Antigua a Barbuda

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Antigua a Barbuda
Hlavné mesto: St. John´s   
Rozloha: 442 km2
Počet obyvateľov: 86 754 (2009)
Štátne zriadenie: parlamentná demokracia pod federálnou konštitučnou monarchiou
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v St. John´s online
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Najlepšie je ostrovy navštíviť počas suchých zimných mesiacov (od decembra do apríla), kedy sa denné teploty pohybujú okolo 28°C. Teplejšie je počas letných mesiacov s priemernými teplotami okolo 30°C. Obdobie dažďov trvá od augusta do októbra, počas karibskej sezóny hurikánov;

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ST. JOHN'S

Mena: východo-karibský dolár (CD)

Jazyky:

anglický (úradný), kreolská angličtina
Správne členenie: 6 farností (parishes) a 2 dependencie (ostrovy Barbuda a Redonda)
Národnost. zloženie: černosi (94%), mulati (3,5%), Briti, Portugalci, Libanonci, Sýrčania
Náboženstvo: kresťania (98%)
Diplomatické zast.:

Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Havane
Calle 66, No. 521, entre 5B y 7A, Miramar, Havana, Kuba
Tel.č.: +53 07 204 1884
Fax: +53 7 2041 883
Mobil (pohotovostný): +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/havana

Víza a doklady:

 

Medzi Antigou a Barbudou a členskými krajinami EÚ (teda aj SR) platí obojstranný bezvízový styk. Európske spoločenstvo podpísalo dohodu s Antiguou a Barbudou 25.5.2009 o zrušení víz pri krátkodobých pobytoch. Táto dohoda umožňuje občanom oboch strán cestovať bez víz na územie druhej zmluvnej strany na maximálne obdobie 3 mesiacov počas 6 mesiacov, a to pri všetkých účeloch cesty (turistika, vedecké aktivity či obchodné/podnikateľské cesty), avšak okrem osôb cestujúcich za účelom vykonávania zárobkovej činnosti.

Výstupná daň: Pri odchode je potrebné zaplatiť tzv. výstupnú daň 50.- XCD alebo ekvivalent v USD.

Predĺženie pobytu: V prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad (Antigua and Barbuda Immigration Department).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrovy boli osídlené už v 3. tisícročí pred naším letopočtom. Pôvodní obyvatelia, tzv. "kamenní ľudia", boli vytlačení kmeňmi Arawakov. Krištof Kolumbus objavil ostrovy počas svojej druhej plavby v roku 1493. Antigua bola postupne kolonizovaná v 17. storočí Španielmi, Angličanmi a Francúzmi. V roku 1632 ostrovy kolonizovali Angličania. Na ostrovoch boli založené cukrové plantáže, kde dovážali otrokov najmä zo západnej Afriky. Otroctvo bolo zrušené v roku 1834. Po vyhlásení autonómie v roku 1967, získava krajina úplnú samostatnosť ako asociovaný člen Commonwealthu pod názvem Antigua a Barbuda v roku 1981. Posledné voľby sa konali v roku 2004, víťazom sa stala  United Progressive Party (UPP). Posledné voľby sa konali v roku 2018, víťazom sa stala Antigua and Barbuda Labour Party.

Bezpečnost. riziká: Je dobré si opatrovať svoje veci. Ostrovy nie sú nebezpečné, ale krádeže sú na dennom poriadku. Dávajte si pozor na peňaženky a tašky, pohybujte sa iba s potrebnými peniazmi a vyhýbajte sa pouličným tulákom. Ak si prenajmete auto, zaparkujte v dobre osvetlenom priestore. Pláže sú väčšinou strážené policajtami alebo vojakmi. Dávajú pozor, aby turisti neboli nikým rušení. Homosexuálne akty medzi dospelými sú v Antigui a Barbude nezákonné a je možné za ne uložiť trest odňatia slobody vo výške 15 rokov.

Zdravotné riziká: Z chorôb by na ostrovoch nemalo hroziť nič vážnejšie. Cestovatelia upozorňujú na jedenie miestnych zelených jabĺk, môžu byť jedovaté. V mori sú nebezpečné pŕhlivé medúzy. Od štipnutia komárom je tiež možné dostať tropickú horúčku - dengue. Doporučuje sa používať repelenty. V období dážďov (máj - november)  existuje zvýšené nebezpečenstvo výskytu hurikánov.

Internet (.ag): www.antigua-barbuda.org/www.antigua-barbuda.com/ www.antiguanice.com

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Reklamný slogan ostrova Antigua tvrdí, že na ostrove je 365 pláží, to znamená že  každý deň môžete ležať niekde inde. Autobusy premávajúce na ostrovoch majú farebné nápisy ako 'Could Be Dangerous' – z jednej strany ostrova na druhú vás prevezú oveľa rýchlejšie ako by ste chceli.

Doprava

Letecky: Medzi Antiguou a Barbudou premávajú letecké linky denne.  Medzinárodné letisko V.C. Bird je na severovýchodnom kúte ostrova Antigua.

Z letiska premávajú len taxíky, ich cena je regulovaná, napriek tomu sa odporúča dohodnúť si ju vopred. Taxikári sú kvalifikovaní aj ako sprievodcovia. Ceny výletov je možné vopred získať v hoteloch. 

Autobusy premávajú medzi mestami  St John's, Falmouth a English Harbour.

Autom: najideálnejší spôsob ako objavovať ostrovy. Ceny požičovní sú okolo 40 -50 dolárov na deň. Je potrebné mať platný vodičský preukaz, alebo medzinárodný vodičský preukaz. Tiež sa požaduje povolenie na riadenie auta v Antigue. S pomocou požičovní je možné získať  dočasný vodičský preukaz, jeho cena je 20 dolárov a je platný tri mesiace. Jazdí sa na ľavej strane cesty! Z medzinárodných spoločností sú tu zastúpené Budget a Hertz, popri nich existuje aj veľké množstvo domácich auto požičovní.

Loďou: Prístavy lodných liniek sú v St. John a Heritage Quay, súkromné lode môžu kotviť v prístave St. John na západe ostrova, v English Harbour v St. James Clube na juhu  ostrova, alebo v  Crabbs Marina na severovýchode. Je možný aj prenájom lodí alebo posádky v niektorých súkromných spoločnostiach.

Ostrov Barbuda nemá ani verejnú dopravu a nejazdia tu ani taxíky, na cestách po ostrove sa dá dohodnúť s niektorými miestnymi obyvateľmi. Autá požičiavajú len jednotlivci. Pravidelná lodná linka na ostrov nepremáva, na ostrov sa dá dostať prostredníctvom organizovaných denných zájazdov.   

Musíte vidieť

Nelson's Dockyard – historické anglické doky premenené na úžasné múzeum sú najznámejšou atrakciou ostrovov (www.nationalparksantigua.com);

Long Bay – úžasný pás bieleho piesku s výborným šnorchľovaním; 

Long Street, St John's  - staré, farebné budovy, kriket, výborná karibská kuchyňa;

Palm Beach – úžasná pláž na ostrove Barbuda, jeden z klenotov tohto vzdialeného ostrova;

Mount Obama hora predtým známa aj ako "Boggy Peak", je najvyšší bod krajiny a národný park pomenovaný po americkom prezidentovi Barackovi Obamovi




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa