Seychely

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Seychelská republika
Hlavné mesto: Victoria
Rozloha: 455 km2
Počet obyvateľov: 93 920 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: súostrovie v západnej časti Indického oceánu.
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Podnebie:

tropické vlhké, chladnejšie v čase juhovýchodného monzúnu (neskorý máj až september), teplejšie v čase severovýchodného monzúnu (september až marec); priemerná ročná teplota: 24 – 32 °C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE VICTORIA

Mena: seychelská rupia (SCR)
Jazyky: kreolský jazyk, angličtina, francúzština 
Správne členenie: 115 ostrovov, 23 administratívnych okresov
Národnost. zloženie: seychelskí Kreoli (90 %), Indovia/Pakistanci, Afričania, Malgaši
Náboženstvo: katolíci (76%), protestanti (11%), hinduisti (2%), moslimovia (2%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Honorárny konzulát Seychel pre SR
Honorárny konzul : Andrej Hryc
Beblavého 4 , Bratislava 1, SR
Telefón: +421 949 468 020
E-mail: consul-ba@seychelles-consulate.sk

Víza a doklady:

Slovenská republika má so Seychelskou republikou bezvízový styk na dobu pobytu 90 dní v priebehu jedného polroka, preto sa nevyžaduje vstupné vízum. Pri vstupe do krajiny sa vyžaduje vstupný formulár a preukázanie spiatočnej letenky, ubytovania v krajine dostatočné finančné prostriedky k pobytu (150 USD na deň). V prípade príletu pasažierov z africkej destinácie je pri vstupe do krajiny nevyhnutné predložiť potvrdenie o vakcinácií proti žltej zimnici (medzinárodný očkovací preukaz). Absencia očkovacieho preukazu môže znamenať zamietnutie vstupu do krajiny. V prípade potreby sa občania SR môžu obrátiť na honorárneho konzula SR vo Viktórii.

Konzulárny úrad vedený honorárnym konzulárnym úradníkom SR vo Viktórii (Seychelly)
Joseph France ALBERT
Creole Travel Services, Orion Mall Building, 3. poschodie
Poštová adresa: P.O.Box 611, Victoria, Mahé, Seychelles
Tel.: +248 429 7000, +248 252 0999
Fax: +248 422 5817
Email: joseph.albert@creoletravelservices.com; doris.tirant@creoletravelservices.com

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V roku 1502 objavil seychelské ostrovy Vasco da Gama, ale ich kolonizácia začala až v roku 1786 francúzskymi dobyvateľmi. V roku 1794 boli obsadené Veľkou Britániou a od roku 1814 pod súbežnou správou s ostrovom Maurícius. V roku 1903 sa Seychely stali anglickou korunnou kolóniou. Vnútornú správu získali v roku 1970 a 1976 bola vyhlásená nezávislá republika. V roku 1977 prebehol nekrvavý štátny prevrat; od roku 1979 zavedená prezidentská vláda a systém jednej strany. V r. 1981 sa skupina juhoafrických žoldnierov neúspešne pokúsila zvrhnúť prezidenta. V 1993 bol znovu obnovený pluralitný systém s následnými slobodnými voľbami. Významnú úlohu v politickom a ekonomickom živote krajiny zohrávala vládnuca Seychelská ľudová strana pokroku (SPPF). Jej najvyšší predstaviteľ A. René bol prezidentom 27 rokov, v r. 2004 sa dobrovoľne vzdal funkcie v prospech viceprezidenta J. Michela.

Bezpečnost. riziká: Politicky a bezpečnostne dlhodobo stabilná krajina. Napriek tomu sa neodporúčajú prechádzky (najmä ženám) po zotmení vo vidieckych oblastiach (ale i mimo hlavných ulíc hlavného mesta Victoria). Výnimočne boli zaznamenané drobné krádeže.

Zdravotná starostlivosť: Bežne dosiahnuteľná zdravotná starostlivosť európskej úrovne. Nižšiu kvalitu zdravotnej starostlivosti je potrebné očakávať na (od centra – Mahé) vzdialenejších ostrovoch. 

Internet (.SC): https://allafrica.com/seychelles/www.seychelles.travel/en/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cestná: Jednou z možností ako sa pohybovať po ostrovoch je prenájom auta. Väčšina cestných komunikácii na ostrovoch Mahé a Praslin je v dobrom stave. Jazdí sa vľavo. Na Mahé je rýchlostný limit 40 km/h v zastavaných oblastiach, 65 km/h mimo miest a 80 km/h na dvojprúdovej ceste medzi Victoriou a letiskom. Na ostrove Praslin je rýchlosť stanovená na 40 km/h na celom ostrove. Na ostrove Mahé je niekoľko spoločností prenajímajúcich autá a zopár ich funguje aj na ostrove Praslin. Niekoľko spoločností má kancelárie na letisku. Na ostatných ostrovoch nie sú žiadne autopožičovne - turisti sa pohybujú pešo alebo na bicykli. Taxíky jazdia na ostrovoch Mahé, Praslin a na La Digue. Nepoužívajú taxametre, ceny sa dohadujú vopred.

Autobusová: Po ostrove Mahé premáva rozsiahla autobusová doprava. Destinácie a trasy sú zvyčajne vypísané za predným sklom a cestovné sa platí vodičovi. Po ostrove Praslin tiež premáva efektívna sieť autobusov.

Lodná: Ostrovy Mahé, Praslin a La Digue spája pravidelná a efektívna lodná doprava. V hlavnej sezóne je lepšie rezervovať si palubný lístok aspoň deň vopred. Pre výlet na ostatné ostrovy si treba prenajať loď, alebo absolvovať výlet s cestovnou kanceláriou.

Letecká: Medzinárodné letisko Seychely International Airport leží asi 8 km južne od mesta Victoria. Národným dopravcom je spoločnosť Air Seychelles, ktorá má dobrý bezpečnostný záznam.

Musíte vidieť

Victoria – jediné mesto na ostrovoch, zvyšok tvoria malé dediny.

Prírodná rezervácia Vallée de Mai – horská dolina uprostred ostrova Praslin je domovom palmy lodoicey seychelskej - stromu, ktorý má najväčšie semená v celej rastlinnej ríši.

Anse Lazio – najkrajšia pláž na Prasline.

Aldabra – jeden z najväčších koralových atolov na svete. Žije tu vyše stotisíc korytnačiek obrovských a hniezdi množstvo morských vtákov.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa