Argentína

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Argentínska republika
Hlavné mesto: Buenos Aires
Rozloha: 2 780 400 km2
Počet obyvateľov: 44 494 502 (2018)
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Geografická poloha: južná časť Južnej Ameriky.
Časové pásmo: Slovensko -3 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Buenos Aires online
Podnebie:

Na južnej pologuli sú ročné obdobia v porovnaní so severnou naopak. Podnebie je väčšinou mierne, na juhovýchode suché a na juhozápade subarktické. Hlavná turistická sezóna v Argentíne je v mesiacoch január a február (letné prázdniny) a júl (zimné prázdniny). Prejavuje sa to aj na zvýšených cenách v tomto období. Buenos Aires možno navštíviť počas celého roka, hoci v januári a februári býva priveľmi teplo.

Leto (január, február, časť decembra a marca) je vhodným obdobím na návštevu Patagónie, centrálnych oblastí (Córdoba, San Luis) a prímorských letovísk. V zime (jún, júl, august) sa odporúča navštíviť sever a severozápad krajiny, nakoľko tak často neprší a teploty sú nižšie. Júl a august sú najvhodnejšími mesiacmi na lyžovanie v zimných strediskách na juhu krajiny. Zima a jar sa odporúčajú na návštevu provincie Misiones a vodopádov Iguazú (leto v tejto oblasti je priveľmi teplé).

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BUENOS AIRES

Mena: argentínske peso (ARS)
Jazyky: španielsky
Správne členenie: 23 provincií, 1 federálny distrikt
Národnost. zloženie: potomkovia Európanov (97%), mestici, Indiáni a ostatní (3%)
Náboženstvo: rímskokatolícke (92%), protestantské (2%), židovské (2%)
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo SR v Buenos Aires
Embajada de la República Eslovaca
Av. Figueroa Alcorta 3240, 1425 Buenos Aires, República Argentina
Tel.: +54 11 480 139 17, +54 11 480 794 51, +54 11 480 486 22
Mobil (pohotovostný): +54 911 442 385 06, prípadne +54 911 3894 6931
Fax: +54 11 4801 4654
E-mail: emb.buenosaires@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/buenosaires

Veľvyslanectvo Argentíny pre SR:
Botschaft von Argentinien
Goldschmiedgasse 2/1, A – 1010 Viedeň / Wien, Rakúsko / Österreich
Tel.: +43 1 533 8463
Fax: +43 1 533 8797, 533 5651
E-mail: embargviena@embargviena.at
Úradné hodiny: pondelok – piatok: od 9 do 17 hod.
Konzulárne oddelenie
Tel: +43 1 533 4069
Úradné hodiny: pondelok – piatok od 9. do 14. hod.

Generálny honorárny konzulát La Plata Argentína
Consulado Honorario General de la República Eslovaca
Calle 48 No. 535 Piso 2 Dpto 8, 1900 La Plata, Argentina
Tel.: +54 11 4805 8888
Fax.: +54 11 4805 8888
E-mail: konzul.slov@gmail.com
Konzulárny obvod: provincie Buenos Aires a Entre Ríos

Víza a doklady:

Na vstup do Argentíny je podmienkou cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Pre turistické cesty do 90 dní postačuje platný cestovný pas SR. Vo všetkých ostatných prípadoch (študijné pobyty, vykonávanie platenej činnosti (aj umeleckej) je potrebné príslušné vízum. Letecké spoločnosti pri cestách vyžadujú predloženie spiatočnej letenky, ktorá v prípade turistickej cesty do 90 dní, nemôže dátum návratu presahovať 90-dňový limit.

Migrační úradníci pri vstupe do krajiny môžu požadovať predloženie finančných prostriedkov na pobyt (cca 50 USD na deň). Pri prekročení doby pobytu v krajine hrozí pokuta.

Pri maloletom dieťati, ktoré cestuje v sprievode len jedného z rodičov, je potrebné predložiť písomný a úradne overený súhlas druhého rodiča na cestu dieťaťa. Súhlas musí byť preložený do španielskeho, alebo anglického jazyka. Alebo spísaný priamo v španielskom jazyku.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Španiel Juan Díaz de Solis pristál pri brehoch Argentíny v roku 1516. Domorodí Indiáni boli za tri storočia španielskej nadvlády takmer vyhubení. V roku 1819 bola vyhlásená nezávislosť. Argentína, ktorá viedla mnohé vojny so susednými štátmi si v obidvoch svetových vojnách zachovala neutralitu. Až v roku 1945 vyhlásila formálne vojnu Nemecku i Japonsku. V povojnovom období dochádzalo k častému striedaniu civilných a vojenských vlád, výnimkou bolo až obdobie J.D.Peróna (1946-1955). V roku 1982 obsadili argentínski vojaci Falklandské ostrovy, ktoré patria Veľkej Británii. Po prehratej vojne, čo prispelo k pádu vojenskej junty a nastoleniu demokratických reforiem, sa Argentína z ostrovov stiahla.

Bezpečnost. riziká:
Bezpečnostná situácia v krajine sa od finančnej krízy v roku 2001 a prudkého poklesu životnej úrovne zhoršila. Turistom sa odporúča dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia - uschovať si rezervnú finančnú hotovosť a letenky v hoteli, používať služby overených taxislužieb, nenosiť šperky, drahé hodinky a iné predmety zo žltého kovu, nepútať pozornosť exkluzívnym oblečením, preverovať si miesta pobytu a mať pri sebe istú finančnú hotovosť, ktorú v prípade prepadu treba vydať delikventom bez kladenia odporu alebo sebaobrany. Odporúča sa tiež, aby si turisti nechali cestovný pas v hoteli a pohybovali sa po meste len s jeho fotokópiou. V poslednom čase v Buenos Aires dochádza k masovým demonštráciám nezamestnaných a kritikov vlády, ktorí blokujú hlavné komunikácie a spojenia v meste. Cudzím návštevníkom sa odporúča vyhýbať sa týmto protestným akciám, ktoré môžu prerásť do násilností. Rovnako sa neodporúča navštevovať rizikové miesta ako chudobné a odľahlé štvrte v meste.

Zdravotníctvo: Na občanov SR sa nevzťahuje očkovacia povinnosť. V Argentíne nehrozí výskyt žiadneho infekčného ochorenia. Odporúča sa však preventívne očkovanie proti týfusu a hepatitíde A a B. Pred cestou do krajiny je potrebné zaobstarať si zdravotné poistenie. Verejné zdravotnícke zariadenia poskytujú v urgentných prípadoch ošetrenie zdarma, ich úroveň je nízka. Súkromné kliniky sú kvalitné a drahé. Turistom sa pred cestou odporúča informovať sa v poisťovniach v SR, na ktoré zariadenia sa uzavreté poistenie vzťahuje.

Internet: (.ar)
www.turismo.gov.ar, www.info.gov.ar, www.fotoargentina.com.ar

Letisko: Buenos Aires (BUE), Ministro Pistarini International Airport (Ezeiza) (EZE) https://www.aa2000.com.ar/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno) 

Bez záruky: Návštevníci, hovoriaci po španielsky, môžu byť prekvapení, mnoho nadávok je v Argentíne považovaných za súčasť každodennej konverzácie. Je normálne kamaráta osloviť ako boludo (vajčiak) alebo  hijo de puta (sukin syn). Nezabudnite, že to platí len v Argentíne, v iných španielsky hovoriacich krajinách je to extrémne nezdvorilé.

Doprava

Letecky:  Spoločnosti Aerolíneas Argentinas a LATAM ponúkajú spojenie medzi medzinárodným letiskom v Buenos Aires a mnohými mestami v Južnej Amerike, ako aj v Severnej Amerike, Európe a Austrálii. Air New Zealand lieta priamo z Aucklandu. Tiež existujú medzinárodné lety do iných letísk, napríklad do Mendoza s LATAM zo Santiaga Chile. Ak letíte do Argentíny alebo z nej, Buenos Aires je najbežnejším miestom príchodu a odchodu. Mesto má dve letiská, medzinárodné letisko Ministro Pistarini, asi 40 km juhozápadne od centra Buenos Aires, a viac centrálne umiestnený Aeroparque Jorge Newbery. Prvé z nich je určený pre medzikontinentálne lety a niekoľko domácich (väčšinou do Río Gallegos a Ushuaia), ktoré odlietajú skoro ráno, ale ak idete na iné miesto v Argentíne alebo do blízkych medzinárodných destinácií, budete vo väčšine prípadov musieť cestovať z Ezeizy do Jorge Newbery. Tu sú však prevádzkované lacné kyvadlové autobusy, ktoré vás tam odvezú asi za hodinu. Vnútroštátne lety sú k dispozícii, ale letenky sú drahé a väčšina domácich letov prechádza cez domáce letisko Buenos Aires Aeroparque Jorge Newbery. Hlavnými dopravcami sú Aerolíneas Argentinas, Aerolíneas Austral (dcérska spoločnosť Aerolíneas Argentinas) a LATAM Argentina. Pobočka Australian Aerolíneas Argentinas zdieľa svoju materskú flotilu a letenky je možné rezervovať v tej istej kancelárii. Ceny sú pre nerezidentov dvojnásobné.

Autobusom: Na dobrej úrovni sú hlavne diaľkové linky. Autobusy sú pohodlné, klimatizované, vybavené televízormi, WC a stewardom na palube. Podáva sa aj občerstvenie. Cena prepravy je cca 10 pesov na 100 km. Pri dlhších vzdialenostiach sa oplatí využiť nočné autobusy. Existuje tu množstvo spoločností, medzi väčšie spoločnosti patria Andesmar (www.andesmar.com), Chevallier (www.nuevachevallier.com). Väčšina argentínskych miest má  hlavnú autobusovú stanicu, kde má svojich predajcov každá spoločnosť. Cenu a odchod autobusu nájdete na kúpenom lístku.

Autom: napriek pomerne hustej sieti verejnej dopravy sú v Argentíne miesta, kam sa dostanete len pomocou auta.  Platí to hlavne pre Patagóniu, kde sú vzdialenosti obrovské, a autobusy môžu premávať nepravidelne. Povolené rýchlosti sú v meste  60 km/h, na diaľniciach 100 km/h (v rámci Buenos Aires) a v provinciách 130 km/h. Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile. Potrebný je medzinárodný vodičský preukaz (pri bežnom bezvízovom pobyte do 3 mesiacov). Na diaľniciach sa platia diaľničné poplatky (okolo  7 pesov na 100 km).

Vlakom: vlak je pomerne dobré využiť pri cestách na predmestia Buenos Aires, po meste je tiež výhodné využiť metro – Subte, ktoré je najstarším metrom v Južnej Amerike. Počas hospodárskej krízy v 90. tych rokoch argentínsky vlakový systém skolaboval. Dnes je v prevádzke len niekoľko vlakových liniek, ktoré sú pomalšie a menej spoľahlivé ako autobusy. Zaujímavosťou sú turistické vlaky. La Trochita – starý patagónsky expres, vychádzajúci z mesta Esquel, a Tren a los Nubes, jedna z najvyššie položených železníc na svete, premávajúci po horách Salta blízko hraníc s Chile.

Loďou: Pravidelné katamaránové lienky spájajú Buenos Aires s Montevideo a Colonia v Uruguaji. Trajektová doprava premáva medzi Buenos Aires, Argentínou, Montevideo a Uruguajom. Niektoré služby sú dokonca prevádzkované z Punta del Este. Spoločnosť Colonia Express zas prevádzkuje linky medzi Buenos Aires a Colonia, ktoré trvajú jednu hodinu trajektom. Seacat Colonia tiež prevádzkuje linky medzi Buenos Aires a Colonia, ktorý ponúka aj kombinovanú autobusovú dopravu medzi mestami Colonia a Montevideo alebo dokonca Punta del Este. K dispozícii je aj webová stránka directferries.com/.co.uk, ktorá ponúka na predaj všetky tieto výlety a trajekty, aj keď za zvýšené ceny.

Musíte vidieť

Buenos Aires – najkrajšie mesto Južnej Ameriky, so slávnym prezidentským palácom Casa Rosada, a preslávenými barmi s podmanivým tangom;

vodopády Iguazú -  brutálna sila prírody  je tu natoľko podmanivá, že spomienky na ostatné vodopády zapadnú spolu s kvapkami padajúcej vody; 

Caminito – krátky chodník s pestro pomaľovanými kovovými budovami je pýchou  chudobnej štvrti La Boca, nezabudnite, že štvrť je chudobná dodnes a pohybovať sa mimo turistických chodníkov môže byť nebezpečné (aj vo dne aj v noci);

Península Valdés – polostrov v Patagónii, jedno z najlepších miest na pozorovanie veľrýb, kosatiek, tuleňov a tučniakov;

Ľadovec Perito Moreno – aj keď nemusíte natrafiť na odlamujúce sa ľadové bloky veľkosti viacposchodových budov, pohybujúci sa ľadovec patrí medzi prírodné divy kontinentu;    

Talampaya a Ischigualasto – národné parky, ponúkajúce až mimozemské krajiny červených útesov, alebo mesačných krajín ošľahaných vetrami;

Fitz Roy – jeden turistických magnetov Argentíny, El Chaltén je turistická dedinka ležiaca pod zasneženými vrchmi pohoria Fitz Roy, ponúkajúca horský kemping a trekking svetovej úrovne (www.elchalten.com);

Quilmes – pôvodná andská pevnosť z predhispánskeho obdobia (okolo roku 1000), je najväčšou argentínskou archeologickou pamiatkou;

Museo Casa Ernesto 'Che' Guevara – rodinná rezidencia Guevarovcov prestavaná na múzeum slávneho „Che“. Exponáty sa koncentrujú na jeho mladšie roky, je vidieť že Che bol silná osobnosť keď mal 16 rokov. Jeho „cool“ vzhľad začal potom, ako dovŕšil vek 20 rokov.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa