Barbados

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Barbados
Hlavné mesto: Bridgetown
Rozloha: 431 km2
Počet obyvateľov: 286 388 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu 
Geografická poloha: Južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -5(6)hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Bridetowne online 
Podnebie:

Najlepšie obdobie na návštevu ostrova trvá od decembra do mája, kedy vrcholí aj turistická sezóna. Inak je klíma príjemná po celý rok, priemerné teploty v januári dosahujú 28°C, najteplejší je júl, s teplotami okolo 30°C, kedy tu spadne aj najviac zrážok. Riziko hurikánov hrozí v septembri a v októbri.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BRIDGETOWN

Mena:

Barbadoský dolár (BBD)

Jazyky: anglický (úradný)
Správne členenie: 11 farností (parishes)
Národnost. zloženie: černosi (90%), belosi (4%), mulati a Ázijci (6%)
Náboženstvo: protestanti 73%, katolíci 4%, ostatní 12%
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo, teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Havane
Calle 66 entre 5B y 7A, Miramar, Havana, Kuba 
Tel. č.: +53 0 7 204 1884
Mobil (pohotovostný): +53 526 305 84, prípadne: +53 526 305 34
Fax: +53 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/havana

Veľvyslanectvo Barbadosu v Londýne
Barbados Embassy
1 Great Russell Street, London WC1B 3ND
Telephone: +44 20 7299 7150
Fax: +44 20 7323 6872
Email: london@foreign.gov.bb
Internet: https://www.embassyhomepage.com/

Víza a doklady:

 

Platí obojstranný bezvízový styk (od 28.5.2009). Občania oboch strán môžu cestovať bez víz na maximálne obdobie 3 mesiacov počas 6 mesiacov, a to pri všetkých účeloch cesty (turistika, vedecké aktivity či obchodné/podnikateľské cesty), avšak okrem osôb cestujúcich za účelom vykonávania zárobkovej činnosti. V prípade potreby predĺžiť si pobyt či získať pracovné povolenie je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad (Immigration Department) v Bridgetown (Careenage House, The Wharf).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pôvodne bol ostrov objavený Španielmi. Angličania tu pristáli okolo roku 1620, a našli ostrov neobývaný. Od príchodu prvých britských osadníkov v rokoch 1627 - 1628, až po získanie samostatnosti v roku 1966 bol Barbados samostatnou britskou kolóniou pod nepretržitou nadvládou Veľkej Británie. Ostrov mal vždy rozsiahlu vnútornú autonómiu a od roku 1639 vlastný parlament. Na čele štátu stojí generálny guvernér, zastupujúci britskú kráľovnú.

Bezpečnost. riziká: Napriek tomu, že ostrov patrí medzi turisticky obľúbené, určité nebezpečenstvá predstavujú niektoré infekčné choroby: pred cestou je dobré nechať sa očkovať proti horúčke dengue a žltačke. Problémy môžu spôsobiť rôzne parazity, žijúce v pomaly tečúcich vodách. Upozorňujeme aj na vysoký výskyt vírusu HIV/AIDS na ostrove.

Zdravotná starostlivosť: je veľmi nákladná a v ťažších prípadoch si vyžaduje letecký prevoz do USA.

Internet (.bb): www.visitbarbados.org, www.barbados-karibik.de

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ikonou Barbadosu sú lietajúce ryby, ktoré dokážu nad hladinou vody preletieť vzdialenosť až 90 metrov. Pohybujú sa neuveriteľnou rýchlosťou, ale ich spôsob letu sa od vtákov líši. Na rozdiel od vtákov, lietajúce ryby získavajú silu na lietanie silným pohybovaním zadnej plutvy.

Doprava

Cestná: Dopravu po ostrove zabezpečujú malé autobusy, väčšinou odchádzajúce z hlavného mesta Bridgetown, alebo z mesta Speightstown na severnej strane ostrova. Niekedy sú preplnené, ale ich trasy vedú cez turisticky zaujímavé miesta. Premávajú sedem dní v týždni, okrem súkromných dopravcov premávajú aj štátne linky, ich autobusy sú väčšie. Linky väčšinou vedú cez Bridgetown. Niektoré hotely tiež ponúkajú vlastné zájazdy na zaujímavé miesta. Taxíky sú o niečo drahšie ako autobusy. Na prenájom auta z požičovne je  potrebný platný vodičský preukaz. Na ostrove existuje niekoľko požičovní, ktoré sú lokálne vlastnené. Prenájom auta je ale pomerne drahý. Ak sa však predsa len rozhodnete pre objavovanie krajiny z pohodlia automobilu, uvedomte si, že cesty na ostrove sú vo všeobecnosti dosť úzke, s výnimkou diaľnice. Odporúča sa byť mimoriadne opatrný, pretože mnohé cesty na ostrove majú ostré zatáčky, strmé svahy a sú vo všeobecnosti dosť hrboľaté, hoci väčšina z nich je spevnená. Mnohé z týchto ciest navyše nemajú chodníky, takže sa na nej môžu pohybovať chodci. Dopravné značky môžu byť dosť mätúce (často označujú najbližšie dve mestá / dediny v opačnom poradí - t. j. Najdlhšie uvedené ako prvé), takže buďte pripravení, aby ste sa nestratili. Na požičanie sú k dispozícii aj mopedy a bicykle, aby ste mohli preskúmať aj miesta, ktoré nie sú ľahko dostupné autom. 

Letecky: Pravidelné a charterové linky na Barbados zabezpečuje niekoľko medzinárodných aerolínií. Letecké spojenie Barbadosu s ostatnými karibskými ostrovmi zabezpečujú menšie spoločnosti. Dĺžky letov z Európy: Brusel 9 hod., Frankfurt 9 hod., Londýn 8 hod.

Lodná doprava: V bridgetowskom prístave kotví veľa súkromných lodí ponúkajúcich výletné plavby.

Musíte vidieť

Hlavnými atrakciami ostrova sú slnko, pláže a príroda.

Barbados Museum – múzeum vystavujúce exponáty z koloniálnej, otrokárskej a vojenskej histórie ostrova (www.barbmuse.org.bb);

Barbados Wildlife Reserve – prechádzka po krátkych chodníkoch cez mahagónový prales zo zelenými opičkami, červenonohými korytnačkami a jazierkom plným kajmanov;

Crop-Over Festival – festival tradičnej calypso hudby s karnevalovým sprievodom. Začína v júli a končí začiatkom augusta;

Bridgetown – s námestím postaveným podľa londýnskeho Trafalgar Square, s jednou z najstarších synagóg na americkom kontinente, a príjemným Kráľovniným parkom;

Tyrol Cot Heritage Village – tradičná bajánska dedina s jedinečnou architektúrou; 

Platinové pobrežie - atrakcia západnej strany ostrova;

Harrisonove jaskyne - pre nádherné kvaple a vodopády sú obľúbeným cieľom mnohých turistov;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa