San Marino

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Sanmarínska republika    
Hlavné mesto: San Marino   
Rozloha: 61 km2
Počet obyvateľov: 32 471 (2012)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Južná Európa
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v San Marine.
Podnebie:

Počasie v San Maríne je typicky stredomorské. Horúce suché letá, ostatné ročné obdobia sú príjemné, ale premenlivé. Letné teploty sú medzi 20°C a 30°C, teploty v zime klesajú na 5-15°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SAN MARÍNE

Mena: euro (EUR)               
Jazyky: taliansky (úradný)
Správne členenie: 9 obcí
Národnost. zloženie: Sanmarínčania, Taliani, Francúzi
Náboženstvo:

katolíci (97%), židia

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo.

Veľvyslanectvo SR v Ríme 
Via dei Colli della Farnesina 144 , 00135 VI/A Roma,
Taliansko Italia, Repubblica Italiana
Telefón: +39 06 3671 5200
Mobil (pohotovostný): +39 338 543 2071
Fax: +39 06 3671 5265
E-mail: emb.roma@mzv.sk, cons.roma@mzv.sk (mailová adresa určená pre otázky konzulárneho charakteru)
Internet: www.mzv.sk/rim

Veľvyslanectvo San Marína - Ambasciata di San Marino
Via Cismon, 27, Ravenna, Talianska republika / Repubblica Italiana
Telefón: +39 335 692 9937
Fax: +39 0544 61445
E-mail: sbollini@alice.it

Víza a doklady:

 

Občania SR môžu na územie Sanmarínskej republiky vstupovať s platným cestovným pasom.

Občan mladší ako päť rokov môže vycestovať do zahraničia bez vlastného cestovného dokladu, ak cestuje s rodičom, v ktorého cestovnom doklade je zapísaný.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Založenie San Marína je predmetom mnohých špekulácií, fikcií a fantazmagórií. Napriek nim história republiky začína zo svätým Marínom. Populárne je rozprávanie, že koncom tretieho, alebo začiatkom  štvrtého storočia rímsky cisár Dioklecián začal s rekonštrukciou blízkeho mesta Rimini, zničeného nájazdmi ligúrskych kráľov. Na rekonštrukciu prizval mnoho kamenárov. Medzi nimi boli aj svätí muži Maríno a Leo. Pred prenasledovaním cisára sa spolu so svojimi žiakmi ukryli na hore Titano. Ďalšie správy pochádzajú až z 12. storočia, kedy sa z útočiska San Marino stala samosprávna kresťanská komúna s vlastnou vládou pod ochranou miestneho biskupa.  V polovici 15. storočia sa z komúny stala republika pod vládou Veľkej rady, v ktorej zasadalo 60 mužov, zastupujúcich miestne rodiny. Tento systém vlády zotrval dodnes.

V 16. storočí sa snažil republiky zmocniť Cesare Borgia a jeden čas ním bolo San Maríno okupované. Napriek jeho snahe republika obdobie renesancie prežila. Počas napoleónskych vojen sa územie San Marina rozšírilo a republika sa stala plne nezávislou. Na ich konci  Viedenský kongres potvrdil jeho nezávislosť. Republika poskytla azyl talianskemu revolucionárovi Garibaldimu, predtým ako sa stal vodcom povstania za zjednotenie Talianska. Počas druhej svetovej vojny San Maríno spolu s Talianskom vyhlásilo vojnu Veľkej Británii. Po obkľúčení Talianska vyhlásilo neutralitu. Koncom vojny republika poskytla azyl pre stotisíc utečencov.  Politika sa od konca vojny orientuje na Taliansko. V súčasnosti v krajine vládne kresťansko- demokratická strana.   

Bezpečnostné riziká: krajina je bezpečná. Pozor si dajte na vreckových zlodejov rovnako, ako v ostatných štátoch Európy.

Internet(.sm): www.visitsanmarino.comwww.libertas.sm/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Koncom 40.tych rokov 20. storočia sa k moci v najstaršej republike na svete dostali komunisti. Ich lídrom bol  rumunský biznismen Maximo Maxim, hlásajúci myšlienky tvrdého marxizmu. Jeho hlavným motívom boli samozrejme peniaze.  Zmocnil sa peňazí sanmarínskych kasín a ukradol aj peniaze zo štátneho rozpočtu. V krajine to vyvolalo krátke ideologické napätie a komunisti sa postupne zo sanmarínskej politiky vytratili.

Doprava

Hoci San Maríno nie je oficiálne súčasťou schengenského priestoru, pri cestách medzi Talianskom a San Marínom neexistujú žiadne hraničné kontroly. Cudzinci, ktorí sa v San Maríne zdržiavajú viac ako 20 dní, musia mať povolenie od vlády. 

Autom: So vstupom do San Marína by ste nemali mať žiadne problémy. Krajina má však obmedzené parkoviská, preto je pre turistov dobrou voľbou zaparkovať v blízkosti Borgo Maggiore a vziať si priamo do mesta lanovku. Lanovka má dĺžku 1,5 km a cena za jednosmerný lístok je 2,80 EUR, za spiatočný je to 4,50 EUR.

Letecky: San Maríno nemá žiadne letiská. Najbližšie hlavné letisko je letisko Federico Fellini v Rimini. Ďalšími, pomerne blízkymi, sú letiská v Ancona, Bologne a Forlì.

Vlakom: San Marino nemá žiadne železničné stanice. Najbližšia hlavná železničná stanica je v Rimini.

Autobusom: Autobus z Rimini do San Marína premáva denne, v pravidelných intervaloch, so zastávkami v Dogane, Serravalle, Domagnano a Borgo Maggiore. Spiatočný lístok stojí asi 10 EUR. Autobus má zastávku hneď vedľa vlakovej stanice Rimini. Upozorňujeme však, že ak sa dostavíte len niekoľko minút pred odjazdom, autobus môže byť plný a budete musieť čakať na ďalší. Lístky si môžete zakúpiť v autobuse alebo v turistickom informačnom centre.

Peši: Akonáhle ste vo vnútri opevneného mesta, je najjednoduchšie prechádzať sa. V meste je aj tak iba niekoľko ulíc, v ktorých sú schopné jazdiť vozidlá a aj to len vtedy, ak sú malé. Mimo hlavného mesta však chôdza nie je až tak vhodným riešením. San Maríno je jedinou krajinou na svete, kde je viac vozidiel ako ľudí. Viditeľné je to na chodníkoch, ktoré sú nejednotné - najmä ak ide o chodník medzi mestami. Existuje však kamenná cesta Costa dell'Arnella, ktorá sa nachádza medzi mestom San Marino a Borgo Maggiore. Keďže je však mesto San Marino pomerne vysoko postavené, cesta je dosť strmá.

Musíte vidieť

La Rocca – pevnosť z 11. storočia, vytesaná priamo do skaly kopca Monte Titano;

Palazzo Publico – palác z 19. storočia, zdôrazňujúci  pôvodnú architektúru San Marína;

Museo e Pinacoteca Governativi – malé štátne múzeum s množstvom zaujímavých výstav;

Guatia a Cesta Tower – Hlavnými atrakciami mesta San Marino sú tri veže, pevnosti. Návštevníkom sú k dispozícii ale iba veže Guaita a Cesta. V Ceste dokonca nájdete aj malé múzeum zbraní. Za 3 EUR si môžete zakúpiť "Yellow card", ktorá vám umožní vstup do jednej pevnosti, alebo "Red card", ktorá vám umožní vstúpiť do obidvoch a ktorej cena je 4,50 EUR. Medzi oboma pevnosťami je cesta, ktorá vedia pozdĺž útesu.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa