Albánsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Albánska republika
Hlavné mesto: Tirana
Rozloha: 28 748 km2
Počet obyvateľov: 2 876 591 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhovýchodná Európa
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Tirane online.
Podnebie:

Prímorské. Priemerný počet slnečných dní je 120. Letá sú veľmi slnečné a teplé, priemerné teploty v tomto období dosahujú 33 °C. Najslnečnejším mesiacom je júl.

V období zimy sa priemerná teplota pohybuje na úrovni 8 °C. November a marec sú mesiace s najväčším počtom zrážok. Priemerná teplota v Tirane v januári je 7° C, v júli 25°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TIRANE

Mena: lek (ALL)
Jazyky: albánsky, grécky, rumunský
Správne členenie: 12 krajov a 36 okresov
Národnost. zloženie: Albánci (75%), Gréci (15%), Arumuni (7%), Macedónci, Srbi a Turci (3%)
Náboženstvo: moslimovia (75%), kresťania - albánski pravoslávni (15%), katolíci (10%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tirane  
Rruga „Skenderbej“ Nr. 8, Tirana, Albánsko
Telefón: +355 4227 4917
Mobil (pohotovostný):  +355 689 082 308
Fax: +355 4227 4918
E-mail: emb.tirana@mzv.sk

Honorárny konzulát SR v Tirane
Consular Office of the Slovak Republic
Rr. „Ismail Qemali“ N.11, Tirana, Albania
Honorárny konzul: Faik DIZDARI
Tel.: +355 4225 3219, +355 4225 3220
Fax: +355 4124 7996
E-mail: grandhotel@icc-al.org

Veľvyslanectvo Albánskej republiky v Bratislave
Podjavorinskej 4, 811 03 Bratislava, Slovenská Republika
Tel.: +421 2 638 100 50, +421 2 638 100 48
Mobil (pohotovostný) : +421 904 801 391
Fax: +421 2 544 135 25
Email: embassy.bratislava@mfa.gov.al

Víza a doklady:

Pre turistické cesty do Albánska v trvaní do 90 dní stačí občanom SR občiansky preukaz (u detí cestovný pas) s platnosťou minimálne 3 mesiace ku dňu predpokladaného ukončenia pobytu.
Ministerstvo zahraničných vecí SR

   


O krajine

Dejiny: Koncom druhého tisícročia pred naším letopočtom osídlili Albánsko ilýrske kmene. Neskôr boli na tomto území založené mestské štáty Grékov, Macedóncov a Rimanov. Od štvrtého storočia sa tu striedajú gótske, slovanské a bulharské kmene. V štrnástom storočí ovládli Albánsko Turci, a až do roku 1912 bolo súčasťou Osmanskej ríše.

Nezávislosť bola vyhlásená 28. 11. 1912. Počas I. svetovej vojny bolo Albánsko rozdelené a okupované rôznymi štátmi. 1. septembra 1921 parlament vyhlasuje Albánsko kráľovstvom. V roku 1939 kráľ utečie pred talianskymi okupačnými vojskami do Turecka a kráľ Vittorio Emanueli III sa prehlasuje kráľom Albánska. 11.septembra 1944 do albánska vstupujú nemecké vojská. Komunistickí partizáni vedení Enverom Hodžom oslobodili Albánsko 28.11.1944. Pod vedením Envera Hodžu sa krajina úplne izolovala od okolitého sveta.

Prvé slobodné voľby sa konali v roku 1991. V parlamentných voľbách 1992 vyhrala Demokratická strana vedená Sali Berishom, ktorý bol zvolený za prezidenta. Demokratická vláda padla v roku 1998, počas krachu pyramídových hier, do ktorých vložila svoje úspory väčšina Albáncov. V nasledujúcich nepokojoch boli vykradnuté sklady zbraní albánskej armády a zahynulo niekoľko stoviek ľudí.

V nových parlamentných voľbách zvíťazili socialisti. Podľa albánskeho ministerstva práce od roku 1991 z krajiny emigrovalo na 600.000 Albáncov (každý šiesty). Vo voľbách, ktoré sa konali  3.7.2005 opäť vyhrala Demokratická strana vedená S. Berishom, ktorý sa stal predsedom vlády. Nový premiér mal ambíciu priblížiť Albánsko čo najbližšie k rokovaniam o plnoprávnom členstve v EÚ. V posledných voľbách v roku 2017 tento zámer potvrdzuje výhra Socialistickej strany Albánska (PS).

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostné podmienky, z hľadiska európskych štandardov, nie sú vyhovujúce na celom území krajiny s výnimkou Tirany. Situácia sa však postupne mení. Niektoré častí krajiny (najmä hornatá časť severného Albánska) stále nie sú pod kontrolou štátu, resp. polície. Osobitne rizikovou je severovýchodná hraničná oblasť s Kosovom, kde pretrváva nebezpečenstvo nášľapných mín, resp. inej nevybuchnutej munície. Nemožno doporučiť ani horskú turistiku vzhľadom na nepreskúmaný terén a náročné klimatické podmienky. V niektorých albánskych mestách, ako je napríklad Berat, navyše nie sú žiadne semafory, a preto môže byť prechádzanie na ceste nebezpečné. Vyhýbajte sa miestam, ktoré sú považované za slumy a sú nápadné – v týchto oblastiach sa môže vyskytnúť násilie a kriminalita. Hoci ma Albánsko obmedzenia rýchlosti, väčšina ľudí ich nedodržiava. Ak cestujete po diaľnici, musíte venovať zvýšenú pozornosť, aby ste sa vyhli autonehodám. Ak nie ste dobrý vodič, odporúčame vám vziať si autobus.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť v Albánsku prudko klesla po páde socializmu v krajine, ale proces modernizácie prebieha od roku 2000. Pri cestách do Albánska osobitne odporúčame uzatvoriť komplexné cestovné a zdravotné poistenie. Očkovanie sa nevyžaduje. Hoci má zdravotnícky personál pomerne dobré vzdelanie, podmienky v zdravotníckych zariadeniach sú ďaleko za prijateľnými štandardmi. Pri cestovaní mimo hlavného mesta je nevyhnutné mať so sebou aspoň základný zdravotnícky materiál (autolekárničku a pod.). S ohľadom na množstvo túlavých zvierat tiež odporúčame očkovanie proti besnote a hepatitíde.

Internet (.al): https://www.albanianews.com/, https://punetejashtme.gov.al/en/, https://www.albaniantourist.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Albánsko nie je úplne neznámou krajinou. Svojich čitateľov sem zaviedol už Karl May, prostredníctvom svojho hrdinu Kara ben Nemsiho. Už vtedy tam bolo viac mešít ako kresťanských kostolov.

Doprava

Letecky: Albánsko je letecky dostupné najmä z Viedne a Budapešti. Medzinárodné letisko TIA IATA "Mother Teresa" v Tirane sa nachádza iba 15 minút jazdy od mesta. Na letisku operujú mnohé aerolinky, ako napríklad British Airways, Alitalia, Lufthansa, Rakúsko a nízkonákladové letecké spoločnosti Eurowings a Belle Air. Cestu z letiska priamo do centra je možne absolvovať taxíkom, ktorý môžete nájsť priamo pred letiskom. Cena jazdy je približne 11 až 15 EUR (1500 - 2000 lek). Na cestu z letiska môžete využiť aj autobus nazývaný Rinas Express, ktorý premáva raz za hodinu medzi letiskom a námestím Skanderbeg. Cena cesty je 250 lek a premáva každú hodinu, pričom cesta trvá približne 25 minút. Pozor, nenechajte sa nastrašiť značkami, ktoré sa nezmieňujú o letisku ako o zastávke - "Rinas" znamená, že autobus smeruje na letisko.

Autom: Do Albánska sa dostanete autom odkiaľkoľvek cez veľké mestá susediacich krajín, ako napríklad cez Čiernu Horu, Macedónsko, Kosovo alebo Grécko. Ak sa však rozhodnete do krajiny vstúpiť autom, uistite sa, že je vaša Medzinárodná karta (zelená karta) pre poistenie motorových vozidiel platná pre Albánsko. Dajte pozor aj na platnú registráciu vozidla a splnomocnenie od vlastníka auta v prípade, ak nie je vaše. Hraničné stráže sú veľmi prísne, pokiaľ ide o vozidla bez týchto dokumentov. Cesty sú často v zlom stave, hlavne na vidieku. Kvalita hlavných ťahov sa však rapídne zvyšuje. V zimných mesiacoch sa navyše situácia na cestách zhoršuje - cesty nebývajú upravované a ich povrch je často  zľadovatený.

Autobusom: Väčšina ľudí cestuje v Albánsku verejnými autobusmi alebo súkromnými minibusmi - furgonmi. Vozidlá nemajú žiaden časový plán – jednoducho odchádzajú vtedy, keď sú plné a okrem veľkých miest poskytujú prístup aj do niektorých menších miest, kde autobusy často nechodia. Zastávky nie su vždy umiestnené na viditeľných miestach, preto pokojne poproste miestnych o navigáciu. Existujú rôzne autobusové stanice – napríklad v Tirane pre severné autobusy (Shkoder, Leizhe, Puke atď.) A južné autobusy (Saranda, Gjirokastër, Berat, Vlore, Fier atď.).

Vlakom: Zastaralá a obmedzená železníčná sieť denne premáva medzi Durresom, Kasharom v blízkosti Tirany a Shkodry. Vlaky v smere Tirana (Kashar) - Durres a naopak odchádzajú dokonca až 8 krát denne. Treba však dať pozor ak plánujete cestu vlakom z mesta Tiranë do mesta Librazhd. Vlak v strede krajiny najprv odbočí na západ do Durrësa, takže cesta z Tirane do Elbasanu trvá niekoľko hodín, zatiaľ čo skutočná priama vzdialenosť je približne iba 30 km. Časové plány sú dostupné tu. Vlaky v Albánsku sú v zlom stave, no na druhej strane ponúkajú väčší priestor ako často preťažené mikrobusy. Ceny lístkob sú veľmi nízke a jazdy sú veľmi dlhé, avšak zážitky a atmosféra sú zvyčajne neoceniteľné. Zaujímavosťou je, že vo väčšine staníc nájdete ľudí, ktorí predávajú slnečnicové semienka, ovocie, žuvačky a mnoho ďalších vecí.

Musíte vidieť

Durres - starobylé mesto s rímskymi a byzantskými ruinami;

Skhodra - jedno z najstarších miest v Európe;

ruiny Butrint a Kukes;

Berat - katedrála Našej pani.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa