Lichtenštajnsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Lichtenštajnské kniežatstvo
Hlavné mesto: Vaduz
Rozloha: 160 km2
Počet obyvateľov: 38 111 (2017)
Štátne zriadenie: dedičná konštitučná monarchia
Geografická poloha: stredná Európa.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie vo Vaduze.
Podnebie:

kontinentálne; studené zimy s častými snehovými zrážkami, chladné až mierne teplé letá s dostatkom zrážok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO VADUZE

Mena: švajčiarsky frank (CHF)
Jazyky: nemčina
Správne členenie: 11 obcí
Národnost. zloženie: Lichtenštajnci nemeckého pôvodu (86%), Taliani, Turci
Náboženstvo: rímskokatolícke (76%), protestantské, islam
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Švajčiarska v SR
Michalská 12, 81101 Bratislava [ukáž na mape]
Tel.: +421 2 5930 1111
Fax: +421 2 5930 1100
E-mail: bratislava@eda.admin.ch

Veľvyslanectvo SR vo Švajčiarsku
Botschaft der Slowakischen Republik
Thunstrasse 63, 3074 Muri b. Bern
Telefón: +41 31 356 3930
Mobil (pohotovostný): +41 79 252 6369
E-mail: emb.bern@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/bern

Víza a doklady:

Nie sú nutné žiadne víza; pre občanov EÚ stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvými obyvateľmi teritória dnešného Lichtenštajnska boli od 5. stor. Alemanovia (Germáni). Po nich je dnešný alemanský dialekt nemčiny. V 14. stor. vzniklo kniežatstvo Vaduz a panstvo Schellenbergovcov, v r. 1719 sa spojili do Lichtenštajnského kniežatstva, kde boli vládnucou dynastiou Lichtenštajnovci. Oficiálne boli súčasťou rímsko-nemeckej ríše a plnú nezávislosť získali v r. 1866. Príslušníci rodu boli horlivými stúpencami katolicizmu a Habsburgovcov, angažovali sa v strednej Európe v období protireformácie.

Do konca 1. svetovej vojny bola krajina tesne naviazaná na Rakúsko, ale ekonomický úpadok vo vojne si vynútil orientáciu na Švajčiarsko, s ktorým v r. 1923 kniežatstvo vytvorilo colnú a menovú úniu, ktorá trvá doteraz. V druhej svetovej vojne bola krajina neutrálna. Lichtenštajnovci mali veľké majetky aj v Čechách, ktoré im boli zabavené pozemkovou reformou v r. 1918. Lichtenštajnsko sa nezúčastňuje európskej integrácie.

Bezpečnost. riziká: Lichtenštajnsko je jednou z najbezpečnejších krajín na svete, aj keď nie je úplne bezproblémové. Najbežnejší zločin, s ktorým sa v Lichtenštajnsku môžete stretnúť, má však nenásilný charakter. Jedným z realistických problémov, ktoré sa vyskytnú, môžu byť napríklad opití vodiči v spojení so zlými zimnými podmienkami na ceste. Pozor si dajte aj na vreckárov na miestach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí.

Zdravotníctvo: V krajine je jediná nemocnica, ale aj dokonalá sieť malých kliník, ordinácií praktických lekárov a špecialistov. Úroveň zdravotníctva je veľmi vysoká, na švajčiarskej úrovni. Ceny sú veľmi vysoké, rovnako ako ceny liekov

Internet (.li): www.tourismus.li, www.europeforvisitors.comwww.news.li

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Lichtenštajnsko ponúka priestor pre rôzne druhy športov - lyžovanie a snowboarding (v porovnaní so susedným Švajčiarskom a Rakúskom za rozumnú cenu v malom stredisku Malbun) či turistiku a cykloturistiku. Vstaňte skoro ráno a vydajte sa po horách popri východnej strane rieky. Naskytne sa vám neuveriteľný výhľad na Vaduz a Švajčiarsko. Lichtenštajnsko je populárne aj medzi filatelistami a má dokonca aj poštové múzeum. V niektorých obchodoch so suvenýrmi môžete dokonca do cestovného pasu získať vstupnú pečiatku Lichtenštajnska.

Doprava

Cesty a autostrády: Samotné Lichtenštajnsko nemá diaľnice, avšak diaľnica Švajčiarska prechádza pozdĺž švajčiarskej strany Rýna, hranice medzi Švajčiarskom a Lichtenštajnskom. Existuje niekoľko prístupových bodov, ktoré cez Rýn do Lichtenštajnska prechádzajú, pričom najčastejšie sa používajú mosty prechádzajúce do južného mesta Balzers a prechod do Vaduzu. Ďalšou z možných alternatív, je vstup z rakúskej strany. V tomto prípade vstupujete priamo cez rakúske mesto Feldkirch. Jazdenie v Lichtenštajnsku je pomerne bezpečné, ale mimoriadnu pozornosť treba venovať úzkym, horským cestám. Dajte si však pozor na rýchlosť - rýchlostné pasce sú takmer všade. Najvyššia povolená rýchlosť v obci 50 km/h, mimo obce 80 km/h.

Autobusová doprava: Autobusy premávajú každých 15 minút od vlakovej stanice v meste Buchs (hlavné švajčiarske mesto na hranici Lichtenštajnska) do Schaan a Vaduz. Cestovné lístky si môžete zakúpiť priamo v autobuse.

Železnice: trať asi 20 km z Feldkirchu (Rakúsko) do Schaanu pri Vaduze.

Letecká doprava: Lichtenštajnsko nemá žiadne letiská. Môžete však letieť na letisko v Zürichu, ktoré je 115 km od Lichtenštajnska. K dispozícii je tiež súkromné letisko v meste Bad Ragaz, ktoré je veľmi blízko Lichtenštajnských hraníc. Ďalším obľúbeným miestom pre letecký vstup do krajiny je Friedrichshafen v Nemecku, do ktorého lietajú aj nízkonákladové letecké spoločnosti.

Bicykel: Bicykle sú pomerne lacnou alternatívou, ako cestovať po krajine. Cesty v Lichtenštajnsku sú vo výbornom stave a mnohé (v koridore Balzers-Schaan) dokonca ponúkajú cyklistické trasy. Cykloturistika po celej krajine (vstup z Rakúska smerom na juh, až do Švajčiarska) trvá síce len pár hodín, ale stojí za každú minútu nádhernej alpskej scenérie!

Musíte vidieť

Vaduz - dominantou je honosný zámok, ktorý sa začal stavať v 13. stor. a prešiel mnohými prestavbami, najmä v 19. stor. Nie je prístupný verejnosti, pretože je sídlom panovníka. Najstaršia časť mesta je v okolí ulice Städtle. Je v nej aj galéria s tisíckou diel starých majstrov. V hlavnom meste je veľa múzeí s archeologickými a prírodopisnými zbierkami i kolekciou starých zbraní a poštových známok.

Schaan - mestečko severne od Vaduzu založili Rimania. Mestečko je východiskovým bodom pre výlety do okolia s krásnym výhľadom na krajinu.

Obec Nendeln - na sever od Schaanu bola za rímskych čias významným sídlom – zachovali sa fragmenty impozantnej vily. Do hôr sa vinie cesta krásnou scenériou okolo mohutných zrúcanín.

Dedinka Balzers na juhozápade vznikla v 13. stor. Najznámejšou pamiatkou je zámok Gutenberg s pútnickým miestom a kaplnkou Panny Márie z 18. stor. Susedné mestečko Triesen má krásne meštianske domy a gotickú kaplnku so vzácnymi freskami.

Malbun - je významným lyžiarskym strediskom. Severozápadne je zimné stredisko Triesenberg - kde sú aj kúpele a kuriózne múzeum pomôcok pre domácnosť.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa