Arktída

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Arktida, Arctic; ide o región okolo severného pólu. Patrí sem Severný ľadový oceán, časti Kanady, Grónska, Ruska, Aljašky, Islandu, Nórska, Švédska a Fínska.
Názov Arktída pochádza z gréckeho arktos medveď. Pôvodcom je súhvezdie Veľkého medveďa, ktoré nad územím žiari.     
Mestá: Nome, Barrow, Prudhoe Bay na Aljaške; Providenia, Pevek, Tiksi, Murmansk v Rusku; Cambridge Bay, Rankin Inlet, Résolute, Alert, Iqaluit v Kanade; Qaanaaq, Nord, Nuuk (Gothab), Tassiilaq, Narsarsuaq, Paarmint ( Frederikhab) v Grónsku; Longyearben na Špicbergoch patriacich Nórsku;  
Rozloha: Okolo 30 mil. km². Hranice sú nejasné, za hranicu sa berie severný polárny kruh. Arktída sa definuje ako oblasť, kde priemerná teplota nedosahuje 10°C.
Počet obyvateľov: cca 4 000 000
Časové pásmo: platia tu časové pásma jednotlivých krajín
Podnebie:

Teploty sa pohybujú medzi +6°C a -52°C.  Severná polárna oblasť je teplejšia ako južná. Pod ľadovým príkrovom sa rozprestiera Severný ľadový oceán.

Mena: na jednotlivých územiach platia meny domovských krajín                 
Jazyky: na územiach jednotlivých štátov sa hovorí jazykmi domovských  krajín, pôvodnými sú  inuitsko-aleutské jazyky
Správne členenie: Do Arktídy patria časti americkej Aljašky, Aleutské ostrovy a časť Diomédových ostrovov (patria USA); Kanade patrí Arktické súostrovie, severné časti polostrovov Newfoundland a Labrador, Severozápadné teritóriá, Nunavik, Nunavut severná časť územia Yukon; Rusku patrí časť Diomédových ostrovov, zem Františka Jozefa, Novosibírske ostrovy, Novaja Zemľa, Severnaja Zemľa, sever Sibíri a Wrangelove ostrovy; Nórsku patria ostrovy Bjørnøya, Finnmark, Jan Mayen a Svalbard (Špicbergy); Dánsku patrí celé územie Grónska; do Arktídy patrí časť územia Islandu;   
Národnost. zloženie: podľa území patriacich jednotlivým štátom
Náboženstvo:

podľa území patriacich jednotlivým štátom

Diplomatické zast.:

Podľa medzinárodných zákonov, žiadnej z krajín severný pól nepatrí. Piatim arktickým štátom Rusko, USA, Kanada, Nórsko a Dánsko (cez Grónsko), patrí 320 kilometrová ekonomická zóna okolo ich pobrežia.  

Pri vstupe na Aljašku sú potrebné víza USA.

Pri vstupe do severných kanadských provincií (Yukon, Northwestern Territories, Nunavut) platia rovnaké predpisy ako pre vstup do Kanady.

Vstup na Špicbergy podlieha nórskym colným predpisom, pri vstupe do Nórska je potrebný platný cestovný pas.

Pri vstupe do Grónska, vydávajú dánske úrady špeciálny typ víz.

Pri vstupe na územie Ruska potrebujú slovenskí občania víza.

Víza a doklady:

 

Od 28. júna. 2016, na základe Dohody medzi Európskou úniou a Republikou Marshallových ostrovov o zrušení vízovej povinnosti pri krátkodobých pobytoch občania EÚ, teda aj občania SR, ktorí sú držiteľmi platného cestovného, diplomatického alebo služobného pasu vydaného členským štátom, môžu vstúpiť na územie Marshallových ostrovov a zdržiavať sa na ňom bez víz najviac 90 dní v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia. Platnosť cestovného pasu musí byť viac ako 180 dní po odchode z krajiny (dátum odletu na letenke).

Rovnako občania Republiky Marshallových ostrovov, ktorí sú držiteľmi platného cestovného, diplomatického alebo služobného pasu vydaného Republikou Marshallových ostrovov, môžu vstúpiť na územie členských štátov plne a zdržiavať sa na ňom bez víz najviac 90 dní v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia. Dohoda sa nevzťahuje na osoby cestujúce na účely vykonávania platenej činnosti.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezpečnostné riziká: Najväčším rizikom je drsná arktická klíma, špeciálne v zimnom období. Prekračovanie riek alebo ľadovcov je riskantné. Odporúča sa sa cestovať s miestnym sprievodcom. Nebezpečné sú stretnutia s polárnymi medveďmi, hlavne na Svalbarde (Špicbergoch), kde je pri cestovaní mimo obývané územia nutné nosiť nabitú zbraň.

Zdravotná starostlivosť:  Prírodné podmienky sú tu extrémne. Najväčším zdravotným rizikom je chlad. Odporúča sa venovať dostatočnú pozornosť kvalitnému oblečeniu. Iným rizikom je nedostatok spánku počas polárneho dňa, ktorý vedie k ďalším zdravotným problémom. Odporúča sa dodržiavať pravidelný režim. 

Internet: www.arctictravel.net/www.northpole.ru/eng/www.arcticodysseys.com/
www.icetrek.com/https://en.wikipedia.org/wiki/Arctic

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky:
Viete, čo je zaujímavé na Svalbarde? Okrem iných atrakcií tu v opustenej sovietskej dedinke Pyramiden nájdete najsevernejšiu bustu V. I. Lenina.

Moskva a Oslo ukončili po 40 rokoch hraničný spor - Rusko a Nórsko uzavreli dohodu, ktorá končí 40 ročný hraničný spor o rozdelenie územia v Arktíde. Novú dohodu o námornej hranici podpísali v stredu 15.9.2010 ruský prezident Dmitrij Medvedev a nórsky premiér Jens Stoltenberg v severoruskom prístavnom meste Murmansk, ktoré leží za polárnym kruhom na pobreží Barentsovho mora severne od nórskej hranice. Zmluva rozdeľuje sporné územie s rozlohou približne 175 000 kilometrov štvorcových nachádzajúce sa v Barentsovom mori a Severnom ľadovom oceáne priamo medzi náleziskami nerastných surovín. Dokument tak umožní obom krajinám ťažbu ropy a plynu z morského dna. Zmluva otvára podľa Medvedeva novú kapitolu v bilaterálnych vzťahoch a posilňuje spoluprácu v oblasti energetiky a rybolovu. "Uzavrieť túto zmluvu nám trvalo 40 rokov," vyhlásil ruský líder. Na základe dokumentu budú o otázkach každej ťažby, ktorá zasahuje hranicu, rozhodovať oba štáty spoločne. Väčšinou neúspešné rokovania prebiehali od roku 1970. Pre neurčené námorné hranice dochádzalo v regióne k častému zatýkaniu civilných rybárskych lodí a člnov.  O oblasť Arktídy vedie spor viacero krajín. Štáty ako Kanada, Rusko, Nórsko, Spojené štáty a Dánsko si nárokujú na bohaté náleziská nerastných surovín, ktoré sú vďaka topiacim sa ľadovcom čoraz dostupnejšie. (sita,reuters)

Doprava

Cestovanie do arktických oblastí je drahé a je časovo náročné. Letecky sa dá dostať aj na severný pól. Expedície sa väčšinou organizujú v apríli, kedy sa polárna noc končí a zimný ľad je ešte silný. Väčšina expedícií štartuje z hlavného mesta Svalbardu (Špicbergov) Longyearbyen, na pól potom pokračujú lietadlom a vrtuľníkom. Zastávkou na ceste býva ruská polárna stanica s „ľadovým letiskom“ Barneo (tiež Borneo), ktorá je založená každý rok na jar a pláva na arktickom ľadovci. Väčšina expedícií tu pristáva a na pól sa pokračuje po ľade. Inou možnosťou je letecký výlet začínajúci v Nemecku alebo v Anglicku, nasleduje prelet nad Nórskom, Svalbardom (Špicbergami) a pólom. Na zaujímavých miestach sa letí nižšie.

Loďou: Jedinou komerčnou loďou pravidelne sa plaviacou na pól ruský nukleárny ľadoborec Yamal. V lete sa koná niekoľko luxusných plavieb, vychádzajúcich z Murmanska.

Zájazdy ponúka niekoľko cestovných kancelárií.

Priamo na pevnine alebo na pevnom povrchu sa dá pohybovať na bežkách, alebo psím záprahom.

Musíte vidieť

Po celej Arktíde sa oplatí vidieť ľadovcové polia alebo obrovské ľadovce. V podobe ľadu je tu viazané obrovské množstvo sladkej vody. Zážitkom je stretnutie s divokými zvieratami – veľryby, tulene, mrože, jaky, soby, jelene karibu a polárne medveďe. Polnočné slnko, počas polárneho leta zostáva slnko nad horizontom aj niekoľko týždňov. Polárna žiara (aurora borealis) – najčastejšie sa vyskytuje od septembra do októbra a od marca do apríla.

Severný pól – aj keď na póle okrem tabuľky „North Pole“, ( ktorú tam postavil tour-operator) veľa nevidno, ocitnúť sa tam je skutočný zážitok. Každý rok sa tu dokonca koná maratónsky beh.

Nahanni National Park Reserve – UNESCO chránená rieka Nahanni, jedna z najpozoruhodnejších riek v Severnej Amerike  (Northwestern territories, Kanada).

Ilulissat Kangerlua – najväčšia turistická atrakcia Grónska, fjord vyplnený 5 kilometrov širokým a 1,1 km hrubým ľadovcom Sermeq Kujalleq. Prírodná pamiatka chránená UNESCO. Nie je nič ohromnejšie, ako vidieť a počuť strašidelné zvuky, ktoré vydáva obrovský ľadovec lámajúci sa pod teplotou slnka. 

Barentsburg – posledná ruská osada na Svalbarde (Špicbergoch), s múzeom vypchatých ľadových medveďov, stopami dinosaurov a množstvom kameňov. Miestnou atrakciou je červená komunistická hviezda, ktorej viditeľnosť slúži ako indikátor konca polárnej noci. 

Murmansk – najväčšie mesto Arktídy. Prístav, odkiaľ odchádza jadrový ľadoborec Yamal na dvojtýždňovú turistickú plavbu na severný pól. Medzi miestne atrakcie  patrí socha vojaka v nadživotnej veľkosti prezývaného Aljoša. Posledný marcový týždeň sa tu koná tradičný festival severu. Jeho súčasťou sú preteky sobov a lyžiarske maratóny.    




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa