Island

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Islandská republika
Hlavné mesto: Reykjavík
Rozloha: 102 775 km2
Počet obyvateľov: 350 710 (2018)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: severná Európa, severný Atlantický oceán.
Časové pásmo: Slovensko -2 hod. (nedodržiavanie letného času, v zime rozdiel iba -1 hodina)
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Reykjavíku.
Podnebie:

Napriek polohe udržujú teplé morské prúdy na juhu ostrova podnebie teplejšie ako v mnohých stredoeurópskych krajinách. Letá sú príjemné, ale priemerné júlové teploty sa pohybujú okolo 12°C. Zimy sú hmlisté, vhlké ale nie studené (priemerná teplota v januári je 0,3 °C). Vo vyšších polohách a na severe ostrova vanú severné arktické vetry. Na jar sa sneh mení na dážď, ale zrážky nie sú výdatné.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V REYKJAVÍKU

Mena: islandská koruna (ISK)
Jazyky: islandčina, angličtina
Správne členenie: 105 okresov
Národnost. zloženie: Islanďania (94%), Poliaci (4%), Dáni, Nemci
Náboženstvo: evanjelická cirkev (79%), rímskokatolícka cirkev, islam, budhizmus
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Oslo
Thomas Heftyes gate 24, 0244 Oslo, Nórsko
Telefón: +47 2204 9470
Mobil (pohotovostný) +47 9177 3094
Fax: +47 2204 9474
E-mail: emb.oslo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/oslo

Veľvyslanectvo Islandu pre SR (spadá pod Viedeň)
Embassy of the Iceland Republic in Vienna
Naglergasse 2/3/8, 1010 Vienna, Austria
Telefón: +43 1 533 2771
Fax: +43 1 533 2774
E-mail: emb.vienna@mfa.is
Internet: www.iceland.is/iceland-abroad/

Víza a doklady:

Pre obe krajiny platí obojstranný bezvízový styk. Občania SR sa na Islande môžu zdržiavať po dobu 90 dní. Islandská strana požaduje minimálne trojmesačnú platnosť cestovného dokladu po ukončení pobytu.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Prvými známymi návštevníkmi ostrova boli v 8. storočí írski mnísi, od 9. storočia kolonizovali ostrov prevažne nórski osadníci - Vikingovia. V roku 930 bol na Islande vytvorený prvý parlament na svete, ktorý okrem krátkeho obdobia v 19. storočí existuje dodnes. Až do roku 1262 nezávislá republika, neskôr sa krajina dostala pod nórsku nadvládu. V rámci Nórskeho kráľovstva sa Island koncom 14. storočia dostal pod dánsku správu.

V roku 1874 získal vlastnú ústavu a obmedzenú samosprávu, ktorá bola neskôr posilnená v roku 1904 – Island sa stal samostatným štátom, ktorý bol spojený s Dánskom len kráľom (personálna únia). Strategická pozícia ostrova v druhej svetovej vojne viedla po páde Dánska v roku 1940 k anglickej okupácií Islandu a po vstupe USA do vojny vystriedali Angličanov Američania. USA sľúbilo Islandu ochranu, a tak bola 17. 6. 1944 vyhlásená úplná samostatnosť ostrova. Spory medzi Islandom a Anglickom o islandské teritoriálne vody, ktoré Island neustále rozširoval, viedli v polovici 70. rokov k napätiu a dočasnému prerušeniu diplomatických stykov medzi oboma štátmi. V roku 1986 sa Island dostal do popredia svetového záujmu vďaka stretnutiu Reagana s Gorbačovom, ktoré sa odohralo v Reykjavíku.

Island patril dlho ku krajinám s najvyššou životnou úrovňou na svete. V roku 2008 sa však dostal na pokraj štátneho bankrotu potom, čo svetová finančná kríza zmietla jeho banky a po nich aj pravicovú vládu.Jednou z ciest pre stabilnejšiu ekonomiku má byť vstup do EÚ, ktorá začla presadzovať súčasná ľavicová vláda. Na čele krajiny stojí prezident, ktorým je od roku 1996 Ólafur Ragnar Grímsson. Islandskou  premiérkou bola od 1.2.2009 prvý raz žena - Jóhanna Sigurgardóttirová, predsedkyňa  Sociálnodemokratickej aliancie (SDA), ktorá sa mimo iného, ako prvá premiérka otvorene prihlásila k svoje lesbickej orientácii. V roku 2017 ju vystriedala Katrín Jakobsdóttir.

Bezpečnost. riziká: Island je jedno z najbezpečnejších miest na svete, takže neexistuje takmer žiadna šanca, že by ste boli počas vašej návštevy v krajine okradnutý alebo akýmkoľvek spôsobom obťažovaný. Núdzové telefónne číslo je 112. V krajine sú časté kontroly zamerané na dovoz alkoholických nápojov. Doviezť je povolené 1 liter liehoviny (22 až 79 %), 1 liter vína, alebo 6 litrov piva na osobu staršiu ako 20 rokov. Ďalej je povolený dovoz 200 ks cigariet alebo 250 g tabaku na osobu staršiu ako 18 rokov, 3 kg potravín nie vo vyššej hodnote ako 25 000 ISK.

Úplný zákaz dovozu platí pre nasledujúce komodity: narkotiká, mäso a mäsové výrobky, surové vajcia a mlieko. Zvláštnemu povoleniu k dovozu podliehajú: zbrane a munícia, všetky typy telekomunikačných zariadení s výnimkou jedného mobilného telefónu na osobu, živé zvieratá, rastliny, lieky nad primeranú osobnú spotrebu (maximálne na 100 dní). Pri dovoze rybárskeho, loveckého a jazdeckého náčinia používaného mimo Islandu sa vyžaduje potvrdenie o dezinfekcii. Povinnosť dezinfekcie sa vzťahuje aj na oblečenie používané pri týchto činnostiach vrátane doplnkov ako sú rukavice, čižmy a podobne. Islandské zákony nedovoľujú držbu drog ani v minimálnom množstve pre vlastnú potrebu.

Najväčšie nebezpečenstvo, ktoré vám hrozí, je pravdepodobne zdravotného charakteru, ktorého príčinou je náhodné zranenie sa alebo nepriaznivé počasie. Vždy sa uistite, že máte dostatočne teplé a nepremokavé oblečenie. Výber vhodného oblečenia je na Islande obzvlášť dôležitý a dokonca môže byť otázkou života a smrti. Taktiež dávajte mimoriadny pozor v geotermálnych oblastiach - to, čo sa môže javiť ako pevná zemina, niekedy nie je taká pevné, rozpadáva sa pod nohami a následkom môže byť pád do smrteľne vriacej vody. Kvalita vody na Islande je vynikajúca a vodovodná voda je vždy pitná. Teplá voda, ktorá pochádza z kohútika zapácha mierne ako síra, pretože je ohrievaná geotermálnou energiou – taktiež je však bezpečná na pitie.

Zdravotníctvo: Zdravotnícke zariadenia sú dobré a bez problémov bezplatne poskytované občanom Európskej únie, ktorý majú európsku zdravotnú kartu a platný preukaz totožnosti. Ak občania EÚ nebudú mať potrebné doklady, budú im účtované všetky náklady spojené s lekárskym ošetrením. Očkovanie pri vstupe do krajiny sa vyžaduje iba v prípade, ak prichádzate z krajín, ktoré trpia infekčnými chorobami.

Internet (.is): www.iceland.is; www.icetourist.is; www.exploreiceland.is; www.icetourist.is

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Letiskohttps://www.keflavikairport.com/ Keflavik Int.Airport

Bez záruky:
Ak sa nebudete mať s Islanďanmi o čom baviť, ich obľúbenou témou je počasie. Islanďania milujú keď sa sťažujete na krátke zimné dni, alebo na absenciu nocí (od mája do augusta).

Doprava

Na Island je možné cestovať letecky alebo lodnou dopravou - trajektom. Priame letecké spojenie do krajiny je z Dánska, Veľkej Británie, Nórska a ďaľších krajín. Denné lety z Kodane zabezpečuje spoločnosť Iceland expres. Ďalšie letecké spoločnosti: Iceland Air, Air Iceland. Medzinárodné letisko Keflavik. Let z Európy trvá 2 až 4 hodiny. Preprava z letiska do hlavného mesta je zabezpečovaná autobusmi, cesta do centra trvá 50 minút. Počas zimných mesiacov je dobré využiť vnútroštátne lety spoločnosti Air Iceland (Flugfélag Íslands).

Sneh a ľad znemožňujú iné druhy cestovania. V lete existuje denné spojenie medzi Reykjavíkom a hlavnými destináciami na ostrove. Letenky nie sú drahé, ale oplatí sa rezervovať vopred. Na Islande železnice neexistujú a cestná sieť nie je dostatočne vybudovaná. Napriek tomu po ostrove (v rámci možností) premávajú diaľkové autobusy spoločnosti Bifrei-astöd Íslands (združenie autobusových dopravcov).

Na menšie okolité ostrovy premávajú trajekty. Plavby trajektom zabezpečuje islandská spoločnosť Smyril Line. Plavby sa uskutočňujú v letných mesiacoch z prístavov Bergen (Nórsko) a Hanstholm (Dánsko). Niektoré plavby sú so zastávkami alebo prestupmi na Shetlandských alebo Faerských ostrovoch. Informácie o možnostiach leteckej a lodnej prepravy sú dostupné na ďalej uvedených turistických internetových stránkach.

Požičovne áut nájdete vo všetkých väčších mestách. Ceny sú skoro prijateľné, ale musíte pripočítať nadbytočné kilometre, povinné poistenie a najvyššiu cenu benzínu na svete.
Strmé hory, nevyspytateľné počasie, neasfaltované cesty to cyklistom neuľahčujú. Napriek tomu ich každoročne pribúda.

Bicykle sa dajú prejanať v Reykjavíku, alebo v hoteloch a hosteloch mimo hlavného mesta. Miestnu dopravu tvoria taxíky a autobusy a turistické spoločnosti, ktoré vás dovezú k hlavným turistickým atrakciám ostrova.

Mestská hromadná doprava - V krajine je zavedený systém hromadnej dopravy nazývaný Strateo, ktorý pokrýva 35 liniek. Mestskou hromadnou dopravou sa môžete dostať aj do šiestich priľahlých obcí. Autobusy odchádzajú zo zastávok každých 20 minút do 19.00 a každých 30 minút počas večerných hodín, víkendov a sviatkov. Cestovné sa platí priamo u vodiča a ceny za cestovný lístok sa pohybujú približne okolo 220 ISK. Prestupný lístok vydáva vodič na požiadanie po zaplatení bežného lístka a jeho platnosť je 45 až 60 minút. Reykjavik pass, ktorý sa predáva v turistických kanceláriách, je taktiež platný ako cestovný lístok.

Autom - Jazda po Islande môže byť ťažká, ba až dokonca nebezpečná. Informujte sa o miestnych podmienkach a uistite sa, že vaše vozidlo a vaše vodičské zručnosti spĺňajú všetky požiadavky. Berte do úvahy aj to, že mnohé cesty - dokonca aj hlavné, sa môžu počas leta zmeniť na šmykľavé bahno. Vyskytuje sa niekoľko prípadov, kedy majú cudzinci, ktorí nie sú pripravení na islandské cesty, nehody. Pozor je treba dávať aj na ovce, ktoré sa niekedy túlajú v blízkosti ciest alebo dokonca na nich. Horské cesty sú veľmi úzke a nie sú určené pre rýchlu jazdu. To sa týka aj množstva mostov, ktoré sú vybudované len na šírku jedného auta. Najvyššia povolená rýchlosť v zastavaných oblastiach je 50 km/h, 80 km/h na štrkových cestách a 90 km/h na asfaltových. Na miestach, kde sa nachádzajú výstražné tabule upozorňujúce na prudké zákruty a podobne, nie je samostatnými značkami obmedzená rýchlosť, preto je dôležité prispôsobiť jazdu svojim schopnostiam a stavu vozovky. Pravidlá a predpisy v doprave sú vo všeobecnosti rovnaké ako vo zvyšku Európy. Vodič je povinný jazdiť po celý rok s rozsvietenými svetlami a rovnako povinné je aj používanie bezpečnostných pásov (aj na zadných sedadlách).

Musíte vidieť

Reykjavík – pomník zakladateľa osady Vikinga Ingólfura Arnarsona. Záujemcov o netradičné moderné umenie očarí Múzeum sôch Ásmundura Sveinsona. Vodopád Skógafoss a „zlatý“ vodopád Gullfoss a vodopád Dettifoss – najväčší vodopád Európy;

Geysir – veľký gejzír, striekajúci každé tri minúty vodu do výšky 20 metrov;

Arnarstapi - osada blízko dvojvrcholu „Verneovej hory“, kam Julius Verne umiestnil dej svojej knihy „Cesta do stredu Zeme“;

Modrá lagúna - (neďaleko Reykjavíku), dá sa tu vykúpať v jazerách vyhrievaných geotermálnou energiou, voda tu má 65°C a miernu prímes síry;

Národný park Skaftafell – najväčší európsky národný park s neuveriteľnoum kolekciou hôr a ľadovcov, ročne ho navštívi 160 000 návštevníkov (www.ust.is).




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa