Paraguaj

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Paraguajská republika   
Hlavné mesto: Asunción    
Rozloha: 406 752 km2
Počet obyvateľov: 7 152 703 (2019)
Štátne zriadenie: republika (v rámci Commonwealth)   
Geografická poloha: Južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Počas leta sa teploty pohybujú okolo 35°C, v zime okolo 22°C. Počasie ovplyvňujú občasné južné polárne vetry. Zrážky sú rovnomerne rozložené počas celého roku. Na východe krajiny je klíma chladnejšia, s väčším počtom zrážok. V oblasti Chaco, na severe krajiny sú teploty vyššie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ASUNCIÓN

Mena: paraguajské guaraní (PYG)           
Jazyky: španielsky, guaraní (úradné)    
Správne členenie: 17 departmentov a hlavné mesto
Národnost. zloženie: mestici (95%), Indiáni (Guaraní) (3%), belosi 
Náboženstvo:

katolíci (90%), protestanti

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Buenos Aires
Av. Figueroa Alcorta 3240, 1425  Buenos Aires, Argentínska republika 
Telefón: +54 11 4801 3917, +54 11 4807 9451, +54 11 4804 8622
Fax: +54 11 4801 4654
E-mail: emb.buenosaires@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/buenosaires

Honorárny konzulát SR v Ciudad del Este,
Paraguaj, Avenida Boquerón 310, Edif. Monalisa, Ciudad del Este, Paraguay
Tel.: +983 622 777, Mob.: +595 61 500 645
Fax.: +595 61 512 695
E-mail.: charif@monalisa.com.py

Víza a doklady:

 

Na vstup do Paraguaja je podmienkou cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Pre turistické cesty do 90 dní postačuje platný cestovný pas SR. Vo všetkých ostatných prípadoch (študijné pobyty, vykonávanie platenej činnosti (aj umeleckej) je potrebné príslušné vízum. Letecké spoločnosti pri cestách vyžadujú predloženie spiatočnej letenky, ktorá v prípade turistickej cesty do 90 dní, nemôže dátum návratu presahovať 90-dňový limit.

Pri maloletom dieťati, ktoré cestuje v sprievode len jedného z rodičov, je potrebné predložiť písomný a úradne overený súhlas druhého rodiča na cestu dieťaťa. Súhlas musí byť preložený do španielskeho, alebo anglického jazyka. Alebo spísaný priamo v španielskom jazyku.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pôvodnými obyvateľmi Paraguaja boli kočovní Indiáni kmeňa Guarani. Prvý Európanom, ktorý sa vydal naprieč krajinou bol Španiel Alejo García. Neskôr sem priplával Sebastián Cabot. Hlavné mesto Asunción založil po svojom úteku z Buenos Aires ďalší Španiel, Pedro de Mendoza. Časom sa sem prisťahovalo mnoho španielskych kolonistov a postupne sa zmiešali   s pôvodným indiánskym obyvateľstvom. Krajina vyhlásila nezávislosť od Španielska v roku 1811. Prvým prezidentom sa stal xenofóbny José Gaspar Rodríguez de Francia, zvaný tiež "El Supremo."Zavrel paraguajské hranice a zaviedol politiku sebestačnosti krajiny, pričom znárodnil pozemky cirkvi a veľkostatkárov. Po jeho smrti v roku 1840, sa prezidentom stal Carlos Antonio López, otvoril hranice a začal s modernizáciou krajiny. Nanešťastie sa jeho nástupcom stal jeho syn a v rokoch 1864-70 začal vojnu proti Trojaliancii (t.j. proti  Argentíne, Uruguaju a Brazílii). 

Po jej skončení stratil Paraguaj 150 000 km2 svojho územia a  takmer štvrtinu obyvateľstva - vrátane prezidenta. Po vojne sem začali prichádzať prisťahovalci z Európy a Argentíny.  Koncom 19. storočia začal spor so susednou Bolíviou o oblasť Chaco. Dôvodom boli dodnes neexistujúce náleziská ropy. Spor vyvrcholil vojnou v rokoch 1932 – 1935. Bolívijská armáda bola  z oblasti vytlačená, a tri štvrtiny jej územia pripadli Paraguaju. Napriek vyhratej vojne, bola situácia v krajine neistá. Po vojenskom prevrate v roku 1954 sa vlády v krajine zmocnil generál Alfredo Stroessner. Jeho diktatúra sa udržala až roku 1989, keď  ho v čele krajiny vystriedal ďalší generál Andrés Rodríguez. Počas jeho vlády nastalo v krajine uvoľnenie situácie a Paraguaj sa stal členom juhoamerickej obchodnej zóny Mercosur. V roku 1999 musel vtedajší prezident Raul Cubas rezignovať potom ako mu bola dokázaná účasť na vražde jeho viceprezidenta Luisa Arga?a. Novým prezidentom sa stal  Luis Gonzalez Macchi a Cubas spolu so svojím spolupáchateľom Oviedom ušli do zahraničia.

V roku 2003 bol prezident Macchi obvinený z korupcie. Pokusy o reformy zostávajú medzi obyvateľstvom nepopulárne a  v rokoch 2002 a 2004 viedli k pouličným protestom obyvateľstva. Od roku 2004 je situácia v Paraguaji stabilná.

Bezpečnost. riziká: Ne je veľká šanca, že by ste pri bežnej návšteve krajiny narazili na nejaké problémy. Je známe, že polícia je skorumpovaná, a ak budete nimi z akéhokoľvek dôvodu zadržaný, je takmer určité, že sa od vás očakáva úplatok.  Zločin je v mestách bežný, ale samozrejme v nižšej miere, ako v Rio de Janeiro, Sao Paulo a Buenos Aires. Vyhnúť sa odporúčame mesto Ciudad del Este, ktoré je hlavným bodom pre nezákonné aktivity, ako je napríklad pranie špinavých peňazí a falšovanie.  Všeobecne ale platí, že pokiaľ nie ste zapojení do pašovania drog (úmyselne alebo aj neúmyselne) a ste ostražití voči vreckovým zlodejom, budete väčšinu času v bezpečí.

Zdravotníctvo: Ojedinele sa vyskytujú choroby typu Chagas, malária, tuberkulóza, týfus, hepatitída, anquilostomiasis (istý druh črevného parazitu). Odporúča sa nechodiť bosí. Prenášačmi rôznych chorôb napr. Horúčky dengue môžu byť komáre. Choroby hrozia hlavne vo vnútrozemí, v mestách rozšírené nie sú. Odporúča sa používať preventívne repelenty proti komárom a kvalitné slnečné okuliare. Uzavrieť úrazové a liečebné poistenie pred cestou do zahraničia je nevyhnutné. Povinné očkovanie sa nevyžaduje, odporúča sa absolvovať očkovanie proti tetanu a hepatitíde A a B.

Internet:(.py) www.paraguay-online.net/,  www.americas.org/www.senatur.gov.py/

Komunikácia: T-mobile (áno),Orange (áno), 02 (áno)

Bez záruky: Paraguaj je známy všadeprítomnou korupciou. Potom ako sa krajina umiestnila v celosvetovom rebríčku korupcie na druhom mieste, začal medzi miestnymi kolovať vtip o tom, že neboli prví len preto, lebo podplatili anketárov.

Doprava

Cestná doprava: Autobusy premávajú do väčších miest po celej krajine. Riadiť auto je najmä v noci  nebezpečné. Netradičnými prekážkami sú domáce zvieratá a drevené káry na prevoz dobytka.  Hlavné mesto Asunción má pomerne dobrý systém autobusových liniek a taxíky používajú taxameter. Taxíky sú však pomerné drahé v porovnaní s cenami napríklad v Paraguaji. Očakávajte, že zaplatíte malý príplatok v prípade, že si beriete taxík neskoro večer alebo v nedeľu. Vyjednávanie ceny môže byť užitočné, pretože je bežnou praxou, že turistom účtujú 10 EUR za päť minút jazdy. Aby ste predišli sporom, vždy požiadajte svojho hotelového poradcu, aké by mali byť skutočné náklady na cestovné.

Letecky: Do Asunciónu lietajú najmä brazílske aerolínie TAM z miest Rio de Janeiro a Sao Paulo. Existujú aj priame lety z Buenos Aires - spoločnosti TAM a  Aerolíneas Argentinas. Letisko v Ciudad del Este (320 km od Asuncionu) – slúži predovšetkým na prepravu tovarov. Pre pasažierov vnútroštátnych letov zabezpečuje dopravu z letiska priamo príslušná letecká spoločnosť, alebo je možné použiť taxík. Vnútroštátne lety zabezpečujú spoločnosti Líneas Aéreas de Transporte Nacional (LATN) a Transporte Aéros del Mercosur (TAM). Lety sú lacné a lietajú na viacerých severoparaguajských miest a niektorých častí regiónu Chaco.

Lodná doprava: Dve lode pravidelne premávajú z Concepción po rieke Paraguaj do Bahía Negra (blízko hraníc s Bolíviou) alebo Fuerte Olimpo raz týždenne. Cestou päť sa zastavujú vo všetkých paraguajských prístavoch, čo umožňuje vstup do krajiny z Brazílie, aj Bolívie. Tieto lode ale neboli pôvodne určené na prepravu veľkého počtu cestujúcich, preto majú súkromné kabíny iba pre 4 osoby. Očakávajte teda, že loď bude zrejme preplnená. Na palube si môžete kúpiť čokoľvek, dokonca aj studené pivo.

Vlakom: K dispozícii je doprava medzi Encarnación a Posadasom nachádzajúcim sa v Argentíne. Linka spája obe strany medzinárodnej hranice pomocou 10 minútového prechodu riekou Paraná cez medzinárodný most San Roque González de Santa Cruz.

Musíte vidieť

Asunción – najväčšie a hlavné mesto Paraguaja postavené na brehu rieky Paraguay;

Východný Paraguaj – región s prekrásnym jazerom Ypacaraí a náboženským centrom Caacupé,.

Parque Nacional Defensores del Chaco – národný park plný jaguárov, púm a ocelotov

Parque Nacional Ybycuí – národný park zo zvyškami subtropického dažďového pralesa a množstvom motýľov.

Trinidad – pozostatky osady, kde boli pod jezuitským dohľadom umiestnení a vychovávaní  Indiáni

Encarnación - pokojné mesto s krásnou plážou pri rieke San Jose a promenádou, kde môžete pár dní len relaxovať vychutnať si miestnu barovú kultúru.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa