Tuvalu

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tuvalu 
Hlavné mesto: Funafuti     
Rozloha: 26 km2
Počet obyvateľov: 11 975 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchie na čele s britskou kráľovnou 
Geografická poloha: Južný Tichý oceán
Časové pásmo: Slovensko +11 hod.
Podnebie:

Tuvalu má tropické prímorské podnebie. Teploty zriedkavo vybočia z intervalu od 28°C do 31°C. Vlhkosť vzduchu je vysoká, ale vetry vanúce od mora počasie spríjemňujú. Zrážky sú časté a intenzívne. Najvhlkejšie je obdobie medzi novembrom a februárom. Od mája do októbra sú vanú vetry slabšie. Sezóna cyklónov  začína v novembri a končí v apríli. Tuvalu neleží v pásme cyklónov, niekoľko z ich však príležitostne ostrovy zasiahne.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO FUNAFUTI

Mena: austrálsky dolár (AUD)      
Jazyky: tuvalu, anglický, samojský (úradné); kiribati  
Správne členenie: neexistuje 
Národnost. zloženie: Polynézania (96%), Mikronézania
Náboženstvo:

cirkev Tuvalu (97%), adventisti

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Canberre/Austrália.
Embassy of the Slovak Republic,
47 Culgoa Circuit, O’ Malley,
2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 262 902 405
Fax: +61 262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady:

 

Od 2. júla 2016 bezvízový vstup na 90 dní v rámci 180 dní , platnosť pasu najmenej 6 mesiacov po plánovanom  odchode z krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Aj keď kartografi zahrňujú Tuvalu v rámci Mikronézie, sociológovia a historici nemajú pochybnosti že krajina patrí do Mikronézie. Archeologické vykopávky dokazujú, že predkovia dnešných Tuvalčanov prišli zo súostroví Tonga a Samoa na začiatku 14. storočia. O tri storočia neskôr sa Španieli v Peru začali zaujímať o nové územia. V roku 1597 Don Alvaro de Mendana y Neyra začal s hľadaním legendárneho južného súostrovia, alebo kontinentu.

Po zlých skúsenostiach na Šalamúnových ostrovoch, preplával Mendana popri koralových atoloch Tuvalu bez povšimnutia. Ostrovy boli Európanmi zmapované až v roku 1826. Pomenovali ich Ellisove ostrovy, po majiteľovi lode, ktorá v roku 1819 pristála na atole Funafuti. Koncom 19. storočia pripojila ostrovy k svojim dŕžavám Veľká Británia. V roku  1892 sa Tuvalu stalo súčasťou  protektorátu Gilbertových a Ellisových ostrovov. V roku 1916 sa stalo samostatnou kráľovskou kolóniou. Počas druhej svetovej vojny založili na najjužnejšom atole Nanumea vojenskú základňu Američania.

Vraky lietadiel a lodí je tu možné nájsť dodnes. V roku 1974 sa Ellisove ostrovy osamostatnili. Vrátili sa ku predkoloniálnemu menu „Tuvalu“ a prvého októbra 1978 vyhlásili nezávislosť. V roku 1987 založili Veľká Británia, Nový Zéland, Austrália  a Kórea fond na pomoc krajine. V marci roku 2000 sa Tuvalo objavilo vo svetových médiách. Dôvodom bol oheň, ktorý zabil učiteľa a sedemnásť stredoškolských študentov. Krajina má tiež problémy s globálnym otepľovaním. Tuvalu bolo jedným zo štátov, ktoré zažalovali USA za neratifikovanie Kjótskeho protokolu.

Bezpečnost. riziká: Pre turistické cesty nie sú známe žiadne závažnejšie bezpečnostné riziká. Siréna signalizuje, kedy opustiť dráhu kvôli približujúcemu sa lietadlu, nakoľko dráha križuje bežnú cestu. Mužská homosexualita je v Tuvalu nezákonná.

Zdravotníctvo: Nedosahuje bežnú európsku úroveň, ale poskytuje dostatočné základné ošetrenie a vyšetrenie. Za poskytnuté služby sa očakáva platba v hotovosti. Pre cestu do krajiny sa nevyžaduje osobitné očkovanie. Odporúča sa  venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Nezabudnite si pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi. Uzavrieť pred cestou komplexné pripoistenie na cesty do zahraničia nezaškodí.

Internet (.tv): www.timelesstuvalu.com/, www.tuvaluislands.com/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie)

Bez záruky: Významým zdrojom príjmov krajiny je predaj poštových známok. Najväčším príjmom pre krajinu je predaj jednej z najzaujímavejších internetových koncoviek (.tv) za niekoľkoročný miliónový poplatok v amerických dolároch americkej telekomunikačnej spoločnosti.

Doprava

Letecky: medzinárodné letisko vo Funafuti (s neodolateľným kódom: FUN) leží na okraji medzinárodných liniek. Lieta sem len spoločnosť Air Fiji dvakrát do týždňa z mesta Nadi. Pri odletoch z krajiny sa platí poplatok vo výške 14 USD. Vnútroštátne letecké linky neexistujú.

Cestná doprava: Osobné autá na ostrovoch sú raritou. Dôvodom je veľkosť ostrovov. Asfaltované cesty sú len vo Funafuti. Najčastejším dopravným prostriedkom sú bicykle alebo motorky. Ceny za ich prenájom sú pomerne nízke. Okolo Funafuti a letiska jazdia tiež taxíky a minibusy.

Loďou: Doprava loďou je výhodná len pri dostatku času. Pravidelná vládna loď premáva na Fidži v trojmesačných intervaloch. Plavba trvá päť dní. Na bližšie ostrovy nepravidelne plávajú nákladné lode. Dostať sa na Tuvalu je pomerne ľahké cez jachtárske kluby v USA, alebo v Austrálii.  Medzi májom a októbrom je možné získať miesto v posádke jachty smerujúcej na Tuvalu. Jachty sú tiež najvhodnejším dopravným prostriedkom pri preprave medzi jednotlivými ostrovmi. Medzi ostrovmi premáva nákladná loď Nivaga II, vezúca tiež pasažierov. Je veľmi nespoľahlivá, občas premáva do fidžiskej Suvy. Najlepšou formou cestovania po ostrovoch je dohodnúť sa s miestnymi majiteľmi lodí. Ceny sa odporúča dohodnúť vopred.

Musíte vidieť

Funafuti – pokojné, administratívne centrum regiónu;

Funafala -  prekrásny ostrov s piesočnými plážami a tradičným tichomorským životným štýlom;

Funafuti Marine Conservation Area – neobývaná skupina ostrov, chránená ako národný park;

Nanumea Atoll – jeden z najkrajších atolov Tuvalu. Vraky z druhej svetovej vojny sú miestnou atrakciou.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa