoty;

Pohorie Atlas - okrem obdivovania cédrových lesov sa tu dá aj lyžovať;

Ghardaia - pôsobivé púštne mesto rozkladajúce sa na piatich pahorkoch;

Tasília -  prehistorické skalné maľby v tomto pohorí patria medzi najstaršie v Afrike;

Tipasa – pobrežná osada založená Feničanmi;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa