Šalamúnove ostrovy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Šalamúnove ostrovy 
Hlavné mesto: Honiara   
Rozloha: 28 400 km2
Počet obyvateľov: 611 343 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: juhozápadný Tichý oceán
Časové pásmo: Slovensko +9 hod.
Podnebie:

tropické, obdobie dažďov od novembra do apríla.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE HONIARA

Mena: dolár Šalamúnových ostrovov (SBD) 
Jazyky: anglický (úradný), melanézsky pijin (novošalamúnčina), asi 74 melanézskych jazykov         
Správne členenie: 9 provincií, teritórium hlavného mesta
Národnost. zloženie: Melanézania (95 %,), Polynézania (3 %), Mikronézania
Náboženstvo:

anglikánska melanézska cirkev (34 %), katolíci (19 %), adventisti siedmeho dňa (17 %), iné kresťanské cirkvi

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Canberre/Austrália.
Embassy of the Slovak Republic,
47 Culgoa Circuit, O’ Malley,
2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 262 902 405
Fax: +61 262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady:

 

Platnosť pasu najmenej 6 mesiacov po plánovanom odchode z krajiny, víza, resp. povolenie k návšteve bude vydané po prílete na 90 dní. Dovoz peňazí je neobmedzený, podlieha však oznamovacej povinnosti. Vyviezť možno maximálne takú čiastku valút, akú ste deklarovali pri príchode. Bez cla možno doviezť predmety osobnej spotreby, 2 litre alkoholu a 200 ks. cigariet, alebo tomu zodpovedajúce množstvo tabakových výrobkov.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvá skupina obyvateľov prišla na ostrovy zo severozápadu už pred 30 000 rokmi. Neskôr ich nasledovali kultúry Polynézanov a Melanézanov. V období po roku 1600 boli ostrovy cieľom nájazdov národností Tonga a Tokela. Časté nájazdy iných kultúr zakorenili v obyvateľoch ostrovov strach z cudzincov, ktorí sa prejavoval okamžitým napádaním akýchkoľvek návštevníkov. Presvedčili sa o tom Španieli, ktorí sem priplávali v roku 1568 a po šesťročnej vojne s domorodcami ostrovy opustili. Z dôvodov zlého zmapovania oblasti si Európania ostrovy nevšimli až do roku 1767, keď tu pristál anglický kapitán Philip Carter.

Koncom 19. storočia ostrovy získali výmenou území s Nemeckom Angličania.
Počas druhej svetovej vojny sa tu odohrali jedny z najkrutejších bojov v Pacifiku. Nezávislosť ostrovy získali až v roku 1978. Situácia v krajine bola stabilná až roku 2000, kedy tu vypukli občianske nepokoje. Dôvodom boli dlhoročné spory medzi národnosťami na ostrovoch Guadalcanal a Malaita. Násilie trvalo s malými prestávkami až do roku 2002, keď do krajiny vstúpili austrálske mierové sily. V posledných rokoch sa situácia na ostrovoch stabilizovala, ale mierové sily (vojenské a policajné jednotky) pod skratkou RAMSI (regionálna asistenčná misia na Šalamúnove ostrovy) v krajine na neurčitý čas zostávajú.

Bezpečnost. riziká: Od krvavého prevratu v roku 2000 je situácia v tejto ostrovnej krajine veľmi labilná. Dôsledkom je nárast všeobecnej kriminality. K čiastočnej stabilizácii prispelo vyslanie medzinárodných vojenských a policajných poriadkových síl, ale za bezpečnú turistickú destináciu ostrovy zatiaľ označiť nemožno. Bezpodmienečne dodržiavajte pokyny ozbrojených poriadkových síl a počítajte s možným obmedzením práva voľného pobytu, prípadne s časovo obmedzeným zákazom vychádzania.

Zdravotníctvo: V pomerne obmedzenej miere a na úrovni, nedosahujúcej európsky štandard. V krajine dochádza k problémom v zásobovaní liekmi, nemocničné vybavenie je zastaralé a nespoľahlivé. Odporúčame uzavrieť zdravotné poistenie na cestu do zahraničia a v prípade závažnejšieho ochorenia trvať na okamžitom prevoze do Austrálie. Odporúča sa venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Nezabudnite si pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi.

Internet (.sb): www.solomonstarnews.com; https://www.visitsolomons.com.sb/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie),

Doprava

Letecky: medzinárodné letisko je v meste Henderson, vzdialené asi 11 km od hlavného mesta  Honiara. Pravidelne sem lietajú linky z austrálskeho Brisbane a susedných štátov. Pri odletoch sa platí poplatok vo výške 40 dolárov.Solomon Airlines lieta do všetkých provincií krajiny (asi na 20 letísk) a ponúka aj vyhliadkové lety.

Cestná doprava: jazdí sa na ľavej strane. Kvalita mestských i mimo mestských komunikácií je skromná čo do počtu i kvality. Asfaltové cesty nájdete iba v Honiare na ostrove Guadalcanal.
Autá sa dajú požičať na letisko v Hendersone a v hlavnom meste Honiara. Lacnejšou formou je cestovať taxíkom. V meste Honiara tiež premávajú lacné minibusy.

Loďou: najčastejšia forma dopravy domácich obyvateľov, býva často nepravidelná
a nespoľahlivá. Výletné lode navštevujú mesto Honiara iba výnimočne. Možné je tiež cestovať z južnej Bougainville v Papua-Novej Guinei loďou do západnej provincie Šalamúnových ostrovov.

Musíte vidieť

Auki -  najfotogenickejšie mestečko na ostrovoch;

Jazero Te'Nggano – najväčšie sladkovodné jazero v južnom Tichomorí;

Guadalcanal – najväčšie lákadlo ostrovov. Potopené lode a lietadlá z druhej svetovej vojny.
Viac než deväťsto ostrovčekov dažďových pralesov, kokosových paliem, divokých prasiatok , jedovatých hadov a krokodílov a korytnačiek;

Lagúna Langa Langa – sa nachádza v Auki. Vody lagúny sú skôr hnedé ako jasné modré, život tu je pomalý a pokojný, s miestnymi obyvateľmi vykonávajúcimi tradičné remeslé a kanoe, ktoré ticho prechádzajú vodou. Je to tiež jedno z miest, kde môžete vidieť umelé ostrovy tejto krajiny;

Pramene Reoka – vydajte sa na mierne náročnú, ale krásnu cesta k bublajúcemu bahnu horúcich prameňov.




Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa