Ekvádor

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Ekvádorská republika
Hlavné mesto: Quito
Rozloha: 283 560 km2 (vrátane Galapág)
Počet obyvateľov: 16 385 068 (2017)
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Geografická poloha: západ Južnej Ameriky.
Časové pásmo: Slovensko -7 hod.
Podnebie:

tropické na pobreží a v džungli, v horách chladnejšie a suchšie, teploty závisia od nadmorskej výšky

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE QUITO

Mena: americký dolár (USD)
Jazyky: španielsky (úradný), indiánske jazyky
Správne členenie: 21 provincií (provincias) a nevymedzené zóny
Národnost. zloženie: indiáni (25%), mestici (65%), ostatní (Európania, Afričania)
Náboženstvo: katolíci (95%), protestanti, animisti
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Ekvádorskej republiky vo Viedni
Botschaft von Ecuador
Goldschmiedgasse 10/2/24, A – 1010 Viedeň (Wien), Rakúsko (Österreich)
Tel.: +43 1 890 44 34
Email: mission@ecuadorvienna.at

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Brazílii 
SES, Avenida das Nações, Qd. 805, Lote 21B, CEP 70200-902 Brasilia, D.F., Brazília/ Brasil (República Federativa do Brasil)
Telefón: + 55 61 3443 1263, +55 61 3242 9719
Mobil (pohotovostný): +55 61 99848 1249
E-mail: emb.brasilia@mzv.sk

Víza a doklady:

Na cestu do krajiny postačuje slovenským občanom platný cestovný pas. Bezvízový vstup sa týka turistických, obchodných a služobných ciest, ktorých dĺžka v jednom polroku neprekročí 90 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine
 

Dejiny: V 15. storočí územie Ekvádoru pripojené k inckej ríši. 1531 – 33 dobytie Ekvádoru Španielmi. Od 1544 španielska kolónia. V druhej polovici 18. storočia bolo potlačených niekoľko protišpanielskych povstaní. Od 1808 prebiehala vojna o nezávislosť, v r. 1822 španielska nadvláda zvrhnutá. Ekvádor bol do roku 1830 pripojený k republike Veľká Kolumbia, potom samostatný štát. O dva roky neskôr boli ku krajine pripojené Galapágy. Až do roku 1948 prechádzal Ekvádor obdobím politickej nestability a častého násilného striedania civilných a vojenských vlád. V roku 1941 začal ozbrojený konflikt s Peru o oblasť v povodí Amazonky (Ekvádor stratil rozsiahle územia na jej hornom toku). Po vypuknutí druhej svetovej vojny prerušil Ekvádor diplomatické styky s fašistickými štátmi a povolil USA vybudovanie vojenských základní na Galapágoch. Po r. 1979 bol obnovený civilný demokratický režim. V rokoch 1995 – 99 opäť prebiehal ozbrojený pohraničný konflikt s Peru, zriadená demilitarizovaná zóna. Od r. 1996 sa vystriedalo v úrade 7 prezidentov, Ekvádor sa s politickou nestabilitou dosiaľ nevysporiadal.

Bezpečnost. riziká: Ekvádor je rozvojová krajina ležiaca na rovníku s nedostatočne vybudovanou infraštruktúrou. Turistické zóny sú relatívne bezpečné, avšak neodporúča sa navštevovať odľahlé a osamotené miesta, nosiť cenné predmety a veľké množstvo peňazí. Návštevníci by nemali pri sebe nosiť originály dokladov, ale iba ich fotokópie.
Letiská sú vybavené najmodernejšou technikou na odhaľovanie omamných a psychotropných látok. Platí zásada, že každý je osobne zodpovedný za svoju batožinu. Postihy za pašovanie drog sú prísne.

Zdravotníctvo: Povinné očkovania - žiadne pri priamom prílete z Európy. Pre cesty do vnútrozemia sa vyžaduje očkovanie proti žltej zimnici. To platí predovšetkým pre pobrežnú provinciu Esmeraldas na severozápade, ako aj pre provincie Sucumbios, Pastaza a Napo na východe. Pri nepredložení očkovacieho preukazu môže byť zakázaná ďalšia cesta.

Internet (.ec): www.ecuador.comwww.ecuadorexplorer.com www.galapagos.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O2 (nie)

Doprava

Autobusová doprava: Medzimestské autobusy premávajú v Ekvádore takmer všade. Mnohé mestá majú centrálny autobusový terminál, známy ako terminál terrestre, kde je možné zakúpiť si vstupenky na rôzne autobusové linky. Diaľkové autobusy zvyčajne stoja 1-2 USD/hodina, v závislosti od vzdialenosti a typu služby. Skupiny môžu dokonca získať aj zľavu. Rezervácie alebo nákupy lístkov vopred zvyčajne nie sú potrebné, okrem obdobia, ako sú napríklad sviatky. Existuje aj niekoľko autobusov prvej triedy, nazývaných "Ejecutivo", ktoré stoja o niečo viac, ako bežné autobusy. Vo všeobecnosti sú ale pohodlnejšie a aj bezpečnejšie.

Autom: auto je možné prenajať si vo veľkých mestách, ako sú Quito, Guayaquil a Cuenca. Ekvádorské cesty sú dobre udržiavané vo všetkých mestách, ale zle udržiavané na vidieku. Zákon je v krajine veľmi prísny pokiaľ ide o prekročenie rýchlosti alebo o jazdu bez vodičského oprávnenia (váš preukaz z vašej domovskej krajiny je dostatočný, pokiaľ ste návštevník). V prípade oboch trestných činov vás vezme polícia priamo do väzenia, kde strávite 3 noci. Taxíky sú tiež dostupné. Vo všeobecnosti sú žlté a majú číslo preukazu taxislužby viditeľne zobrazené, zvyčajne vpredu na palubnej doske. Na cene sa dohodnite predtým, ako nastúpite, alebo požiadajte vodiča, aby použil taxameter.

Letecky: Domáce lety do veľkých miest na pevnine stoja 50-100 USD jednosmerne. Domáce letecké spoločnosti v Ekvádore sú Lan Ecuador, Tame, Avianca Ecuador (predtým Aerogal & VIP); a Saereo. Väčšina leteckých spoločností v Ekvádore ponúka vynikajúce služby a k dispozícii má relatívne nové lietadlá.

Vlakom: Po dlhoročnom zanedbávaní sa vláda rozhodla obnoviť železničnú infraštruktúru. K dispozícii sú relatívne cenovo dostupné krátke výlety (cena je často uvádzaná vrátane občerstvenia a sprievodcu) a drahšie "tren crucero", ktoré väčšinu ponúkajú štvordňové výlety.

Musíte vidieť

Sopky Chimborazo a Cotopaxi. V Amazonskom pralese v povodí rieky Napo žijú napríklad vačice, neuveriteľné množstvo papagájov, hadov a krokodílov.

K najnavštevovanejším prírodným rezerváciám patrí biologická rezervácia Maquipucuna, tamojší dažďový prales, v ktorom žijú opice a lamy. Šesťtisícové Andy. Pozostatky inckej ríše. Koloniálna architektúra zo 17. storočia, najmä v hlavnom meste. K Ekvádoru patrí aj súostrovie Galapágy.



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa