Panenské ostrovy VB

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Panenské ostrovy (Veľká Británia)
Britské zámorské teritórium

Hlavné mesto: Road Town (hlavné mesto)     

Rozloha:

153 km2

Počet obyvateľov: 31 758 (2018)
Štátne zriadenie: teritórium Veľkej  Británie
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

je príjemne, s priemernými teplotami okolo 25°C v zime, a 28°C v lete. Najsympatickejším  prvkom tunajšej klímy je kombinácia vetrov znižujúcich vlhkosť vzduchu a teplých karibských prúdov. Počas obdobia dažďov (júl až október),  prichádzajú búrky v krátkych silných intervaloch a podnebie ochladzujú. Hurikány zasahujú ostrovy zriedka. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ROAD TOWN

Mena: americký dolár (USD)      
Jazyky: anglický (úradný)   
Správne členenie: 3 ostrovy (Jost van Dyke, Tortola a Virgin Gorda)  
Národnost. zloženie: černosi 76,5% belosi (7%), Indiáni, Ázijci  
Náboženstvo:

rozličné protestantské cirkvy (90%), katolíci, moslimovia. hinduisti

Diplomatické zast.:

SR nemá na Panenských ostrovoch diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 07 204 1884
Mobil (pohotovostný):  +53 52 630 584, prípadne: +53 52 630 534
Fax: +53 07 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v SR
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 5998 2000
Fax: +421 2 5998 2237
E-mail: britishembassybratislava@fco.gov.uk
Web: ukinslovakia.fco.gov.uk

Víza/doklady: 
Pre vstup do krajiny sú pre občanov Slovenska potrebné víza, ktoré je možné získať na veľvyslanectve Veľkej Británie.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Jedlo a pitie: Hlavnou zložkou miestnej stravy sú ryby a iné morské živočíchy. Morské raky a množstvo druhov rýb ponúkajú početné malé reštaurácie. Dostanete tu tiež od guyanské a trinidadské špeciality a taliansku, francúzsku alebo ázijskú kuchyňu.
Podobne ako v iných karibských krajinách je najrozšírenejším nápojom rum. Rumové punče a iné pitie nájdete v baroch na plážach alebo v mestách. Na plážach väčšinou nie sú žiadne stánky, odporúča sa priniesť si vlastnú pitnú vodu. Odporúča sa tiež ochutnať miešané nápoje Pain Killer a Bushwacker. Každý bar má vlastný špeciálny drink. Punč nemusí byť vo všetkých rovnaký. Pri pití drinku s názvom No See-Um sa odporúča opatrnosť. Okrem banánu, kokosu a ananásu obsahuje aj 75%-ný rum. 

Bezpeč. riziká: krajina má omnoho nižší výskyt trestnej činnosti ako mnohé iné oblasti Karibiku a prechádzky po meste, dokonca aj v nočných hodinách, sa nepovažujú za obzvlášť vysoké riziko. Rovnako, ako pri všetkých zahraničných cestách by však turisti mali dávať pozor a vyhýbať sa určitým oblastiam.

Zdravotníctvo: Väčšina zdravotnej starostlivosti je súkromná a prebieha podľa vzoru americkej zdravotnej starostlivosti čo znamená, že je drahá. V porovnaní s inými karibskými ostrovmi je kvalita starostlivosti dobrá, ale v prípade vážnych záležitostí sa pacienti zvyčajne prepravujú do Portorika. Prvá pomoc sa zvyčajne poskytuje od Peebles General Hospital v Road Town a je bezplatná.

Internet:(.vg) www.britishvirginislands.com/www.bvitourism.com/www.bviwelcome.com/

Komunikácia: Orange (áno), T-mobile (áno)

Bez záruky: Niektoré miesta sú naozaj úchvatné. Najradšej by ste sa  oženili s najbližšou korytnačkou, len preto aby ste tam mohli zostať.  Predstavte si zelené hory, vysokú oblohu a panoramatické západy slnka, kde je najhlasnejší zvuk padajúceho kokosového orecha na jemný biely piesok.

Doprava

Letecká: Väčšina medzinárodných letov si vyžaduje prestup v San Juan, Puerto Ricu (pre lety zo Severnej Ameriky a Španielska), Antigue (pre Spojené kráľovstvo) alebo Svätom Martine (pre Holandsko a Francúzsko). Ostrov je tiež prístupný zo Spojených štátov cez St. Thomas či Americké Panenské ostrovy, odkiaľ sa turisti po príchode do St. Thomas môžu previezť trajektom. Najviac letov pristáva na Terrence B Lettsome Airport na ostrove Tortola.

Cestná: Autá je možné prenajať si na väčších ostrovoch, ako sú Panna Gorda a Tortola, ale aj na mnohých menších ostrovoch. Zaujímavosťou je, že podľa zákona na ochranu taxislužieb nie je možné prenajímať autá na letisku, a tiež nie je možné, aby spoločnosti prenajímajúce autá vyzdvihovali ľudí na letisku. Dôležité je uvedomiť si, že cesty sú veľmi kopcovité, úroveň ciest je nízka a že neexistujú žiadne osobitné zákony proti jazde pod vplyvom alkoholu. Taxíky na Britských Panenských ostrovoch môžu byť drahé. Cenu sa neobťažujte ani zjednávať - ​​taxi ceny sú stanovené zákonom. Automobily sú často farebné, takže by ste nemali mať problém spoznať ich a niekedy sú zdieľané s ostatnými cestujúcimi.

Lodná: Skvelý spôsob, ako vidieť ostrovy, je loď. Plachetnice a motorové člny je možné prenajať si bez alebo s posádkou v akomkoľvek veľkom prístave. Podmienky pre plachtenie závisia od ročného obdobia a ukotvenie pri ostrovoch môže byť zložité, takže buď si musíte byť istí, že viete, čo robíte, alebo si najať posádku. Road Town, na Tortola, je jedným z hlavných centier pre bareboating v Karibiku. Pri najímaní lode bez posádky sa musíte preukázať potvrdením o kapitánskych skúškach.

Musíte vidieť

Tortola – centrum ostrovov, s najlepšími plážami, bankami, najdrahšími hotelmi, reštauráciami a nočnými klubmi;

Virgin Gorda – malý ostrov s jednou z najväčších atrakcií Karibiku: „Baths“ - gigantické žulové balvany akoby pohádzané okolo bielych morských pláží;

Copper Mine National Park – ruiny medených baní, dnes karibsko- industriálny národný park;

Loblolly Bay – tichá pláž s krištáľovou vodou.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa