Haiti

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Haitská republika
Hlavné mesto: Port-au-Prince       
Rozloha: 27 750 km2
Počet obyvateľov: 10 847 334 (2017)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

subtropické, najviac zrážok padá v máji, hlavné obdobie dažďov je v auguste a septembri. Hurikánová sezóna v mesiacoch  jún až november.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE PORT-AU-PRINCE

Mena: gourde (HTG) 
Jazyky: francúzsky, kreolský (úradný), anglický
Správne členenie: 10 departmentov
Národnost. zloženie: černosi (90%), mulati a bieli (5%)  
Náboženstvo:

katolíci (56%), protestanti (29%) a iné

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Havane  
Veľvyslanectvo SR - Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 07 204 1884
Mobil (pohotovostný): +53 05 263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 07 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Honorárny konzulát SR na Haiti
Honorary Consulate of the Slovak Republic, 15 Impasse Claudinette, Bois Moquette, Petion-Ville Haiti
Mobil: +509 558 0663
Tel.: +509 3734 1008 
E-mail: consulathonoraireslovak@yahoo.com

Víza a doklady:

 

Občania Slovenskej republiky môžu cestovať do tohto ostrovného štátu za turistickým účelom bez víz, pokiaľ čas ich pobytu neprekročí 90 dní. Za iným účelom ako turistika sú potrebné víza Pre občanov Haiti – vízový vstup. Pri vstupe do krajiny imigrační úradníci vám dajú kartičku, ktorú treba odovzdať pri odchode.

 Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prví obyvatelia prišli na ostrov pred 4000 rokmi. Okolo roku 250 p.n.l. ich vystriedali Arawakovia. Treťou skupinou obyvateľov ostrova boli Tainovia, ktorí prišli z územia dnešnej Venezuely. Na ostrove ich žilo okolo 400 000, keď tu v roku 1492 pristál Krištof Kolumbus.  Španieli začali na ostrove ťažiť zlato a Tainovia po 25 rokoch v ich otroctve vymreli.  V roku 1519 ťažba zlata na ostrove skončila. Boli sem privezení otroci z Afriky a Španieli začali pestovať cukrovú trstinu. V rokoch 1669 až 1679 po španielsko – francúzskej vojne sa ostrov rozdelil. 

Po ustanovení hranice v roku 1731 a dohode so Španielskom, vznikla na území dnešného Haiti francúzska kolónia Saint-Domingue. Vzbura otrokov pod vedením Jeana-Jacquesa Dessalinesa skončila víťazstvom a v roku 1804 vzniklo Haiti ako prvá černošská republika. Nevydržala dlho. Dessalines sa vyhlásil za diktátora a po krátkom panovaní bol zavraždený. Začalo sa obdobie občianskych vojen a v období od roku 1843 do 1915 sa v krajine vystriedalo 22 prezidentov.   

Po otvorení Panamského kanálu, vpadli na Haiti americké jednotky. Vzbury proti nim boli krvavo potlačené a v krajine začal rásť kult „vodcu chudoby“ Dr. Françoisa  'Papa Doc' Duvaliera. Američania opustili ostrov v roku 1934 a Haiti sa ocitlo v kríze, v občianskej vojne bolo zabitých 20 000 ľudí. Po voľbách v roku 1956 sa prezidentom stal „Papa Doc“  Duvalier, a jeho mandát bol v roku 1964 predĺžený na doživotie. Po jeho smrti v roku 1971, bola prepísaná ústava a prezidentom sa stal jeho syn Jean Claude nazývaný 'Baby Doc'. Jeho prvým krokom bolo tvrdé potlačenie politických oponentov a v krajine narástol chaos, rodina diktátora v roku 1986 Haiti opustila. Vlády sa zmocnila armáda.

Keď  v roku 1990 ďalší z vojenských diktátorov krajinu opustil,  sa po voľbách  novým prezidentom stal mladý kňaz  Jean-Bertrand Aristide. O rok neskôr pri vojenskom prevrate však musel krajinu opustiť. Za podpory USA sa však znovu ujal svojho úradu. Po vypršaní Piaristického prezidentského mandátu v roku 1996 sa novým demokraticky zvoleným prezidentom stal René Prával. V roku 1998 ťažko poškodil  ekonomiku krajiny hurikán George.Vo voľbách v roku 2000 sa prezidentom opäť stal Jean-Bertrand Aristide. V roku 2004 vypukla v krajine opäť rebélia a prezident Aristide musel Haiti opustiť. Vzápätí krajinu postihla tropická búrka Jeanne, ktorá zabila 3000 ľudí a 200 000 zostalo bez strechy nad hlavou.

12. januára 2010 postihlo Haiti, predovšetkým jeho hlavné mesto Port-au-Prince ničivé zemetrasenie, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Mesto bolo takmer celé zrovnané so zemou.

Bezpečnost. riziká:V celej krajine je veľmi zlá bezpečnostná situácia, obzvlášť v hlavnom meste Port au Prince. Násilné trestné činy sú rozšírené po celej krajine. Vzhľadom na vysoký stupeň kriminality v krajine odporúča sa realizovať cesty na Haiti len v prípade nevyhnutnosti. Ženy by sa po ostrove nemali vôbec pohybovať osamote.

Zdravotníctvo: Zdravotnícka starostlivosť je na veľmi nízkej úrovni. Cestujúcim sa odporúča uzavretie zdravotníckeho poistenia, ktoré by pokrývalo aj prípadný letecký transport. Je potrebné si so sebou priniesť základné lieky. Medzi miestnym obyvateľstvom je veľmi rozšírený AIDS. Malária a dengue tiež existujú na celom Haiti. Bežné sú aj parazitické, črevné ochorenia a hepatitída. Cestujúci by mali užívať len minerálnu vodu.

Internet (.ht): www.windowsonhaiti.com, https://www.experiencehaiti.org

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Tainovia – pôvodní obyvatelia ostrova síce vymreli, ale zostali po nich slová tabak, kanoe a barbeque.

Doprava

Jazdiť vlastným alebo prenajatým autom sa neodporúča. Cesty v krajine sú nekvalitné, miestni jazdia na starých autách, dopravné predpisu sa nerešpektujú. Auto požičovne sú na letisku v Port-au-Prince a vo väčších mestách.

Najlacnejším spôsobom dopravy po krajine sú autobusy. Ich odchody nie sú stanovené pevne. Čaká  sa, až kým sa autobus nezaplní. V Port-au-Prince premávajú skupinové taxíky „publiques“. Sú označené červenou stužkou, na auto je potrebné zamávať

Používané sú aj "tap-taps", ktoré sú zároveň aj najekonomickejším spôsobom cestovania na Haiti. Vyvýšená drevená kabína s baldachýnom je zvyčajne umiestnená nad vozidlom, zatiaľ čo drevené lavice sú pripojené ku jeho zadnej časti a slúžia ako sedadlá. Tap-taps sú často namaľované jasnými farbami, a často nesú aj náboženské slogan, ako napríklad Jesus vous aime ("Ježiš miluje vás").

Letecky:  Medzinárodní cestujúci prichádzajú na letisko v Port-au-Prince - Aéroport Toussaint L'Ouverture alebo na letisko Aéroport International Cap-Haïtien na severe. Letenky je možné zakúpiť si prostredníctvom mnohých online predajní a agentúr. K dispozícii sú aj lety v rámci Haiti. Ceny na tieto lety môžu čas od času kolísať v dôsledku inflácie, ale v závislosti od leteckej spoločnosti sa zvyčajne pohybujú medzi 125 - 132 USD. Skutočne lacná, spoľahlivá a populárna letecká spoločnosť je Sunrise Airways. Letecké spoločnosti ako American Airlines, Delta a Spirit lietajú do Port-au-Prince z USA. Air Canada, Air France a Caribair okrem iného ponúkajú aj medzinárodné lety do a z Port-au-Prince. Lynx Air letí z Fort Lauderdale a Miami do Cap-Haïtien. MFI lietajú do Capu aj z Floridy, ale na palube sú vítaní len registrovaní nekatolícki kresťanskí misionári. Medzi ďalšie medzinárodné letecké spoločnosti, ktoré ponúkajú cestu do Cap-Haïtien patria Sky King, Turks a Caicos Air a Pine-apple Air. Medzi mestami Port-au–Prince a  Cap-Haitien lieta pravidelne spoločnosť Caribintair. Z Port -au–Prince majú pravidelné spojenie mestá Hinche, Pignon a Dame Marie.

Musíte vidieť

Cap-Haitien – mesto  so španielskou kolóniálnou architektúrou, niekedy nazývané „Paríž Antíl“;

Port-au-Prince – hlučné a horúce hlavné mesto

Parc National Historique La Citadelle – nedobytná pevnosť haitského kráľa Henri Christopha

Bassins Bleu – kobaltovo modré vodopády, kde vraj žijú nymfy;

Étang Saumâtre – najväčšie sladkovodné jazero na Haiti, so zachovalou prírodou ostrova




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa