Uzbekistan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Uzbecká republika   
Hlavné mesto: Taškent   
Rozloha: 448 978 km2
Počet obyvateľov: 32 768 725 (2019)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: stredná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +3 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Uzbekistane.
Podnebie:

Horúce a suché kontinentálne. Letá sú dlhé, horúce a veľmi suché. Zimy mierne s nestálym počasím a veľkými teplotnými rozdielmi.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V TAŠKENTE

Mena: uzbecký sum (UZS)          
Jazyky: uzbecký (úradný, 75%), ruský , tadžický  
Správne členenie: 12 provincií, 1 autonómna republika, oblasť hlavného mesta  
Národnost. zloženie: Uzbeci (84%), Rusi, Tadžici, Kazaši, Tatári, Karalpakistanci  
Náboženstvo:

islam (sunniti, 88%), pravoslávne kresťanstvo (9%)

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Taškente 
ul. Kičik Bešjogoč 38
100070 Taškent, Uzbekistan 
Telefón: +998 71 120 68 52, +998 71 255 55 65
Fax: +998 71 120 68 51
E-mail: emb.tashkent@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/taskent

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Uzbekistanu vo Viedni:
Pöetzleinsdorfer Strasse 49, Viedeň, Rakúska republika
Telefón: +43 1 315 39 94
E-mail: embassy@usbekistan.at

Víza a doklady:

 

Občania SR môžu uskutočňovať turistické cesty na území uvedených republiky len s platným cestovným dokladom. Cestovným dokladom sa rozumie cestovný pas, diplomatický pas alebo služobný pas.

Odporúčame pred cestou urobiť kópie všetkých dokladov a uschovať ich na osobitnom mieste. Stratu či krádež ukradnutých dokladov je nutné okamžite hlásiť na polícii a vyžiadať záznam o strate či krádeži. Následne je potrebné oznámiť tieto skutočnosti Veľvyslanectvu SR v Taškente, ktoré zabezpečí vystavenie náhradného cestovného dokladu pre cestu späť do SR. Z tohto dôvodu vám odporúčame vziať si so sebou niekoľko fotografií pasového formátu a zoznam dôležitých telefónnych čísiel a e-mailovú adresu veľvyslanectva.

Od 1. februára 2019 môžu občania SR cestovať do Uzbekistanu bez víz, pobyt však nesmie presiahnuť 30 dní.

V prípade pobytu dlhšieho ako 30 dní, platí povinnosť získať pre vstupom do krajiny uzbecké vízum. Zastupiteľské úrady Uzbekistanu vydávajú viacero typov víz v závislosti od účelu pobytu žiadateľa ). Bližšie informácie týkajúce sa podmienok vydávania víz poskytujú zastupiteľské úrady Uzbekistanu v zahraničí. Kontaktné informácie na zastupiteľské úrady Uzbekistanu je možné nájsť na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí Uzbekistanu.

Naďalej existuje možnosť podať žiadosť o udelenie uzbeckého víza na veľvyslanectve Uzbekistanu vo Viedni. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Na území Uzbekistanu sa od  6. storočia p. n. l. striedali viacerí dobyvatelia. Najprv to boli Peržania, potom Alexander Veľký. Počas panovania Kušanov sem prišiel budhizmus a Hodvábna cesta sem priviezla prvé kontakty s okolím. V šiestom storočí nášho letopočtu územie ovládli západní Turci a priniesli písanú abecedu a islam. Turkov vystriedali až do vpádu Džingischána  Peržania. V 14. storočí sa stal Uzbekistan súčasťou Timurovej ríše a mesto Samarkand sa stalo svetovým centrom islamu. V 16. storočí krajinu ovládli mongolské kmene, ktoré sa nazvali Uzbekmi. Začiatkom 18. storočia sem na pozvanie jedného z kmeňových vodcov prišla prvá ruská vojenská výprava. Takmer celá bola zmasakrovaná. Rusom sa podarilo krajinu ovládnuť až v roku 1875. Po Októbrovej socialistickej revolúcii bola vyhlásená  Autonómna sovietska socialistická republika Turkestan. Sovietska republika Uzbekistan bola vyhlásená v roku 1924. Tá zanikla v roku 1991, keď  bola vyhlásená nezávislosť. Odvtedy je prezidentom krajiny bývalý predseda komunistickej strany Islam Karimov.

V Uzbekistane oficiálne existujú politické strany, ale v skutočnosti je opozícia potlačovaná. V roku 1999 sa islamské ozbrojené sily pokúsili zvrhnúť vládu. Po nepokojoch trvajúcich niekoľko  dní sa prevrat nepodaril.

Po septembri 2001 založili USA na území krajiny niekoľko vojenských základní, odtiaľ podporovali vojenské ťaženie v Afganistane. Vzťahy s USA sa zhoršili v máji 2005, keď uzbecká   vláda krvavo potlačila občianske nepokoje v meste Andijon. V nepokojoch bolo zmasakrovaných niekoľko stoviek ľudí, a vláda USA proti tomu protestovala. Prezident Karimov vykázal americké vojská z územia Uzbekistanu a posilnil svoje vzťahy s Ruskom a Čínou. Od udalostí v Andijone boli zahraniční novinári a pracovníci nevládnych organizácií vykázaní z územia Uzbekistanu. 

Bezpečnost. riziká: Uzbekistan je vzhľadom na veľké množstvo policajtov považovaný za policajný štát. Získať hodnoverné údaje o zločinnosti je nemožné. V Taškente je úroveň kriminality porovnateľná s inými rovnako veľkými mestami sveta.

Zdravotníctvo: Pre pobyt v Uzbekistane sa odporúča absolvovať očkovanie proti hepatitíde A, B, diftérii, tetanu, meningitíde, týfusu a cholere. Zvlášť veľké nebezpečenstvo predstavujú žltačkové ochorenia. V Uzbekistane existuje oficiálne bezplatná zdravotná starostlivosť. V skutočnosti sa za všetky služby musí platiť. V Uzbekistane existuje niekoľko súkromných ambulancií. Úroveň zdravotnej starostlivosti klesla pod „sovietsku“ úroveň. V Taškente existuje rozsiahla sieť lekární, kde je možné kúpiť lieky európskej kvality.

Internet (.uz): www.uzbekistan.com/; www.advantour.com/uzbekistan/; https://www.visit-uzbekistan.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cestná: najlepšou možnosťou a skvelým zážitkom, je cesta zdieľaným taxíkom. Nenechajte sa odradiť - sú dosť bezpečné. Taxikár má väčšinou cieľové mesto napísané vpredu na palubnej doske a výšku cestovného je možné dohodnúť vopred. Vozidlo ale odchádza len vtedy, keď je plné, alebo keď sa vodič nudí. Samotné cesty sú väčšinou veľmi zlej kvality. Cesta z Urgenchu ​​do Buchary trvá 6-8 hodín.

Autobusová: Ak v Uzbekistane cestujete autobusom na akúkoľvek vzdialenosť, vezmite so sebou toaletný papier a dajte si pozor na to, čo jete na zastávkach po ceste. Medzimestské autobusy sú nepohodlné.

Vlaková: Najpohodlnejším spôsobom cestovania medzi hlavnými turistickými mestami v Uzbekistane je vlak. Hlavná trasa Tashkent - Samarkand - Bukhara premáva raz denne, v každom smere, dvoma expresnými vlakmi s názvom "Afrosiob" a "Sharq". Nočný vlak z Taškentu do Bukhary ponúka možnosť cestovať v noci, pričom pohodlný spací voz umožňuje dobrý spánok. Časový harmonogram je k dispozícii aj online.

Letecká: Hlavným letiskom Uzbekistanu je medzinárodné letisko Taškent "Yuzhniy" (TAS IATA). Samotné letisko je moderné a je z neho prevádzkovaných viacero medzinárodných dopravcov. Hoci je letisková infraštruktúra dobrá, personál nie je. Očakávajte zbytočnú byrokraciu a neochotný postoj väčšiny z nich.

Mestská hromadná doprava: Počas dňa je dobrou voľbou metro a po polnoci sa odporúča využiť služby taxíka.

Musíte vidieť

Samarkand – najslávnejšie mesto Hodvábnej cesty;

Taškent- dopravný uzol  a centrum bývalej „sovietskej“ Strednej Ázie;

Buchara – klenot stredoázijskej architektúry, jedno zo svätých miest Ázie;

Khiva - vyľudnené mesto premenné na múzeum sovietskeho typu;

Moynaq – kedysi prístav, dnes rybárske mesto vzdialené od mora 150 km.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa