Azerbajdžan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Azerbajdžanská republika
Hlavné mesto: Baku  
Rozloha: 86 600 km2
Počet obyvateľov: 9 165 000 (2011)
Štátne zriadenie: prezidentská republika 
Geografická poloha: juhozápadná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +3 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Azerbajdžane.
Podnebie:

kontinentálne, s miernymi zimami, teplým letom a zriedkavými zrážkami v nížinách, priemerná teplota v Baku je v januári 4°C a v júli 26°C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BAKU

Mena: azerbajdžanský manat (AZM)
Jazyky: azerbajdžánština (89%) ruština (3%), arménština (2%), ostatné (6%)
Správne členenie: 58 rajónov (rayonlar) , 11 miest a 1 autonómna oblasť)
Národnost. zloženie: Azerbajdžánci (90%), Rusi (2%), Arméni (2%), Dagestánci ( 2.2%), ostatní (2,3%)
Náboženstvo: islam (97,4%), kresťanstvo (1%), iné
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Azerbajdžane so sídlom v Moskve
Júliusa Fučíka 17-19, 115 127 Moskva, Rusko
Tel: +7 495 956 4920, +7 495 250 10701
E-mail: emb.moscow@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/moskva

Azerbajdžan nemá akreditované veľvyslanectvo pre Slovenskú republiku – diplomatické kontakty sa realizujú prostredníctvom veľvyslanectiev oboch štátov v Moskve.

Veľvyslanectvo Azerbajdžanu vo Viedni
Hügelgasse 2, Viedeň 
Tel. č.: +43 1 403 13 22
e-mail: vienna@mission.mfa.gov.az

Kancelária Veľvyslanectva Azerbajdžanu v Bratislave
Hviezdoslavovo námestie 14, 811 02 Bratislava
Tel: +421 2 207 688 40
Fax: +421 2 207 688 41
E-mail: bratislava@azembassy.at

Honorárny konzulát v Bratislave
Klobučnícka 4, Bratislava
Tel. č.: +421 2 5464 9041
Fax: +421 2 54 64 9043
Mobil: +421 911 44 99 05
Skype: azkonzula
e-mail: info@azconsulate.sk, bratislava@mission.mfa.gov.az

Víza a doklady:

 

Občania SR potrebujú pre vstup do Azerbajdžanu platný cestovný pas a príslušné vízum. Cestovný pas občana SR musí byť platný pri vstupe aj výstupe z krajiny. Okrem klasických víz majú občania SR možnosť získať aj tzv. elektronické vízum na dobu pobytu 30 dní. Poplatok za spracovanie žiadosti o e-vízum  je 20 USD. Platba musí byť uskutočnená výlučne platobnou kartou. Vízum sa vydá do 3 dní, a preto je potrebné požiadať o minimálne 3 dni pred plánovanou cestou. Platnosť cestovného pasu musí byť min. o 3 mesiace dlhšia ako koniec platnosti víza. V prípade letiskového tranzitu sa e-vízum nevyžaduje. O vízum možno požiadať prostredníctvom stránky www.evisa.gov.az.

 Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Na území dnešného štátu existovali drobné štátne útvary už v deviatom storočí pred naším letopočtom. Neskôr bol súčasťou ríše Alexandra Veľkého. Islam sa v krajine rozšíril po arabských vpádoch v  7. a  8.storočí. V 11. storočí bolo územie dobyté seldžickými Turkami. V 15. až 18. storočí je Azerbajdžan súčasťou perzskej ríše. V devätnástom storočí bolo územie dnešného Azerbajdžanu rozdelené medzi Rusko a Irán.

V ruskej časti bola po víťazstve komunistov v roku 1918 vyhlásená nezávislá Azerbajdžanská demokratická republika. O dva roky neskôr vstúpili do krajiny sovietski vojaci a Azerbajdžan sa stal súčasťou Sovietskeho zväzu. Opätovne získal Azerbajdžan nezávislosť po rozpade ZSSR až v roku 1991. Krajina kde vládnu postkomunisti, sa začiatkom devädesiatych rokov dostala do vojnového konfliktu zo susedným Arménskom. Dôvodom je sporné územie Náhorného Karabachu. Napriek prímeriu z roku 1994 konflikt pokračuje. Počas neho stratil Azerbajdžan 16% územia (vrátane Náhorného Karabachu) a musel prijať približne 850.000 utečencov z okupovaných území.

Bezpečnost. riziká: V krajine neexistujú žiadne oficiálne obmedzenia pohybu pre cudzincov z hľadiska osobnej bezpečnosti, oficiálne nie je potvrdená ani zvýšená možnosť teroristických útokov. Nedoporučujeme vstupovať z Azerbajdžanu na územie Náhorného Karabachu. Oblasť je pre turistov neprístupná a je vojensky uzatvorená, do oblasti Nachičevanu je možné cestovať len letecky. Pri ubytovaní v hoteli je však, v záujme vlastnej bezpečnosti, potrebné preveriť si skutočnosť, či do ubytovacieho zariadenia nemajú nekontrolovaný prístup aj iné osoby okrem hotelových hostí. Ohniskom lokálnych nepokojov je najmä Arménmi obývaný Náhorný Karabach. Nášľapné míny sú vážnym nebezpečím v oblastiach bývalých frontových línií vojny o Náhorný Karabach. V hlavnom meste Baku nie sú neobvyklé vreckové krádeže, najmä v chudobných a riedko osídlených oblastiach. Veľmi rozšírená je aj korupcia.

Zdravotníctvo: Pri vstupe do krajiny nie je povinné žiadne očkovanie, odporúča sa očkovanie proti tetanu, hepatitíde A a diftérii. Odporúčané očkovanie pri cestách do vnútrozemia je na týfus a hepatitis B, odporúča sa očkovanie aj proti besnote vzhľadom na vysoké riziko prenosu túlavými psami, a to aj v mestách. Výskyt malárie je v krajine zaznamenaný sporadicky, v nížinách na juhu (pohraničné oblasti pri Iráne), na severozápade (pohraničná oblasť s Gruzínskom), na severovýchode (región Khachmas) ako aj v okolí Baku (nie v priamo v meste). Vo zvyšných častiach krajiny žiadne riziko nákazy nehrozí. V týchto oblastiach treba dbať na účinnú ochranu proti komárom. Treba venovať mimoriadnu pozornosť hygiene pri zaobchádzaní s potravinami a pitnou vodou, pretože v krajine je vysoké riziko hnačkových ochorení, nezabudnúť na lekárničku (vzhľadom na nedostatok liekov) a poistenie liečebných nákladov v zahraničí. Pre pobyty dlhšie ako 1 mesiac je požadovaný negatívny HIV-test.

Internet: (.az) https://www.azerbaijan.com/,

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecky: medzinárodné letisko sa nachádza v Baku, odkiaľ sú vypravované pravidelné lety do väčších miest krajiny. Národnou leteckou spoločnosťou je AZAL, ktorá lieta do Ganje, Nakhchivanu, Tbilisi, Aktau, Teheránu, Tel Avivu, Ankary, Istanbulu Atatürk, Istanbul Sahiha Gokchen, Antalya (sezónne), Bodrum (sezónne), Dubaju, Moskvy, Petrohrad, Kyjev, Rostov na Done, Ürümqi, Mineralniye Vodi, Miláno, Londýn (denne) a Paríža, Prahy, Ríma. Niekoľko letov do Baku tiež prevádzkuje Lufthansa.

Autom: Približne 60 percent ciest v krajine nie je v dobrom stave. Medzi hlavným mestom Baku, väčšími mestami krajiny, Tbilisi, Teheránom a Istanbulom funguje pravidelná autobusová doprava. V prístavnom hl. mesto Baku funguje osobná i nákladná lodná doprava s okolitými krajinami (Turkmenistan, Irán). Ak budete chcieť využiť taxi službu, bude si to vyžadovať vyjednávacie schopnosti.

Lodná doprava:  Linky lodnej dopravy operujú pravidelne z Baku cez Kaspické more do Turkmenbaši (bývalý Krasnovodsk) v Turkmenistane, do Bandar Anzali a Bandar Nowshar v Iráne. Lode do Turkménska majú kapacitu asi 300 pasažierov a cesta trvá 12 hodín. Linka premáva trikrát do týždňa. Počas zimy môže byť spoľahlivosť linky narušená.

Vlakom: v krajine funguje z polovice elektrifikovaná železničná doprava, ktorá je postupne rekonštruovaná a z toho dôvodu je časovo nespoľahlivá.Priame vlakové linky spájajú Azerbajdžan s Gruzínskom (Tbilisi), Ruskom (Moskva a Rostov) a Ukrajinou (Charkov) cez Rusko. Linka z Astary vedie po iránskej hranici do Baku. V krajine sú k dispozícii aj vnútroštátne spojenia, najmä nočné vlaky, ktoré spájajú Baku so vzdialenými oblasťami. K dispozícii je tiež denný vlak do Ganje, do Shirvanu a častý prímestský vlak do Sumqavitu.

Musíte vidieť

Kaspické more;

Gobustan - neolitické maľby;

stredoveké hrady v Ramane, Nardarane a Mardakyane;

Baku - v hlavnom meste navštívte napríklad Maiden Tower, kde sa vám naskytne nádherný výhľad na mesto, alebo sa vydajte na vyhliadku Martyr's Alley, odkiaľ môžete pozorovať Flag Square, Baku Crystal Hall a Kaspické more. Navštíviť môžete aj krásny palác Shirvanshahs.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa