Bielorusko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bieloruská republika
Hlavné mesto: Minsk
Rozloha: 207 595 km2
Počet obyvateľov: 9 491 800 (2018)
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Geografická poloha: Východná Európa
Časové pásmo: Slovensko + 1 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v meste Minsk online
Podnebie:

kontinentálne s výdatnými zrážkami, priemerné teploty v januári od -4°C do -7°C. Najteplejším mesiacom je júl s priemernou teplotou 18°C. Zrážky sú najvýdatnejšie v júni a v auguste, sneží často až do apríla.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MINSKU

Mena: bieloruský rubeľ (BYR)
Jazyky: bieloruský a ruský
Správne členenie: 6 oblastí, nazvaných podľa centier (Brest, Vitebsk, Gomel, Grodno, Minsk a Mogilov). Hlavné mesto Minsk je samostatnou územnosprávnou jednotkou.
Národnost. zloženie: Bielorusi (83,7%), Rusi, Poliaci, Ukrajinci a iní (16,3%)
Náboženstvo: pravoslávne 70%), rímskokatolícke a protestantské (25%) 
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Minsku
Volodarskogo 6, 220 030 Minsk, Bieloruská republika
Tel.: +375 17 285 2999
Mob. tel.: +375 29 6782464
Fax: +375 17 283 6848
E-mail: emb.minsk@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/minsk

Veľvyslanectvo Bieloruskej republiky v BA
Jančova 5, Bratislava 811 02, Slovenská republika
Tel.: +421 2  62 25 01 52, 628 012 12
E-mail: slovakia@mfa.gov.by
https://slovakia.mfa.gov.by/sk/

Víza a doklady:

Vstup a opustenie územia Bieloruska, rovnako ako aj tranzit cez krajinu, je možný iba s platným cestovným pasom a platným vízom. Občania štátu, na ktorého území nie je bieloruský zastupiteľský úrad a ani konzulát, môžu bieloruské vízum získať ihneď po prílete, na Národnom letisku Minsk-2. Od júla 2018 môžu slovenskí občania v krajine pobudnúť bez víz až 30 dní. Podmienkou však je, že do Bieloruska pricestujú letecky cez medzinárodné letisko v Minsku, majú zatvorené zdravotné poistenie, ktoré je platné v Bielorusku a dostatok finančných prostriedkov.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Bielorusko bolo vo svojej histórii slobodné a nezávislé len na krátku dobu. Už od 9. storočia bolo súčasťou Kyjevskej Rusi, neskoršie začlenené do Litovského veľkokniežatstva a v rámci delenia Poľska bola Biela Rus pripojená k Rusku. Počas obidvoch svetových vojen bolo okupované Nemeckom. Po prvej svetovej bolo obsadené Poľskom, časť územia pripadla aj Sovietskemu zväzu. Po druhej svetovej vojne bola krajina opäť spojená a začlenená ako jedna zo zväzových republík do štruktúr ZSSR. V roku 1991 vyhlásilo Bielorusko nezávislosť. V roku 1994 bol na čelo krajiny zvolený prezident Lukašenko, ktorý zaviedol policajný štát a potlačil akúkoľvek opozičnú politiku. Priebežne sa v krajine konajú protestné zhromaždenia a demonštrácie, ale všetky sú policajne rozohnané.

Bezpečnost. riziká:  Situácia v krajine je stabilná.

Zdravotníctvo: Medzi SR a Bieloruskou republikou nie je uzatvorená zmluva o bezplatnej zdravotníckej starostlivosti. V rámci prvej pomoci sú zdravotnícke služby poskytované prevažne bez finančného nároku, ostatné sú platné podľa zdravotného poistenia cudzinca. Pri vstupe na územie Bieloruskej republiky je nutné preukázať sa povinným zdravotným poistením na čas pobytu, ktoré je možné si zakúpiť aj na štátnej hranici (v USD, EURO). Je vhodné zistiť si, s ktorou konkrétnou poisťovňou v BR má poisťovňa v SR uzavretú dohodu.

Internet: www.belarusguide.com, www.lonelyplanet.com/worldguide

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Priame letecké spojenie medzi Minskom a Bratislavou nie je. Najvhodnejšie letecké spojenie je na trase Viedeň – Minsk. Taktiež je možné letecké spojenie na trase Bratislava – Varšava – Minsk. Letisko Minsk II. sa nachádza 44 km od centra Minska. Možná je aj doprava medzinárodným rýchlikom. Priame denné spojenie je na trase Bratislava, Žilina, Čadca, Brest, Minsk a ďalej do Moskvy. Do Minsku prevádzkuje lety niekoľko európskych leteckých spoločností vrátane Belavie, Lufthansy, Austrian Airlines, Lot Polish Airlines, Air Baltic a Českých aerolínií. Vlaky medzi centrami jazdia často a sú pomerne lacné. Autobusových liniek je veľký počet, ale autobusy bývajú špinavé a preplnené, tiež je niekedy ťažké zohnať lístky. Požičanie auta môže byť lacnejšie ako cestovanie taxíkom. Jazdenie v krajine je problematické. Dôvodom je nedostatok pohonných hmôt a náhradných dielov, nízka kvalita ciest, a časté nepríjemné kontroly cestnej polície. Jazdí sa na pravej strane cesty.

Doprava vlastným dopravným prostriedkom je možná - cestná sieť v Bieloruskej republike je široko rozvetvená, hlavné trasy sú spravidla v oboch smeroch dvojprúdové, nespĺňajú však kritériá pre diaľnice, najmä pre chýbajúce stredové a okrajové zvodidlá. Povrchová úprava ciest na hlavných trasách zodpovedá úrovni rýchlostných komunikácií na Slovensku.

Na hranici Terespol / Brest existuje asi šesť rôznych kontrol. Zdá sa, že poľská strana funguje pomerne pomaly. Keď sa nachádzate na vonkajšej hranici Európskej únie, kontrola sa zameriava najmä na kradnuté autá a zločincov. Po prekročení mosta cez rieku Bug sa dostanete na bieloruskú stranu, kde je potrebné ukázať pasy, do ktorých dostanete kus papiera s registračnou značkou vozidla. Následne budete presnunutý na zelený, alebo červený kanál, v závislosti od toho, či je potrebná colná kontrola. V zelenom kanáli je potrebné vykonať dve kontroly - dokončenie každej kontroly sa zaznamená na papier ako „prijatý pri vstupe na bieloruskú stranu“. Prvé kontroly pasov, víz a migračných preukazov vykoná dôstojník, ktorý prichádza ku vášmu vozidlu. Zamestnanci taktiež kontrolujú zdravotné poistenie a je pravdepodobné, že budete nútení kúpiť si štátne povinné zdravotné poistenie na hranici za 1 EUR/deň pobytu.

Musíte vidieť

Grodno – pravdepodobne jedno z najkrajších a najzachovalejších miest Bieloruska;

Minsk – hlavné mesto so sovietskou atmosférou, nevyhnete sa obrovskej budove KGB, a pouličnej „výzdobe“ v štýle soc-realizmu;

Brestovská pevnosť – ak chcete vidieť monumentálny pamätník druhej svetovej vojny návštívte tento;

Dudutki – žijúci skanzen, pohľad na život Bielorusov v 19. storočí;

Múzeum veľkej vlasteneckej vojny – excelentné miesto, kde pochopíte prečo sú Bielorusi dodnes posadnutí druhou svetovou vojnou.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa