Kuba

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kubánska republika
Hlavné mesto: Havana
Rozloha: 109 884 km2
Počet obyvateľov: 11 221 060 (2017)
Štátne zriadenie: socialistická republika (1959)
Geografická poloha: ostrov vo Veľkých Antilách, na rozhraní Karibského mora a Severného Atlantiku.
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

subtropické, príjemné, ovplyvnené pasátovými vetrami. Letné obdobie dažďov trvá od mája do októbra, suchšie zimné obdobie nasleduje od novembra do apríla. Priemerné teploty sa v júli pohybujú okolo 27°C, vo februári okolo 22°C . Priemerná vlhkosť je po celý rok okolo 80%.  Od decembra do marca sú noci chladnejšie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V HAVANE

Hlavné mesto: Havana
Mena: kubánske peso (CUP), konvertabilné peso (CUC)
Jazyky: španielčina
Správne členenie: 14 provincií a 1 osobitný obvod
Národnost. zloženie: mulati (51%), belosi (37%), černosi (11%)
Náboženstvo: katolíci (85%), protestanti, židia, spirituálne kulty
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Havane
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 07 204 1884
Mobil (pohotovostný):  +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 07 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Kubánskej republiky v SR
Somolického 1/A, Bratislava 811 05
Telefón: +421 2 5249 2777, +421 2 3266 1440
Fax: +421 2 5249 4200
E-mail: embacuba@embacuba.sk

Víza a doklady:

Platí obojstranný vízový styk.Občania SR - za účelom turistiky stačí tzv. turistická karta (tarjeta del turista). V SR sa žiada na Veľvyslanectve Kuby v Bratislave. Ak občan SR cestuje z inej krajiny na Kubu odporúčame kontaktovať turistickú agentúru prípadne leteckú spoločnosť, ktoré v mnohých krajinách zabezpečujú tieto karty. Turistická karta platí na 30 dní pobytu. Za iným účelom ako turistika sú potrebné víza, žiadať na Veľvyslanectve Kuby. Pri vstupe je nevyhnutné preukázať sa platným zdravotným poistením a spiatočnou letenkou.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie bolo pôvodne osídlené indiánskymi kmeňmi. Po objavení Krištofom Kolumbom ju kolonizovali Španieli. Pôvodné obyvateľstvo vyhladené; dovoz otrokov z Afriky. Od zač. 18. stor. neúspešné protišpanielske povstania. Od pol. 19. stor. vojny za nezávislosť; v tomto období sa Kuba vďaka obrovským americkým investíciám stala najväčším producentom cukru na svete. Za americko-španielskej vojny v r. 1898 okupovali ostrov americké jednotky. V r. 1902 bola vyhlásený nezávislosť Kubánskej republiky pod „ochranou“ USA. Nasledovalo obdobie častého striedania skorumpovaných protiľudových vlád, ktoré vyvrcholilo krutou diktatúrou Gerarda Machada v rokoch 1922-33 a periodickými americkými intervenciami. V r. 1933 seržant Fulgencio Batista prevzal moc, najprv ako diktátor a neskôr ako prezident určoval kubánsku politiku až do r. 1958. Jeho režim bol však skorumpovaný a brutálny.

V r. 1956 zahájil Fidel Castro so svojimi stúpencami partizánsku vojnu, ktorá v r. 1959 viedla k zvrhnutiu prezidenta Batistu. Revolučná vláda na čele s Castrom nastolila represívny komunistický režim s orientáciou na ZSSR. V r. 1961 bol odrazený pokus o inváziu protikomunistických povstalcov v Zátoke svíň. V r. 1961- 62 hrozilo, že karibská kríza prerastie do celosvetového konfliktu. Za pomoci ZSSR stabilizácia ekonomiky, výrazný nárast vojenskej sily; Kuba podporovala ľavicové hnutia a povstania v Strednej a Južnej Amerike. Rozpad komunistického bloku na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia znamenal koniec hospodárskej podpory Kuby; v súčasnosti pretrváva hlboká hospodárska kríza (prídelový systém potravín, nezamestnanosť). Vo februári 2008 sa Fidel Castro vzdal vedenia krajiny a jeho nástupcom sa stal jeho brat Raúl Castro. Aktuálne je od roku 2018 prezidentom Miguel Díaz-Canel.

Bezpečnost. riziká: Kuba z turistického hľadiska patrí medzi bezpečné krajiny. Vyhradené hotely a pláže sú odizolované od miestneho obyvateľstva a dobre strážené. Narastá však počet krádeží, pokusov o podvod a dokonca aj lúpežných prepadnutí, ktoré sa nevyhýbajú ani turistom. Taktiež neustále stúpa počet vykradnutých kufrov na kubánskych letiskách. Je zakázané fotografovať vojenské a iné strategické objekty označené ako „Zona militar“. Pokiaľ ste pri neoznačenom objekte vyzvaný uniformovaným príslušníkom k odchodu, urobte tak bez zbytočných rečí – vyhnete sa zdĺhavej kontrole a nepríjemnému vypočúvaniu.

Zdravotníctvo: Je všeobecne na dobrej úrovni, avšak trpí akútnym nedostatkom liekov. Pre cudzincov sú určené osobitné nemocnice/ambulancie, za ošetrenie sa platí v USD. Na pitie sa odporúča len voda kupovaná vo fľašiach s nepoškodeným uzáverom.

Internet (.cu): www.gocuba.ca, www.dtcuba.com, https://www.juventudrebelde.co.cu/     

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Kuba je výnimočná aj v televíznej produkcii. Telenovely tu majú vzdelávací charakter, mladých divákov informujú nielen o sexe, ale aj o problematike AIDS.  Najslávnejšou detskou rozprávkou je Elpidio Valdés, seriál o dobrodružstvách bandy rebelov bojújúcich v 19. storočí proti Španielom. Mix kreslených gagov a násilných scén (ako rebelov kradnúcich  zbrane, alebo výbuchy španielských pevností, či strkanie pištolí do úst španielských generálov) je v detskom programe rovnako rozkošný ako mrazivý.

Doprava

Odporúča sa brať so sebou hotovosť v USD alebo EURO. Krajina neakceptuje americké kreditné karty ani cestovné šeky. Od roku 2005 nie je možné platiť za tovary a služby priamo v USD. Turisti sú povinní vymeniť si valuty za tzv. „konvertibilné peso“, použiteľné iba na Kube. Pozor na vysoké hotelové poplatky za telefonické spojenie s Európou. Možnosť ubytovania na Kube je buď v štátnych hoteloch alebo v súkromných penziónoch, ktoré sú lacnejšie. Hotely so 4* a 5* označením majú štandardnú európsku úroveň, najmä v známych turistických centrách. Pri podávaní žiadosti o víza však kubánske veľvyslanectvo môže požadovať, aby sa žiadateľ preukázal aspoň 2-3 dňovou rezerváciou ubytovania v hoteli.

Letecky: Medzinárodné letisko José Martí v Havane je hlavnou vstupnou bránou a je obsluhované hlavnými leteckými spoločnosťami z miest v Kanade, Mexiku a v Európe. Na letisko sú prevádzkované aj regionálne lety z iných karibských ostrovov. Kubánskym národným dopravcom je Cubana de Aviación, ktorý spája ostrov s niekoľkými destináciami z Mexika, Južnej a Strednej Ameriky, Kanady a Európy. K dispozícii sú aj pravidelné letové charterové lety do stredísk ako je napríklad Varadero, ktoré môžu byť niekedy lacnejšie ako tie, ktoré smerujú do Havany. Všetky letiská sú plne klimatizované a pomerne moderné v porovnaní s inými destináciami v Karibiku a poskytujú dobrú zdravotnú starostlivosť v prípade akýchkoľvek problémov. Bežné však je, že niečo z vašej batožiny zmizne - cennosti si preto zabaľte do príručnej batožiny.

Autobusová: existujú dve diaľkové autobusové linky - Viazul, ktorý je všeobecne zameraný na turistov a Astro, ktorý je najmä pre miestnych obyvateľov. Víazul je pre turistov najpohodlnejšou voľbou verejnej dopravy na ostrove. Spoločnosť prevádzkuje moderné, klimatizované, diaľkové autobusy, ktoré sú aj spoľahlivé a presné. Samozrejmosťou sú aj prestávky pozdĺž trasy - najmä v reštauráciách pri ceste alebo v obchodoch s miestnymi suvenírmi alebo potravinami. Rezerváciu lístkov je možné uskutočniť vopred na webových stránkach, ale zvyčajne to nie je nevyhnutné. Rezervácie je možné uskutočniť aj v pokladniach Viazulu - zvyčajne sa nachádza na mieste, alebo blízko miesta, kde má autobus zastávku. Ak je autobus plný, je veľmi pravdepodobné, že vám bude ponúknutá jazda v spoločnom taxi za rovnakú cenu ako stojí cesta autobusom. Cestovný pán Viazulu je taktiež prístupný na ich internetových stránkach.

Autom: Kubánsky systém ciest patrí medzi najrozsiahlejšie v Latinskej Amerike. Najjednoduchším ( ale nie najlacnejším) spôsobom dopravy po ostrove je prenajať si auto. Ale pozor! Pravidlá cestnej premávky sa nedodržiavajú dopravných značiek je málo, ak vôbec existujú, miestni vodiči po zotmení  svetlá na autách nezapínajú. Po cestách i autostrádach sa bežne pohybujú neosvetlené bicykle, motorky, nákladné autá, konské povozy, chodci aj zvieratá. Mnoho Kubáncov stopuje (hacer botella), čo sa považuje sa štandardný spôsob cestovania. Štátne vozidlá (ak majú miesto) musia stopárov vziať. Pri hlavných križovatkách a výjazdoch z miest uvidíte úradníkov v žltom (amarillo) organizujúcich čakajúcich Kubáncov.

Vlaková: Na Kube je k dispozícii iba jeden spoľahlivý vlak: nočný vlak Tren Francés, ktorý premáva medzi Havanou a Santiago de Cuba. K dispozícii sú prvá trieda a špeciálna prvá trieda (lepšia a drahšia). Všetky ostatné vlaky na Kube sú pomerne nespoľahlivé. Zariadenia sú často v zlom stave a bežné sú aj poruchy, vďaka ktorým, keď sa vyskytnú, môžete celý deň alebo noc stráviť čakajúc na náhradný motor.

Bicyklom: Pokojné cesty a nádherné scenérie robia z Kuby ideálnu krajinu pre cykloturistiku. Ak ale necestujete ako člen výletnej cyklistickej skupiny, budete si musieť priniesť svoj vlastný bicykel, pretože na Kube nie sú ľahko dostupné bicykle, ktoré by boli vhodné na trek. Skupiny zájazdov cykloturistiky majú v cene balíku bicykle strednej kvality. Cesty na Kube sú primerane dláždené ale buďte vždy pozorní, pretože hlboké jamy sa miestami objavujú aj napriek tomu. Existuje tiež mnoho ciest, ktoré sa v niektorých častiach menia na štrk, takže môže byť dobrý nápad priniesť si horský bicykel alebo bicykel s primerane silnými kolesami. Dbajte aj na to, aby ste mali po ruke všetky náhradné diely, ktoré by ste na ceste mohli potrebovať, pretože na Kube nebudú k dispozícii.

Musíte vidieť

Havana – vďaka koloniálným palácom, múzeám a kostolom je unikátnym mestom v celej oblasti. Okrem barov so živou hudbou,  je tu množstvo kultúrnych zariadení, kín, hudobných alebo tanečných sál.

Museo de Ciencias Naturales Sandalio de Noda – múzeum postavené cestovateľom Franciscom Guaschom, ukrývajúce všetko od betónového dinosaura  po vypchaté mláďa žirafy.

Varadero – jedna z najčistejších a najznámejších pláží na svete.

Santiago de Cuba – najstaršie mestské centrum v krajine, zároveň umelecké centrum.

Cueva Punta del Este – "Sixtínska kaplnka" Karibiku. Najdôležitejšie indiánske jaskynné maľby v tejto oblasti, pochádzajúce z 9. storočia. Na stenách jaskyne starovekí umelci namaľovali 235 piktogramov, ktoré sú interpretované ako slnečný kalendár.

Gran Parque Nacional Sierra Maestra – dažďové pralesy

Mirador de Bacunayagua – najdlhší (313m) a najvyšší (100m) most na Kube, ponúkajúci najlepšie výhľady na celý ostrov.

Baracoa - najstaršie koloniálne mestečko na Kube.

Isla de la Juventud - národný park na ostrove rovnakého mena, prístupný len so sprievodcom.

Valle de los Ingenios – ruiny mlynov na cukor pochádzajúcich z 19. storočia. Okrem prekrásnej krajiny sú tu tiež ruiny ubytovní otrokov a domov ich pánov.

Fabriky na výrobu cigár.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa