Bermudy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Bermudy. Samostatné zámorské teritórium Veľkej Británie v Atlantickom oceáne severne od Karibiku,  východne od pobrežia USA.
Bermudy si predstavte ako obrázky domčekov v pastelových farbách, gentlemanov v kravatách a šortkách a pláží s ružovým pieskom. Pridajte k tomu staromódne britské tradície ako kriketové zápasy a popoludňajšie čajové posedenia.

Mestá: Hamilton (hlavné mesto), St. George, Flatts Village, Somerset Village    
Rozloha: 53,2 km2
Počet obyvateľov: 65 441 (2017)
Štátne zriadenie: Slobodný pridružený štát
Geografická poloha: Atlantický oceán
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Bermudách online
Podnebie:

Napriek polohe v povestnom Bermudskom trojuholníku sú zrážky po celý rok  rovnomerné. Okolo apríla je zrážok menej, teploty v nasledujúcich mesiacoch stúpajú nad 25°C. Najteplejším mesiacom je august.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE NA BERMUDÁCH

Mena: bermudský dolár (BMD)
Jazyky: anglický (úradný), portugalský
Správne členenie: ostrovný štát
Etnické zloženie: černosi (54.8%), belosi (34.1%), miešanci
Náboženstvo:

Protestanti (46%), katolíci (14%), iné

Diplomatické zast.:

SR nemá na Bermudách diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Veľvyslanectvo SR - Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar - Playa Havana
Tel. č.: +53 7 204 1884
Mobil (pohotovostný): +53 526 305 84, prípadne: +53 526 305 34
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v SR
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel.: + 421 2 5998 2000
Fax.: +421 2 5998 2240
E-mail: london@foreign.gov.bb
Web: https://ukinslovakia.fco.gov.uk/sk/

Víza/doklady:

Je nutné mať pas platný najmenej 6 mesiacov po návrate. Pre medzipristátie v USA je potrebné americké vízum. Podľa informácie Veľvyslanectva Veľkej Británie v Bratislave si môžu občania Slovenskej republiky počnúc dňom 1. marca 2008 podávať žiadosti o udelenie víz do krajín Commonwealthu a do britských zámorských krajín len na Veľvyslanectve Veľkej Británie vo Viedni na adrese: Jauresgasse 10, A-1030 Vienna. Krajiny Commonwealthu s vízovým režimom pre občanov SR: Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Botswana, Dominica, Gambia, Lesotho, Malawi, St Kitts a Nevis, St Lucia, Sierra Leone, Swaziljsko, Zambia. Podrobné informácie o postupe a tlačivá sú k dispozícii na webstránke.

Britské zámorské územia s vízovým režimom pre občanov SR: Bermudy, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, Caymanské ostrovy, Falklany, South Georgia and Sandwich Islands, Turks a Caicos Islands. Podrobné informácie o postupe a tlačivá sú k dispozícii na web. stránke: www.visa4uk.fco.gov.uk

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezpečnostné riziká: Násilný zločin je na Bermudách stále problematickejší, ale v porovnaní s inými destináciami v Karibiku je stále veľmi zriedkavý. Väčšina zločinov sú iba drobnosti, ako napríklad lúpeže. Veľmi častými cieľmi krádeže sú mopedy - uistite sa, že ste si ho v prípade prenájmu správne uzamkli, keď ho necháte bez dozoru. Homosexualita je na verejnosti na Bermudách považovaná za tabu, aj keď ju zákon umožňuje v súkromí. V okolí ostrovov navštevujú vodu žraloky. Väčšinou sú neškodné ale dajte si radšej pozor.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť na Bermudách je neuveriteľne drahá a je zhruba na európskych štandardoch. Na ostrove je jedna nemocnica, ktorá poskytuje pohotovostné služby.

Internet (.bm): www.bermudatourism.com/index.aspxwww.bermuda.com/;
https://www.bermudasun.bm/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno),  O2 (áno)

Bez záruky: Miestni obyvatelia si na havárie turistov na kľukatých cestách ostrova už zvykli. Slovné spojenie 'road rash' (dopravná nehoda) sa stalo súčasťou miestneho slangu.

Jedlo a pitie: Tradičná bermudská kuchyňa bola jednotvárna ako podobná anglo-saská strava. Jediné dve originálnejšie bermudské jedlá boli solená treska varená zo zemiakmi – tradičné nedeľné raňajky a  Hop n' John  jednoduché jedlo z varenej ryže a fazule. Medzi ďalšie jedlá patril porciovaný žralok, v piatok boli tradičným jedlom rybie koláče. Po rozvoji turistického ruchu sa začala inovovať aj „tradičná bermudská kuchyňa.“ Znamenalo to zaradenie od karibských po a kalifornských jedál do miestneho menu. V baroch a krčmách sa podávajú britské jedlá. Tiež tu bol založený aj jediný írsky pub Flannagan's. Jedlá v menu reštaurácií sú väčšinou dovezené z USA, alebo Kanady. Reštaurácie je možné nájsť po celom ostrove, s najväčšou koncentráciou v Hamiltone a St. George. Niektoré hotelové reštaurácie sú  drahé, ale vynikajúce. Na Elbow Beach je výborné Cafe lido a Southampton Fairmont Waterlot Inn. Miestnymi špecialitami sú: koláč z kassavy (juhoamerickej rastliny) – typické bermudské vianočné jedlo; želatína z divého hrozna; banány podávané s treskou a zemiakmi – nedeľné raňajky.

Nápoje: Bermudy majú dva populárne drinky. Prvým je Rum Swizzle, koktail z jamajského rumu a rumu Demerera a pridaných citrusových džúsov. Je pomerne silný. Druhým nápojom je Dark n' Stormy, koktail z čiernych rumov Black Seal, kombinovaných  s miestnym zázvorovým pivom Bermuda Stone Ginger Beer. Obidva drinky sú veľmi sladké.

Doprava

Na ostrove nie sú autopožičovne. Návštevníci môžu využívať verejnú dopravu alebo trajekty. Môžu si prenajať skúter, použiť taxík, alebo si dokonca najať koňa a voz. Ostrov je malý a verejná doprava je rozvinutá natoľko, že auto potrebné nie je. Ostrovy profitujú z dobrej autobusovej dopravy, ktorá spája všetky časti ostrovov s Hamiltonom. Autobus je tiež najlacnejším spôsobom, ako sa dostať okolo krajiny, ale má tiež negatívne stránky. Časový rozvrh nie je vždy dodržiavaný a to najmä mimo Hamiltonu. Ak máte v pláne použiť autobus, bude to oveľa pohodlnejšie, ak si kúpite viacdenný cestovný lístok na pošte v St. George alebo Hamilton. Pri odchytávaní autobusu dávajte pozor na ružové a modré maľované stĺpy, ktoré označujú autobusové zastávky: ružové označuje autobusy smerujúce do Hamiltonu; modrá, smerujúca z Hamiltonu. Pri vstupe do autobusu je nutné mať  presnú sumu cestovného. Motorizované bicykle alebo mopedy sú k dispozícii na prenájom a využívajú ich aj miestni obyvatelia, nielen turisti.

Taxíky nájdete na letisku a pri veľkých hoteloch. Dajú sa prenajať aj na vyhliadkové jazdy. Taxikári sú dobrými sprievodcami po ostrove. Očakávajte platbu za odjazdené hodiny. Strmé a veterné cesty na ostrove sú náročné pre neskúsených jazdcov na mopedoch. Na prenájom mopedu musíte mať najmenej 16 rokov, musíte nosiť prilbu a jazdiť na ľavej strane cesty.
Trajekty sú dobrý spôsob ako cestovať po ostrove a niekedy sú rýchlejšie ako autobus. Trajekty spájajú Hamilton s ostrovmi Paget, Warwick and the Somerset/Dockyard area.

Musíte vidieť

Hamilton – hlavné a komerčné centrum Bermúd, na svoju veľkosť pomerne rušné. Jediné „mesto“ na ostrovoch;

South Shore Park – národný park na pobreží, chrániaci najlepšie pláže na ostrove. Je tu 12 pláží rozličných veľkostí od menších až po pohľadnicovú Peel Rock Cove. Odporúča sa navštíviť ružovo- biele pieskové duny pláže  Warwick Long Bay. Oceánske vlny sú vhodné na bodysurfing;

Cristobal Colon - vrak jednej z najväčších lodí, aké kedy vstúpili do bermudských vôd. Spolu so stroskotanou nórskou nákladnou loďou obľúbený cieľ potápačov;  

Horseshoe Bay – počas letných dní úplne preplnená najkrajšia pláž na Bermudách;

Royal Naval Dockyard – od začiatku 19. storočia základňa britského námorníctva, dnes prestavaná na obchody a múzeá.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa