Omán

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Ománsky sultanát
Hlavné mesto: Maskat   
Rozloha: 309 501 km2
Počet obyvateľov: 4 638 345 (2018)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +2 (3) hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Ománe.
Podnebie:

Na pobreží a v okolí hlavného mesta dosahujú v lete teploty až 47°C, s vysokou vlhkosťou vzduchu. Počas roka sú dlhé obdobia bez akýchkoľvek zrážok. Vo vnútrozemí je podnebie prevažne púštne, subtropické v oblasti Salalah. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MASKATE

Mena: ománsky rijál (OMR)
Jazyky: arabský (úradný), anglický, balúčsky, urdu, indické dialekty
Správne členenie: 5 regiónov (mintaqat), 3 guvernoráty (muhafazat),
Národnost. zloženie: Arabi (88%), Indovia, Pakistanci, východoafrické národnosti  
Náboženstvo:

islam (85%), hinduizmus

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Egypte
Embassy of the Slovak Republic  
3, Adel Hussein Rostom, Káhira 11794 - Ramses Post Office Dokki, Egypt
Telefón: +20 2 3335 8240, +20 2 3335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 100 0060 968
Fax: +20 2 3335 5810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Ománu vo Viedni
Wahringer Strasse 2-4/24-25,Viedeň
Telefón: +43 1 310 86 43 – 44, +43 1 319 41 73
Fax: +43 1 310 7268
E-mail: vienna@omanembassy.at; vienna@mofa.gov.om
Web: www.omanembassy.wixsite.com/vienna

 

Konzulárny úrad v Maskate
Konzul: Mohammed S. Al-Harthy
Consular Office of the Slovak Republic Mohammed Al-Harthy Group P.O. Box 2330, P.C. 112 Muscat Sultanate of Oman
Tel.: +968 2413 671, 2413 6772
Fax.: +968 2413 6773
E-mail.: alharthy@alharthy.com

Víza a doklady:

 

 

Pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas a príslušné vízum, o ktoré možno požiadať na veľvyslanectve Ománu vo Viedni, alebo priamo na hraničnom priechode / letisku pri vstupe do krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajne

Dejiny: Omán sa za čias Sumerov volal Magan. Neskôr sa stal jednou z provincií Perzskej ríše. Arabi sem prišli spolu zo začiatkom nášho letopočtu. Územie krajiny ovládli okolo roku 632. Islamská odnož Ibadijov v tu založila svoj imanát v roku 751. Imáni si v krajine udržali moc až do polovice 20. storočia.

Omán bol vždy dôležitým obchodným centrom. V roku 1508 sa Portugalci zmocnili najdôležitejšieho prístavu Maskat, o storočie neskôr ich vyhnali  Turci. V 18. storočí boli porazení zakladateľom dnešnej dynastie sultánov  Ahmadom Ibn Saídom. Začiatkom 19.storočia sa Omán stal významným a mocným štátom, ovládal dnešné Spojeneé arabské emiráty, Zanzibar, na brehoch Pakistanu získal oblasť Gwadar. Po čase svoju moc stratil a stal sa britským protektorátom, ktorý trval až do roku 1971.

V roku 1913 odmietli vnútrozemské kmene uznať sultána za svojho iimána a došlo ku rozdeleniu vnútrozemia - Ománu a pobrežia – Maskatu. Sultáni upevnili svoju moc nad vnútrozemím až v roku 1959. V roku 1970 získal moc v krajine súčasný sultán Qaboos bin Said Al Said, ktorý krajinu otvoril modernizácii a reformám. Ženy tu získali volebné právo v roku 1997. V roku 2001 boli vojenské základne v Ománe využité americkou armádou pri ťažení proti afganskému Talibanu.

Bezpečnost. riziká: Do krajiny je zakázané dovážať alkohol, ópium, narkotiká, pornografické a eroticky zamerané časopisy a videokazety. Cez hranicu nesmú prejsť politicky a nábožensky citlivé dokumenty a antiislamská literatúra. Kriminalita v krajine je nízka, tresty sú pomerne tvrdé – to platí aj pre cudzincov. Ilegálna je aj návšteva hazardných hier a stránok pre dospelých. Internetová cenzúra v Ománe je veľmi vážna. Pozor si treba dať na vodičov - obzvlášť nebezpečná je jazda v noci, pretože mnohí vodiči nepoužívajú svetlomety. Po ceste navyše zvyknú chodiť ťavy, aj keď vidia približujúce sa autá, a kolízie sú často smrteľné nie len pre ťavy ale aj pre vodičov. Turisti ženského pokolenia by sa mali obliekať primerane, aby neurazili miestne zvyky. Homosexualita je v Ománe zločin, LGBT turisti by si toho mali byť vedomí.

Zdravotníctvo: Zdravotnícke zariadenia a nemocnice v hlavnom meste sú na dobrej úrovni. Pre cudzincov prichádzajú do úvahy dve súkromné kliniky a množstvo súkromných ordinácií praktických lekárov. Zásobovanie liekmi je dobré. Do krajiny sa neodporúča cestovať osobám s chronickými chorobami a astmatikom.

Internet(.om): www.destinationoman.com/,  www.omantourism.gov.om/, www.timesofoman.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky:
Verte či nie, ale v Ománe môžete dostať pokutu za jazdu v neumytom aute. Polícia vás môže zastaviť a zaplatíte pokutu 5 rijálov. Niekedy to riešia dohovorom.

Doprava

Autom: Jazda v Ománu vo vlastnom, respektíve prenajatom aute, je pomerne jednoduchá. Štvorprúdová cesta spája Maskat a Nizwu a Maskat so Sur. Na ceste Maskat – Sur ale stále existujú veľké časti trasy, na ktorej nie je k dispozícii žiaden signál z mobilného telefónu. Ak sa teda čokoľvek počas cesty stane, pripravte sa na túto skutočnosť. Od roku 2001 zažíva Omán razantné záplavy. Sila vody, ktorá sa vlieva po skalnatých hornatých horách, tlačí aj na pozemné cesty. Majte sa preto na pozore. Ak vidíte tmavé mraky alebo začína dážď, nájdite vysoko položenú suchú zem alebo prístrešie a prečkajte tu. Mnohé priechody majú biele a červené póly, ktoré naznačujú, kedy je v prípade povodne bezpečné prejsť. Tie sú na spodnej strane natreté bielou farbou a na vrchole červenou. Ak hladina vody dosiahne červenú farbu, nepokúšajte sa túto cestu v žiadnom prípade prechádzať. Prenajaté auto má typicky denný limit 200 až 250 kilometrov. Pripravte sa na doplatenie v prípade, že prejdete viac. Mesačné sadzby niekedy zahŕňajú neobmedzené kilometre. Prenájom auta z požičovne je drahší. Väčšina autopožičovní sídli priamo na letisku v Maskate. Rovnako ako u nás platí aj v Ománe zákaz alkoholu za volantom, prísne sa kontroluje a trestá prekročenie povolenej rýchlosti, telefonovanie počas jazdy a nepoužívanie bezpečnostných pásov.

Taxíkom: Všetci taxikári v Ománe sú štátni príslušníci, pretože je to chránené povolanie. Taxíky s oranžovým odznakom sú spravidla prevádzkované vlastníkmi, ktorí si s vami pred odchodom dohodnutú tarify. Ženy musia vždy sedieť osamote vzadu – je to pre ich vlastnú bezpečnosť a pohodlie. Využiť môžete tiež mini-autobusy, ktoré fungujú na princípe zdieľanie autobusu s ostatnými a vo výsledku zaplatíte nižšiu cenu. Takto cestujú ženy žijúce v Ománe, ak musia používať verejnú dopravu. Ženy by mali sedieť vedľa iných žien, ak v autobuse nejaké sú. Muži by sa mali presunúť na iné miesta. Ak sa okamžite nepohnú, jednoducho sa postavte ku dverám a počkajte.

Autobusom: Pravidelné, denné autobusové spoje spájajú väčšie mestá v Ománe, ako sú Maskat, Salalah, Sohar, Sur a Nizwa. Prevádzkovaných je aj niekoľko denných autobusových liniek z Maskatu do Dubaja. Národná spoločnosť verejnej dopravy v Ománe je Mowasalat.

Letecky: Európa má s Ománom dobré letecké spojenie. Pravidelné lety ponúkajú všetci väčší dopravcovia z hlavných európskych miest. Ománske aerolínie majú denné spojenie medzi Maskatom a mestom Salalah a pravidelné s mestom Khasab. Medzinárodným je letisko Seeb v Maskate, vzdialené od mesta okolo 40 kilometrov. Národným dopravcom je Oman Air, ktorý na pravidelnej báze lieta aj medzi dvoma letiskami v krajine (Muscat - Seeb a Salalah). Air Arabia ponúka lety do lokality Salalah a Maskat zo Spojených arabských emirátov.

Musíte vidieť

Omán je známy svojimi historickými pevnosťami, ktoré sú najvýznamnejšími kultúrnymi pamiatkami v krajine. Nájdete tu viac ako 500 pevností a veží, ktoré v minulosti slúžili na obranu a ako vyhliadkové body, ktoré mali odradiť potenciálnych útočníkov. Niektoré nájdete aj v hlavnom meste, Maskate.

Pevnosť Jalali a Mirani stoja pri vstupe do zálivu Maskat a pochádzajú zo začiatku 16. storočia.

Pevnosť Bahla na úpätí vrchu Djebel Akhdar je dokonca na zozname svetového dedičstva UNESCO a má vyše 7 kilometrov dlhých stien. Bola postavená v 13. a 14. storočí, keď bola Bahla prosperujúcim mestom oázy.

Obrovské púštne duny je možné vidieť na Wahiba Sands. Ománske pláže sú navyše aj hlavnými miestami chovu rôznych druhov morských korytnačiek.

Ostrov Masirah, kde chovajú až štyri druhy, je skvelým miestom na výlet.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa