Macao

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Macao

Zvláštna administratívna oblasť Čínskej ľudovej republiky. Ostrovček  dvoch tvárí ležiaci na juhovýchode Číny. Do roku 1999 bol portugalskou kolóniou.

Dnes je miestom, kde sa stretáva  stredomorský lifestyle s čínskym pobrežím a centrom hazardných hier s prezývkou Las Vegas Východu.  

Po prevzatí suverenity nad Macaom Čínskou ľudovou republikou, bolo Macao 20.decembra 1999 vyhlásené za Osobitnú administratívnu oblasť ČĽR /angl. Macao Special Administration Region of the People´s Republic of China/, so samostatným teritóriom colným, pasovým a vízovým. Má  odlišný aj právny systém.   

Hlavné mesto: Macao je rozdelené do regiónov: polostrov Macao, ostrovy Taipa a Coloan.
Rozloha: 115,3 km2
Počet obyvateľov: 653 100 (2018)
Štátne zriadenie: Autonómna oblasť Čínskej republiky
Geografická poloha: južná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Macao.
Podnebie:

Macao má subtropickú klímu s priemernou ročnou teplotou 20°C. Vlhkosť vzduchu je najvyššia počas júnového obdobia tajfúnov, kedy 30°C teploty sprevádzajú silné dažde trvajúce až do septembra. V jeseni (október – december) sa teploty znižujú a ustupuje aj vlhkosť vzduchu. V zime (január – marec), teploty klesnú aj na 10°C, ale dni sú slnečné. Od apríla začínajú dažde a vlhkosť dosahuje štandardných 70% až 90%.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MACAU

Mena: pataca (MOP)
Jazyky: Kantonský čínsky, portugalský (úradné), mandarínsky čínsky a anglický;
Správne členenie: nie je 
Národnost. zloženie: Číňania (88%), Filipínci (4,6%), Vietnamci (2%), miešanci Portugalcov a Ázijcov
Náboženstvo: budhizmus (50%), katolíci (15%), taoizmus
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky
Jančova 8b, 811 02  Bratislava
Telefón: +421 2 6280 4291 
Fax: +421 2 6280 4285
E-mail: cinska.ambasada@gmail.com

Veľvyslanectvo SR v Pekingu
Embassy of the Slovak Republic
Ri Tan Lu, Jianguomen Wai, Peking (Beijing) 100600, Čínska ľudová republika (China)
Tel.: +86 10 6532 1530, +86 10 6532 1531
Fax: +86 10 6532 4814
E-mail: emb.beijing@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/peking

Konzulárny úrad v Hong Kongu
Konzul: Willy Lin
Honorary Consulate of the Slovak Republic 11/F, Milo’s Industrial Building 2-10, Tai Yuen Street Kwai Chung, NT, Hongkong
Tel.: +852 2484 4568
Fax.: +852 2194 0722
E-mail: slovakconsulatehk@milos.com.hk

Colné predpisy a víza:

Na územie ČĽR môže vstupovať občan Slovenskej republiky, ktorý má platný cestovný pas a platné vízum. Platnosť cestovného pasu musí byť najmenej o 6 mesiacov dlhšia ako je predpokladaný termín opustenia územia Číny. Držitelia cestovných pasov musia mať udelené vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky v Bratislave. Žiadateľ k žiadosti o krátkodobé vízum je povinný predložiť nasledovné doklady: platný cestovný doklad, vyplnenú žiadosť a dve fotografie, predloženie dokladov potvrdzujúcich účel návštevy; v prípade individuálnej turistiky môže byť vyžadované predloženie dokladu o zabezpečení finančných prostriedkov na pokrytie nákladov spojených s pobytom v Číne. S účinnosťou od 19. januára 2017 sú žiadatelia o vízum na Veľvyslanectve ČĽR v Bratislave povinní podrobiť sa zosnímaniu odtlačkov prstov a absolvovať pohovor (na základe rozhodnutia konzula)Pri vstupe na územie ČĽR je cudzinec povinný vyplniť formulár „Arrival card“ a zároveň aj formulár o zdravotnom stave „Quarantine Declaration Form on Entry“. Hotely a ubytovacie zariadenia registrujú cudzincov automaticky na základe predloženého cestovného dokladu s platným vízom alebo na základe povolenia na dlhodobý pobyt v ČĽR.

Na slovenských občanov sa vzťahuje bezvízový vstup do Hongkongu a do Macaa pre krátkodobý pobyt nezárobkového charakteru v dĺžke trvania do 90 dní. Vycestovanie do Osobitnej administratívnej oblasti Hongkong alebo Macao sa považuje za opustenie územia ČĽR a na hraniciach s týmito samostatnými administratívnymi oblasťami je pasová a colná kontrola osôb. Osoby prichádzajúce z Číny do Hongkongu a Macaa, ktoré sa plánujú vrátiť naspäť na územie pevninskej Číny, musia mať udelené vízum na minimálne dva vstupy.

V prípade, že turista vycestuje do Hongkongu alebo Macca z ČĽR a nemá vízum na návrat späť, musí o vízum požiadať na Konzulárnom úrade Ministerstva zahraničných vecí ČĽR v Hongkongu alebo Macau prostredníctvom pobočiek turistických kancelárií China Travel Service. Vízum je tiež možné získať na hranici medzi Hongkongom a mestom Shenzhen, na základe ktorého je možné zotrvať na území ČĽR maximálne 5 dní. Cestné hraničné priechody sú pre cudzincov dostupné na hraniciach s Pakistanom, Kirgizskom, Kazachstanom a medzi Tibetom a Nepálom. Chýbajúce vízum môže byť dôvodom pre udelenie pokuty až do výšky 1000,- USD.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Jedlo a pitie: Macao je známe pre výborné reštaurácie, jedinečnú kuchyňu a príjemné bary, je najlepšou kulinárskou destináciou Ázie. Portugalci sem nepriviezli len európsku kuchyňu, ale aj vplyvy ostatných kolónií ( Brazília, Goa, Angola). Výsledkom je jedinečné kulinárske dobrodružstvo.  Miestne špeciality ako bacalhau (solená treska) alebo africké kura sa oplatí vyskúšať. Zaujímavá je tiež miestna kantonská kuchyňa. Portugalské jedlá dostanete vo viacerých reštauráciách ako dezert sa odporúča mliečny puding v kaviarňach okolo Largo do Senado. Najlacnejšou formou stravovania sú malé čínske jedálne. Problémom je, že menu tu býva napísané ručne čínskymi znakmi.

V Macau sú populárne viaceré nápoje. Pivo je obľúbenou zábavou najmä po pracovnej dobe. Žiadaným a čoraz populárnejším nápojom je káva. Dobrým doplnkom slaných jedál Macaa je portugalské biele víno vinho verde a lahodný brazílsky koktail caipirinha.

Bezpečnostné riziká: Medzi lom a septembrom sú hlavným rizikom tajfúny. Systém varovania je vydávaný Meteorologickým úradom Macaa, je vysielaný v televízii a v rádiu, má nasledovné stupne:

Číslo 1: tropický tajfún je vzdialený 800 km od Macaa;
Číslo 3: vetry sprevádzajúce tajfún budú viať rýchlosťou 41-62 km/h, v nárazoch 110km/h (zvyčajne sa stupeň vyhlasuje, keď je tajfún asi 300 km od Macaa);
Číslo 8: tropický cyklón je blízko Macaa, vetry majú rýchlosť od 63-117 km/h, v nárazoch 180 km/h.;
Číslo 9: Centrum cyklónu sa blíži k Macau a očakáva sa, že Macao bude vážne zasiahnuté ;
Číslo 10: Centrum tropického cyklónu priamo zasiahne Macao, s vetrom okolo 118 km/h a intenzívnymi nárazmi.   

Počas stupňov 8, 9 a 10 je všetko zatvorené ( školy, úrady, väčšina firiem a obchodov). Obyvatelia by mali zostať doma a neodporúča sa vychádzať von, existuje tu vážne riziko zranenia od lietajúcich trosiek.  

Odporúča sa dávať pozor na vreckových zlodejov, hlavne v turistických oblastiach. V poslednom období sa objavujú Činania žiadajúci peniaze od turistov, sú slušne oblečení, tvrdia že stratili peňaženku, a žiadajú peniaze na jedlo. Miestna polícia už vydala niekoľko varovaní pre turistov.
Počas 90.tych rokov sa odohrávali kruté vojny gangov medzi čínskymi triádami. Po odovzdaní Macaa ČĽR sa ich aktivita znížila. Triády sa zvyčajne o obyčajných ľudí nezaujímajú, no  kontaktovať sa s nimi neodporúča (napr. požičiavať si peniaze priamo na ulici a nevrátiť ich).

Zdravotné riziká: Neočakávanou príčinou chorôb býva teplotný rozdiel medzi 35°C a vysokou vlhkosťou na ulici a 18°C v klimatizovaných budovách. Voda z vodovodov by mala byť pitná, vláda ju však odporúča prevárať, kontaminácia často prichádza z vodovodných trubiek. Odporúča sa kupovať si balenú vodu. Po posledných hrozbách SARS a vtáčej chrípky sa odporúča venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene. V posledných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov horúčky dengue. Územia, kde sa rozšírili baktérie boli chemicky ošetrené, napriek tomu sa odporúča využívať repelenty  proti moskytom. Pri jedení rýb sa oplatí kontrolovať či je jedlo adekvátne pripravené, inak hrozia žalúdočné problémy.  

Pri vstupe do krajiny nie je povinnosť predkladá potvrdenie o zdravotnom poistení. V Macau sú uznávané zdravotné poistky uzavreté medzinárodnými poisťovacími spoločnosťami. Nevyžaduje sa predloženie očkovacieho preukazu, ale odporúča sa, aby cestujúci bol očkovaný proti hepatitíde typu B. Ak cudzinec cestuje z Hongkongu, kde v tom čase sa vyskytuje cholera, požaduje sa predloženie očkovacieho preukazu.

Zdravotnícka starostlivosť je na vysokej úrovni a je ľahko dostupná. Cenová úroveň za poskytnutú lekársku starostlivosť je vysoká. Za bežnú návštevu lekára s určením diagnózy je nutné zaplatiť 120 patakov. Náklady na ambulantné liečenie zlomeniny končatiny sa môžu pohybovať okolo 1 000 USD. Náklady za pobyt v nemocnici sú závislé od druhu lekárskej starostlivosti, vybavení zdravotníckeho zariadenia a užívaných liekoch, ale v zásade sú veľmi vysoké.

Internet:(.mo): www.macautourism.gov.mo/; www.macau.com/; www.cityguide.gov.mo/eng;main.asp; https://portugues.tdm.com.mo/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letisko: Macau Int. Airport https://www.macau-airport.com/

Bez záruky: Macao je známe aj vďaka existencii zločineckých organizácií – triád. Pri vstupe musel radový člen dodržiavať 36 prikázaní. Ich nedodržanie bolo trestané smrťou v podobe piatich bleskov, alebo dobodaním miliardou mečov...

Doprava

Pešo: je to pravdepodobne najlepší spôsob, ako po Macau cestovať, nakoľko je krajina malá, kompaktný a plná vecí, ktoré môžete objavovať. Väčšina ulíc má prechod pre chodcov, čo uľahčuje presúvanie sa, aj keď je možné, že budete musieť bojovať s davom ľudí, ktorý ide vo všetkých smeroch. Autá tu viac dbajú na chodcov ako na pevninskej Číne, ale pravidlá cestnej premávky stále nie sú veľmi dobre dodržiavané, takže sa uistite, že sa pozriete oboma smermi pred prechodom cez cestu.

Autobusová: Macao a jeho okresy obsluhujú dve autobusové spoločnosti - Transportes Urbanos Macau a Sociedade de Transportes Colectivos de Macau. Často je však ťažké odhadnúť, ktorým smerom sa autobus pohybuje a trasy cez centrum sú často aj na krátkej vzdialenosti dlhé. Vodiči autobusov zvyčajne nehovoria veľmi anglicky. Rovnako v angličtine nie je značená ani väčšina autobusových zastávok, cieľ ale môžete zistiť z názvov portugalských autobusových zastávok. Na webových stránkach oboch spoločností však nájdete uvedené všetky zastávky, ktoré tvoria ich trasy. Macaupass karta je využívaná občanmi Macao, pretože poskytuje zľavy na cestovné. Pre väčšinu krátkodobých návštevníkov to však nestojí za to - minimálna hodnota, ktorú treba nahrať pri prvom získaní karty, je 100 MOP.

Autom: Požičovňa áut nie je príliš obľúbenou voľbou vzhľadom na vysokú hustotu obyvateľstva a malú rozlohu. Avis ale poskytuje služby aj v Macau a možnosť máte prenajať si auto s vodičom alebo bez neho. Cesty sú všeobecne dobre udržiavané a smerové značky sú v čínštine a portugalčine. Na rozdiel od pevninskej Číny sú v Macau akceptované medzinárodné vodičské povolenia a doprava sa pohybuje po ľavej strane cesty, pričom väčšina vozidiel je riadená pravou rukou (ako v susednom Hongkongu). Ak chcete jazdiť po pevninskej Číne, vaše vozidlo musí mať druhú sadu poznávacích značiek vydaných orgánmi Guangdongu a musíte mať dodatočnú licenciu na pevninu, pretože čínska vláda neuznáva Hongkong, Macao ani zahraničné licencie.

Taxíkom: Taxíky sú lacné a pohodlné, v špičke si budete musieť trochu počkať. Väčšina vodičov vie dobre anglicky, takžé pochopí hlavné destinácie, na ktoré budete potrebovať odviesť.

Letecká: na medzinárodnom letisku v Macau je vlajkovým dopravcom Air Macau. Letisko je vďaka nízkym pristávacím poplatkom populárne medzi nízkonákladovými leteckými spoločnosťami. AirAsia letí do Macau z Kuala Lumpuru, Kota Kinabalu, Kuchingu, Penangu, Bangkoku a Pattaya, zatiaľ čo Jetstar slúži Singapuru, Cebu Pacific a Philippine Airlines, ktoré obsluhujú Manilu a Clark, Thai AirAsia letí do Bangkoku. Na letisko premáva autobus AP1, ktorého trasa prechádza niekoľkými bodmi na ostrove Taipa a zastavuje sa na trajektovom termináli na polostrove.

Musíte vidieť

Ostrov Coloane -  do roku 1910 základňa pirátov, dnes sú tu jediné dve pláže Macaa - Cheoc Van a sivá piesočná Hac Sa; golfové ihrisko a niekoľko turistických chodníkov;

chrám Kun Iam Temple – najstarší a najzaujímavejší chrám Macaa;

záhrady Lou Lim Ioc - „Klasický“ čínsky park s bambusmi, lotosovými kvetmi, kde ľudia cvičia tai-či, alebo hrajú na tradičné hudobné nástroje;

ruiny katedrály  Sv. Pavla – fasáda a monumentálne schodisko sú jediné čo zastalo z jednej z najväčších kresťanských pamiatok v Ázii, napriek tomu sa oplatí vidieť hlavne v nočnom svetle;

Venetian Resort - luxusný "casino" hotel s okolím a zábavou takmer ako v Benátkach alebo LAs Vegas.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa