Chile

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Čílska republika
Hlavné mesto: Santiago de Chile
Rozloha: 756 096 km2
Počet obyvateľov: 18 050 000 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhozápad Južnej Ameriky, pozdĺž pobrežia Tichého oceánu.
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Santiago de Chile online
Podnebie:

V Čile sa dá nájsť región s vhodným počasím po celý rok. Pri návšteve konkrétneho miesta je lepšie vybrať si vhodné obdobie. Santiago a stred krajiny sú najlepšie počas jari (september až november), alebo počas neskorého leta (koniec februára – apríl). Južné oblasti (Parque Nacional del Paine) sú príjemné v lete (december až marec). Púšť Atacama je rovnaká počas celého roka, pripravte sa na horúce dni a mrazivé noci. Obdobie dažďov v regióne Altiplano pripadá na letné mesiace, väčšinou ide len o krátky popoludňajší dážď.  Zima je rajom lyžiarov, hlavná sezóna trvá od júla po september. Veľkonočné ostrovy sú kľudnejšie a lacnejšie mimo letných mesiacov. Najväčšie festivaly Semana Musical, Fiesta de Candelario alebo Carnaval, sa konajú vo februári.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SATIAGO DE CHILE

Mena: čílske peso (CLP)
Jazyky: španielsky
Správne členenie:

12 regiónov, región hlavného mesta (Region Metropolitana (Santiago), 51 provincií, 355 komún;

Územie Chile zahrňuje aj súostrovie Juan Fernandéz (kam patrí aj ostrov Robinson Crusoe), Veľkonočné ostrovy a čilská časť Antarktídy.

Národnost. zloženie: mestici a belosi (94%), indiáni, najmä Araukánci
Náboženstvo: rímskokatolícke, protestantské
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Chile v Buenos Aires:
Embajada de la República Eslovaca
Av. Figueroa Alcorta 3240, 1425 Buenos Aires, República Argentina (Argentína)
Tel.: +54 11 4801 3917, +54 11 4807 9451, +54 11 4804 8622
Mob. tel.: +54 9 11 4423 8506
Fax: +54 11 4801 4654
E-mail: emb.buenosaires@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/buenosaires

Veľvyslanectvo Čile
Botschaft von Chile
Lugeck 1/3/10, A-1010 Viedeň, Rakúsko
Telefón: +43 1 512 9208 - 0
Fax: +43 1 512 9208 33
E-mail: echile.austria@minrel.gov.el

Konzulárny úrad v Santiagu
Konzul: Paul Nador
Consulado Honorario de la República Eslovaca María Olavarrieta, 11890 La Barnechea Santiago de Chile, Chile
Mobil.: +569 9 3345 006
Tel: +562 2 2423 689; +562 2 2459 863
Fax: +562 242 5461
E-mail: nador@mi.cl, nador@vtr.net

Víza a doklady:

Na vstup do Čile je podmienkou cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Pre turistické cesty do 90 dní postačuje platný cestovný pas SR. Vo všetkých ostatných prípadoch (študijné pobyty, vykonávanie platenej činnosti (aj umeleckej) je potrebné príslušné vízum.

Letecké spoločnosti pri cestách vyžadujú predloženie spiatočnej letenky, ktorá v prípade turistickej cesty do 90 dní, nemôže dátum návratu presahovať 90-dňový limit. Pri prekročení povolených 90 dní v krajine hrozí pokuta a záznam do pasu s doživotným zákazom vstupu do Čile.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie Chile bolo pôvodne osídlené rôznymi indiánskymi kmeňmi, predovšetkým Araukáncami; sever bol súčasťou ríše Inkov. Od r. 1540 krajinu postupne a len s ťažkosťami dobývali Španieli, odpor pôvodného obyvateľstva pretrvával až do 19. stor. Od r. 1776 bola Chile súčasťou miestokráľovstva Peru, v r. 1818 vyhlásená nezávislá republika. V 30. a 80. rokoch 19. stor vojny s Bolíviou a Peru; krajina získala viaceré územia, najmä na severe. Od konca 19. stor. rýchly ekonomický rozvoj, orientácia na Veľkú Britániu a USA. V r. 1970 sa dostala k moci marxistická strana Ľudovej jednoty (prezident S. Allende), ktorá uskutočnila socialistické reformy (znárodňovanie priemyslu, vyvlastňovanie pôdy), vojenským prevratom sa v r. 1973 do čela krajiny dostal A. Pinochet – za jeho diktátorskej vojenskej vlády tvrdé represie voči opozícii. Pinochet v r. 1988 odstúpil a v r. 1989 bol obnovený demokratický režim. V posledných rokoch si Chile stále viac upevňuje svoje vedúce postavenie ako jedna zo stabilných a demokratických krajín v regióne.

Bezpečnost. riziká: V porovnaní s inými krajinami Latinskej Ameriky je Chile relatívne bezpečná krajina. Je však nevyhnutné dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá najmä v centrách veľkých miest a v noci sa vyhýbať cestovaniu verejnou dopravou. Prípadnú krádež nahlásiť na polícii a požadovať spísanie protokolu o krádeži. Ak ste v krajine prvý krát a nemáte skúsenosti s bezhotovostnými transakciami a čílskou menou, môžete znížiť riziko okradnutia vďaka nasledujúcim radám: mince noste oddelené od bankoviek. Mince sa vám zídu pri platení za verejnú dopravu alebo občerstvenia. Bankovky v hodnote 1000, 2000 a 5000 peso by mali byť tiež uložené na ľahko dostupnom mieste. Bankovky s vyššou hodnotou by mali byť uložené na inom, bezpečnejšom mieste vo vašej peňaženke. Pri platení nesiahajte na peňaženku, pokým vám predávajúci nepovie konečnú cenu.

V krajine sú tiež niektoré časti stále rasovo homogénne a miestni obyvatelia budú zvedaví, ak uvidia osobu, ktorá je iného pôvodu. Mestá ako Santiago, Viña del Mar alebo Antofagasta sa však v posledných rokoch stali multikultúrnejšími vďaka prisťahovalcom z Haiti, Kolumbie, Číny, Dominikánskej republiky a Kuby. Rasistické útoky sú ale vo všeobecnosti iba zriedkavé.

Zdravotníctvo: Pri vstupe do Čile sa nevyžaduje žiadne očkovanie. Odporúča sa uzavrieť poistenie pred odchodom zo SR. Zdravotnícke podmienky sú v súlade s relatívne dobrými štandardmi v celej krajine. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je však zvyčajne poskytovaná vyššia úroveň. V prípade núdze volajte na číslo 131, ale neočakávajte, že pracovníci linky budú plynule ovládať anglický jazyk.

Internet (.cl): www.visitingchile.com, www.turismochile.com/guide/, www.visitchile.com/eng/, www.santiagotimes.cl

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O(nie)

Bez záruky: Turisti v malebnom čílskom prístavnom mestečku Valparaiso vykúpili počas hudobného festivalu Vina del Mar rastlinné afrodiziakum zvané palwen. O rastlinu s povzbudzujúcim sexuálnym účinkom, "viagru" Mapučov, bol taký záujem, že sa predali všetky jej zásoby. Palwen pestuje na juhu Čile pôvodné obyvateľstvo Mapučovia, známi pretrvávajúcim a tvrdým odporom k španielskym conquistadorom v 16. storočí. "Mapučská viagra zvyšuje sexuálnu túžbu, libido a chuť na sex u mužov a u žien," uviedol farmaceut Italo Diaz z mapučskej lekárne Makelawen. "Jej zloženie je mapučským tajomstvom," hovorí Diaz. Húfy nadšených turistov neodolali cene necelých 100 korún za fľaštičku palwenu.

Doprava

Letecká: Čile má pomerne dobrú letiskovú infraštruktúru. Hlavným centrom pre letecký vstup do krajiny je medzinárodné letisko Arturo Merino Benitez v Santiagu, odkiaľ niekoľko leteckých spoločností obsluhuje aj najodľahlejšie zákutia krajiny. Pôsobia tu aj tri čílske letecké spoločnosti: LATAM Airlines, Sky Airline a Principal Airlines. Vzhľadom na tvar krajiny je možné, že budete počas svojho letu musieť niekoľkokrát prestupovať, najmä čo sa týka vnútroštátnych letov. Napríklad pri lete z Punta Arenas do Arica môžete mať počas letu zastávky v Puerto Montt, Santiago, Antofagasta a Iquique.

Autobusová: Autobusový systém v Chile je sofistikovaný a je to lacný a pohodlný spôsob, ako sa dostať z jedného mesta do druhého. Ceny jazdného sa líšia na dennej báze, takže sú zvyčajne drahšie cez víkendy a sviatky, ako v pracovné dni. Ceny sa tiež dajú vždy zjednať; nehanbite sa požiadať o zľavu, najmä ak cestujete ako väčšia skupina. Kvalita služieb sa dosť líši od toho, ktorú dopravnú spoločnosť si zvolíte. Toalety nie sú v prípade diaľkových autobusov vždy k dispozícii. K dispozícii sú aj mikrobusy. Ak ním chcete cestovať v Santiagu, budete si musieť zakúpiť inteligentnú bezkontaktnú cestovnú kartu s názvom "BIP". Môžete tak urobiť v akejkoľvek stanici metra, vo väčšine supermarketov a v niektorých menších obchodoch. Táto karta tiež umožňuje cestovanie metrom v Santiagu.

Autom: Požičovne áut sú široko dostupné vo väčšine veľkých miest, v menších mestách však môžete mať problém. Na prenájom auta je zvyčajne potrebná kreditná karta, platný vodičský preukaz a cestovný pas, pričom musia byť všetky tri vydané tej istej osobe. Ak váš vodičský preukaz nie je v španielčine, potrebujete aj medzinárodný vodičský preukaz (IDP). Ak plánujete s prenajatým autom prejsť aj cez hranice Južnej Ameriky, musíte to vopred autopožičovni oznámiť a zaplatiť dodatočné poplatky. Všetky dopravné značky a označenia sú iba v španielčine.

Musíte vidieť

Cementerio General – jedna z utajených atrakcií hlavného mesta. Mestečko krásnych, neskutočných, majestátnych ale aj neuveriteľných náhrobkov je samo o sebe lekciou z histórie. Leží tu mnoho dôležitých politikov ako napríklad Salvador Allende, diplomat Orlando Letelier alebo José Manuel Balmaceda (www.cementeriogeneral.cl);

El Tatio Geysers – 80 gejzírov a sopúchov tvoriacich tretie najväčšie pole gejzírov na svete, najlepšie je prísť ráno o 06:00;

Farellones / El Colorado – najlepšie podmienky pre lyžiarov sú v Kordillerách v strednom Chile. Strediská El Colorado and Farellones majú spolu 18 vlekov a 22 zjazdoviek v nadmorskej výške 3000m n.m. (www.elcolorado.cl);

Isla Negra – obľúbený dom Pabla Nerudu stojaci na kamennom polostrove medzi  Valparaísom a Cartagenou. Dnes je múzeom slávneho spisovateľa, ktorý je tu tiež pochovaný;

Moai – mysteriózne sochy maoi, vytesané z skamenelého sopečného popola pochádzajúce z obdobia okolo roku 1000 sú hlavným dôvodom návštevy Veľkonočného ostrova;

Palacio Cousino – nádherný palác prominentnej rodiny Cousi?o-Goyenechea, patrí sem aj jeden s prvých výťahov, postavených v krajine;

Parque Nacional Torres del Paine – veľkolepé granitové stĺpy dominujúce krajine, ktorá je najkrajším juhoamerickým národným parkom. Úchvatnú scenériu dopĺňa vrchol kopca Paine Grande a ostré, čierne vrchy známe ako  Los Cuernos (rohy);

Puerto Montt – jedno z najdôležitejších miest južnej časti krajiny s európskou architektúrou, s kostolom s červenou strechou a zdobenými balkónmi. Mesto je zároveň dopravným uzlom pre cesty do južnejších častí krajiny; 




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa