Palau

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Palauská republika   
Hlavné mesto: Koror
Rozloha: 459 km2
Počet obyvateľov: 21 729 (2017)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Oceánia, Mikronézia
Časové pásmo: Slovensko +7 hod.
Podnebie:

Skoro na všetkých ostrovoch sa teploty pohybujú medzi 20°C a 30°C počas celého roka. Bližšie k rovníku je teplejšie a počas dňa sa teplota pohybuje do 35°C.  Vlhkosť je pomerne vysoká, ale zmierňujú ju vetry vanúce od mora. V mesiacoch jún až december je obdobie dažďov. Bližšie k rovníku sú zrážky rozdelené počas celého roka s vrcholom počas mesiacov december až január.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KORORE

Mena: americký dolár (USD)                
Jazyky: angličtina, palaučina, japončina, sonsorolčina, tobi
Správne členenie: 16 štátov
Národnost. zloženie: Palaučania (72,6%), Filipínci (16,3 %), Číňania (5%), Ázijci, Mikronézania  
Náboženstvo:

katolíci (45%), protestanti (23%), tradičné náboženstvo Modeknegi (9%)   

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné:

Veľvyslanectvo SR v Tokiu/Japonsko.
2-11-33, Motoazabu, Minato-ku
106-0046, Tokyo, Japonsko
Telefón: +81 3 3451 2200
Pohotovostný mobilný telefón: +81 909 689 2000
Fax: +81 3 3451 2244
E-mail: emb.tokyo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/tokio

Víza a doklady:

 

Občania Slovenskej republiky nepotrebujú pri ceste na Palau vízum pri pobyte do 90 dní. Pri vstupe do krajine je však nutné si zakúpiť vstupné povolenie - entry permit, ktorého cena je okolo 50 USD. Platnosť cestovného pasu musí byť viac ako 180 dní po odchode z krajiny (dátum odletu na letenke).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrovy boli obývané už od roku 1000 p. n. l. Prvým Európanom na Palau bol pravdepodobne Španiel Ruy Lopez de Villalobos, ktorý sem priplávala v roku 1543. Španielsko vyhlásilo ostrovy za svoju kolóniu až v roku 1686, ale ku žiadnej kolonizácii nedošlo. Dôležitejšie kontakty medzi Európanmi a ostrovmi nastali až v roku 1783, kedy tu stroskotal anglický kapitán Henry Wilson. Domorodci mu pomohli opraviť loď na cestu do Anglicka s nimi vydal aj syn domorodého náčelníka princ Lebuu a jeho prítomnosť v Londýne bola žiadanou atrakciou. Neskôr sa Veľká Británia stala najdôležitejším obchodným partnerom ostrovov až do roku  1885, kedy opäť pripadli Španielsku. Španielski misionári sem priviedli kresťanstvo ale onedlho  boli ostrovy predané Nemecku. Nemci hneď začali s devastáciou ostrovov a nútili domorodcov pracovať na kokosových plantážach. V roku 1914 Nemcov až do konca druhej svetovej vojny  vystriedali Japonci.

Pod vládou Japoncov boli otvorené verejné školy, z hlavného mesta Koror sa  stalo moderné mesto s asfaltovými cestami, elektrickým osvetlením a vodovodom. Koncom 30-tych rokov Japonsko uzavrelo ostrovy a začalo tu budovať opevnenie. Koncom vojny sa pri ostrovoch Peleliu a  Angaur uskutočnili krvavé boje. Po vojne ostrovy ovládli Američania snažili sa o spojenie Palau s Mikronézskou federáciou. Obyvatelia krajiny sa v roku 1978 rozhodli pre samostatnosť. V roku 1980 Palau schválilo vlastnú ústavu a o rok neskôr sa prvým prezidentom stal  Haruo Remeliik. Politická situácia v krajine zostala napätá a v roku 1985 bol prezident Remeliik zavraždený. Samovraždu spáchal aj jeho nástupca Lazarus Salii.

Nástupcom sa stal Ngiratkel Etpison a stal sa prvým prezidentom Palau slúžiacim celé volebné obdobie. Od roku 1994 je republika Palau nezávislým štátom. USA má podľa zmluvy „o slobodnom pridružení“ správu nad tretinou územia krajiny za čo  poskytuje republike Palau finančnú pomoc. Súčasný prezident Tommy Remengesau riadi krajinu smerom ku väčšej samostatnosti a organizovanosti. Okrem toho je Palau tropickým rajom, čo znamená v budúcnosti väčší záujem turistov.

Bezpečnostné riziká: Palau je pomerne bezpečnou krajinou na návštevu. Bezpečná je dokonca aj chôdza po mesta v noci. Chodci by ale mali byť opatrní, pretože chodníky majú veľa obmedzení a sú úzke, dokonca aj v centre mesta Koror.

Zdravotníctvo: Nedosahuje európsky priemer. Základné zdravotné ošetrenie a vyšetrenie je dostupné na celom ostrove. Vo väčšine prípadov sa vyžaduje platba v hotovosti. Odporúča sa venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Je potrebné dať pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny. Na pitie sa odporúča použiť kupovanú vodu vo fľašiach.

Internet (.pw): www.visit-palau.com/www.palaunet.com/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie)

Bez záruky: Republika Palau vydala poštovú známku s potrétom Elvisa Presleyho o celý rok skôr ako jeho domovská krajina USA. 

Letisko: Palau International Airport / Roman Tmetuchl International Airport - Palau International Airport

Doprava

Letecky: Denne sem lieta spoločnosť Continental z ostrova Guam, dvakrát do týždňa lieta linka spoločnosti Far Eastern Air Transport z Taiwanu. Iný spôsob je kúpiť si letecký pas Mikronézie a letieť z USA. Najviac letov prichádza z ostrova Guam.  Medzinárodné letisko je vzdialené asi 25 minút cesty autom z hlavného mesta Koror. Pri odletoch z krajiny sa platí poplatok vo výške 20 amerických dolárov. Niekoľko hotelov ponúka pre návštevníkov vlastnú leteckú dopravu. Príležitostne premávajú medzi jednotlivými ostrovmi krajiny malé lietadlá (Cessny).

Z Viedne s China Airlines, s prestupom v taiwanskom hlavnom meste Tai-pej možno letieť priamo do Koror-u. Linka odlietava z Viedne každý piatok o 9,30 hodine a na Taiwan priletí v nasledujúci deň ráno (apríl 2009). Čistý let trvá osemnásť hodín. Spiatočná cesta (každý utorok) vďaka časovému posunu začína na Palau popoludní a vo Viedni lietadlo pristáva ďalší deň ráno.

Cestná doprava: Na medzinárodnom letisku sú autopožičovne a do hlavného mesta premávajú  autobusové linky a taxíky. Návštevníci Palau môžu jazdiť s vodičským preukazom vlastnej krajiny počas 30 dní. Jazdí sa vpravo, hoci na ostrove nájdete autá aj s volantom napravo, aj s volantom naľavo, čo môže byť mätúce a a rýchlosť je obmedzená na 40km/h.

Loďou:  Mimo regiónu Mikronézie sem premávajú lode z iných štátov len zriedka. Príležitostne sem plávajú súkromné jachty alebo potápačské lode. Miestni obyvatelia najčastejšie používajú vlastné motorové člny. Niekedy zvezú aj turistov, ale je potrebné prispieť na benzín. Vládne lode týždenne premávajú z mesta Koror do miest Peleliu a Angaur.

Musíte vidieť

Babeldaob – druhý najväčší ostrov Mikronézie pokrytý hustou džungľou;

Koror – hlavné mesto s typickou mikronézskou atmosférou „rýchlo, ale bez stresu“.

Badrulchau – archeologické nálezisko mikronézskych monolitov;

Blue Corner – najpopulárnejšie miesto pre potápačov s rušným podmorským životom;

Jellyfish lake – ako už názov napovedá, jazero plné medúz vytvorí zo šnorchlovania mimoriadny zážitok. Izolované miesto a nedostatok predátorov prispelu ku rozvoju medúz v tejto lagúne.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa