Bahrajn

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bahrajnské kráľovstvo
Hlavné mesto: Manama   
Rozloha: 620 km2
Počet obyvateľov: 1 493 000 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia 
Geografická poloha: juhozápadná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Maname online
Podnebie:

Letá sú veľmi teplé, s vysokou vlhkosťou a zriedkavými zrážkami s priemernou teplotou okolo 38°C, v zimnom období  teplota "klesá" na 15-28 °C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MANAME

Mena: Bahrajnský dinár (BHD)
Jazyky: Arabský (úradný), anglický, farsí, urdu
Správne členenie: 5 oblastí
Národnost. zloženie: Bahrajňania (74%), Ázijci (16%), Arabi, Iránci
Náboženstvo: moslimovia (89 %), kresťania, židia, hinduisti
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Kuvajte
Embassy of the Slovak Republic,
Area Surra, Block No. 2, Street No. 16, Villa No. 22, 131 23 Area Surra
13123 Kuvajt
Tel. č.: +965 253 53 893
Mobil (pohotovostný) +965 998 819 87
Fax: +965 253 53 894
E mail: emb.kuwait@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kuvajt

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Bahrajnu v Paríži
Embassy of Bahrain in Paris, France
3 bis, place des Etats-Unis, 75116, Paris, France
Tel.: +33 1 4723 4868
Fax: +33 1 4720 5575
Internet: https://www.mofa.gov.bh/

Víza a doklady:

 

Každý návštevník (maloletý, mladistvý alebo dospelý), cestujúci do Bahrajnského kráľovstva musí splniť zákonom stanovené podmienky pre vstup do danej krajiny. Predovšetkým požiadať o víza (elektronicky alebo pri príchode na medzinárodnom letisku v Maname – o tzv. „visa on arrival“) a byť držiteľom platného cestovného pasu s minimálne 2 prázdnymi stranami, ktorého platnosť by mala byť minimálne o 6 mesiacov dlhšia ako je zamýšľaný odchod z krajiny. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Bahrajn bol dôležitou spojnicou obchodných ciest medzi Mezopotámiou a údolím rieky Indus už pred 5000 rokmi. Arabmi bol osídlení v treťom storočí nášho letopočtu. Obyvatelia krajiny konvertovali na islam v 7. storočí.  Bahrajn sa stal medzinárodným obchodným centrom a postupne bol ovládaný kalifmi zo Sýrie, Bagdadu, neskôr perzskou ríšou. Od 16. storočia do polovice 18. storočia bol striedavo dobýjaný Portugalcami a Peržanmi.

V roku 1782 sa na čelo Bahrajnu dostal šejk z dodnes vládnucej dynastie Al Khalifa. V tridsiatych rokoch devätnásteho storočia bola uzavretá séria zmlúv s Veľkou Britániou a Bahrajn sa stal v roku 1861 britským protektorátom. Nezávislým sa stal Bahrajn v roku 1971. Ropu objavili v roku 1929. Ťažbu zahájili v roku 1931, bol prvým z arabských štátov. V období vojny v Perzskom zálive bol Bahrajn na strane Spojencov proti Iraku. V marci roku 1999, sa stal šejkom Hamad ibn Isa al-Khalifah, ktorý uzákonil parlamentné voľby, ženám povolil volebné právo a prepustil všetkých politických väzňov.

Bezpečnost. riziká: Žiadne riziká na vás nečakajú. Pri vystupovaní a obliekaní dbajte na kultúrne, náboženské a sociálne tradície krajiny. Na územie celého Bahrajnu si z historických dôvodov nárokuje Irán, ktorý ho považuje za svoju 14. provinciu. O ostrov Havar vedú spor Bahrajn s Katarom. Obidva spory sú zanedbateľné. Bežná kriminalita v Bahrajne je pomerne nízka a násilná trestná činnosť je zriedkavá. Dochádza však k vlámaniam, drobným krádežiam a lúpežiam. Incidenty drobných trestných činov, ako sú napríklad vreckové krádeže, sa uvádzajú najmä v starých oblastiach známych ako souks. Pozor si dajte aj v rámci ubytovania - hoci majú hotely nainštalované správne bezpečnostné systémy (vrátane kamier), existujú prípady turistov, ktorí majú svoje izby vykradnuté.

Zdravotníctvo: Vo všeobecnosti je zdravotnícka starostlivosť porovnateľná s európskymi štátmi. Väčšina lekárov ovláda anglický jazyk. Riziko výskytu nákazlivých chorôb v krajine je malé, pred odchodom nezaškodí konzultácia u odborníka na tropické choroby. Aj s ohľadom na klimatické podmienky, odporúčame zobrať so sebou lekárničku s najnutnejšími liekmi. V krajine funguje jednotná záchranná služba na čísle 999. Zahŕňa políciu, lekársku pohotovosť a hasičov.

Internet: (.bh) www.bahraintourism.com, https://www.bahraingp.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecky: Medzinárodné letisko Bahrajn v meste Muharraq východne od Manamy je hlavnou základňou pre Gulf Air a má vynikajúce spojenie po celom regióne, ako aj do Londýna a juhovýchodnej Ázie. Mnohí obyvatelia východnej Saudskej Arábie sa rozhodnú vyletieť z Bahrajnu, pričom Gulf Air ponúka kyvadlovú dopravu do Khobaru a Dammamu. Nízkonákladový prepravca Air Arabia ponúka denne lety z letiska Sharjah Airport. Hlavné dopravné spoločnosti Emirates a Etihad Airways tiež ponúkajú pravidelné linky z Bahrajnu do Dubaja.

Autom: Krajina je spojená z Arabským polostrovom mostom kráľa Fahda, z požičovní sú v krajine zastúpené všetky veľké medzinárodné spoločnosti a tiež veľký počet domácich požičovní. Autobusová sieť spojuje Manamá s ostatnými väčšími mestami, pre menej  dostupné miesta je lepšie si najať taxík, na riadenie auta potrebujete medzinárodný vodičský preukaz, ktorý musí byť naviac uznaný miestnym dopravným inšpektorátom. Ak plánujete navštíviť viacero lokalít, zvážte prenájom auta. Ceny sa pohybujú od 10-20 BD za deň. Ak prídete autobusom na parkovisko v centre Lulu, jednoducho odbočte z vchodu do centra, choďte von z parkoviska a spoločnosti posyktujúce prenájom áut nájdete hneď vo vedľajšej budove. Odporúča sa mať po ruke mapu alebo GPS, pretože dopravné značky môžu absentovať. Rýchlostné limity sú všeobecne na cestách 50 km/h a 80-120 km/h na diaľnici. Pokuty za porušenie dopravného práva sú dosť závažné, hoci pravidlá nie sú vždy riadne presadzované. K dispozícii sú tiež verejné autobusy, ktoré jazdia do mnohých častí ostrova. Autobusové cestovné je nízke; plániky a mapy v anglickom jazyku sú k dispozícii online. Pre turistov je najdôležitejšia trasa a1 (Airport-Manama).

Taxikom: Oficiálne sadzby začínajú na 1 BD. V praxi sú však často taxametre "rozbité", zakryté, chýbajúce alebo jednoducho ignorované a budete sa musieť vopred dohodnúť na cestovnom. Letisko dokonca vydáva smernice o oficiálnom spôsobe výpočtu taxislužby. Príplatok 2 BD bude pridaný vtedy, ak si vezmete taxík čakajúci na letisku. Pri cestovaní z letiska vždy používajte biele taxíky s červenou strechou alebo taxíky v londýnskom štýle.

Lodná doprava: Oficiálne lodné spojenie medzi Bahrajnom a Saudskou Arábiou neexistuje.

Musíte vidieť

Diaľnica kráľa Fahda - diaľničný most spojujúci Bahrajn so Saudskou Arábiou;

Metropola je plná historických domov a moderných mrakodrapov;

Qalat Al-Bahrain (Portugalská pevnosť);

pevnosť Salman bin Ahmed Al fateh;

pevnosť Arad;

zaujímavé sú miestne trhoviská - súky, väčšinou sa líšia podľa odvetvia, t. j. aké produkty sú na ňom predávané. Na zlatníckom súku (trh) nenájdete nič iné ako zlatnícke výrobky, na garbiarskom trhu si môžete kúpiť výrobky z kože. Jednanie je neodmysliteľnou súčasťou nakupovania;

Múzeum ťažby ropy ležiace pri prvom ropnom vrte pod Jebel Dukhan - Dymiacou horou, ktorá je s výškou 134 metrov nad morom najvyšším bodom ostrova;

Okruh Bahrain International Circuit, ktorý je postavený v strede púšte pri meste Sakhir (preteky Formule1);

prírodná rezervácia Al-'Areen.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa