Libanon

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Libanonská republika
Hlavné mesto: Bejrút 
Rozloha: 10 452 km2
Počet obyvateľov: 6 243 668 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: západná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Libanone.
Podnebie:

stredomorské subtropické, pozdĺž pobrežia, teplé až horúce letá s vysokou vlhkosťou vzduchu,  vo vnútrozemí teplé letá, studené zimy, v horách chladné, priemerná teplota v Bejrúte je od 14°C v januári do 28°C v auguste. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BEJRÚTE

Mena: libanonská libra alt. libanonská líra (LBP)
Jazyky: arabský, anglický, francúzsky, arménsky
Správne členenie: 6 provincií
Národnost. zloženie: Arabi 93%, Arméni 5%, Asýrčania 1%, Kurdi 1%
Náboženstvo: islam (54%), kresťania (40%), drúzi (5,6%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Libanon je v Bejrúte:
Weavers Centre, 12th Fl, Clemenceau Street 464, Libanon
Tel.: +961 1367 422
Fax: +961 1367 423pohotovostný): +961 81 313 423
Email: emb.beirut@mzv.sk

Veľvyslanectvo Libanonskej republiky vo Viedni:
Oppolzergasse 6/3, Viedeň
Tel. č.: +43 1 533 8821
Fax: +43 1 533 4984
E-mail: embassy.lebanon@inode.at

Víza a doklady:

 

Na vstup do Libanonu sa potrebujú občania SR preukázať cestovným pasom s minimálnou platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu na jeho územie. Vstupné víza na obdobie 30 dní sú občanom SR udeľované pri vstupe do krajiny (na letisku, alebo hraničných prechodoch) bezplatne.

Upozorňujeme, že cudzinci, ktorí majú v pase vízum alebo pečiatku izraelských orgánov, majú do krajiny vstup zakázaný. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pobrežie Libanonu bolo osídlené od roku 4000 pred n. l. . Krajinu postupne ovládli Feničania, Amorejci, Egypťania, Chetiti, Asýrčania. Vystriedali sa tu tiež Gréci a Rimania. V šiestom storočí sa  zakladajú  prvé maronitské dediny, ich obyvatelia položili základ kresťanstva. Neskôr bol Libanon súčasťou arabského kalifátu a Osmanskej ríše.

Od polovice devätnásteho storočia bola krajina pod francúzskym vplyvom. Libanonská republika bola vyhlásená v roku 1944. V päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch zažil Libanon vysokú  prosperitu – „Švajčiarsko východu.“ Toto obdobie skončilo v roku 1975, keď v krajine vypukla občianska vojna, trvajúca až do roku 1990. Odvtedy sú v Libanone prítomné sýrske vojská a na čele štátu je "bábkový" režim riadený z Damasku.

Juh obsadili izraelskí vojaci a vytvorili tu nárazníkové pásmo medzi Izraelom a šíitskymi teroristami, ktorí majú v libanonskom údolí Biká základne. Izraelská armáda sa definitívne stiahla z Libanonu v máji roku 2000. Sýrske vojská sa pod medzinárodným tlakom stiahli vo februári 2005. Slobodné voľby sa v krajine konali v júni 2005. Na čele demokratickej vlády je Fouad Siniora, od novembra 2005.

V júli 2006 došlo ku obnoveniu bojov. Izrael raketami zaútočil na pozície ozbrojencov hnutia Hizballáh v Bejrúte a okolí potom, ako bojovníci hnutia uniesli dvoch izraelských vojakov. Útoky zastavil až zásah OSN.

Bezpečnost. riziká: Od začiatku roku 2005 je v krajine zvýšené riziko teroristických útokov. Posledný sa odohral v septembri 2005 na oživenom bejrútskom predmestí. Neodporúčame cestovať k južnej hranici s Izraelom a Sýriou, do údolia Biká severne od Baalbeku, do blízkosti palestínskych utečeneckých táborov. Dodržiavajte pokyny na výstražných tabuliach s nápismi: "Military area - no entry, no camera".

Zdravotníctvo: Libanon má systém zdravotnej starostlivosti na veľmi profesionálnej úrovni. Kľúčové nemocnice sa nachádzajú hlavne v Bejrúte a patrí medzi ne napríklad American University Hospital, Fakultná nemocnica Rafic Hariri či Rizik Hospital. Mimoriadne dôležité je, aby ste pred odchodom do Libanonu uzavreli cestovné poistenie. Nemocnice v krajine môžu byť veľmi drahé a s nedostatočným poistením je možno očakávať platby v hotovosti vopred.

Internet (.lb): www.destinationlebanon.gov.lb, https://visit-lebanon.org/leisure/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), 02 (áno)

Doprava

Cestná: Požičovňa áut je v Libanone relatívne drahšia ako inde v regióne. Rozumnejšie ceny je ale možné dosiahnuť vytrvalosťou a vyjednávaním. Ceny pohonných hmôt ale patria medzi najviac postihnuté infláciou. Cesty Libanonu sú vo všeobecnosti v zlom stave a libanonskí vodiči nie sú práve známi svojou opatrnosťou. Pri jazde v Libanone buďte preto mimoriadne opatrní. Názvy ulíc prakticky neexistujú.

Taxíkom: Väčšina turistov v krajne využíva služby taxi na to, aby sa dostali z jedného miesta na druhé. Cenu za súkromnú jazdu taxíkom, bez toho, aby ste sa o ňu museli podeliť s ostatnými cestujúcimi, je potrebné tiež vyjednať ešte pred samotnou cestou. Taxíky, a zdieľané taxíky, sú v podstate všetky rovnaké a spôsob prevádzky závisí od dostupnosti cestujúcich a ich požiadaviek. Väčšina taxislužieb v Libanone má v prevádzke Mercedesi, ktoré premávajú po uliciach a hľadávajú cestujúcich.

Autobusom: Autobusové linky City link sú dostupné a lacné. Väčšina autobusov zastrešujúcich severný Libanon odchádza zo stanice Charles Helou (východne od centra), zatiaľ čo väčšina autobusov do regiónov na juhu, alebo juhovýchodne od Bejrútu (vrátane Damašku a Baalbeku), odchádza zo stanice "Cola".

Letecká: Medzinárodné letisko Beirut (BEY) je vzdialené 5 km južne od centra mesta. Obsluhované je denne linkami z destinácii ako Abidžan, Abú Zabí, Akkre, Ammáne, Aténach, Káhire, Kolíne, Kodani, Dammame, Dauhe, Dubaj, Frankfurt, Ženeva, Istanbul IST, Jeddah, Kano, Kuvajt, Lagos, Larnaca, Londýn-Heathrow, Miláno-Malpensa, Nice, Paríž-Charles de Gaulle, Rijád a Rím-Fiumicino, či Varšava-Okęcie.

Vlaková: v Libanone sa od občianskou vojne nevyužíva žiadna osobná železničná doprava.

Musíte vidieť

Bejrút;

Tripoli, Sour (Tyre) a Saida (Sidon) - historické mestá na pobreží južne od Bejrútu;

Údolie Biká

Baalbek s rímskym chrámom;

Cédry, libanonské hory, víno a výborné jedlo v Zahlé;

Palác v Beiteddinu;

Údolie Kadisha;

Archeologické nálezisko Al Bass, ktoré je aj svetovým dedičstvom UNESCO a jedným z najväčších a najlepšie zachovaných rímskych archeologických nálezísk na svete.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa