Katar

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Katarský štát   
Hlavné mesto: Doha    
Rozloha: 11 851 km2
Počet obyvateľov: 2 641 669 (2017)
Štátne zriadenie: monarchia   
Geografická poloha: Juhozápadná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Katari.
Podnebie:

Horúce letá trvajú od mája do septembra s priemernými teplotami okolo 35°C, niekedy sa  vyšplhajú až na 48°C.K tomu sa pridáva vysoká vlhkosť vzduchu. V zimných mesiacoch ( decembre – február) je klíma napriek množstvu zrážok príjemnejšia. Počas celého roka, najmä v zime sú v Katare časté piesočné búrky. V mesiacoch január až december sú nepríjemné dažďové smršte, často vedú až k uzavretiu ciest.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DOHE

Mena: katarský rial (QAR)            
Jazyky: anglický (úradný), arabský, urdský    
Správne členenie: 10 oblastí
Národnost. zloženie: Arabi  (40%), Indovia (18%), Pakistanci (18%), Iránci; 
Náboženstvo:

islam (98%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kuvajte 
Block 2, Street 16, Villa 22, 131 23 Area Surra - Kuvajt
Telefón: +965 2535 3893
Mobilný telefón:  +965 9988 1987
Fax: +965 253 53 894
E-mail: emb.kuwait@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kuvajt

Veľvyslanectvo Kataru v Budapešti
Gárdonyi Géza 19, Budapešť / Budapest
Telefón: +36 1 392 1010
Fax: +36 1 392 1019
E-mail: info@qatarembassy.hu, qatarembassy@t-online.hu

Víza a doklady:

 

Každý návštevník (maloletý, mladistvý alebo dospelý), cestujúci do Katarského štátu musí splniť zákonom stanovené podmienky pre vstup do danej krajiny. Predovšetkým požiadať o víza (elektronicky alebo pri príchode na medzinárodnom letisku v Dauhá – o tzv. „visa on arrival“) a byť držiteľom platného cestovného pasu s minimálne 2 prázdnymi stranami, ktorého platnosť nesmie byť kratšia ako 6 mesiacov po príchode do krajiny. 

Získané turistické vízum na jednorazový vstup do Kataru je platné po dobu 1 mesiaca od jeho vydania.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Začiatky osídlenia Kataru siahajú až do obdobia doby kamennej. Medzitým sa obyvatelia územia vytratili a Portugalci, ktorí sem priplávali v 16. storočí našli polostrov neobývaný. V 18. storočí sem prišla dodnes vládnuca rodina Al-Thani. V tomto období bol Katar centrom lovu perál a najväčším mestom bola Zubara na severozápade krajiny, na čele s panovníkom z rodu Al-Khalifa ( dnes panovníci Bahrajnu). Konflikty medzi obidvoma rodinami poznačili celé dejiny Kataru. V súčasnosti sa spor vedie o Hawarské ostrovy, ležiace na západ od pobrežia Kataru.

Počas vlády prvého katarského emira z rodiny  Al-Thani sa v polovici 19. storočia hlavným mestom krajiny stala Doha. Pre upevnenie svojej vlády podpísal katarský emir v roku 1867 dohodu s Veľkou Britániou o ochrane. O krajinu sa tiež zaujímalo Turecko a v roku 1872 uzavrel emir dohodu o vytvorení tureckej misie v Dohe. Turci museli z Dohy odísť po začiatku prvej svetovej vojny.  V roku 1916 podpísal katarský emir dohodu s Britmi o ochrane za prísľub, že emir nebude vyjednávať s inými krajinami bez ich prítomnosti. V 30-tych rokoch 20. storočia boli v krajine objavené náleziská ropy. Pre vypuknutie druhej svetovej vojny sa s ťažbou začalo až po jej skončení.  Ložiská ropy v krajine neboli obrovské, na jej modernizáciu však peniaze stačili. Prvú školu to otvorili v roku 1952 a zároveň boli zmodernizované nemocnice.

V roku 1971, po stiahnutí Veľkej Británie z regiónu začal Katar rokovať s Bahrajnom a Spojenými arabskými emirátmi o vytvorení konfederácie. Po odstúpení Bahrajnu, rokovania opustil aj Katar a prvého septembra 1971 vyhlásil nezávislosť. O šesť mesiacov sa uskutočnil palácový prevrat a emirom sa stal Khalifa bin Hamad al-Thani. Od vyhlásenia nezávislosti si Katar drží blízke vojenské vzťahy s Veľkou Britániou. V júni roku 1995 bol emir Shaikh Khalifa nečakane vymenený svojím synom Hamadom. Pod jeho vedením bola v krajine zrušená cenzúra tlače a v roku 1998 kandidovalo vo voľbách do obchodnej komory niekoľko žien.  V apríli 2003 bolo v Katare umiestnené centrálne veliteľstvo americkej armády pre vojnu v Iraku, v tom istom období bola schválená nová ústava krajiny, ktorá ustanovuje vznik parlamentu.

Bezpečnost. riziká: Katar patrí medzi štáty s najvyššou úrovňou bezpečnosti vo svete. Napriek tomu tak ako aj v iných krajinách GCC pretrváva všeobecné nebezpečenstvo teroristických útokov a to aj proti cudzincom. Ženy zo západu cestujúce na vlastnú päsť niekedy zažívajú pozornosť od miestnych mužov. To je však viac nepríjemnosť, ako hrozba a predstavitelia katarskej republiky tvrdo bojujú s obťažovaním. Ak sa chcete lepšie prispôsobiť miestnym obyvateľom a prilákať menej pozornosti, zvoľte dlhý čierny plášť a šatku tak, ako ich nosia miestne ženy. Núdzové telefónne číslo na políciu, sanitku alebo požiarníkov je 999.

Zdravotníctvo: Situácia v krajine je neporovnateľná s európskou. Podstatné nedostatky sú v technickej, diagnostickej i hygienickej oblasti. Lekári v drvivej väčšine neovládajú cudzie jazyky. Odporúčame pred cestou uzavrieť poistenie pre cesty do zahraničia a nezabudnúť na dobre vybavenú cestovnú lekárničku.

Internet (.qa)www.visitqatar.qa

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), 02 (áno)

Doprava

Letecky: Katar  je jedným z vlastníkov spoločnosti Gulf Air spolu d Bahrajnom a Ománom a Abu Dhábí, má tiež vlastné aerolínie Qatar Airways. Uvedené aerolínie lietejú do hlavného mesta Doha z celého Perzského zálivu, Ázie, New Yorku , Európy a niekoľkých indických a pakistánskych miest. Príležitostne tiež lietajú do Bangkoku, Káhiry, Melbourne a Nairobi. Ceny leteniek týchto spoločností sú pomerne vysoké. Katarské medzinárodné letisko sa nachádza v juhovýchodnej časti mesta Doha.

Taxíkom: Mowasalat, ktorý vlastní vláda, prevádzkuje aj taxíky aj limuzíny. Taxíky sú ľahko spoznateľné vďaka svojej jednotnej svetlomodrej farbe s hnedým vrchom automobilu. Pri zvolení cesty taxíkom skontrolujte, či meradlo nie je poškodené - znakom zmanipulovaného taxametra sú pásy papiera okolo vonkajšej strany. Dopyt po taxíkoch presahuje ponuku a čakacia doba sa môže značne líšiť. Pokus o zavolanie taxíka v ranných hodinách si vyžaduje najmenej 24 hodín vopred.

Autobusom: do Kataru môžete cestovať autobusom z/cez Saudskú Arábiu. Prechod colnicou však môže trvať až 4 hodiny, najmä v noci, a zaobchádzané s vami nebudete tak dobre, ako keby ste leteli do Dohy.

Musíte vidieť

Umm Salal Mohammed – mesto s malou ale zaujímavou pevnosťou;

Al-Shahaniya – štadión postavený pre ťavie dostihy;

Al-Zubara – bývalé obchodné centrum Kataru, dnes pevnosť s malým múzeom;

Khor Al-Adaid - „vnútrozemské more“, najväčšia atrakcia Kataru;

Souq Waqif - tradičný starý trh Kataru. Má veľa dobrých reštaurácií, otvorených najmä v nočných hodinách. Predáva sa tu tiež mnoho národných produktov - odporúčame vyjednávať.

Pearl: umelo vytvorený ostrov spojený mostom s Dohou. Nájdete tu veľké množstvo reštaurácií a obchodov.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa