Nauru

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Naurská republika
Hlavné mesto: nemá oficiálne hlavné mesto, rezidencia vlády je v okrese Yaren
Rozloha: 21 km2
Počet obyvateľov: 11 200 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: Mikronézia, západný Tichý oceán.
Časové pásmo: Slovensko +10 hod.
Podnebie:

tropické, monzúnové dažde od novembra do februára, priemerná teplota 23-30°C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V AUSTRÁLII

Mena: austrálsky dolár (AUD)
Jazyky: nauruština (50%), angličtina – oba úradné
Správne členenie: 14 okresov
Národnost. zloženie: Nauruovia (58 %), Kiribaťania, Tuvalujčania, Číňania, Vietnamci, Európania a iní
Náboženstvo: protestantské (60 %), rímskokatolícke (34%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Nauru so sídlom
v Canberre, Austrália

Embassy of the Slovak Republic,
47 Culgoa Circuit, O’ Malley,
2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 262 902 405
Fax: + 61262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady:

Platnosť pasu najmenej 3 mesiace (odporúčaná je 6 mesiacov) po plánovanom odchode z krajiny, víza.

Poznámka: je odporúčané očkovanie proti žltej zimnici.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvýkrát bol ostrov osídlený v 2. tisícročí pred n. l. Pre Západ bol objavený v roku 1789 Angličanmi. Na konci 19. storočia bol anektovaný Nemeckom, neskôr obsadený Austráliou. Po druhej svetovej vojne bol ostrov pod správou Anglicka, Austrálie a Nového Zélandu. V r. 1900 boli objavené ložiská fosfátu, ekonomika ostrova sa stala na ich ťažbe závislá, ostrov sa však stával pre ťažbu takmer neobývateľný. V roku 1968 bola vyhlásená nezávislosť. Nauru je republikou, členom Commonwealthu.

Bezpečnost. riziká: Nauru je pokojný ostrov a všetky druhy zločinov sú tu iba veľmi zriedkavé. V núdzových situáciách môžete zavolať na tiesňové číslo 117 alebo 118, alebo navštíviť policajnú stanicu, ktorá sa nachádza v blízkosti letiska. Kým zemetrasenia nie sú rizikom pre samotný ostrov, môže byť potenciálne zasiahnutý tsunami, ktoré sú dôsledkom zemetrasení pozdĺž okruhu, ktorý obklopuje Tichý oceán. Ak však krajinu navštívite počas dažďovej sezóny, buďte pripravení na silný dážď a búrky. Treba si dávať pozor aj na zatúlané divoké psy a pri potápaní na nebezpečné a ostré koraly.

Zdravotníctvo: Vzhľadom na svoju veľkosť a odľahlosť má Nauru zdravotný systém na dobrej úrovni. Na ostrove sú dve nemocnice - všeobecná nemocnica Nauru a nemocnica RON, ktoré sa nachádzajú v okrese Denigomodu na západe ostrova. Ak máte však vážnejšie problémy, možno budete musieť byť prevezený do Austrálie. Netreba dodávať, že je najlepšie mať uzatvorené dobré cestovné poistenie pri návšteve Nauru.

Internet: (.nr): https://www.naurutourism.org/, https://www.nauruair.com/destinations/nauru

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie),

Doprava

Autom: ostrov je tak malý, že trvá menej ako jednu hodinu prejsť ho celý dookola. 19 kilometrov dlhý ostrovný okruh lemuje ostrov a je spevnený - to však neplatí pre väčšinu vnútrozemských ciest. Letisková dráha prechádza cez tri z dvadsiatich kilometrov cesty. Jediné semafory, ktoré sa na ostrove nachádzajú, sa používajú na zastavenie premávky a umožňujú lietadlu prejsť cez cestu do terminálu. Autá alebo bicykle si možno niekedy prenajať od najväčšieho miestneho supermarketu Capelle and Partners. V opačnom prípade sa môžete opýtať v hoteli alebo sa opýtať miestneho. Cudzinci potrebujú medzinárodný vodičský preukaz na jazdu.

Letecky: Od roku 2016 národný dopravca Nauru Airlines prevádzkuje lety do Nauru z Brisbane, Nadi a Honiara. Lety sú dosť nepravidelné - raz až trikrát týždenne. Letisko sa nachádza v okrese Yaren na juhozápade ostrova.

Lodná: Ani jeden z dvoch prístavov v krajine (v Aiwo a v Anibare) nemôže prichýliť loďe alebo jachty; používajú sa iba na vývoz fosfátov alebo pre miestnych rybárov. Keďže voda je blízko pobrežia plytká, väčšie lode musia kotviť mimo pobrežia.

Verejná hromadná doprava: využiť sa dá autobus, ktorý premáva okolo ostrova každú hodinu počas dňa. Stojí okolo 50 centov za jednu cestu okolo ostrova.

Musíte vidieť

Tradičné festivaly sú tri – 31. januára, 17. mája a 27. októbra. V tejto dobe miestni obyvatelia tancujú, spievajú a oslavujú históriu ostrova. Krajina patrí k najmenším na svete, je to najmenšia nezávislá republika na svete, ale zároveň aj k najbohatším, vďaka fosfátovým ložiskám vo vnútri ostrova. Na ostrove sú krásne pláže a najrôznejšie pozostatky po druhej svetovej vojne, napríklad opustené japonské bunkre.




Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa