Afganistan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Afganská islamská republika
Hlavné mesto: Kábul
Rozloha: 652 230 km2
Počet obyvateľov: 31 575 018  (2018)
Štátne zriadenie: islamská republika
Geografická poloha: západná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +4 hod., v krajine nie je zavedený letný čas;
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Afganistane.
Podnebie:

Prevažuje púštne a subtropické podnebie, kde rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou dosahujú aj 20°C. Obdobie sucha trvá od mája do októbra. Výnimkou sú subtropické oblasti, kde od júna do augusta panuje obdobie monzunových dažďov. V horských oblastiach časté, výdatné sneženie, priemerná teplota v Kábule od - 3°C v januári do 25° C v júli;

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KÁBULE

Mena: afghani (AFA)
Jazyky: paštunčina, darí (afghánská perzština)
Správne členenie: 34 provincií
Národnost. zloženie: Paštúni 44%, Tadžici 25%, Chazári 10%, Uzbeci 8%, Turkméni, Balúči
Náboženstvo: sunnitský islam 84%, šíítsky islam 15%
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Teheráne/Irán.
No, 72 Moghadassi Street, Bahonar Street, Niavaran, 1971836199,
P.O.Box 19395-6341,Tehran, Irán
Tel.: +98 2122 740 466, +98 2122 733 706
Fax: +98 2122 758 528
Mobil (pohotovostný): +98 9123 848 971
Email: emb.tehran@mzv.sk

Víza a doklady:

Pre cesty do krajiny sa vyžaduje platný cestovný pas (najmenej 6 mesiacov od vstupu) a príslušné vízum podľa povahy pobytu. V krajine platí prihlasovacia povinnosť pre cudzincov. Vízum a informácie o krajine poskytuje:

Veľvyslanectvo Afgánskeho islámskeho štátu
v ČR

Na Kazance 634/7, 170 00 Praha
Tel.: +420 2 335 442 28
Fax: +420 2 335 420 09
E-mail: afg.prague@centrum.cz
Internet: www.volny.cz/afghanistan
Úradné hodiny: Po-Pi od 09:30 do 14:00 hod.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od staroveku je Afganistan križovatkou obchodných ciest. V roku 328 p. n. l. dobyl jeho dnešné územie Alexander Veľký, potom bol súčasťou Perzskej ríše. V siedmom storočí sem prišli Arabi a priniesli islam. Až do polovice osemnásteho storočia je súčasťou ríše Veľkých Mogulov.

V roku 1747 vytvorili paštúnske kmene konfederáciu a vznikol prvý afganský štát. Napriek ruským a britským útokom si udržal plnú nezávislosť. Až do roku 1973 bola krajina monarchiou. Po vojenskom prevrate sa vlády menili ako na bežiacom páse. V roku 1979 bola nastolená marxistická vláda a na jej podporu vstúpili o rok neskôr do krajiny sovietski vojaci. Opustili ju až po jedenástich rokoch. Nad väčšou časťou územia Afganistanu kontrolu nikdy nezískali. Vzápätí po odchode sovietskych vojsk vypukla občianska vojna.

V septembri 1996 sa k moci dostalo militantné hnutie Taliban, ktoré zvrhlo vládu Burhánuddína Rabbáního. Jeho členovia zaviedli veľmi prísne dodržiavanie islamského zákona šaríja a krutú interpretáciu islamského práva. Dievčenské školy boli zavreté, ženy mali mimo domov pracovať zakázané, obchodníci s drogami boli popravovaní.

V novembri 1996 ovládol Taliban dve tretiny Afganistanu, o tri roky neskôr už približne 90 % územia. Zostávajúca desatina bola pod kontrolou opozičnej Severnej aliancie. 11. septembra 2001 členovia teroristickej siete Al-Káida zaútočili na americké ciele. Taliban bol obvinený, že ukrýva teroristov spolu s vodcom siete Usámom bin Ládinom. Hnutie však odmietlo členov Al-Káidy vydať.
Američania v októbri 2001 zahajujú leteckými údermi vojnu proti terorizmu v Afganistane. Pozemné spojenecké jednotky v spolupráci s opozičnou Severnou alianciou pomaly ovládli územie Afganistanu. V decembri 2001 Rada bezpečnosti OSN schválila nasadenie Medzinárodných bezpečnostných síl v Afganistane.

Na Vianoce 2002 prevzala moc krajine dočasná vláda vedená Hamídom Karzáím. Došlo ku čiastočnému uvoľneniu pomerov, napríklad ku obnove divadiel, kín,  zlepšenie práv žien, apod. 9. októbra 2004, sa v Afganistane uskutočnili prvé demokratické prezidentské voľby. Víťazom sa stal doterajší predseda vlády Hamíd Karzaí. 23. decembra 2004 menoval demokratickú vládu. Situácia v krajine sa stabilizuje veľmi pomaly.

Bezpečnostné riziká: Veľké územia krajiny nie sú bezpečné. Neustále prebiehajú vojenské akcie pod vedením NATO proti bojovníkom Talibanu, alebo Al-Káidy. Množia sa prípady násilia namiereného voči cudzincom. Prípadným návštevníkom sa odporúča vyhýbať demonštráciám, politickým zhromaždeniam, necestovať samostatne ani v noci. Odporúča sa tiež komunikovať s miestnym  diplomatickým zastúpením.
Afganistan patrí medzi najviac zamínované krajiny na zemi. Pri vstupe na podozrivé miesta sa odporúča extrémna ostražitosť.

Zdravotníctvo: Zďaleka nedosahuje európsky štandard a jej poskytovanie je obmedzené na väčšie mestá. Počítajte s platbou v hotovosti, vo valutách a navyše vopred. Ak už musíte piť vodu z miestnych zdrojov, vždy ju prevarte, lepšie je však používať kupovanú vodu vo fľašiach. Vyvarujte sa konzumácii šalátov z čerstvého ovocia či zeleniny.

Internet: (.af) www.afghan-web.com, www.undp.org.af, www.bakhtarnews.com.af/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecky: Medzinárodné letisko v Kábule je hlavným vstupným bodom do krajiny. Od konca roka 2008 sa zrekonštruovaný starý terminál používa na vnútroštátne lety, zatiaľ čo úplne nový terminál prevádzkuje medzinárodné lety. Národný dopravca Ariana Afghan Airlines disponuje malou flotilou približne 14 lietadiel a denne lieta z Dubaja, Frankfurtu, Islamabádu, Dillí, Istanbulu, Baku a Teheránu. Spoločnosť je však obzvlášť zlá pri dodržaní harmonogramov - lety môžu byť zrušené alebo oneskorené bez predchádzajúceho upozornenia. Lepšou možnosťou je nezávislý prevádzkovateľ Kam Air, ktorý prevádzkuje dvakrát denne lety z Dubaja, dvakrát týždenne lety z Dillí a týždenné lety z Almaty, Istanbul a Mashad. Spoločnosť Safi Air poskytuje aj lety medzi Dubajom a Kábulom. Sú jedinou bezpečnostne akreditovanou leteckou spoločnosťou v Afganistane.

Cestná doprava: Po celej krajine jazdí obrovský počet nezničiteľných minibusov Toyota HiAces, ktoré sa dostanú na akékoľvek miesto. Medzi mestami je lepšie cestovať žlto-bielymi hromadnými taxíkmi. Odchádzajú z rovnakých terminálov ako minibusy, sú rýchlejšie a s menším počtom sedadiel sa rýchlejšie naplnia (čo znamená, že odídu skôr). Ich ceny sú o tretinu, alebo štvrtinu vyššie ako ekvivalent pri minibusoch. Pri bežnom taxíku môžete v ideálnych podmienkach považovať cenu za 2–3 km cesty za približne 50 AFN. Nová diaľnica spája Kábul a Mazar-i-Sharif. Je v dobrom stave a je považovaná za "relatívne" bezpečnú, cesta trvá minimálne 5 hodín. Diaľnica prechádza slávnymi pohoriami Salang a prelína pohoria Hindu Kush. Jeepy a Land Cruisers sú k dispozícii na prenájom spolu s vodičmi, ktorí hovoria anglickým jazykom. Čerpacie stanice sú na vidieku iba ojedinelé a palivo je drahé.

Musíte vidieť

Kábul – kedysi kozmopolitné centrum Afganistanu, zastávka hippies na ceste do Indie, počas občianskej vojny zničené mesto. Poslednú ranu mu zasadili Sovieti v roku 1989. Odvtedy bolo  zničené bombardovaním, pouličnými bojmi a veľkými obeťami na životoch;  

Kandahár – metropola juhu krajiny, druhé najväčšie mesto Afganistanu ležiace na križovatkách ciest medzi severozápadným smerom do mesta Herát, a juhovýchodným smerom do pakistanskej Kvéty;

Band-e-Amir – päť jazier ukrytých v údolí Koh-e-Baba  v nadmorskej výške 2900 m. V kontraste s okolitými prachovými vrchmi sa priezračne modré vody jazier trblietajú ako drahokamy;

Minaret Jam – úžasná pamiatka z 12.storočia ukrytá v odľahlom údolí  Koh-e-Baba. O jej existencii sa vie len od roku 1940. Tri na seba nadstavené veže dosahujú výšku až 65m;

Pandžšír – zelené údolie, bývalý spirituálny domov Severnej aliancie. 100 km dlhé údolie s veľkými možnosťami na treking. Je tu pochovaný nezabudnuteľný vodca mudžahedínov Ahmad Šáh Massúd;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa